Victor Boștinaru: Alegerile din luna mai, un test extrem de important pentru stabilitatea construcției europene

VictorBostinaru .roAlegerile din luna mai 2014 reprezintă un test extrem de important pentru stabilitatea construcției europene, iar un Parlament European cu o majoritate clară pro-europeană poate să consolideze guvernarea democratică, apreciază europarlamentarul social-democrat Victor Boștinaru într-un interviu acordat Agerpres.

Cu toate acestea, eurodeputatul crede că, în mod cert, Parlamentul European de după alegerile din 25 mai va fi considerabil schimbat față de cel actual. El a subliniat că țara noastră trebuie în primul rând să-și reafirme poziția de stat membru deplin cu drepturi și îndatoriri egale față de celelalte state membre.

Credeți că vor exista schimbări majore în viitorul Parlament European? Va exista o ascensiune semnificativă a forțelor extremiste și populiste europene?

Victor Boștinaru: În mod cert Parlamentul European de după alegerile din 25 mai va fi considerabil schimbat față de cel actual. Este așteptat ca o treime din acest nou Parlament să fie format din eurodeputați cu viziuni extremiste, eurosceptice și anti europene din Grecia, Spania, Marea Britanie, Cipru și nu numai. Ca un răspuns la discursul duplicitar sau populist al unor guverne din Uniunea Europeană, precum și din lipsa de transparență privind modul de luare a deciziilor în Comisie, Consiliu sau în cadrul troicii, extremele au speculat abil și fără scrupule nemulțumirile cetățenilor. Este imperativ ca cele două mari grupuri politice, socialiștii și popularii să colaboreze pragmatic astfel încât să mențină pe șină întregul proiect european, să asigure cooperarea politică și funcționalitatea Uniunii în următorii 5 ani. Da, alegerile din mai 2014 reprezintă un test extrem de important pentru stabilitatea construcției europene, iar un Parlament European cu o majoritate clară pro-europeană poate să consolideze guvernarea democratică.

– Care credeți că vor fi în țările UE marile teme de campanie pentru alegerile europene? Dar în România?

Victor Boștinaru: Ultimii cinci ani au marcat atât agenda europeană, cât și percepția cetățenilor despre Uniune și rolul său. Una dintre cele mai importante teme va fi combatarea șomajului în rândul tinerilor, prin ceea ce grupul S&D a propus și făcut cu Garanția pentru tineret. Concret, prin acest program finanțat cu 6 miliarde de euro în primii 2 ani ai actualei perioade de programare se asigură faptul că orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani, indiferent dacă s-a înregistrat sau nu ca șomer, va primi o ofertă de calitate, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau dacă și-a pierdut locul de muncă. Le fel de importante vor fi refacerea industriei manufacturiere, consolidarea guvernanței economice și reafirmarea rolului și importanței libertăților și drepturilor fundamentale. Mă refer aici la tentativele inacceptabile de a submina libertatea presei sau de a aduce prejudicii libertății și vieții private prin interceptările NSA.

În România, dincolo de aceste teme mai sunt trei subiecte foarte importante. În primul rând, România trebuie să-și reafirme condiția de stat membru deplin cu drepturi și îndatoririi egale față de celelalte state membre. Nu mai e niciun secret faptul că, în anii de domnie ai lui Traian Băsescu, țara mea nu a avut parte de un tratament egal din partea Comisiei Europene. În al doilea rând, se impune renegocierea Mecanismului de Cooperare și Verificare, redefinirea unor criterii riguroase și stabilirea unei agende prin care România să iasă din MCV. În al treilea rând, este necesară definitivarea agendei de aderare completă a României la Schengen, ținând cont că au fost îndeplinite criteriile tehnice pentru ca acest lucru să se întâmple. Doar interesele politicianiste au contat în menținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen, iar negocierile care se vor purta în acest sens trebuie să facă orice discriminare imposibilă.

 

Interviul complet AICI.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.