Frans Timmermans, la București: Ridicarea MCV depinde de îndeplinirea de către Guvern a recomandărilor prezentate în raport. Care sunt cele 12 recomandări ale Comisiei Europene

”Suntem la finalul acestui maraton MCV. Sperăm că procesul se va opri”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în urma întâlnirii cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a precizat că a avut ”o întâlnire constructivă” cu cei doi oficiali români.

Totodată, întrebat cu privire la data la care MCV-ul ar putea să fie ridicat, Timmermans a răspuns că nu oferă ”niciodată termene”. ”Totul depinde de împlinirea recomandărilor pe care le-am făcut în raportul MCV. Dacă guvernul le va îndeplini, vom închide MCV”, a transmis oficialul UE. ”Aceste 12 recomandări pot fi îndeplinite. (…) Sperăm că guvernul va fi puternic susținut de Parlament și de societate pentru că odată ce obiectivul va fi atins, nu mai e cale de întoarcere. Statul de drept va fi ireversibil”, a susținut prim-vicepreședintele CE.

În raportul pe justiție cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul MCV prezentat în luna ianuarie, recomandările Comisiei Europene se axează pe ”responsabilitatea și răspunderea autorităților românești și pe garanțiile interne necesare pentru a asigura caracterul ireversibil al rezultatelor” în lupta împotriva corupției. Citiți aici cele 12 recomandări ale Comisiei Europene în cadrul raportului MCV.

Până în prezent, Comisia Europeană a prezentat 15 rapoarte (2007-2016) care vizează progresul României și al Bulgariei în domeniul combaterii corupției și a reformelor din sistemul judiciar.

Foto: Facebook/Reprezentanța Comisiei Europene în România

De cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu a declarat că obiectivul său este ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie ridicat înainte ca România să preia preşedinţia UE.

“Este o chestiune de prestigiu, la care ţin foarte mult. Îmi doresc ca la sfârşitul lui 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună capăt acestui mecanism. Nu vom face nici un pas înapoi care să garanteze un act de justiţie corect. Economia României nu poate creşte fără încrederea investitorilor că bani lor sunt protejaţi de un sistem juridic eficient. Este în interesul cetăţenilor dar şi al sectorului privat să avem un sistem juridic eficient şi accesibil”, a declarat Sorin Grindeanu.

În contextul lansării, la 25 ianuarie, a celui mai recent raport MCV dar și a crizei generată de adoptarea inițială a ordonanței 13 privind modificarea Codurilor, Frans Timmermans a avertizat atunci asupra punerii în pericol a progreselor înregistrate de României în domeniul justiției și combaterii corupției. După prima sa întrevedere cu șeful executivului, Sorin Grindeanu, oficialul Comisiei a punctat că abrogarea ordonanței 13 a fost un pas bun pentru a nu slăbi lupta împotriva corupției și a transmis că Guvernul și Parlamentul trebuie să depună toate eforturile pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. „Ceea ce contează nu este ireversibilitatea promisiunii (n.r. de a ridica MCV). Importantă este ireversibilitatea reformelor implementate într-un mod care permite ca promisiunea să fie menținută”, a subliniat atunci oficialul european.

Sunt tot mai convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei e poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta e lupta corectă şi că cetăţenii îşi doresc acest lucru. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări şi procesul MCV va fi încheiat, acest proces va fi continuat, de fapt, de poporul român (…) Românii sunt în alt loc, vor ca această luptă anticorupţie să aibă loc şi pentru mine e un lucru foarte important, iar românii fac asta nu pentru că aşa le zice Bruxelles-ul, ci pentru că şi-au dat seama că îşi doresc acest lucru pentru ei. Asta este cea mai bună dovadă de ireversibilitate”, a declarat Timmermans, în cadurl conferinței de presă, întrebat de jurnaliști despre modul în care Comisia Europeană se poate asigura că România îndeplinește condițiile de ireversibilitate.

Vorbind despre solicitările venite din partea politicienilor de a evalua și schimba din funcție procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul general al României, Augustin Lazăr și modul în care acestea ar putea afecta MCV, Timmermans a precizat că ”depinde de guvern să rămână pe calea spre ridicarea MCV”. ”Parlamentul este suveran, dacă guvernul Grindeanu are sprijinul Parlamentului și respectă responsabilitățile în privința DNA, în conformitate cu recomandările date de Comisia Europeană, totul este va fi în regulă”, a precizat oficialul european. ”Nu avem aroganța de a-i spune Parlamentului ce să facă, dar orice acțiune are consecințe”, a adăugat Timmermans.

„Pentru a avea succes în procesul MCV, încurajez Parlamentul român să susțină Guvernul pe ultima sută de metri a maratonului”, a scris Timmermans pe contul său de Twitter, în cursul zilei de azi, după discuțiile avute cu membrii comisiilor juridice și pentru afaceri europene din Parlamentul României.

La finalul vizitei sale, Frans Timmermans va susține un dialog cu cetățenii, la Muzeul Național de Artă, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Evenimentul va fi transmis LIVE de Calea Europeană.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.