Traian Basescu: Suntem pe marginea prapastiei. Romania risca sa fie izolata. Am primit de la SUA si UE semne clare privind statul de drept

 

 • Traian Basescu a facut declaratii dure de la Palatul Cotroceni, dupa avertismentele privind staul de drept transmise de SUA si UE, prin Victoria Nuland, emisarul Guvernului SUA si Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European. Iata cele mai importante declaratii pe aceasta tema:traian basescuTraian Basescu: despre vizita Victoriei Nuland – a fost tratata de unii ca o vizita de a ne felicita la zece ani de la intrarea in NATO. Este un mesaj care trebuie sa ii ingrijoreze pe romani si politicieni. Dna Nuland nu a venit in calitate de asistent sau subsecretar de stat sau turist. Calitatea ei a fost de emisar al Guvernului SUA. A avut un mesaj extrem de serios, legat de statul de drept din Romania, care, din vara anului 2012 este continuu sub semnul intrebarii.
 • SUA si UE au investit enorm, din banii cetatenilor lor, pt ca institutiile statului roman sa functioneze similar cu alte state de drept. Acest lucru ni se reproseaza in momentul de fata.
 • Majoritatea parlamentara a recidivat fata de vara anului 2012, cand a fost un atac brutal la statul de drept. Toata lumea a sperat ca dupa alegeri nu se va repeta. Actuala putere a demonstrat ca nu ii trece prin cap sa revina la un comportament care sa consolideze staul de drept.
 • Guvernul SUA a decis sa trimita un emisar la Bucuresti. Ce a constatat Victoria Nuland nu ramane in biroul domniei sale. se distribuie in tot sistemul politic din SUA.
 • Suntem cu un pas in prapastie. In cazul in care majoritatea politica recidiveaza si continua atacul la statul de drept prin legislatie sau declaratii, Romania risca sa fie izolata pentru mult timp.
 • Cat timp nu exista un stat de drept si legi in care sa ai incredere ca se aplica, comunitatea de afaceri nu are incredere sa faca investitii. Cum putem fi convingatori ca putem apara tara de terrorism, daca nu e certitudinea ca Romania apara justitia sau ca teroristi pe aranjamente nu sunt pedepsiti, intr-un stat membru UE si NATO in care justitia devine facultative?
 •  Un picior l-am pus pe marginea prapastiei. Dupa ce ai spus ca schimbi un presedinte pt ca vrei, pe urma vii in “martea neagra” si spui ca politicienii sunt in afara conflictului de interese, dam amnistie generala sa fie lumea vesela, vrem sa nu mai auzim vocea ANI, pt ca isi permite sa investigheze oameni politici.
 • Lucrurile acestea se noteaza in fiecare zi, continuu, sunt de natura a deprecia nivelul de incredere in Romania. Romania a revenit la credibilitate, datorita justitiei si statului de drept, la nivelul anului 2000.
 • Cand suntem pusi sub semnul intrebarii daca indeplinim criteriile de la Copenhaga. Va rog sa va amintiti declaratiile mele din decembrie. Ce vedeti azi in Parlamentul European e confirmarea ca aveam dreptate. Si Parlamentul European va adopta cu certitudine sanctionarea tarilor care nu respecta statul de drept. Am primit in timp scurt, de la ambele parti, SUA prin emisar si votul de azi din PE semnale clare ca pt nerespectarea stului de drept se vor lua masuri. De la diminuarea sumelor pana la suspendarea dreptului de vot.
 • Imi fac datoria sa informez populatia ca politicienii nu mai pot continua sa minta iar mesajele ne-au fost trimise direct. Fac un apel la majoritatea parlamentara, in frunte cu Victor Ponta si Crin Antonescu, sa inteleaga ca au adus tara intr-un moment dificil. Nimeni nu crede ca e o justitie influentata de presedinte.
 • Cea mai mare problema este neincrederea in Romania. ca progresele sunt ireversibile. Toti partenerii nostri pun sub semnul intrebarii ireversibilitatea actiunilor justitiei in Romania.
 • Nu am nimic de negociat. Ingrijorarea mea este sa ii apar pe cei care au fost furati, nu pe cei care au furat. comportamentul meu este transant de noua ani. Incerc, prin batalia pt independenta justitiei sa rapsund la nevoile celor care au fost furati. Mi-l voi duce pana in ultima zi a mandatului. ii atentionez pe cei care cred altfel ca pot impinge Romania in prapastia izolarii.
 • Voi fi atent ca recomandarile de tara ale UE sa fie introduse in scrisoarea catre FMI si in cea catre Comisia Europeana. altfel, obiectivul de a avea un acordul cu FMI , BM si UE nu e acoperit. Daca nu punem in aplicare recomandarile de tara ale UE in 2013 si care vizeaza atingerea obiectivelor Strategiei UE 2020 nu ne atingem scopul. care este modernizarea tarii, nu doar deficitul.
 • Decizia mea este ca acciza suplimentara la motorina de 8,68 eurocenti cu TVA aplicat sa nu se introduca. a fost o minciuna ca va scadea pretul la combustibil in ianuarie. Nu avem nicio garantie ca va scadea. Daca de la 1 aprilie vom mai adauga 41,8 bani la pretul fiecarui litru de benzina si motorina se va simti si mai puternic in preturi si inflatie.

DECLARATIILE INTEGRALE ale presedintelui, AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.