Connect with us

SUA

Vicepreședintele american Kamala Harris a acuzat China de „coerciție” și „intimidare” în Marea Chinei de Sud

Published

on

© Official White House Photo by Lawrence Jackson

Vicepreședintele american Kamala Harris a criticat dur China pentru incursiunile sale în Marea Chinei de Sud, avertizând că acțiunile acesteia în regiune echivalează cu „coerciția” și „intimidarea” și a afirmat că SUA își vor sprijini aliații din regiune împotriva acțiunilor Beijingului, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Știm că Beijingul continuă să exercite acțiuni de constrângere, să intimideze și să revendice marea majoritate a Mării Chinei de Sud”, a declarat Harris în cadrul unui important discurs de politică externă susținut marți în Singapore, în care a prezentat viziunea administrației Biden pentru zona Indo-Pacific. „Acțiunile Beijingului continuă să submineze ordinea bazată pe reguli și să amenințe suveranitatea națiunilor”.

China revendică aproape toată marea bogată în resurse, prin care trec anual mii de miliarde de dolari în comerțul maritim, cu pretenții concurente din partea a patru state din Asia de Sud-Est, precum și a Taiwanului.

Beijingul a fost acuzat că a desfășurat acolo o serie de echipamente militare, inclusiv rachete anti-navă și rachete sol-aer, și a ignorat o decizie a unui tribunal internațional din 2016 care a declarat că pretențiile sale istorice asupra celei mai mari părți a apelor sunt lipsite de fundament. Aceste lucruri au condus la intensificarea tensiunilor în ultimele luni între Beijing și solicitanții rivali, relatează The Guardian.

Discursul lui Harris a urmărit să consolideze angajamentul SUA de a-și sprijini aliații într-un domeniu de o importanță crescândă pentru administrația Biden, care a făcut din contracararea influenței Chinei la nivel global un element central al politicii sale externe.

Harris, care se află într-un turneu de o săptămână în Asia de Sud-Est, a declarat că SUA “sunt alături de aliații și partenerii noștri” în fața amenințărilor din partea Chinei.

Citiți și Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a reafirmat intenția Washingtonului pentru consolidarea relațiilor cu Asia de Sud-Est

Însuși președintele Joe Biden a subliniat în mod repetat că se concentrează pe China ca fiind unul dintre principalii adversari ai Americii, angajându-se, într-un discurs din februarie la Departamentul de Stat, să „înfrunte abuzurile economice ale Chinei; să contracareze acțiunile sale agresive și coercitive; să respingă atacul Chinei împotriva drepturilor omului, a proprietății intelectuale și a guvernanței globale” – un mesaj pe care l-a reluat în aceeași lună în fața aliaților europeni la summitul virtual al G7 și la conferința de securitate de la München.

Citiți și Prima reuniune G7 în era Joe Biden: Cele mai puternice democrații ale lumii au discutat despre contracararea politicilor “neorientate spre piață” ale Chinei și un tratat global pentru sănătate

În ultimele luni, administrația americană a intensificat relațiile cu regiunea Indo-Pacific, secretarul apărării, Lloyd Austin, și adjunctul secretarului de stat, Wendy Austin, vizitând amândoi zona. Secretarul de stat Antony Blinken a avut, de asemenea, o serie de întâlniri virtuale cu oficiali din Asia de Sud-Est în această lună.

Retragerea haotică a SUA din Afganistan a complicat, însă, mesajul de susținere a regiunii, ridicând întrebări cu privire la angajamentul SUA față de aliații săi. În timp ce Biden a declarat săptămâna trecută că un angajament pe termen nedefinit ar fi fost în beneficiul „adevăraților concurenți strategici” China și Rusia, China a profitat de imaginile violente ale evacuării pentru a critica SUA pentru angajamentul său în această zonă.

Cu toate acestea, Kamala Harris a declarat că prezența ei în Singapore, combinată cu acordurile privind o cooperare mai mare pe care administrația Biden le-a urmărit cu țările din Indo-Pacific, a arătat „în mod clar integritatea relațiilor pe care Statele Unite le au în întreaga lume în numeroase domenii”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

SUA sancționează peste 1000 de oficiali ruși și 57 de entități din sectorul apărării după anexarea ilegală de teritorii ucrainene: Rusia “calcă în picioare Carta Națiunilor Unite”

Published

on

© The White House/ Flickr

Statele Unite resping fără echivoc “încercările frauduloase” ale Rusiei de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei și vor impune costuri rapide și severe ca răspuns la încălcarea suveranității Ucrainei de către Federația Rusă, au declarat vineri, la unison, președintele SUA Joe Biden și secretarul său de stat, Antony Blinken, în prima reacție a administrației americane ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin, care a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina, în cea mai mare anexare teritorială din Europa de la Hitler încoace.

Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei de astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran. Rusia încalcă dreptul internațional, călcând în picioare Carta Națiunilor Unite și arătându-și disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, a spus Biden, într-o declarație difuzată de Casa Albă.

Preşedintele american a mai asigurat că SUA “vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său” și a Îi îndemnat pe toți membrii comunității internaționale să respingă încercările ilegale de anexare ale Rusiei și să fie alături de poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie.

Într-un avertisment sever, SUA au anunţat de asemenea că vor sancţiona – în acord cu ţările din G7 – “orice ţară, individ sau entitate” care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuşi “ilegal” teritorii în Ucraina.

Emitem de asemenea un avertisment clar susţinut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau ţară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina“, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat al Departamentului de Stat.

Noile sancţiuni anunţate vineri, care se adaugă unei serii deja importante de sancţiuni ce vizează toate sectoarele în Rusia, vizează în principal responsabili ruşi şi industria apărării, potrivit comunicatelor Casei Albe, Departamentului de Stat şi Trezoreriei americane. Acestea au drept ţintă în special unii parlamentari din Dumă – camera inferioară a parlamentului rus – responsabili guvernamentali şi furnizori ai armatei ruse, punctează Agerpres.

Departamentul de Stat ia măsuri pentru a impune restricții de viză pentru 910 persoane, inclusiv membri ai armatei Federației Ruse, oficiali militari belaruși și reprezentanți ai Rusiei pentru încălcarea suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a Ucrainei. În plus, Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei desemnează alți 109 membri ai Dumei de Stat și 169 de membri ai Consiliului Federației din cadrul Adunării Federale a Federației Ruse pe lista sancțiunilor În continuarea angajamentului nostru de a bloca accesul Rusiei la tehnologia esențială pentru armata sa, OFAC desemnează 14 persoane, inclusiv furnizori internaționali, care au sprijinit sectorul de apărare al Rusiei. În cele din urmă, Departamentul de Comerț adaugă 57 de entități situate în Rusia și în regiunea ucraineană Crimeea la lista entităților sancționate, ridicând numărul total la 392.

În același timp, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a discutat la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. despre preocuparea comună față de încercările nelegitime ale Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean prin referendumuri false și și-au exprimat angajamentul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri, de la Kremlin, în fața unei largi audiențe, anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Reacții de condamnare și de nerecunoaștere a acestor anexări au venit și din partea NATO, a miniștrilor de externe din țările G7 și a Consiliului European, care a adoptat o declarație semnată de toți cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE.

Într-o primă reacție, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care președinții Franței și României, dar și cancelarul Germaniei, precum și președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, au adoptat vineri o declarație comună în care resping cu fermitate și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson. De asemenea, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți lideri avertizează că Rusia pune în pericol securitatea globală, inclusiv prin amenințările nucleare despre care spun că “nu vor zdruncina hotărârea UE de a fi alături de Ucraina”. În același timp, liderii europeni statuează că nu vor recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale și că nu vor recunoaște niciodată această anexare ilegală, dar și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă și URSS anexau părți din Polonia sau Uniunea Sovietică ocupa Basarabia.

Putin a semnat documentele anexării a patru regiuni din Ucraina – Herson, Zaporijjea, Doneţk şi Lugansk – în cadrul unei ceremonii vineri după-amiază, marcând cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace, când Germania nazistă a anexat Austria (Anschluss) și regiunea sudetă din Cehoslovacia în 1938.

Drept reacție la acțiunea lui Putin, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate de intrare a Ucrainei în Alianță.

Continue Reading

SUA

Pentagonul face demersuri pentru a crea un comandament cu sediul în Germania care să se ocupe de coordonarea ajutorului militar destinat Ucrainei

Published

on

© US Department of Defense

Departamentul Apărării din Statele Unite face demersuri pentru a crea un comandament cu sediul în Germania menit să coordoneze ajutorul militar destinat Ucrainei și să contribuie la antrenarea militarilor ucraineni, anunță cotidianul The New York Times, citat de EFE, informează Agerpres.

Publicația americană, care citează surse anonime din administrația de la Washington, a indicat că  noul comandament va fi înfiinţat în oraşul german Wiesbaden (landul Hessa) sub supravegherea generalului de armată american Christopher Cavoli, comandant suprem al forţelor aliate din Europa.

Publicarea acestui anunț vine pe fondul atenționărilor lansate de președintele SUA, Joe Biden, la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit cărora Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a teritoriilor ocupate de către Rusia.

”Vreau să fiu foarte clar. SUA nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, niciodată pretenţiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a declarat preşedintele american cu prilejul Summitului Insulelor din Pacific, desfăşurat la Washington.

Mai mult, Washingtonul își consolidează ajutorul acordat Ucrainei, Senatul american votând joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Kiev, parte semnificativă a acestui pachet fiind direcționată către componenta militară.

Să nu uităm că, de la începutul războiului rus, la 24 februarie, SUA au acordat Kievului ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari, cel mai recent sprijin în acest sens ridicându-se la 1,1 miliarde de dolari.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Sondaj transatlantic: România, în top trei țări NATO care aprobă politica externă a președintelui SUA Joe Biden

Published

on

© NATO

Politica externă a preşedintelui american Joe Biden este mai bine percepută în Europa decât în propria sa ţară, în special în Polonia, Lituania și România, relevă datele sondajului “Transatlantic Trends 2022” realizat în 14 țări membre ale NATO de către The German Marshall Fund of the United States.

Gradul politicii externe a preşedintelui Biden se situează la un nivel mai ridicat în Europa decât în Statele Unite în toate ţările chestionate, cu excepţia Italiei şi Turciei.

Raportul, care cuprinde în premieră România, analizează percepția cetățenilor din țările menționate în ceea ce privește cei mai influenți actori, care vor fi cele mai influente state în următorii cinci ani, care sunt cele mai influente țări din Europa și cuprinde nu mai puțin de 82 de referiri la România. De asemenea, sunt analizate percepțiile cu privire la influența Statelor Unite, Uniunii Europene, Chinei sau Rusiei, susținerea față de politica președintelui american Joe Biden și care sunt partenerii externi pe care fiecare se poate baza cel mai mult.

Studiul intitulat “tendinţe transatlantice” a fost desfăşurat în iulie în 14 ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos), pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

Astfel, Polonia, Lituania și România sunt țările care acordă cea mai ridicată importanță Alianței Nord-Atlantice când vine vorba de securitatea lor națională, sunt statele care susțin cel mai mult implicarea SUA în apărarea și securitatea Europei și care au oferit cel mai ridicat nivel de aprobare politicii președintelui american Joe Biden.

Există variații, cu cea mai mare aprobare în Polonia (74%), Lituania (70%) și România (66%) și cea mai scăzută în Turcia (24%) și Italia (36%). Aproximativ jumătate dintre respondenții din Spania (50%), Franța (49%) și Regatul Unit (48%) aprobă de modul în care Biden gestionează afacerile internaționale.

Politica externă a lui Biden este deosebit de populară în estul Europei, unde o proporție semnificativă de respondenți afirmă că ei “aprobă pe deplin” această politică.

© German Marshall Fund

Președintele Joe Biden a anunțat la summitul NATO de la Madrid că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar în România vor fi trimiși încă 3.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi de luptă dislocată prin rotație și 2.000 de membri ai personalului militar, ceea ce va crește prezența militară americană în țara noastră la 7.000 de militari. De asemenea, în Polonia va fi stabilit un cartier general permanent – Corpul 5 al Armatei SUA.

Sprijinul, total sau parțial, este, de asemenea, puternic în Portugalia (66%), Germania (64%) și Suedia (64%). Opiniile sunt mai mixte în Spania (50% aprobă față de 40% dezaprobă), Franța (49% vs. 28%) și Regatul Unit (48% vs. 31%).

Sprijin pentru modul în care Biden a gestionat afacerile internaționale în rândul respondenților americani este mixt (47% aprobă vs. 44% dezaprobă). Cei care au opinii negative sunt mai predispuși “dezaprobă complet” decât să “dezaprobe oarecum” (28% vs. 16%).

Opiniile respondenților americani sunt împărțite în funcție de politică, dar și aspecte generaționale, educaționale și profesionale.

Trei sferturi (76%) dintre democrați sunt de acord cu politica externă a lui Biden, în comparație cu doar 25% dintre republicani. Sprijinul crește odată cu creșterea nivelului de educație și de ocupare a forței de muncă.

Respondenții cu un nivel de educație ridicat (64%) sunt mai probabil să aprobe decât cei cu un nivel scăzut (38%). La fel sunt și cei care au un loc de muncă cu normă întreagă (55%) în comparație cu șomerii (36%).


Citiți și 

Studiu GMF: România, în top trei țări NATO care consideră că Alianța este cea mai importantă pentru securitatea lor și care susțin implicarea SUA în apărarea Europei

Sondaj îngrijorător: Din 14 țări NATO analizate, România este aliatul cu cea mai mare percepție pozitivă la adresa Rusiei și în care aproape 50% dintre cetățeni văd pozitivă influența Chinei


Aceleași trei state de pe flancul estic au cea mai ridicată viziune pozitivă asupra influenței SUA în afacerile globale, opinie care prevalează în 11 din cele 14 țări analizate. Cele mai optimiste opinii sunt în țările cele mai apropiate de Rusia: respondenții din Polonia (74%), Lituania (73%), România (65%) și Suedia (61%) percep influența SUA ca fiind foarte sau în general pozitivă.

Respondenții portughezi (72%) sunt, de asemenea, printre cei mai pozitivi în această privință.

În special, respondenții din țările care sunt aliați istorici ai Statelor Unite au o percepție oarecum opinii mai puțin pozitive cu privire la influența acestora: Regatul Unit și Canada (ambele 54%), Germania (53%) și Franța (49%).

Italienii sunt mai ambivalenți, 45% dintre ei având opinii pozitive. și 39% negative. Turcia este singura țară cu o mare majoritate (67%) cu opinii negative față de influența SUA.

Continue Reading

Facebook

G71 hour ago

Țările G7 nu vor recunoaște niciodată presupusele anexări ale Rusiei în Ucraina și nici “referendumurile” false desfășurate sub amenințarea armelor

NATO2 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

NATO2 hours ago

NATO, reticentă privind o “aderare accelerată a Ucrainei”, reafirmă că va sprijini această țară să își elibereze teritoriile anexate de Rusia fără a se implica direct în conflict

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European acuză Rusia că a lansat o “rachetă energetică” asupra Europei, “vizând inima sistemului nostru economic și social”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

SUA sancționează peste 1000 de oficiali ruși și 57 de entități din sectorul apărării după anexarea ilegală de teritorii ucrainene: Rusia “calcă în picioare Carta Națiunilor Unite”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

CE solicită statelor UE să fie ”foarte vigilente” în acordarea de vize cetățenilor ruși: ”A veni în Europa este un privilegiu, nu un drept fundamental”

U.E.3 hours ago

Giorgia Meloni, viitorul premier al Italiei, denunță” neo-imperialismul sovietic” al lui Putin: Anexările Rusiei în Ucraina nu au nicio valoare juridică sau politică

Cristian Bușoi6 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, subliniază nevoia unei soluții comune pentru criza energetică: Este nevoie urgentă de reducerea presiunii pe bugete

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu condamnă și respinge anexările ilegale ale Rusiei: Donețk, Luhansk, Herson, Zaporijie și Crimeea sunt ale Ucrainei

NATO2 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO7 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending