Viitorul zonei euro ar putea fi decis astăzi, la Bruxelles

Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc astăzi la Bruxelles, într-o reuniune care ar putea fi decisivă pentru viitorul zonei euro şi chiar al întregului sistem financiar mondial.

Guvernele europene par deocamdată foarte departe de un acord care să pună capăt crizei datoriilor publice şi să redea încredere pieţelor financiare. Pe lângă situaţia Greciei, datoria publică a Italiei a devenit, la rândul ei, o sursă majoră de îngrijorare pentru investitori.

Întreaga lume aşteaptă de la reuniunea de astăzi decizii concrete, pentru că situaţia din zona euro are consecinţe la scară mondială.

La reuniune, liderii europeni trebuie în primul rând să convingă băncile să accepte o nouă reducere a datoriei publice a Greciei, care să devină astfel suportabilă. Băncile s-au angajat deja să renunţe la 21% din valoarea datoriei greceşti, dar cancelarul german Angela Merkel doreşte ca scăderea să se situeze între 50 şi 60%.

În al doilea rând, statele europene vor să sporească valoarea Fondului European de Stabilitate Financiară, de la 440 de miliarde de euro la cel puţin 1000 de miliarde. Fondul va putea astfel să prevină extinderea crizei datoriilor la ţări mari ca Italia şi Spania.

Discuţiile de la Bruxelles vor începe printr-o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din toate ţările Uniunii Europene, urmată de cea decisivă, la care vor lua parte doar liderii din zona euro.

Sursa articol: jurnalul.ro

Sursa foto: france24.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.