PARLAMENTUL EUROPEAN
Victor Negrescu: Ca urmare a strategiei noastre de politică externă și europeană, România va intra în Schengen terestru anul viitor
Published
5 months agoon

Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu, consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, a evocat o zi istorică pentru România după ce, la Budapesta, au fost finalizate negocierile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen.
“Zi istorică pentru România. Am făcut un pas important la Budapesta, împreună cu președinția Ungariei a Consiliului UE, finalizând negocierile pentru aderarea completă la spațiul Schengen. Ca urmare a demersurilor făcute de premierul Marcel Ciolacu și a strategiei noastre de politică externă și europeană, România va intra în zona de liberă circulație pe cale terestră începând cu anul viitor. Onorat să contribui la toate aceste obiective de politică externă și europeană în calitate de europarlamentar și de consilier onorific al prim-ministrului României”, a scris Negrescu, pe Facebook.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta dintre Austria, Bulgaria și România privind aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen prin ridicarea veto-ului Austriei, precizând că urmează decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene, programată pentru data de 12 decembrie 2024.
“România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, la Budapesta. Urmează decizia oficială a Consiliului UE. Să vedem un Schengen mai puternic în 2025″, a scris von der Leyen, pe X, în limbile română, bulgară și maghiară.
România va reuși o aderare completă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, a afirmat vineri, la Budapesta, și premierul Marcel Ciolacu, după acordul la care au ajuns miniștrii de interne din cele patru state implicate în negocieri, România și Bulgaria ca state aspirante la aderarea deplină, Austria ca stat care încă se opunea și Ungaria în calitate de președinție rotativă a Consiliului UE.
Miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit joi și vineri la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene și împreună cu comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria.
România a fost reprezentată de ministrul de interne Cătălin Predoiu, care s-a aflat luni la Viena pentru discuții cu omologul austriac, Gerhard Karner, și care a purtat discuții bilaterale și cu omologii bulgar și maghiar.
În același timp, premierul Marcel Ciolacu s-a aflat vineri la Budapesta pentru “reuniunea decisivă” pe tema intrării depline a României în Schengen, fiind primit de omologul maghiar Viktor Orban.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a avut marți o discuție telefonică cu Karl Nehammer, cancelarul austriac. Discuția a avut loc la o zi după ce preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Viena cu Nehammer, declarându-se încrezător că deciziile finale privind Schengen vor fi luate în curând la nivel tehnic.
Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie, declarase ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din UE care a avut loc la Luxemburg la începutul lunii octombrie.
România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Premierul Ciolacu, la funeraliile Papei Francisc: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și lider. Pentru poporul român a avut întotdeauna un gând bun
Ministrul Bogdan Ivan: România are o strategie clară – accelerarea creșterii economice prin investiții, extinderea sectorului tech și diversificarea bazei industriale
La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren
Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”
”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu
România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii
Published
3 hours agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European, pe care a semnat-o, alături de mai mulți europarlamentari.
”Europa trebuie să fie pregătită să se apere și mă implic în găsirea de soluții pentru protejarea cetățenilor”, a subliniat Motreanu.
Acesta a evidențiat că ”Rusia rămâne o amenințare majoră, iar noi trebuie să fim pregătiții pentru orice scenariu”.
În acest sens, el a lansat mai multe propuneri pentru finanțarea apărării:
- Extinderea următorului buget european și flexibilizarea Pactului de Stabilitate, penru a putea finanța apărarea
- Un pachet financiar pentru securitate: investiții, achiziții comune, mobilitate militară, protecția infrastructurii critice
- Un Pact pentru Securitate și Industrie, pentru o economie capabilă să susțină securitatea europeană
În domeniul energetic, Dan Motreanu a propus următoarele:
- Sprijin pentru producția de energie nucleară
- Suspendarea eliminării cărbunelui
- Redeschiderea zăcămintelor de gaze și petrol ale UE
- Sprijinirea statelor UE care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina
”Președintele Consiliului European, Antonio Costa, ne-a răspuns că liderii UE au convenit că Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai bine echipată pentru a răspunde oricăror amenințări. UE trebuie să reducă dependențele strategice, să își întărească baza tehnologică și industrială pentru apărare”, dezvăluie eurodeputatul.
Politica energetică ”a fost identificată ca una dintre prioritățile UE”, mai spune Motreanu, înainte de a încheia mesajul prin evidențierea nevoii de a ”proteja cetățenii și companiile de costurile ridicate ale energiei electrice”.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze
Published
3 days agoon
April 25, 2025By
Andreea Radu
Europarlamentarul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de prețurile la gaze.
„Obiectivul acestui demers este asigurarea unui sistem de fixare a prețurilor mai just și mai stabil pentru consumatori. Normele UE corelează prețurile energiei din surse regenerabile și nucleare cu costurile volatile ale combustibililor fosili”, a scris deputatul european, pe Facebook.
El a amintit că, în punctul culminant al crizei energetice din 2022, gazele naturale au determinat prețurile la energie electrică 63 % din timp, deși reprezintă doar 20% din mixul energetic al UE.
„Reforma organizării pieței europene a energiei electrice consolidează rolul pe care contractele de achiziție de energie electrică și contractele bidirecționale pentru diferență îl au în stabilizarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice, se afirmă în răspunsul primit de la Dan Jørgensen, Comisarul european pentru Energie și Locuințe”, a adăugat eurodeputatul.
De asemenea, acesta a subliniat că planul de acțiune privind energia la prețuri accesibile prevede măsuri pentru a răspunde acestor provocări, cum ar fi măsuri de eficiență energetică, utilizarea energiei din surse regenerabile.
„Planul prevede accelerarea acordării de autorizații pentru rețele, înmagazinarea și reducerea costurilor sistemelor, inclusiv un program-pilot al Băncii Europene de Investiții care oferă contragaranții pentru contractele de achiziție de energie electrică încheiate de companii pentru o sumă orientativă de 500 de milioane de euro”, a explicat Dan Motreanu.
În final, deputatul european a precizat că aceste eforturi vor contribui la stabilizarea costurilor energiei prin promovarea contractelor de achiziție de energie electrică și a contractelor bidirecționale pentru diferență, prin îmbunătățirea eficienței sistemului energetic și prin accelerarea eliminării treptate a combustibililor fosili din mixul nostru energetic.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina
Published
3 days agoon
April 25, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputații au sprijinit un proiect de lege menit să consolideze industria europeană de apărare, să intensifice fabricarea produselor de apărare și să ofere mai mult sprijin Ucrainei.
Comisiile pentru industrie, cercetare și energie și pentru securitate și apărare au adoptat poziția lor cu privire la propunerea de creare a unui program european pentru industria de apărare (EDIP).
Mai precis, eurodeputații au sprijinit măsurile de stimulare a bazei tehnologice și industriale europene de apărare (EDTIB), de consolidare a apărării UE și de integrare în continuare a industriei de apărare a UE.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, aceste măsuri includ o creștere semnificativă a contribuțiilor financiare ale statelor membre la EDIP, o mai mare comasare a comenzilor pentru dezvoltarea de produse de apărare și o utilizare sporită a achizițiilor comune.
Eurodeputații doresc ca noul program să se concentreze asupra îmbunătățirii aprovizionării cu arme, muniții și alte produse relevante în caz de criză, stimulând capacitățile de producție sau asigurând accelerarea producției acestora, reducând termenele de producție și livrare și sporind stocurile.
Alte principii convenite de europarlamentari pentru a consolida capacitatea de apărare a Europei includ următoarele:
- Introducerea principiului „cumpărați european”, conform căruia EDIP ar trebui să finanțeze numai produsele pentru care costul componentelor originare din UE sau din țările asociate reprezintă cel puțin 70% din valoarea estimată a produsului final.
- Pentru a fi eligibile pentru fonduri, proiectele europene de apărare de interes comun ar trebui să implice cel puțin șase state membre sau cel puțin patru care se confruntă cu o expunere ridicată la riscul amenințărilor militare convenționale; eurodeputații doresc să participe și Ucraina.
- Un „mecanism european de vânzări militare” ar funcționa ca un catalog centralizat de produse și servicii de apărare pentru a susține cererea la nivelul UE.
- O nouă structură, voluntară, pentru programul european de armament ar intensifica cooperarea statelor membre pe tot parcursul ciclului de viață al echipamentelor de apărare.
- Un regim UE de securitate a aprovizionării ar trebui să garanteze treptat accesul continuu la produsele de apărare esențiale pentru a face față viitoarelor crize de aprovizionare; regimul ar fi gestionat de un Comitet de pregătire industrială pentru apărare.
Sprijin militar pentru Ucraina
Ca parte a noului regulament EDIP, europarlamentarii au sprijinit, de asemenea, un instrument de sprijin pentru Ucraina (USI) pentru a asigura modernizarea și integrarea industriei de apărare ucrainene în cadrul EDTIB. Această finanțare UE ar crește investițiile directe în industria de apărare a Ucrainei, ar facilita parteneriatele între actorii din domeniul apărării din UE și Ucraina și ar crește achizițiile UE de capacități de apărare produse în Ucraina, inclusiv pentru Ucraina însăși.
Raportul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 46 împotrivă și 8 abțineri. Deputații au decis, de asemenea, să deschidă negocieri cu Consiliul pentru a finaliza legea, cu 90 de voturi pentru, 20 împotrivă și 5 abțineri. Parlamentul în ansamblu va fi informat cu privire la această decizie în cursul sesiunii plenare din luna mai.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ6 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA6 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA3 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice