Connect with us

GENERAL

VIDEO INTERVIU Radu Golban, despre alegerile din Grecia: Renegocierea datoriilor de stat redeschide cutia Pandorei. Ce se va întâmpla cu dolarul, euro și leul

Published

on

Economistul Radu Golban a acordat un interviu pentru caleaeuropeana.ro în care a comentat rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia, dar și decizia Băncii Centrale Europene de a injecta 1.080 mld. euro pe pieţele financiare și efectele acesteia asupra românilor cu credite în franci elvețieni.radu golban

În opinia sa, decizia grecilor de a vota pentru extrema stângă vine ca urmare a incapacității politicienilor de a gestiona eficient datoriile elenilor, iar o nouă negociere cu creditorii internaționali ”redeschide cutia Pandorei”, aducând în prim-plan criza datoriilor suverane.

Decizia BCE de a achiziționa oligațiuni este o măsură ce va avantaja Franța și Italia și nu va fi resimțită în bugetul UE, consideră economistul.

Francul elvețian se va aprecia în continuare, susține R.Golban, iar expunerea românilor la creditele în valută este situație problematică pentru economia unui stat, problemă ce poate fi rezolvată prin crearea unei case de conversie.

VIDEO 1:

VIDEO 2:

Principalele declarații ale economistului Radu Golban:

Despre alegerile din Grecia: Alegerea lui Tsipras ne arată că trebuie să lucrăm împreună dacă vrem să salvăm viitorul european 

Euroscepticii sau eurorealiștii împreuna cu filo-europenii au identificat valorile comune. Alegerea lui Tsipras ne arată că trebuie să lucrăm împreună dacă vrem să salvăm viitorul european, asigurarea Europei unite de mâine. Nu mai putem ignora problemele reale economie.

Oamenii din Grecia nu s-au radicalizat, s-au săturat de anumite structuri de partide, care nu au putut în ultimii ani să rezolve provocările la care a fost țara expusă, numite într-un termen generic, datorii. 

Grecii nu sunt mai eurosceptici decât britanicii

Viața de zi cu zi a cetățeanului a fost atât de dificilă încât oamenii au optat pentru o cale care poate fi interpretată ca o cale eurosceptică. Grecii nu cred că sunt mai eurosceptici decât britanicii doar că la problemele lor , Europa nu a venit cu soluții.

Grecia nu este un ”pacient” mai grav decât ce este România sau poate chiar Germania. Germania este o economie extrem de vulnerabilă.

Dacă Grecia ar părăsi astăzi spațiul euro și ar avea o monedă proprie, ar avea de azi pe mâine mai puține datorii. Grecia este în situația să își rezolve problemele mari mari, datoria externă, printre renegociere.

Germania depinde totalmente de exporturi și e la fel de interesată ca Grecia pentru menținerea proiectului european

Germania depinde totalmente de exporturi bazate pe un curs de schimb fix într-un spațiu delimitat este o economie vulnerabilă. Este ca un motor electric, care oprește instant când îl scoți din priză.

Germania, la fel de interesată ca Grecia pentru menținerea proiectului european.

Trebuie să încetăm stigmatizarea (…) unii sunt leneși, alții sunt harnici. (…) Germania trebuie să admită beneficiile pe care le are în urma integrării europene, și atunci grecii ar recunoaște că nu și-aU făcut anumite teme. 

Trebuie să renunțăm la prejudicii, trebuie să ne detașăm și noi, înRomânia, fie că vorbim despre Grecia sau nu, cu aceste idei potrivit cărora unii sunt harnici, unii sunt leneși, alții sunt cinstiți, alții sunt corupți.

Germania ”scoate la tablă” Parisul. Cine ar putea scoate la tablă Germania?

 Dacă Germania este dascălul și Franța este elevul, atunci, în mod sigur, Franța primește meditații de la dascălul german, dar sunt meditații ”clandestine” despre care ceilalți nici nu știu. 

Elevii preferați ai Berlinului, Parisul și Roma, în mod sigur, deja au primit subiectele de la examen de acasă, din timp.

Fixarea cursurilor de schimb în Uniunea Europeană a asigurat germaniei un export în spațiul comunitar care nu a mai putut fi frânat de deprecierea valutelor în sud. 

Datorită compartimentării spațiului monetar, în sud inflația a fost mai mare decât în centru, nordul a devenit mai competitiv în timp decât sudul.

Lecția pe care a administrat-o Germania sudului a fost ”bun-venit în zona euro, vă dorim salarii germane!” 

A dori salarii europene sudului, înseamnă a-l falimenta, i-ai dorit falimentul. 

Renegocierea datoriilor înseamnă readucerea crizei datoriilor pe tapet

Există o măsură politică de a decupla francul elevețian în moneda euro, în așteptarea rezultatelor de la alegerile din Grecia

Cred că vom avea tensiuni la nivel european privind renegocierea datoriilor, ceea ce înseamnă pt mine readucerea crizei datoriilor pe tapet.

Europa își pune problema, dacă Grecia își va renegocia datoriile și a altor țări precum Spania sau Italia.

Și România va profita prea puțin de astfel de renegocieri, suntem prudenți.

Se redeschide cutia Pandorei.

Cum putem rezolva criza datoriilor 

Beneficiarii planului BCE nu este economica reală, nu vor fi cetățenii.

1 euro tipărit de BCE nu este egal cu un euro în bugetul UE.

În cazul în care BCE achiziționează obligațiuni de stat trebuie să vedem ce state au voie să emită obligațiuni și cum au voie să cheltuiască banii pe care îi obțin de la BCE de pe urma achiziționării acelor obligațiuni. 

Franța și Italia sunt mai degrabă beneficiarele acestui proiect.

Dna Christine Lagarde laudă politica BCE, încercând să traducă pentru francezi intervenția BCE.

Eu cred că această măsură a fost concepută tocmai pentru a asigura Franței și Italiei o gură de oxigen, în timp ce țări precum Grecia nu vor avea posibilitatea de a participa.

Berlinul explică proiectul BCE: În cazul în care Italia și Franța vor combate corupția, vor întreprinde reforme pentru a asigura o mai bună derulare a priectelor de investiții publice, și acest proiect al BCE va avea succes. Ce are de a face reformarea administrației franceze sau italiene cu politica BCE?

Francul este singura valută forte care prezintă încredere, aprecierea lui se va menține și pe viitor 

Un dolar în trend de apreciere în următoarele săptămâni ar prelua această povară, dar petrolul ieftin îngreunează sarcina. 

Francul va rămâne pentru o perioadă de timp moneda cea mai căutată pentru siguranța care o generează.

Însă cei care caută această siguranță nu o vor găsi și vor plăti dobanda negativă

Ce se va întâmpla cu leul românesc 

O depreciere a euro ar însemna și o depreciere a leului față de dolar sau franc elvețian, vom suporta aceleași consecințe față de monede terțe 

În România este importantă expunerea românilor la credite în valută, situație problematică pentru economia unui stat 

Cred că trebuie și noi să venim cu modele care să asigure interesul oamenilor cu credite în valută, al băncilor, dar și al cetățenilor care să nu devină sponsori pentru ”găurile” băncilor

Convertirea creditelor în lei, o soluție

E foarte greu de realizat o convertire a creditelor, deoarece se creează oricum, undeva, o pierdere. Trebuie creat un mecanism win-win.

O posibilă soluție este sindicalizarea creditelor, crearea unei case de conversie, care este o punte între debitor și creditor.

Este nevoie de un catalizator care să schimbe creditele în lei și, simultan, să asigure băncilor recuperarea creditelor.

Și cazul acelor bănci care trebuie să își recupere creditele, cetățeanul va avea de pierdut – vor avea de a face de o creștere a dobânzii, pentru că băncile își vor recupera banii prin intermediul consumatorilor 

Trebuie găsită o soluție prin care această gaură să nu fie acoperită din buzunarul cetățenilor, al statului sau al băncilor.

 

Economistul Radu Golban  s-a născut la Timișoara în 1973, iar 15 ani mai târziu a emigrat în Germania. Din 2003 locuiește în Elveția. Este absolvent al Universității „Albert-Ludwigs” din Freiburg, Germania, Facultatea de Filozofie, specializarea: Politica științifică și drept,  dar și a unui program de masterat în Studii Europene Avansate al Institutului European al Universității din Basel, Elvetia. Totodată, este doctor în economie, absolvent al programului doctoral al Universității de Vest din Timișoara, fiind specializat în domeniul integrării europene.

 

.

 

.

COMISIA EUROPEANA

Procedura de infringement: Comisia Europeană îndeamnă România să transpună Directiva privind eficiența energetică în ordinea juridică națională

Published

on

©European Union, 2020

Comisia Europeană a deschis proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva României și Greciei pentru netranspunerea Directivei de modificare privind eficiența energetică [Directiva (UE) 2018/2002] în ordinea juridică națională.

Această directivă stabilește un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienței energetice, având un obiectiv obligatoriu pentru UE pentru anul 2030 de cel puțin 32,5 %.

Statele membre trebuiau să pună în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 25 octombrie 2020 cel târziu. Nici Grecia și nici România nu au informat Comisia Europeană cu privire la dispozițiile adoptate pentru transpunerea directivei.

Ca urmare, în noiembrie 2020 a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere ambelor state membre, iar avizele motivate sunt trimise în prezent, având în vedere că nicio măsură de transpunere nu a fost comunicată Comisiei. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia Europeană poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Comisia Europeană a propus în urmă cu o săptămână mai multe modificări la directiva privind eficiența  eficienţa energetică a clădirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anunţat Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, în cadrul Forumului ”România Eficientă – Clădirile în contextul Fit for 55.”

Astfel, Comisia Europeană a propus o nouă ţintă de creştere a eficienţei energetice cu 9% până în 2030.

Strategia privind valul de renovări ale clădirilor, prezentată de Comisia Europeană la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, contribuie astfel la atingerea neutralității climatice, stimulând, în egală măsură, redresarea economică și reducerea sărăciei energetice.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Raport Comisia Europeană: Disparitatea de gen la nivelul educației este în scădere, dar femeile sunt încă subreprezentate în cercetare și inovare

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Numărul studentelor și al absolventelor la nivel de licență, masterat și doctorat a crescut constant în ultimii ani, dar cu toate acestea, femeile sunt încă subreprezentate în carierele din domeniul cercetării și inovării, potrivit principalelor constatări ale raportului „She Figures” 2021 al Comisiei Europene, informează un comunicat de presă. 

Raportul „She Figures” monitorizează începând din 2003 nivelul progreselor înregistrate în direcția egalității de gen în cercetare și inovare, în Uniunea Europeană și în afara acesteia.

Publicația „She Figures” 2021 subliniază că, în medie, la nivel de licență și masterat, ponderea studentelor o depășește pe cea a studenților (54 %), același lucru fiind valabil și în cazul absolventelor (59 %), în timp ce la nivel de doctorat există aproape un echilibru de gen (48 %). Cu toate acestea, disparitățile dintre domeniile de studiu persistă. De exemplu, femeile reprezintă în continuare mai puțin de un sfert din absolvenții de doctorat în domeniul TIC (22 %), în timp ce ele reprezintă 60 % sau mai mult în domeniul sănătății și asistenței sociale (60 %) și al educației (67 %).

Totuși, în România, procentul femeilor în domeniul TIC a fost echilibrat din punct de vedere al genului  (52,8%), înregistrându-se astfel o creștere de aproximativ 18 puncte procentuale față de anul 2015.

În plus, femeile reprezintă doar aproximativ o treime din cercetători (33 %). La cel mai înalt nivel al mediului academic, femeile rămân subreprezentate, ocupând aproximativ un sfert din posturile de profesor universitar (26 %). De asemenea, este mai puțin probabil ca ele să fie angajate ca oameni de știință și ingineri (41 %), iar în rândul profesioniștilor independenți din domeniul științei și ingineriei și al TIC ele sunt, din nou, subreprezentate (25 %).

În rândul statelor membre UE și al țărilor asociate, științele naturale, matematica și statistica, ingineria, construcțiile, precum și sănătatea au fost cele mai frecvente opțiuni de studiu în rândul doctoranzilor. În toate țările, cu excepția Ciprului, Austriei, Poloniei și României, cel puțin unul dintre aceste trei domenii a fost cel mai popular în rândul femeilor și al bărbaților absolvenți de doctorat.

La nivelul tuturor țărilor, cele mai ridicate rate ale șomajului pentru femeile cu studii superioare au fost observate în Turcia (17,1%), Bosnia și Herțegovina (14,9%) și Grecia (14,5%), în timp ce cele mai scăzute rate au fost constatate în Cehia (0,7%), Germania (1%), Ungaria (1,2%) și România (1,2%).

Reamintim că România a obținut 54.5 puncte la Indexul egalității de gen, publicat pe 28 octombrie de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), situându-se astfel pe locul 25 în Uniunea Europeană, la capătul clasamentului, alături de Ungaria (53.4 puncte) și Grecia (52.6). 

Mai mult, raportul arată că, în 2019, femeile reprezentau mai puțin de jumătate dintre directorii instituțiilor în toate statele membre.  Țările cu cel mai mare procent al femeilor în funcții de conducere au fost Letonia (44,4 %), Suedia (41,7 %), Islanda (40,0 %), Lituania (39,0%) și Belgia (37,0%). În 2019, cele mai mici procente în ceea ce privește femeile în funcțiile de conducere au fost înregistrate în Cipru (9,1%), România (11,1%), Franța (12,1%), Grecia (16,0%), Cehia și Ungaria (17,2% fiecare).

„Cel mai recent raport «She Figures» subliniază faptul că economia, laboratoarele și mediul academic din Europa depind deja de femei. Raportul arată însă și faptul că trebuie să ne continuăm eforturile pentru a promova egalitatea de gen, în special pentru a inspira fetele să aleagă o carieră în domeniul STIM. Fără îndoială, Europa are nevoie de creativitatea și potențialul antreprenorial al femeilor pentru a contura un viitor mai sustenabil, mai verde și mai digital”, a transmis Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Citiți și: Primul raport al Comisiei Europene privind egalitatea de gen: Femeile din nordul Europei au cele mai multe realizări, în timp ce femeile din România și Grecia sunt cele mai dezavantajate


„She Figures” este un studiu trienal care monitorizează egalitatea de gen în cercetare și inovare (C&I). Publicat pentru prima dată în 2003, el urmărește parcursul cercetătorilor femei și bărbați, începând din etapa studiului și a absolvirii, analizând apoi participarea lor pe piața muncii în calitate de cercetători și condițiile lor de muncă, avansarea în carieră și participarea la funcții de decizie, precum și rezultatele obținute la nivel de C&I (inclusiv calitatea de inventator). Corespondenții statistici din statele membre ale UE și din țările asociate contribuie la colectarea datelor.

O serie de politici și programe de finanțare ale UE vizează promovarea egalității de gen în cercetare și inovare. În Comunicarea Comisiei din 2020 privind un nou Spațiu european de cercetare s-a reînnoit angajamentul față de egalitatea de gen și integrarea perspectivei de gen în cercetare prin extinderea priorităților și inițiativelor existente.

În plus, Orizont Europa a consolidat sprijinul pentru egalitatea de gen în cercetare și inovare, prin:

  • un nou criteriu de eligibilitate pentru finanțarea programului Orizont Europa, întrucât organismele publice, organizațiile de cercetare și instituțiile de învățământ superior trebuie să dispună de un plan privind egalitatea de gen;
  • integrarea unei dimensiuni de gen în conținutul cercetării și inovării ca cerință implicită pentru întregul program;
  • finanțarea acțiunilor de sprijinire a elaborării de planuri privind egalitatea de gen în statele membre ale UE și în țările asociate și punerea în aplicare a agendei politice a Spațiului european de cercetare;
  • măsuri și activități de promovare a egalității de gen în cadrul Consiliului European pentru Inovare și
  • încurajarea puternică a echilibrului de gen în echipele de cercetare.

Continue Reading

GENERAL

Institutul European de Inovare & Tehnologie impulsionează redresarea și creșterea sustenabilă a sectoarelor culturale și creative din Europa

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Institutul European de Inovare & Tehnologie a lansat marți, 26 octombrie, un nou parteneriat pentru inovare, sub forma unei comunități a cunoașterii și inovării, pentru a sprijini competitivitatea și creșterea sectoarelor și industriilor culturale și creative din Europa, informează un comunicat. Noul parteneriat va contribui la accelerarea redresării acestor sectoare și la deblocarea oportunităților economice neexploatate în domeniile arhitectură, patrimoniu cultural, design, modă, film, muzică, editură, arta spectacolului și jocuri video.

Comunitățile cunoașterii și inovării coordonate de EIT pot dura 15 ani. O finanțare din partea UE în valoare de aproximativ 300 de milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa este disponibilă pentru două noi comunități de cunoaștere și inovare care urmează să fie lansate în cursul actualei perioade de finanțare, 021 – 2027, cu posibilitatea de a atrage mai multe fonduri din sectorul public șiprivat. Prima, comunitatea cunoașterii și inovării pentru sectoarele și industriile culturale și creative, este pe cale să devină o realitate.

„Cultura este sufletul Europei. Industriile culturale și creative europene au capacitatea de a îmbunătăți viața, de a transforma comunitățile, de a genera locuri de muncă și creștere economică și de a crea efecte de amplificare în alte sectoare, asigurând faptul că Europa devine motorul inovării la nivel mondial. Ambiția noastră este într-adevăr de a pune bazele unui ecosistem european de inovare bazat pe cultură și creativitate. Acest nou parteneriat EIT va contribui la realizarea acestei ambiții. El va sprijini și creativitatea în întreaga Europă și va transforma competențele și cunoștințele în inovații de vârf”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Cererea de propuneri de astăzi marchează începutul celei de-a 9-a comunități EIT, intitulată „Cultură și creativitate”, care se estimează că va începe să activeze în vara anului 2022. Prin cererile sale de propuneri, EIT invită toți partenerii implicați direct sau indirect în aceste sectoare, și anume întreprinderile, învățământul superior, organizațiile de cercetare, ONG-urile, orașele și regiunile, să își prezinte viziunile și proiectele de stimulare a inovării și a dezvoltării sustenabile în sectoarele culturale și creative.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 24 martie 2022, iar EIT va găzdui online o serie de seminare informative pe tot parcursul lunii noiembrie pentru ca părțile interesate să afle mai multe despre cererea de propuneri. Partenerii selectați vor fi anunțați în iunie 2022.

Noua comunitate EIT a culturii și creativității va forma viitorii antreprenori din domeniu prin programe de educație antreprenorială, va energiza întreprinderile sale de vârf prin servicii de înființare și accelerare a dezvoltării lor și va furniza produse și servicii inovatoare. Noua comunitate urmărește, în plus, să stimuleze integrarea sectoarelor culturale și creative în strategiile de dezvoltare regională și locală.

Prin modelul său de operare, care cuprinde întregul parcurs al inovării, de la student la antreprenor, de la idee la produs, precum și de la laborator la piață, EIT a format peste 100 000 de studenți, a lansat 1 400 de produse pe piață și a sprijinit 3 800 de noi întreprinderi care au început să atragă fonduri externe în valoare de 3,9 miliarde EUR de la lansarea sa în 2008.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
REPUBLICA MOLDOVA33 mins ago

Vicepremierul RM, Nicu Popescu, întrevedere cu Antony Blinken: Am primit un puternic mesaj de susținere din partea SUA pentru agenda de reforme inițiate de autorități

COMISIA EUROPEANA34 mins ago

Consiliul UE, pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European pentru a consolida securitatea cibernetică și reziliența în Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA59 mins ago

Comisia Europeană anunță câștigătorii premiilor RegioStars, care recompensează cele mai bune proiecte din UE întocmite în cadrul politicii de coeziune

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE și alți 67 de membri OMC încheie un acord istoric pentru reducerea birocrației în comerțul cu servicii

CHINA2 hours ago

Declarație comună UE-SUA: Suntem profund îngrijorați privind „acțiunile problematice și unilaterale” ale Chinei în Marea Chinei de Sud și de Est

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis: Lupta împotriva discriminării și asigurarea unui trai decent pentru persoanele cu dizabilități trebuie să constituie o prioritate pentru statul român

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Digitalizarea ne obligă să avem un internet sigur, iar UE va avea o legislație care să ne protejeze

Gheorghe Falcă3 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România a primit prima tranșă din PNNR. Țara noastră are șansa dezvoltării prin proiecte durabile și sustenabile

Daniel Buda4 hours ago

Comisia ANIT din Parlamentul European a adoptat compromisul propus de eurodeputatul Daniel Buda care permite continuarea transportului de animale vii către țările terțe

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE2 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.4 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA5 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending