Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Traian Băsescu, despre aderarea la Schengen: Ar fi un bun lucru daca as putea face echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis

Published

on

Băsescu-BarrosoUPDATE LIVE TEXT 14:40

T. Basescu:

Institutiile statului roman responsabile de lupta anticoruptie au performante apreciate pozitiv in raportul MCV – DNA, ICCJ, ANI, Curtea Constitutionala.

Fapt ce  ma indreptateste sa solicit statelor membre dreptul Romaniei prevazut in tratat de a intra in Spatiul Schengen atunci cand sunt indeplinite criteriile

Este adevarat ca raportul MCV face referire la politicieni

Esenta realitatilor este modul in care functioneaza statul roman, iar aceasta ne indreptateste sa dorim integrarea in Schengen.

Esenta relatiei cu Moldova este interconectarea pe gaze, pe energie, pe infrastructura electrica. Trebuie sa gasim solutii din partea UE pentru accelerarea procesului de interconectare

Multumesc dlui presedinte Barroso penstru sustinerea proiectului Cluj Innovative City

Intrebari:

Cum va veti asigura ca R, Moldova ramane pe calea semnarii Acordului de partEneriat cu UE avand in vedere ca Rusia are o mai mare influenta?

J.M, Barroso: Referitor la prima intrebare, Autoritatile din Moldova au parafat Acordul cu UE si au spus mereu ca vor sa semneze acest acord si ca vor sa indeplineasca obiectivul asocierii la UE. Premierul Leanca mi-a confirmat acest obiectiv. Contez pe suveranitatea partenerilor nostri. Nu vreau sa facem speculatii pe tema a ce ar putea altii sa faca.

(...)Ce puteti face pentru a ajuta Romania sa intre in zona Schengen?

Stiti f bine, trebuie sa respectam legea, e decizia statelor membre. Am facut verificari repetate, si consideram ca Romania este un partner de incredere si poate proteja frontierele Schenge. Asta am spus-o si in Consiliul European, in fata sefilor de stat si Guverne. Sper ca statele membre sa poata gasi o solutie.

T. Basescu:

Nu stiu daca voi face vizite in capitalele unde avem vulnerabilitati. Un bun lucru ar fi daca as putea sa fac echipa cu un ministru la interne care s-ar numi Iohannis.  MCV a devenit un instrument politic mai mult. Romania sta foarte bine, or utilizarea MCV-ului si aprecierele la politicieni impotriva unei tari memebre este un lucru dificil de acceptat. Obiectivul nostru este sa ne integram in UE.

UPDATE LIVE TEXT 14:25

Traian Basescu sustine o declaratie de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Baroso.

Caleaeuropeana.ro transmite principalele declaratii:

J.M. Barroso:

CE sustine cu tarie reformele din Romania

Am discutat despre cum putem oferi o finantare europeana mai buna

Despre clusterul tehnologic din Cluj: vad cu cat entuziasm sustine presedintele acest proiect. CE sustine astfel de proiecte (…) s-ar putea sa se puna la dispozitie finantare europeana

Am discutat si despre raportul MCV si am apreciat faptul ca Romania a facut progrese dar, in acelasi timp raman unele preocupari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Apreciem progresele facute facute pana acum dar ele trebuie consolidate.

Procesul de reforme trebuie sa continue

I-am spus dlui presedinte pozitia CE: Trebuie sa intre cat mai repede in Schengen deoarece a indeplinit toate criteriile

Despre libera circulatie: nu putem avea o piata unica fara libera circulatie

Am discutat si despre primul raport anticoruptie al Comisiei, despre situatia R. Moldova

Nu este neaparat o chestiune specifica Romaniaie, dar o chestiune de importanta strategica

Am semnat acordul de parteneriat – este un semnal foarte important (…) un pas important pe calea europeana a Republicii Moldova

Intentionez sa dau curs invitatiei adresate de Guvernul R. Moldova in primul semestru din acest

Multumesc presedintelui Basescu pentru conversatia deschisa si prietenoasa.

—-

Traian Basescu face vineri o vizita de lucru la Comisia Europeana, anunta Administratia Prezidentiala. Presedintele va avea un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso la ora 13.40, dupa care va avea o declaratie de presa comuna cu seful Executivului european, începând cu orele 14:30.

Vizita are loc cu trei saptamini inainte de congresul Partidului Popular European, congres la care au fost invitati atit Basescu, cit si Barroso. La congres va fi desemnat candidatul popularilor la sefia Comisiei Europene dupa terminarea mandatului lui Barroso.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Traian Băsescu: Ar fi un lucru bun dacă aș putea să fac echipă cu Klaus Iohannis | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Barroso: România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu participă în Grecia la un dialog cetățenesc despre viitorul Europei, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene din Grecia organizează duminică, 17 februarie, în intervalul orar 14:30-16:00, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, la care participă Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională și Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Dialogul poate fi urmărit live pe pagina redacției noastre de Facebook, Calea Europeană, dar și pe pagina oficială de Facebook a comisarului european, Corina Crețu.

Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

În timpul întrevederii cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Comisarul European  a salutat progresele înregistrate până în prezent de Grecia și a încurajat autoritățile elene din domeniul dezvoltării infrastructurii de transport să-și intensifice eforturile pentru a continua implementarea cu succes a proiectelor finanțate de UE, care vor contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării.

Foto: Corina Cretu Facebook

În cea de-a doua întâlnire la Atena cu Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al dezvoltării au avut loc discuții despre stadiul actual al implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în Grecia și ,,i-am încurajat să participe activ la nivel de Guvern la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene și al politicii de coeziune post-2020 și să înceapă discuțiile cu serviciile Comisiei pentru noua perioadă de programare 2021-2027.”, a menționat comisarul Corina Crețu.

Foto: Corina Cretu Facebook

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Manfred Weber în Porto: Când voi deveni președinte al Comisiei Europene voi prezenta un Masterplan european de combatere a cancerului

Published

on

Astăzi, 15 februarie este ziua internaționala de combatere a cancerului în rândul copiilor. În acest context, cu o zi înainte, Spitzenkandidat (PPE), Manfred Weber, și-a continuat turneul de consultare pentru campania electorală în Europa, ajungând și în orașul Porto din Portuglia. Manfred Weber împreună cu Rui Rio, președintele Partidului Social Democrat, Paulo Rangel și Lídia Pereira, au vizitat Institutul de Investigație și Inovație din Saud, institut de cercetare și tratament privind cancerul în Portugalia și Europa.

Discuțiile s-au axat pe cercetarea cancerului. Numai anul trecut, în Portugalia au existat 58.000 de cazuri noi de cancer. Manfred Weber a discutat cu experți în domeniu și a afirmat:
“Când voi deveni președinte al Comisiei, voi prezenta un Masterplan european împotriva cancerului”.


,,Știu că putem face mai multe în lupta de combatare a cancerului. Dacă o sa combinăm banii și cercetarea, experții ne spun că este posibil să câștigăm această luptă împotriva cancerului”, mai subliniază Manfred Weber în postarea sa pe Twitter.
 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Prima reacție a Comisiei Europene în cazul Kovesi: Toți candidații pentru funcția de procuror european trebuie să fie tratați corect

Published

on

Comisia Europeană a transmis că este important ca toți candidații pentru funcția de procuror-șef european să fie tratați corect, într-o primă reacție care vine după ce Laura Codruța Kovesi a anunțat miercuri seara că a fost citată în calitate de suspect de procurorul Adina Florea de la secția pentru achetarea magistraților.

”Comisia Europeană urmărește cu atenție ultimele evenimente din cadrul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, aleși de o comisie independentă, să fie tratați corect în timpul acestui proces. Cu privire la independența sistemului de justiție din România, am transmis clar, în numeroase rânduri, că o justiție profesionistă și indepdentă este de o importanță capitală. Comisia este la curent cu faptul că toți candidații pentru postul de Procuror European au fost evaluați de comisia independentă și că lista a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, informează ProTv.

Laura Codruța Kovesi a anunțat, miercuri seara, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților, cu doar o săptămână înainte de audierea sa în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Reamintim că Laura Codruța Kovesi este favorită pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European, clasându-se pe primul loc la selecția organizată de comisia de specialiști, care a transmis Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene lista primilor trei clasați.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending