Connect with us

Vasile Blaga

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Vasile Blaga a vorbit la DigiFM despre motivele din spatele refuzului Austriei de a primi România în spațiul Schengen, indicând că acestea ar ține de jocul politic intern, dar care ar avea implicații la nivel european în ceea ce privește fisurarea unității europene, situație de pe urma căreia are de profitat în special Rusia lui Vladimir Putin. De asemenea, politicianul a respins argumentul migrației ilegale ridicat de cancelarul Karl Nehammer și ministrul de interne, pe care i-a numit „oameni mici politic”.                                                                                                                   

„Să fii cancelar, să fii ministru de interne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (…) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni”, a afirmat Vasile Blaga.

Acesta a sugerat că mișcarea lui Nehammer ar fi una populistă, pentru atragerea electoratului de dreapta, asemănătoare celei făcute de Nicolas Sarkozy pe vremea când era ministru de interne și a încercat să folosească problema romilor pentru a aduce spre el voturile extremei drepte, eșuând, însă, și ducându-și partidul în jos. Totodată, Vasile Blaga a arătat că „dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România, și în Bulgaria”. 

Eurodeputatul PNL a amintit, de asemenea, că firmele austriece din România au fost tratate nu doar corect, dar au și „beneficiat preferențial de prea multe” pentru dezvoltarea afacerilor, acum venind momentul ca statul român să deconteze acest lucru, aplicând întreaga greutate a legilor românești și europene, în special în contextul în care există îndoiala că firmele austriece „s-au achitat atât de bine de toate obligațiile post-privatizări”.

Vasile Blaga și-a exprimat, în cele din urmă, încrederea că România va intra în Schengen în 2023, în condițiile în care „își face treaba”, iar „așa lobby nu am prea văzut în ultimul timp”. Totodată, politicianul liberal a subliniat că „nu merită să stăm în genunchi” nici pentru chestiunea aderării României la spațiul Schengen.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga, după ridicarea MCV pentru România: Mai avem doar un pas până la admiterea în Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Vasile Blaga salută ridicarea de către Comisia European a MCV pentru România și subliniază că țara noastră mai are doar un pas până la admiterea în Schengen. 

„Suntem într-un moment extrem de important – mai avem doar un pas până la admiterea în Schengen. Nu ar trebui să mai auzim, nici acum, nici după aderare, cât de răi suntem, cât de imperfecți, cât de lipsiți de merite”, a transmis deputatul european într-o declarație pentru CaleaEuropeană.ro

„Este dreptul nostru să fim în Schengen, după cum era dreptul nostru să fim monitorizați exact la fel ca celelalte state membre – și nu printr-un mecanism special cum era MCV. Am spus-o de multe ori în ultimii ani. Și mai vreau să subliniez încă o dată – în momentele importante pentru România, politicienii trebuie să vorbească pe aceeași voce. La unison. În același mod în care politicienii de la Bruxelles ai altor state reușesc să facă corp comun în fața obiectivelor lor naționale. E bine să învățăm și din lecția democrațiilor mature alături de care ne dorim să trăim”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, eurodeputatul liberal condamnă atitudinea unor politicieni români de la Bruxelles cu privire la meritele României: „Dacă anul 2022 ar fi fost anul integrării României în Uniunea Europeană, o parte a politicienilor români de la Bruxelles ar fi afirmat cu nonșalanță că nu suntem pregătiți pentru integrare, că ar mai fi una-alta de rezolvat, că UE ar trebui să fie foarte atentă cu noi. Aici am ajuns.  Nu pot înțelege reacția unor politicieni care se află la Bruxelles în primul rând pentru România.”

„MCV va fi suspendat după consultările cu Parlamentul European și Consiliul. Cum spuneam mai sus, regăsim la Bruxelles vocile gri care, în subtext, sunt dezamăgite: e bine că se suspendă MCV, dar, slavă Domnului, vom fi în continuare monitorizați prin mecanismul generalizat al statului de drept”, a conchis europarlamentarul PNL. 

Citiți și: La 15 ani de la aderarea la UE, Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV pentru România, o piatră de hotar în calea aderării la spațiul Schengen 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Vasile Blaga: UE nu va recunoaște documentele rusești eliberate în zonele ocupate ilegal de Rusia în Ucraina și Georgia

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European a convenit cu o largă majoritate la ultima sesiune plenară de la Strasbourg să nu recunoască documentele de călătorie eliberate de Federația Rusă în teritoriile ocupate ilegal din Ucraina și Georgia, a afirmat luni europarlamentarul Vasile Blaga.

Parlamentarii europeni au stabilit cu 540 de voturi pentru, 6 împotrivă și 36 de abțineri, mandatul pentru negocieri cu Consiliul privind o propunere legislativă privind nerecunoașterea documentelor de călătorie emise de Rusia în regiunile ucrainene ocupate și așa-numitele teritorii separatiste ale Georgiei, în scopul eliberării vizei sau la trecerea frontierelor externe ale UE.

Totodată, europarlamentarii au amendat propunerea Consiliului și au subliniat dreptul cetățenilor din zonele de conflict de a fugi din calea războiului, respectiv dreptul lor de a intra în Uniunea Europeană din motive umanitare.

”Anexările ilegale din Ucraina și Georgia impun decizii clare ale UE privind nerecunoașterea documentelor eliberate de Rusia în acele teritorii și care urmează a fi folosite pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Vasile Blaga, europarlamentar PPE & PNL, membru al Comisiei LIBE, cea care a gestionat acest dosar în Parlamentul European.

“Federația Rusă trebuie să înțeleagă că Parlamentul European și Uniunea Europeană nu vor face niciun compromis în cazul acestor agresiuni inacceptabile. În același timp, Uniunea Europeană trebuie să permită accesul refugiaților din zonele de conflict, cetățenii onești care fug din calea războiului. Uniunea Europeană trebuie să țină cont și de cazurile umanitare și să le ofere refugiaților un sprijin corespunzător”, a mai afirmat eurodeputatul PPE.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga avertizează: Un nou refuz al integrării României și Bulgariei în spațiul Schengen va crea valuri de euroscepticsim în cele două țări

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE) a participat astăzi, 5 octombrie, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea dedicată aderării României la spațiul Schengen. 

„În calitate de fost ministru de interne am fost direct responsabil de îndeplinirea condiționalităților în vedere integrării României atât în UE, cât și spațiul Schengen. Integrarea României în spațiul Schengen este un subiect care mă preocupă și îl tratez foarte personal”, a precizat deputatul european în intervenția sa.

Deputatul european a subliniat că există trei principale argumente pentru care România trebuia de ani zile să fie membră a spațiului Schengen: argumentul tehnic, moral și practic.

„Sunt trei argumente care trebuie să conducă la o decizie rapidă privind integrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. În primul rând există argumentul tehnic, care ar trebui să fie suficient, cum a fost suficient pentru celelalte state membre care sunt deja membre ale spațiului Schengen. România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru Schengen, iar războiul din Ucraina a fost un test pentru frontiera externă a UE, test pe care România l-a trecut cu brio. Al doilea argument este cel moral: Europa ne-a predat și ne predă de ani zile lecția solidarității. Solidairtatea în fața războiului pentru refugiați și migranți, solidaritate în fața crizei energetice. România și-a făcut temele fără comentarii. Am manifestat solidaritate fără rezerve și nu pentru că ne-a obligat cineva. Am făcut-o pentru cetățenii români cred în aceste valori. Întrebarea este: Europa este capabilă să pună în practică până la capăt lecția pe care o predă? Al treilea argument este unul practic care se referă la viitorul Uniunii Europene. Acest viitor este amenințat de euroscepticism și vedem asta din ce în ce mai des la alegerile naționale. Viitorul UE depinde de modul în care înțelege să îi trateze pe cetățenii fiecărui stat membru. Oare refuzul de a lua o decizie legitimă privind intregra România și Bulgaria în Schengen nu crează premisele unui val de euroscepticism în aceste două țări? Lecția Brexitului nu este suficientă?”, a susținut europarlamentarul liberal în discursul său din plenul Legisaltivului European.

Reamintim că la inițiativa grupului social-democraților (S&D) din Parlamentul European, aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen a fost din nou dezbătută în plenul Parlamentului European.

O rezoluție va fi supusă la vot în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

În cadrul dezbaterii de azi cu Comisia și Consiliul, eurodeputații au solicitat ca spațiul Schengen să fie finalizat rapid, prin extinderea la toate statele membre ale UE care doresc să participe. Eurodeputații au discutat, totodată, despre situația actuală a spațiului Schengen și despre propunerile recente de reformare a normelor și guvernanței acestuia.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și în raportul din 2021 privind funcționarea spațiului de călătorie fără frontiere.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Presa americană: Joe Biden ar putea vizita Europa în jurul datei de 24 de februarie pentru a marca un an de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO10 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA10 hours ago

Miniștrii sănătății din România și Franța au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru organizarea sistemelor de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Daniel Buda11 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, întâlnire cu ministrul agriculturii din R. Moldova: Eliminarea contingentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas în intensificarea relațiilor

CONSILIUL UE11 hours ago

Consiliul JAI: Ministrul de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen și a cerut Austriei să își reconsidere poziția

U.E.11 hours ago

Platforma de coordonare a donatorilor internaționali în sprijinul redresării și reconstrucției din Ucraina își începe activitatea

ROMÂNIA12 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

Eugen Tomac12 hours ago

Eugen Tomac avertizează că în absența unei decizii pentru un calendar clar în Consiliul JAI privind aderarea României la Shengen, „situația va rămâne neschimbată pentru mult timp”

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Aer curat: Comisia Europeană solicită României și altor 13 țări membre UE să reducă emisiile generate de mai mulți poluanți atmosferici

NATO10 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA12 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL1 day ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO3 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

POLITICĂ3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române din 1859

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației române, la Forumul de la Davos: Nu ne permitem niciun fel de ambiguitate strategică. Ucraina este victima agresiunii, iar Rusia este agresorul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Secretarul general NATO cere o creștere a sprijinului militar pentru Ucraina: Armele sunt calea spre pace. Negocierile depind în totalitate de forța de pe câmpul de luptă

NATO1 week ago

Mircea Geoană a deschis reuniunea Șefilor de Stat Major din țările NATO: Trebuie să investim mai mult în apărare și să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie

Team2Share

Trending