USL S-A RUPT OFICIAL. PNL a votat ieşirea de la guvernare

PNL a decis în această seară ruperea USL. Liberalii au votat o rezoluţie în acest sens, cu doar cinci voturi împotrivă. Unul dintre acestea a fost a fostului şef PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care le-a reproşat colegilor săi că s-au pripit. Împotriva ruperii USL s-au pronunţat şi Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Radu Stroe, toţi miniştri demisionari din guvernul Ponta. pontaantonescu

Planul PNL de urmat prevede ca miniştrii şi secretarii de stat să-şi dea demisia, să se ceară demisia lui Victor Ponta, iar în teritoriu s-a dat liber la alianţe.

Înaintea şedinţei, apelul de ultimă oră a lui Victor Ponta a fost primit de liberali ca o ”intervenţie de efect teatral”, Crin Antonescu precizând înaintea întâlnirii liberalilor că a vorbit la telefon cu premierul care i-a confirmat că nu este dispus să accepte formula propusă cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne.

”Am apreciat foarte mult prestaţia mediatică. E un pas înainte din colecţia în care oamenii politici încaţă să plângă. L-am sunat pe domnul prim-ministru, l-am întrebat dacă avem mişte date noi, dacă sunt dispuşi să mergem pe formula pe care am propus-o. Mi-a zis că nu. Intervenţia a fost de efect teatral. Această situaţie nu mai poate fi prelungită şi îi vom pune punct în această seară”, a spus Antonescu.

Mai temperat, Călin Popescu Tăriceanu a făcut apel la colegi săi să nu se grăbească cu o decizie radicală de rupere a USL. ”Cred că la momentul acesta cel mai important lucru este să ne concentrăm pe soarta USL şi sigur că avem o mare responsabilitate toţi cei care suntem astă seară cu drept de vot în Delegaţia Permanentă să luăm o decizie care să fie şi spre interesul partidului, dar sper să nu uităm de interesul naţional”, a spus Tăriceanu.

Conducerea liberală are pe masă o rezoluţie în patru puncte asupra căreia să se pronunţe. Cei patru paşi de urmat sunt ruperea USL, demisia miniştrilor şi secretarilor de stat ai PNL, cererea demisiei lui Victor Ponta şi libertatea dată organizaţiilor de a face alianţe în teritoriu.

Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eşuat, aşa cum a anunţat şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, după aproape trei săptămâni de discuţii. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcţia de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate.

Deşi nominal, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu fiecare dintre aceste propuneri, a refuzat ca Iohannis să preia funcţia de vicepremier din poziţia de ministru de Interne, propunând în schimb ca acesta să preia Finanţele. O altă contra-ofertă a lui Victor Ponta a fost ca propunerile PNL să fie acceptate cu condiţia ca şi preşedintele PC, Daniel Constantin, să primească un post de vicepremier, ofertă refuzată vehement de liberali. Cu o oră şi jumătate înainte de şedinţa PNL, premierul a anunţat că liderul PC renunţă la funcţia oferită în guvern. Cererea liberalior Iohannis-vicepremier şi ministru de Interne nu a primit însă răspuns, premierul vorbind despre o structură a guvernului aşa cum ea a fost votată în Parlament, cu funcţia de vicepremier cuplată cu cea de ministru de Finanţe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.