Traian Basescu: Decizia Consiliului European privind recapitalizarea bancilor este o garantie ca subsidiarele bancilor-mama isi vor mentine nivelul de capital

Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, potrivit hotnews.ro ca liderii europeni au adoptat Declaratia de recapitalizare a bancilor, subliniind ca toate statele au primit garantia ca subsidiare apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu, conform hotnews.ro sunt:

 • Ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns.  Statul gazda al subsidiarelor nu va fi niciodata in pericol, ca urmare a decizie de astazi.
 • Obiectivul, care era un interes particular al nostru, a fost generalizat pentru toate statele membre – acela de a-si finanta subsidiarele si in anii urmatori.
 • Acest lucru va permite creditarea economica si achizitia resurselor financiare si Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane. Acest lucru va permite Romaniei atat creditatea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat.
 • Altfel spus, va permite Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane.
 • In continuare statele din zona euro vor stabili nevoia si modalitatea de finantare pentru Grecia si probabil, cel mai important va fi sa se discute implicarea creditorilor privati, consolidarea fiscala in interiorul zonei euro.
 • A fost adoptata solutia si urmeaza si celelalte doua probleme.
 • Vreau sa cred ca in cursul acestei nopti se va ajunge la concluzii pentru cele doua probleme fundamentale in momentul de fata, Grecia si EFSF, si nimic nu putea sa inceapa fara o decizie.
 • Atat autoritatea bancara, in cazul nostru BNR, supravegheaza subsidiarele bancilor straine din tara noastra.
 • Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care 13,2 mld au fost folosite pentru bugetul de stat si restul pentru sectorul privat. Avem o structura destul de buna, spre deosebire de alte tari (…) E o structura optima: din 40 de miliarde, doar 13 au fost utilizate in bonuri de trezorerie, restul au sustinut afaceri.
 • Orice incercare de diminuare a fluxurilor de capital este imediat semnalata si se iau masuri ca banca mama sa mentina fluxul de capital.
 • Vreau sa cred ca, in cursul acestei nopti, se va ajunge la concluzii pentru cele doua probleme fundamentale, in momentul de fata, Grecia si Facilitatea Europeana de Stabilitate Fiscala – si trebuie spus ca nimic nu putea sa inceapa pana cand nu se clarifica modalitatea de consolidare a bancilor.
 • Deci, acest prim punct a functionat ca o cheie de dezlegare a celorlalte probleme, sigur, nu este suficienta, dar de la ea trebuia pornit. A fost adoptata solutia, urmeaza si celelalte doua mari probleme, dincolo de consolidarea fiscala, Grecia si Fondul European de Stabilitate Financiara.
 • Urmatorul pas va fi stabilirea sumei, dar indiferent ca vorbim de 100 sau 200 de miliarde este suficient pentru urmatoarele sase luni. Se va discuta dupa aceea.

Pentru mai multi informatii, articolul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: badpolitics.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.