INTERVIU SPECIAL de la BRUXELLES. Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică: Formarea piețelor regionale și un proiect de țară ne pot transforma într-un nod de tranzacționare energetică

Corespondență de la Bruxelles – Dan Cărbunaru, Robert Lupițu

Uniunea Europeană se află, cu certitudine, în fața unui set de provocări ce cuprind mai multe dimensiuni, însă care au un potențial similar: acela de a submina evoluția Europei ca actor regional și global. Deși agenda europeană este puternic conectată în aceste luni la criza refugiaților, situația economico-financiară din Grecia, combaterea terorismului sau peisajul geopolitic din Ucraina, există și alte subiecte la fel de importante pentru viitorul UE, printre acestea fiind și dimensiunea energetică, împreună cu provocările sale inerente: diversificarea resurselor, eficiență energetică, identificarea surselor de energie regenerabilă, interconectarea Europei sau reducerea dependenței de gazul oferit de Rusia și prevenirea utilizării sale în scopuri politice și geopolitice.

În acest context al prioritizării constante a sectorului energetic pe agenda strategică europeană, europarlamentarul anului 2015 la categoria ”Energie” și vicepreședinte al legislativului european, Adina Vălean, a acordat un interviu în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro la conferința “Energy Visions – Dash for Gas: Energy Diplomacy and Diversification” (Viziuni energetice – Goana către gaz: Diplomație energetică și diversificare), organizată de POLITICO Europe.

Dan Cărbunaru (D.C.): Bună ziua, doamnelor și domnilor! Suntem pe CaleaEuropeana.ro la Bruxelles, acolo unde a avut loc o dezbatere extrem de importantă asupra viitorului energetic al Uniunii Europene. Doamna Adina Vălean, europarlamentar al anului în domeniul energiei, a fost unul dintre speakerii principali. Pentru început, am vrea să vă mulțumim pentru invitație și să ne spuneți de ce este important și pentru România ce se discută la Bruxelles, nu doar în general, ci și în legătură cu energia?

interviu valean5Adina Vălean (A.V.): Este important oricum să știi în România ceea ce se discută la Bruxelles și știu că dumneavoastră urmăriți temele. Vă felicit pentru acest lucru. Tema de la acest eveniment, care se leagă de viitoarea politică energetică a Uniunii Europene și în special gazul, este foarte importantă pentru România, în particular. În opinia mea, avem șansa, odată cu schimbările de infrastructură și de politică de piață în domeniul gazului, să devenim un hub regional, un nod de tranzacționare în regiunea noastră. În felul acesta, dacă planul Comisiei Europene va fi pus la punct, se va dezvolta piața de energie, în particular cea de gaz. Cu alte cuvinte, vom completa infrastructura europeană și toate verigile lipsă dintre statele membre. Cu această infrastructură ne vom conecta la piața de energie globală, în special la terminale de gaz lichefiat. România, cu siguranță, fiind în regiune cu Bulgaria și cu Grecia, va fi interconectată cu aceste state la o capacitate care să îi permită să exporte, în situația în care noi am produce mai mult gaz decât am avea nevoie pentru piața internă. Ipoteza anunțului făcut de OMV pentru rezervele din Marea Neagră va însemna pentru noi un viitor de exploatare a acestor resurse. România poate deveni o țară care să aibă mai multă lichiditate de gaz și care să poate să agrege toate proviziile de gaz din regiune și piața din regiune în jurul ei. Dar este foarte important să intrăm în acest proiect încă de la început. Știu că România are interconectarea spre sud în proiectele de interes comun care sunt deja priorități ale Comisiei Europene. Mai rămâne ca legislația propusă de aceasta să treacă prin Parlament și prin Consiliu și să devină lege. În felul acesta vom avea finanțare, infrastructură și piață globală pentru gaz, astfel încât să nu depindem de gazul dintr-o singură sursă. Desigur, pentru România oportunitatea în plus este să devenim chiar un centru regional de tranzacționare.

VIDEO&TEXT CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES – ”Viziuni energetice: Goana către gaz”. Adina Vălean: ”Avem nevoie de infrastructură și hub-uri energetice și apoi vom avea competitivitate și diversificare”

D.C.: Am vorbit la eveniment despre nevoia de a diversifica resursele de energie și despre modul în care Rusia și după ce reguli poate fi în continuare un furnizor de gaze pentru Europa. Știm că s-a jucat și politic în această perspectivă. Cum vedeți această preocupare ca europarlamentar și cum vedeți România în această ecuație?

A.V.: În ceea ce privește Rusia cred că discuția trebuie să o purtăm în condiții de piață. Cu alte cuvinte, dacă am un singur furnizor, cum este cazul unor țări din regiune, șansa ca această dependență să nu fie jucată politic este să îmi diversific sursele de aprovizionare. Asta este ideea de bază. Când spun de piață globală înseamnă că mă refer la gaz care provine din Algeria, din Egipt și resursele găsite în Mediterană, care sunt foarte importante. Vorbim și de zona Israel-Cipru și mai este și Qatarul, care deși în mod tradițional merg spre Asia, ar putea să se reorienteze mai mult spre cererea de gaz din Europa. Avem gazul de șișt american, care, probabil, va fi disponibil pentru export. Dacă încheiem Acordul Transatlantic vom putea avea acces la această resursă, care este foarte ieftină și care vine dintr-o zonă sigură. Acum o să spuneți: Ce legătură au toate acestea cu România și cum ajunge gazul din Algeria la noi? Este foarte simplu. Dacă suntem conectați prin conductă cu Bulgaria și Grecia la un terminal de gaz lichefiat cum există acum în Grecia, atunci practic ne putem cumpăra gazul de oriunde. Gazul vine pe vapor, se delichefiază, intră pe conductă sub presiune și ajunge în piața românească. Eu sper să devenim producători cu mai mult gaz și am aduce o prosperitate financiară în zonă dacă am deveni un astfel de centru de tranzacționare.

interviu valean2

D.C.: Ce trebuie făcut? Ați vorbit foarte mult despre România, dar trebuie să vorbim și pentru firme, pentru managerii companiilor, dar și pentru factorii de decizie de la București. Ce trebuie făcut pentru a nu rata aceste oportunități? Ce resurse sunt angajate, cum se contactează și cine are această responsabilitate?

A.V.: Aici sunt două lucruri pe care le ridicați. O problemă ar fi din punct de vedere politic pentru București. Cred că ceea ce are de făcut Bucureștiul la nivel politic este să sprijine acest plan al Comisiei Europene pentru a deveni o realitate. Să învețe să acceseze instrumente financiare, pentru că mentalitatea este ca atunci când faci un proiect să iei bani europeni sau bani de la buget, ori amândouă. Mentalitatea aceasta este depășită de țările care au succes. Noi trebuie învățăm să ne finanțăm prin instrumente financiare cum este acest fond de investiții al lui Juncker (n.r. – Fondul European de Investiții Strategice), care stă în Banca Europeană de Investiții. Prin intermediul acestui fond, promotorul proiectului, fie că este Guvernul sau o companie sau un consorțiu, se împrumută de pe piața privată la un cost foarte mic, ceea ce face ca proiectul să fie atrăgător, dar cu bani privați. Aceasta este o chestiune pe care noi nu prea am exersat-o și nu avem această știință. De altfel, Banca Europeană de Investiții practică acest tip de finanțare a proiectelor de foarte mulți ani. Sunt țări chiar din estul Europei care au beneficiat foarte mult de sprijinul BEI pentru a atrage investitori și pentru a finanța proiecte foarte mari, fără să pună bani de la buget.

Adina Vălean, europarlamentarul anului pentru Energie: Interconectarea facilităților și atragerea investițiilor private reprezintă cheia diversificării energetice și reducerii dependenței de gazul rusesc.

D.C.: Dacă un operator privat din România vrea să beneficieze de această oportunitate despre care dumneavoastră acum vorbiți, ce ar trebui să facă?

A.V.: Operatorul privat ca distribuitor nu are ce să facă. Aceste proiecte țin de întreaga structură. Poate că Transgaz-ul este primul interesat în a avea aceste conexiuni, dar mai departe, ca să gândești politica pentru ca România să devină un hub, ai nevoie de Guvern. Trebuie să fie un proiect de țară pentru că asta presupune și construirea financiară. Ai nevoie de producătorii de energie, de companii precum OMV sau Exxon care prospectează în Marea Neagră și au anunțat resurse. Este nevoie de producătorii de energie din diverse sectoare din România. Se pun lucrurile cap la cap ca să vedem care este previziunea de producție și ce este nevoie ca să exportăm în zonă. Dacă vine legislația de la Bruxelles prin care se încurajează formarea piețelor regionale trebuie să fim pregătiți. Comisarul Canete a spus că dorește ca fiecare stat membru să aibă cel puțin trei furnizori pe fiecare componentă de energie, tocmai pentru a avea securitatea aprovizionării și competiție. Acestea trebuie gândite ca un proiect de țară, analizate previziunile și început lobby-ul la Bruxelles pentru a vinde aceste produse.

D.C.: Vă mulțumim pentru acest interviu și vă dorim mult succes. Noi promitem ca pe CaleaEuropeana.ro să facem promovare la București pentru ca și actorii politici și actorii privați să înțeleagă miza importantă a celor care se decid la Bruxelles. 

A.V.: Mulțumesc foarte mult!

 

 

Adina Ioana Vălean este vicepreședinte al Parlamentului European începând cu iulie 2014 din partea grupului politic al Partidului Popular European. Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. 

Acesta este membru al Biroului Parlamentului European, Comisiei pentru industrie, cercetare și energiei, dar și al delegației pentru relațiile cu Statele Unite. Totodată, eurodeputatul PNL face parte ca membru supleant din Comisia pentru comerț internațional și din Delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, la Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și la Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (SEE). 

Adina Vălean a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie.

.

Share daca ti-a placut articolul:

3 Responses to INTERVIU SPECIAL de la BRUXELLES. Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică: Formarea piețelor regionale și un proiect de țară ne pot transforma într-un nod de tranzacționare energetică

  1. Pingback: CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES. Adina Vălean, europarlamentarul anului pentru Energie: Interconectarea facilităților și atragerea investițiilor private reprezintă cheia diversificării energetice și reducerii dependenței de gazul rusesc

  2. Pingback: Vicepreședintele PE, Adina Vălean pentru CaleaEuropeana.ro: Formarea piețelor regionale și un proiect de țară ne pot transforma într-un nod de tranzacționare energetică • InvesTenergy

  3. Pingback: LIVE VIDEO Corespondență de la Bruxelles. Europarlamentarul Adina Vălean găzduiește Săptămâna Gazului în PE și dezbate opțiunile pentru alimentarea cu energie a UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *