RAPORTUL VERHOFSTADT – 20 de puncte cheie pentru viitorul României europene

Corespondență de la Strasbourg, Dan Cărbunaru

În timp ce la București politicienii sunt concentrați asupra subiectelor interne, Europa se pregătește să treacă la următorul nivel. CaleaEuropeană vă prezintă cele 20 de puncte cheie din raportul Verhofstadt, care, după parcurgerea procedurilor, ar putea transforma substanțial Uniunea din care și România face parte. Raportul va fi dezbătut, marți, în Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

 1. Metoda Uniunii – gata cu ”Europa a la carte”. Statele nu vor mai putea alege cât și ce respectă din normele europene.
 2. Mutarea Agenției Europene a Medicamentului și a Autorității Bancare Europene de la Londra
 3. Cod de convergență – fiscală, mobilitatea muncii, investiții, coeziune socială, pensii, finante publice, capacitate administrativă și de bună guvernanță. Pactul bugetar să intre in sistemul juridic al UE
 4. Să fie o trezorerie europeană integrată Comisiei. Sa fie o capacitate fiscală bazata pe resurse proprii veritabile si o trezorerie europeană cu capacitate de a se imprumuta.
 5. Să fie un Ministru de Finante UE. Eliminarea unanimității la politicile fiscale
 6. Europol si Eurojust sa aibă un Birou european de investigații si combatere a terorismului, sub control parlamentar. Să aibă capacități reale de investigare și urmărire penală.
 7. Înaltul Reprezentant să fie ministru de Externe al UE.
 8. Crearea Uniunii Apărării, în parteneriat strategic cu NATO, care sa permita actiuni independente in afara granitelor. Pe langa SEEA, să apară DG Apărare, pentru aspecte interne ale politicii de Securitate si Aparare Comune.
 9. Crearea unui Birou European de informații in sprijinul PESC.
 10. Comisia să poată adopta măsuri pentru încălcări sistemice împotriva statelor care încalcă valorile fundamentale ale UE.
 11. Comisia sa fie Guvernul UE. Componența Comisiei să fie redusa, cu doar doi vice-presedinti: Finante si Externe.
 12. Cetățenii neresortisanți să poată  vota la europarlamentare. Înaintea alegerilor, recalculare a numărului de mandate alocat fiecărei țări, dupa demografie. Candidatii la sefia Comisiei sa candideze direct in statele membre.
 13. Sediu unic al Parlamentului European. Drept de anchetă pentru Parlamentul European.
 14. Consiliul European sa devina Consiliu al statelor, care sa dea orientare si coerență.
 15. Înlocuirea presedintiei rotative a Consiliului cu sistem de președinți permanenți, aleși din Consiliu.
 16. Înlocuirea unanimitatii cu codecizia Parlamentului si Consiliului.
 17. La decizii pe zona euro, vot consultativ pentru eurodeputatii din zona non – euro, dupa adoptarea capacităților bugetare pentru zona euro.
 18. Cartonas verde- Parlamentele naționale să poată propune legislație Consiliului pentru examinare.
 19. Statele sa depuna anual declaratii de explicare a modului de folosire a fondurilor europene.
 20. Ratificarea tratatelor e prea rigida. Să fie făcută cu majoritate de patru cincimi, nu cu unanimitate.

Puteți urmări LIVE, pe CaleaEuropeana, dezbaterile pe acest Raport, de la ora 10.00, ora României. Joi, eurodeputații vor vota Raportul, al cărui raportor din umbră este strategul grupului PPE, Paulo Rangel, cel care ne declara, în interviul acordat pentru CaleaEuropeană în urmă cu mai puțin de doi ani, că Uniunea are nevoie de un nou Tratat. Cum ALDE și PPE au determinat alegerea noului Președinte al Parlamentului European, este de așteptat ca Raportul Verhofstadt să treacă la vot.

 

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *