Tensiuni SUA-China. John Kerry solicită o soluție diplomatică privind Marea Chinei de Sud

Secretarul american de stat, John Kerry, a făcut apel la găsirea unei soluții diplomatice în ceea ce privește diferendele sino-americane din Marea Chinei de Sud, în cadrul discuțiilor avute la Beijing cu oficiali chinezi, relatează Agerpres.john kerry

„SUA și China trebuie să-și întărească încrederea lor reciprocă”, a declarat președintele Xi Jinping. El a estimat, de asemenea, că „vasta regiune a Pacificului trebuie să fie o scenă a cooperării și nu o zonă a competiției”.

„Cerem tuturor națiunilor să găsească o soluție diplomatică bazată pe normele internaționale și respectarea legii”, a declarat Kerry în fața președintelui chinez Xi Jinping, în deschiderea celui de-al 8-lea „Dialog strategic și economic” anual SUA-China.

SUA sub administrația Obama au făcut din Asia-Pacific prioritatea politicii lor externe, conform faimosului „pivot” și „reechilibrării” Americii spre această regiune în care China este din ce în ce mai influentă.

Citiți și Dialog strategic sino-american: John Kerry, vizită în China între 5 și 7 iunie

Vizita vine în contextul în care tensiunile între cele două state sunt ridicate tocmai datorită expansiunii militare a Chinei în Marea Chinei de Sud. Statele Unite pun la îndoială suveranitatea Chinei în regiune și au organizat numeroase operațiuni „ale libertății de navigare” prin care au survolat sau navigat în apropierea insulelor, atrăgând astfel critici din partea Beijingului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.