Connect with us

ROMÂNIA

Viorica Dăncilă declară în presa internațională că va abandona reformele judiciare controversate: „Vreau ca PSD să devină un partid de echilibru şi, de acum înainte, tema justiţiei să nu mai există pe agenda guvernului”

Published

on

© Guvernul României

Într-un interviu acrodat pentru POLITICO, premierul Viorica Dăncilă spune că va abandona reformele judiciare controversate, semnalând o schimbare de direcţie pentru Partidul Social Democrat (PSD) după ce liderul acestuia a fost închis săptămâna trecută, citat de Agerpres.

Publicaţia aminteşte că, sub conducerea lui Liviu Dragnea, pe care îl numește „liderul de facto al României”, social-democraţii din guvernul Dăncilă au impus o serie de schimbări în domeniul justiţiei, care au fost întâmpinate cu proteste stradale şi au atras mustrări din partea Comisiei Europene, precum şi a ambasadelor unor ţări occidentale la Bucureşti, care au avertizat că respectivele măsuri ar putea duce la un recul în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Într-un interviu telefonic pentru Politico, Dăncilă declară acum că intenţionează să aşeze PSD pe o cale nouă.

„Vreau ca PSD să devină un partid de echilibru şi, de acum înainte, tema justiţiei să nu mai există pe agenda guvernului, ci ne vom concentra pe domenii de interes care reprezintă o prioritate pentru oameni, cum ar fi sănătatea, educaţia şi infrastructura”, a adăugat ea.

Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind Codul Penal, menită să reducă termenul de prescripţie pentru mai multe infracţiuni, a determinat Comisia Europeană să analizeze cu atenţie proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, adoptate de Camera Deputaţilor, şi a reafirmat că România trebuie să reia urgent procesul de reformă. Criticii au susţinut că de această modificare va profita Dragnea.

„Nu aş putea spune că această agendă a fost legată doar de domnul Dragnea. Au fost multe probleme care au apărut în spaţiul public privind acţiuni împotriva unor persoane care s-au dovedit a fi nevinovate”, a spus Dăncilă despre reformele judiciare.

Ea a adăugat că, deşi ar trebui să existe o dezbatere despre sistemul de justiţie din România, PSD poate că a împins această discuţie prea departe:„Cred că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul de justiţie”, a spus şefa guvernului în interviul din care Politico a publicat luni extrase.

Potrivit Politico, Dăncilă doreşte să remedieze relaţiile deteriorate cu Bruxelles-ul, unde merge marți, pentru a încerca să atenueze tensiunile provocate de reforma justiţiei atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Partidul Socialiştilor Europeni (PES). Ea urmează să se întâlnească cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, care i-a scris o scrisoare în luna mai, ameninţând că va lua măsuri împotriva României, inclusiv suspendarea drepturilor de vot în cadrul Consiliului European ca urmare a schimbărilor din sistemul judiciar. Dăncilă se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele PES, Serghei Stanişev, pentru a discuta despre o potenţială relansare a relaţiilor după ce PES a îngheţat legăturile cu partidul român în aprilie pe fondul îngrijorărilor privind statul de drept.

„Cred că este important să revenim la normal, iar aceasta înseamnă apartenenţa la PES”, a spus Dăncilă.

Citiți și: La o săptămână de la alegerile europene, premierul Viorica Dăncilă efectuează prima vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans

Ea a adăugat că este încrezătoare că poate remedia relaţia cu familia socialistă europeană, care a fost afectată şi de lipsa de dialog şi de faptul că Dragnea nu participa la numeroase reuniuni ale PES de la Bruxelles.

Dăncilă doreşte, de asemenea, ca parlamentarii partidului să poată decide singuri cum să voteze asupra diferitelor chestiuni, pe baza intereselor alegătorilor lor, mai degrabă decât să urmeze ordinele liderului partidului.

„Ne vom concentra pe integritate, meritocraţie şi transparenţă. Cred că vom reuşi şi cred că PSD va reveni la integritate. (…) Vreau să văd o schimbare, să aduc democraţia în partid şi să facem ceea ce cetăţenii doresc să facem”, a declarat ea.

Dar, având în vedere că partidul trebuie să aleagă oficial un nou lider în această vară, este neclar cât de mult va fi capabilă Dăncilă să pună în aplicare din noua sa agendă dacă nu ajunge la conducerea partidului. Dăncilă a declarat că nu a decis încă dacă va candida şi mulţi alţi membri îşi dispută acum preşedinţia partidului, conchide Politico.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

Published

on

© Guvernul României

România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 miliarde de lei pe an, care însumează 15% din PIB și care pun în pericol realizarea obiectivelor strategice, precum aderarea la OCDE și atragerea banilor din PNRR, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, luni, la începutul ședinței de Guvern în care se analizează forma finală a măsurilor fiscal-bugetare pentru care Executivul urmează să-și asume răspunderea în Parlament.

„Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții. Bugetul României se bazează pe taxe plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a arătat că, „avem însă un paradox aberant, cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital”.

„Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite, că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Și există un interes vital, acela de a nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriașă, peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră. Nu-mi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale României”, a mai subliniat șeful Guvernului.

Totodată, Marcel Ciolacu a explicat că aceste decizii nu aduc austeritatea, ci reprezintă o „reformă majoră” care este „singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”.  

„Adevărul este că austeritatea a fost când s-au tăiat, în 2010, salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare. Acest guvern nu crește, însă, TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci, nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă. În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei, iar în construcții, prin ordonanță de urgență, mărim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei. Vorbim, astfel, de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus. Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, am să fac eu acest lucru. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. Este nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum, fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a conchis premierul. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 25 septembrie, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut (Cea de-a doua finanțare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 17 iulie 2023, informează Administrația Prezidențială.

 Proiectul de lege pentru ratificarea acordului de împrumut dintre România şi BIRD, în valoare de 591,9 milioane de euro, a fost aprobat, de Guvern, în prealabil, la 8 septembrie, potrivit Agerpres.

Acordul de împrumut aferent celei de-a doua finanţări pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă dintre România şi BIRD a fost semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023.

Împrumutul în valoare de 591,9 milioane de euro este acordat pe o perioadă de 12 ani, din care 5 ani perioadă de graţie, rambursarea urmând a fi realizată în rate semestriale egale, după perioada de graţie (perioada de rambursare fiind 2028-2035).

Conform expunerii de motive a proiectului, printr-un memorandum din 2022, Guvernul şi preşedintele României au aprobat negocierea şi semnarea acordului de împrumut aferent primei finanţări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă dintre România şi BIRD, precum şi a acordului de principiu pentru contractarea celui de-al doilea împrumut, în valoare de 500 milioane de dolari. Prima finanţare, în valoare de 600 milioane de euro, a fost disponibilizată de către finanţator în cursul lunii decembrie 2022. Pe parcursul pregătirii celui de-al doilea împrumut, banca şi-a exprimat disponibilitatea de a majora suma până la 650 milioane de dolari.

Continue Reading

ROMÂNIA

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea ajunge în Guvern în maximum două săptămâni, iar luna decembrie ar putea fi un termen fezabil pentru adoptarea acestui proiect legislativ, a declarat, luni, într-o dezbatere de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, informează Agerpres.

”România, în raport cu alte state europene, se poziţionează printre pionierii acestei tehnologii şi sigur că avem tot interesul să fim acolo pe harta marilor investitori şi să exploatăm marele potenţial eolian din Marea Neagră, pentru că aici avem o cifră de la experţii Băncii Mondiale, şi anume 75 de Gigawaţi, o cifră colosală pe care trebuie să o punem în valoare pentru România, cel puţin parţial. Pe de altă parte, sigur că vorbim de energie verde şi ne dorim să susţinem tranziţia verde a României. Vorbim, sigur, şi de offshore”, a explicat Burduja.

Acesta a detaliat că ”proiectul legislativ a fost finalizat după un îndelung proces tehnic la nivelul Ministerului Energiei şi aici am beneficiat de o asistenţă a Băncii Mondiale, dar şi de asistenţa Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii, America fiind totuşi un bun exemplu şi din perspectiva aceasta a producţiei eoliene offshore. L-am pus în dezbatere publică, am extins ulterior termenul până la 1 septembrie, pentru că a fost foarte mult interes din partea pieţei şi acum integrăm tot ceea ce am primit în această perioadă. Direcţiile de specialitate din minister integrează observaţiile şi ne străduim să fim cu proiectul legislativ în Guvern, în maxim două săptămâni. Actul trebuie avizat de celelalte ministere, inclusiv, de Ministerul Mediului. Ulterior, de la Guvern merge către Parlament şi finalul sesiunii parlamentare, luna decembrie, ar trebui să fie un termen fezabil pentru adoptarea acestui proiect legislativ”.

La mijlocul lunii iulie, ministerul roiectul de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Prin proiectul de act normativ România asigură cadrul legal pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră.

Stabilirea unui cadru legislativ și fiscal adecvat este esențial în dezvoltarea energiei eoliene offshore, în contextul actual marcat de extinderea accelerată a acestor capacități de producție la nivel mondial.

România urmărește îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei și climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 și perspectiva pentru anul 2050, obiective asumate și de România, cu scopul de a gestiona în mod echitabil tranziția sectorului energetic românesc către producerea de energie curată.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.4 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.5 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.5 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA6 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA7 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA8 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.9 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA8 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending