Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

World Economic Forum 2015. Egalitatea de gen, o problemă apăsătoare pe agenda globală

Published

on

womenForumul Economic Mondial a avut pe agenda sa zece provocări globale ce influențează lumea internațională: mediul înconjurător și deficitul de resurse, abilitățile în ocuparea locurilor de muncă și capitalul uman, egalitatea de gen, investiții pe termen-lung, infrastructură și dezvoltare, securitate alimentară și agricultură, investiții și comerț internațional, viitorul internetului, criminalitatea la nivel mondial și anti-corupția, incluziune socială și viitorul sistemului financiar.Problemele curente, precum escaladarea conflictelor geopolitice, terorismul  pandemii și noul context energetic s-au aflat, de asemenea, pe agendă.

Printre cele mai importante subiecte ce au fost totuși abordate la Forumul Economic Mondial de la Davos s-au aflat și probleme sociale cu care se confruntă omenirea. În primul rând, este vorba despre continuitatea dezbaterii internaționale a egalității de gen. Principalele propuneri de la reuniunile tematice de la Davos legate de acest subiect vizează ceea ce deja grupurile de lucru din cadrul ONU consideră necesar, și anume, trecerea de la promovarea egalității de gen și împuternicirea (emporwement) femeilor la atingerea egalității de gen și împuternicirea atât a femeilor cât și a fetelor. Problematica conceptului de empowerment pare a fi devenit difuză, un clișeu care nu mai transpune în realitate schimbările sociale ce au loc la nivelul egalității de gen și este nevoie de mai multe acțiuni concrete în dezvoltarea profesională a femeilor.

Mai multe detalii despre temele discutate la Davos găsiți aici.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

SUA își declară susținerea “fermă” pentru “suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova” după ce Tiraspolul a cerut măsuri de protecție din partea Rusiei

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Statele Unite au declarat miercuri că susţin “suveranitatea” Republicii Moldova în reacţie la autorităţile din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei, care au cerut Rusiei “măsuri de protecţie” pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din ţara vecină Ucraina, relatează AFP.

“Statele Unite susţin cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, potrivit Agerpres.

Guvernul Republicii Moldova a respins “declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, a afirmat miercuri vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău la rezoluţia adoptată anterior în cursul zilei de Congresul aşa-zişilor deputaţi “de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, care au cerut “protecţia” Moscovei în faţa “presiunii sporite” din partea Republicii Moldova.

“Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare resping declaraţiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul în cadrul legăturilor sale cu Uniunea Europeană”, a declarat Oleg Serebrian pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Congresul aşa-zişilor “deputaţi de toate nivelurile” din Transnistria a adoptat miercuri o rezoluţie în care acuză Chişinăul de “război economic” împotriva Tiraspolului şi cere “măsuri de protecţie” din partea Rusiei în faţa presupusei “presiuni sporite” a Chişinăului, pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina vecină, potrivit AFP.

“Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus – n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova”, se afirmă în rezoluţia adoptată de deputaţii locali, care aminteşte că în stânga Nistrului locuiesc 220.000 de cetăţeni ruşi.

Reacţia diplomaţiei ruse nu s-a lăsat aşteptată, Ministerul rus de Externe dând asigurări că pentru Moscova este o “prioritate protejarea” locuitorilor din Transnistria. Rusia “va examina cu atenţie” cererea Tiraspolului, a transmis MAE rus într-o declaraţie, fără să ofere mai multe precizări.

Între timp, ambasadorul SUA la Chișinău a transmis că Washingtonul ajută Chişinăul să facă faţă încercărilor din partea ruşilor de a submina instituţiile democratice şi traiectoria europeană a republicii.

Continue Reading

RUSIA

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori, a transmis Occidentului văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, care comemorează astăzi, viața și activitatea politicianului decedat la mijlocul lunii februarie într-o colonie penală din Rusia.

La întâmpinarea Iuliei Navalnaia în sală, președinta PE Metsola a declarat că „pentru mulți din Rusia și din afara ei, Alexei Navalnîi a reprezentat speranța. Speranța unor zile mai bune. Speranța într-o Rusie liberă. Speranța în viitor”. Ea a subliniat că, dacă „istoria ne învață ceva, este că pilonii autocrației, în cele din urmă, întotdeauna, întotdeauna se prăbușesc sub greutatea propriei corupții și a dorinței inerente a oamenilor de a trăi liber. Iar când, în mod inevitabil, o vor face, va fi datorită a ceea ce au făcut Alexei și familia ta”.

În discursul său, Navalnaia a acuzat autoritățile ruse, în frunte cu președintele Vladimir Putin, că au orchestrat uciderea lui Navalnîi. Ea a declarat că această crimă publică a arătat încă o dată tuturor că „Putin este capabil de orice și că nu poți negocia cu el”.

De asemenea, ea și-a exprimat îngrijorarea că niciuna dintre măsurile restrictive actuale ale UE nu a oprit cu adevărat agresiunea Rusiei în Ucraina.

„Nu-l poți răni pe Putin cu o altă rezoluție sau cu un alt set de sancțiuni care nu este diferit de cele anterioare. Nu îl poți învinge crezând că este un om de principiu care are morală și reguli. Acesta este răspunsul la întrebare. Dacă vreți cu adevărat să îl învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Și trebuie să încetați să mai fiți plictisitori”, a afirmat Iulia Navalnaia.

În acest sens, ea a subliniat eurodeputaților că trebuie să lupte împotriva „acestei bande criminale” de la Kremlin, susținând că investigațiile financiare în locul metodelor diplomatice vor fi esențiale. „Nu notele diplomatice, ci anchetele privind mașinațiunile financiare. Nu declarațiile de îngrijorare, ci o căutare a acoliților mafioți din țările voastre, a avocaților și finanțiștilor discreți care îi ajută pe Putin și pe prietenii săi să ascundă bani”.

Soția regretatului politician rus a adăugat că „zeci de milioane de ruși sunt împotriva lui Putin, a războiului și a răului pe care acesta îl aduce” și că aceștia nu trebuie persecutați, dar Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut Rusiei, Ucrainei și soțului ei.

„Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut țării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei țări vecine și pașnice. Și Putin trebuie să răspundă pentru tot ceea ce i-a făcut lui Alexei”, a afirmat Iulia Navalnaia, amintind că acesta a inspirat oamenii în ciuda restricțiilor pe care Putin le-a impus asupra sa în timpul vieții. „Când nu i s-a permis să apară la televizor, el s-a orientat spre Youtube. Când i s-a refuzat dreptul la vot, a venit cu o strategie pentru a lua locuri de la partidul lui Putin. Chiar și în gulagul lui Putin, Alexei a reușit să transmită idei de proiecte care ar fi făcut Kremlinul să intre în panică”, a declarat văduva celei mai marcante personalități a disidenței ruse.

Încheind cu un omagiu adus lui Navalnîi, Iulia Navalnaia a punctat că soțul său „nu va vedea niciodată cum va arăta frumoasa Rusie a viitorului, dar noi trebuie să o vedem; iar eu voi face tot ce pot pentru ca visul lui să devină realitate, ca răul să cadă și acest viitor frumos să vină”.

La finalul discursului, deputații europeni s-au ridicat în picioare pentru a o ovaționa pe Iulia Navalnaia.

Înainte de a muri în închisoare, la 16 februarie 2024, Alexei Navalnîi era una dintre cele mai faimoase voci ale opoziției din Rusia, cunoscut pentru activitatea sa de demascare a corupției, precum și un critic fervent al președintelui Vladimir Putin. Circumstanțele exacte ale morții sale rămân incerte. Navalnîi a fost distins cu Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European în 2021.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Joe Biden anunță că Israelul va înceta operațiunile militare în Fâșia Gaza în perioada Ramadanului, în cadrul unui armistițiu în curs de negociere

Published

on

© The White House

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni seară că Israelul îşi va înceta operaţiunile militare împotriva Hamas în Fâşia Gaza în timpul Ramadanului, în cadrul unui armistiţiu în curs de negociere, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Se apropie Ramadanul şi există un acord cu israelienii conform căruia ei nu se vor angaja în operaţiuni în timpul Ramadanului, pentru a ne lăsa timp să scoatem toţi ostaticii deţinuţi de mişcarea islamistă palestiniană”, a declarat Biden într-un interviu pentru televiziunea americană NBC.

Egiptul, Qatarul, SUA, Franţa şi alte ţări încearcă să negocieze de mai multe săptămâni un nou armistiţiu între Israel şi Hamas.

„Am speranţa ca până lunea viitoare vom avea un armistiţiu. Consilierul meu pentru securitate naţională îmi spune că suntem aproape, (însă) aceasta nu s-a făcut încă”, a nuanţat Biden.

Potrivit unei surse din cadrul mişcării islamiste palestiniene, discuţiile vor viza un armistiţiu de şase săptămâni, asociat cu eliberarea de ostatici deţinuţi de Hamas şi a unor prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi cu intrarea în Gaza a unei importante cantităţi de ajutor umanitar.

În interviul său pentru NBC, Joe Biden a apreciat că un asemenea acord „ne dă timp să începem să avansăm în direcţii pe care numeroase ţări arabe sunt gata să le adopte” în termeni de normalizare a relaţiilor cu Israelul.

„Cred că dacă vom obţine acest armistiţiu temporar, vom putea merge într-o direcţie ce ne va permite să schimbăm dinamica”, a adăugat preşedintele american.

Joe Biden a precizat că Israelul s-a „angajat” să evacueze părţi importante din Rafah înainte de “a elimina restul mişcării islamiste Hamas”. Însă, el a atenţionat că „singurul mod pentru Israel de a supravieţui” este de a ajunge la un acord care să garanteze „pacea şi securitatea pentru israelieni şi palestinieni”.

Săptămâna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat cabinetului de securitate israelian un document strategic care schițează guvernarea Fâșiei Gaza post-conflict, punând accentul pe numirea unor „oficiali locali” neafiliați terorismului în locul Hamas.

După terminarea războiului, administrația civilă din Gaza ar urma să fie condusă de „oficiali locali cu experiență administrativă” și care „nu au legături cu țări sau entități care sprijină terorismul”, a relatat ziarul Times of Israel, citând elemente cheie ale planului lui Netanyahu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.10 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.11 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA15 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO16 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE17 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA17 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA19 hours ago

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma, unde va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

ROMÂNIA17 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA2 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO6 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.7 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending