Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Traian Basescu: Suntem pe marginea prapastiei. Romania risca sa fie izolata. Am primit de la SUA si UE semne clare privind statul de drept

Published

on

 

 • Traian Basescu a facut declaratii dure de la Palatul Cotroceni, dupa avertismentele privind staul de drept transmise de SUA si UE, prin Victoria Nuland, emisarul Guvernului SUA si Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European. Iata cele mai importante declaratii pe aceasta tema:traian basescuTraian Basescu: despre vizita Victoriei Nuland – a fost tratata de unii ca o vizita de a ne felicita la zece ani de la intrarea in NATO. Este un mesaj care trebuie sa ii ingrijoreze pe romani si politicieni. Dna Nuland nu a venit in calitate de asistent sau subsecretar de stat sau turist. Calitatea ei a fost de emisar al Guvernului SUA. A avut un mesaj extrem de serios, legat de statul de drept din Romania, care, din vara anului 2012 este continuu sub semnul intrebarii.
 • SUA si UE au investit enorm, din banii cetatenilor lor, pt ca institutiile statului roman sa functioneze similar cu alte state de drept. Acest lucru ni se reproseaza in momentul de fata.
 • Majoritatea parlamentara a recidivat fata de vara anului 2012, cand a fost un atac brutal la statul de drept. Toata lumea a sperat ca dupa alegeri nu se va repeta. Actuala putere a demonstrat ca nu ii trece prin cap sa revina la un comportament care sa consolideze staul de drept.
 • Guvernul SUA a decis sa trimita un emisar la Bucuresti. Ce a constatat Victoria Nuland nu ramane in biroul domniei sale. se distribuie in tot sistemul politic din SUA.
 • Suntem cu un pas in prapastie. In cazul in care majoritatea politica recidiveaza si continua atacul la statul de drept prin legislatie sau declaratii, Romania risca sa fie izolata pentru mult timp.
 • Cat timp nu exista un stat de drept si legi in care sa ai incredere ca se aplica, comunitatea de afaceri nu are incredere sa faca investitii. Cum putem fi convingatori ca putem apara tara de terrorism, daca nu e certitudinea ca Romania apara justitia sau ca teroristi pe aranjamente nu sunt pedepsiti, intr-un stat membru UE si NATO in care justitia devine facultative?
 •  Un picior l-am pus pe marginea prapastiei. Dupa ce ai spus ca schimbi un presedinte pt ca vrei, pe urma vii in “martea neagra” si spui ca politicienii sunt in afara conflictului de interese, dam amnistie generala sa fie lumea vesela, vrem sa nu mai auzim vocea ANI, pt ca isi permite sa investigheze oameni politici.
 • Lucrurile acestea se noteaza in fiecare zi, continuu, sunt de natura a deprecia nivelul de incredere in Romania. Romania a revenit la credibilitate, datorita justitiei si statului de drept, la nivelul anului 2000.
 • Cand suntem pusi sub semnul intrebarii daca indeplinim criteriile de la Copenhaga. Va rog sa va amintiti declaratiile mele din decembrie. Ce vedeti azi in Parlamentul European e confirmarea ca aveam dreptate. Si Parlamentul European va adopta cu certitudine sanctionarea tarilor care nu respecta statul de drept. Am primit in timp scurt, de la ambele parti, SUA prin emisar si votul de azi din PE semnale clare ca pt nerespectarea stului de drept se vor lua masuri. De la diminuarea sumelor pana la suspendarea dreptului de vot.
 • Imi fac datoria sa informez populatia ca politicienii nu mai pot continua sa minta iar mesajele ne-au fost trimise direct. Fac un apel la majoritatea parlamentara, in frunte cu Victor Ponta si Crin Antonescu, sa inteleaga ca au adus tara intr-un moment dificil. Nimeni nu crede ca e o justitie influentata de presedinte.
 • Cea mai mare problema este neincrederea in Romania. ca progresele sunt ireversibile. Toti partenerii nostri pun sub semnul intrebarii ireversibilitatea actiunilor justitiei in Romania.
 • Nu am nimic de negociat. Ingrijorarea mea este sa ii apar pe cei care au fost furati, nu pe cei care au furat. comportamentul meu este transant de noua ani. Incerc, prin batalia pt independenta justitiei sa rapsund la nevoile celor care au fost furati. Mi-l voi duce pana in ultima zi a mandatului. ii atentionez pe cei care cred altfel ca pot impinge Romania in prapastia izolarii.
 • Voi fi atent ca recomandarile de tara ale UE sa fie introduse in scrisoarea catre FMI si in cea catre Comisia Europeana. altfel, obiectivul de a avea un acordul cu FMI , BM si UE nu e acoperit. Daca nu punem in aplicare recomandarile de tara ale UE in 2013 si care vizeaza atingerea obiectivelor Strategiei UE 2020 nu ne atingem scopul. care este modernizarea tarii, nu doar deficitul.
 • Decizia mea este ca acciza suplimentara la motorina de 8,68 eurocenti cu TVA aplicat sa nu se introduca. a fost o minciuna ca va scadea pretul la combustibil in ianuarie. Nu avem nicio garantie ca va scadea. Daca de la 1 aprilie vom mai adauga 41,8 bani la pretul fiecarui litru de benzina si motorina se va simti si mai puternic in preturi si inflatie.

DECLARATIILE INTEGRALE ale presedintelui, AICI.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending