Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Victor Boștinaru: Alegerile din luna mai, un test extrem de important pentru stabilitatea construcției europene

Published

on

VictorBostinaru .roAlegerile din luna mai 2014 reprezintă un test extrem de important pentru stabilitatea construcției europene, iar un Parlament European cu o majoritate clară pro-europeană poate să consolideze guvernarea democratică, apreciază europarlamentarul social-democrat Victor Boștinaru într-un interviu acordat Agerpres.

Cu toate acestea, eurodeputatul crede că, în mod cert, Parlamentul European de după alegerile din 25 mai va fi considerabil schimbat față de cel actual. El a subliniat că țara noastră trebuie în primul rând să-și reafirme poziția de stat membru deplin cu drepturi și îndatoriri egale față de celelalte state membre.

Credeți că vor exista schimbări majore în viitorul Parlament European? Va exista o ascensiune semnificativă a forțelor extremiste și populiste europene?

Victor Boștinaru: În mod cert Parlamentul European de după alegerile din 25 mai va fi considerabil schimbat față de cel actual. Este așteptat ca o treime din acest nou Parlament să fie format din eurodeputați cu viziuni extremiste, eurosceptice și anti europene din Grecia, Spania, Marea Britanie, Cipru și nu numai. Ca un răspuns la discursul duplicitar sau populist al unor guverne din Uniunea Europeană, precum și din lipsa de transparență privind modul de luare a deciziilor în Comisie, Consiliu sau în cadrul troicii, extremele au speculat abil și fără scrupule nemulțumirile cetățenilor. Este imperativ ca cele două mari grupuri politice, socialiștii și popularii să colaboreze pragmatic astfel încât să mențină pe șină întregul proiect european, să asigure cooperarea politică și funcționalitatea Uniunii în următorii 5 ani. Da, alegerile din mai 2014 reprezintă un test extrem de important pentru stabilitatea construcției europene, iar un Parlament European cu o majoritate clară pro-europeană poate să consolideze guvernarea democratică.

– Care credeți că vor fi în țările UE marile teme de campanie pentru alegerile europene? Dar în România?

Victor Boștinaru: Ultimii cinci ani au marcat atât agenda europeană, cât și percepția cetățenilor despre Uniune și rolul său. Una dintre cele mai importante teme va fi combatarea șomajului în rândul tinerilor, prin ceea ce grupul S&D a propus și făcut cu Garanția pentru tineret. Concret, prin acest program finanțat cu 6 miliarde de euro în primii 2 ani ai actualei perioade de programare se asigură faptul că orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani, indiferent dacă s-a înregistrat sau nu ca șomer, va primi o ofertă de calitate, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau dacă și-a pierdut locul de muncă. Le fel de importante vor fi refacerea industriei manufacturiere, consolidarea guvernanței economice și reafirmarea rolului și importanței libertăților și drepturilor fundamentale. Mă refer aici la tentativele inacceptabile de a submina libertatea presei sau de a aduce prejudicii libertății și vieții private prin interceptările NSA.

În România, dincolo de aceste teme mai sunt trei subiecte foarte importante. În primul rând, România trebuie să-și reafirme condiția de stat membru deplin cu drepturi și îndatoririi egale față de celelalte state membre. Nu mai e niciun secret faptul că, în anii de domnie ai lui Traian Băsescu, țara mea nu a avut parte de un tratament egal din partea Comisiei Europene. În al doilea rând, se impune renegocierea Mecanismului de Cooperare și Verificare, redefinirea unor criterii riguroase și stabilirea unei agende prin care România să iasă din MCV. În al treilea rând, este necesară definitivarea agendei de aderare completă a României la Schengen, ținând cont că au fost îndeplinite criteriile tehnice pentru ca acest lucru să se întâmple. Doar interesele politicianiste au contat în menținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen, iar negocierile care se vor purta în acest sens trebuie să facă orice discriminare imposibilă.

 

Interviul complet AICI.

 

 

 

.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Trending