Toate părțile implicate în implementarea Acordului nuclear cu Iranul au reafirmat importanța respectării acestuia, pe care îl consideră un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară. Totodată, experții au fost însărcinați cu continuarea discuțiilor multilaterale privind beneficiile ridicării sancțiunilor asupra Iranului, informează un comunicat de presă.
O reuniune a Comisiei mixte din cadrul Acordului Nuclear cu Iranul (JCPOA) a avut loc la Viena, pe 26 februarie 2020. În conformitate cu prevederile JCPOA, Comisia mixtă este responsabilă pentru supravegherea punerii în aplicare a acordului.
Întâlnirea a avut loc după ce în ianuarie, miniștrii de externe din Franța, Germania și Regatul Unit i-au transmis o scrisoare Înaltului Reprezentant, pentru a solicita declanșarea procesului de rezolvare „prin dialog constructiv” a litigiului legat de nerespectarea angajamentelor asumate de Iran prin acordul nuclear din 2015. Mecanismul a fost invocat cu scopul de a rezolva problemele legate de punerea în aplicare a acordului în cadrul Comisiei mixte, din care fac parte Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia, China, UE și Iran. În plus, declanșarea lui a dat startul unui proces diplomatic care ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor ONU asupra Republicii Islamice.
Comisia mixtă a fost prezidată, în numele Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell Fontelles, de secretarul general al SEAE, Helga-Maria Schmid, iar la reuniune au participat reprezentanți ai Chinei, Franței, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit și Iranului la nivel de ambasadori / directori politicii / miniștri adjuncți de externe.
Întâlnirea a abordat atât pașii Iranului în reducerea angajamentelor sale nucleare în cadrul JCPOA, inclusiv anunțul din 5 ianuarie 2020, referitor la renunțarea completă la angajamentele asumate, cât și îngrijorările de lungă durată, recunoscute de toți participanții, cu privire la impactul retragerii SUA din acord, urmată de reimpunerea sancțiunilor asupra Iranului.
Mai exact, au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor nucleare asumate de Iran în cadrul acordului. Participanții au recunoscut, de asemenea, că re-impunerea sancțiunilor americane nu a permis Iranului să obțină toate beneficiile rezultate din ridicarea sancțiunilor.
În acest sens, toți participanții au reafirmat importanța păstrării acordului, reamintind că acesta este un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară.
Ca urmare a declarației Înaltului Reprezentant din 24 ianuarie 2020, participanții au examinat discuțiile la nivel de experți care au avut loc în diferite formate în săptămânile trecute, atât în ceea ce privește problemele de implementare nucleară, cât și impactul mai larg al retragerii SUA din JCPOA și reimpunerea de sancțiuni, precum și beneficiile rezultate din ridicarea sancțiunilor. Experții au primit sarcina de a continua aceste discuții.
De asemenea, participanții au salutat evoluțiile pozitive în procesarea primelor tranzacții de către INSTEX și alăturarea a patru țări europene la acest instrument comercial, recunoscând totodată importanța consolidării în continuare a acestuia.
În luna ianuarie 2019, Franța, Germania și Marea Britanie au creat un nou sistem de plăți pentru a permite companiilor europene să facă schimburi comerciale cu Iran fără a intra sub incidența sancțiunilor americane.
Instrumentul de Susţinere a Schimburilor Comerciale (Instrument in Support of Trade Exchanges – INSTEX) este menit să funcționeze ca un aranjament de barter care operează în afara sistemului financiar global dominat de SUA. INSTEX a fost înregistrat în Franţa, are o conducere asigurată de Germania şi este supravegheat de un diplomat britanic de rang înalt. Şi alte state au posibilitatea de a se alătura acestei iniţiative.
Participanții și-au reiterat sprijinul și responsabilitatea colectivă pentru continuarea proiectelor cheie de neproliferare nucleară, care sunt o parte esențială a JCPOA.
Ca urmare, aceștia au salutat eforturile continue ale copreședinților grupului de lucru Arak, China și Regatul Unit, pentru a continua proiectul de modernizare a centralei nucleare de la Arak, și au luat act de evoluțiile recente privind centrala nucleară Fordow. În context, părțile reunite au exprimat un sprijin puternic pentru activitatea Rusiei în continuarea implementării proiectului de dezvoltarea a unui izotop stabil.