Connect with us

INTERNAȚIONAL

Acordul nuclear iranian discutat la Viena: Sancțiunile reimpuse de SUA au împiedicat Iranul să se bucure de beneficiile promise prin Acord

Published

on

© European Union, 2020

Toate părțile implicate în implementarea Acordului nuclear cu Iranul au reafirmat importanța respectării acestuia, pe care îl consideră un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară. Totodată, experții au fost însărcinați cu continuarea discuțiilor multilaterale privind beneficiile ridicării sancțiunilor asupra Iranului, informează un comunicat de presă.

O reuniune a Comisiei mixte din cadrul Acordului Nuclear cu Iranul (JCPOA) a avut loc la Viena, pe 26 februarie 2020. În conformitate cu prevederile JCPOA, Comisia mixtă este responsabilă pentru supravegherea punerii în aplicare a acordului.

Întâlnirea a avut loc după ce în ianuarie, miniștrii de externe din Franța, Germania și Regatul Unit i-au transmis o scrisoare Înaltului Reprezentant, pentru a solicita declanșarea procesului de rezolvare „prin dialog constructiv” a litigiului legat de nerespectarea angajamentelor asumate de Iran prin acordul nuclear din 2015. Mecanismul a fost invocat cu scopul de a rezolva problemele legate de punerea în aplicare a acordului în cadrul Comisiei mixte, din care fac parte Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia, China, UE și Iran. În plus, declanșarea lui a dat startul unui proces diplomatic care ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor ONU asupra Republicii Islamice. 

Comisia mixtă a fost prezidată, în numele Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell Fontelles, de secretarul general al SEAE, Helga-Maria Schmid, iar la reuniune au participat reprezentanți ai Chinei, Franței, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit și Iranului la nivel de ambasadori / directori politicii / miniștri adjuncți de externe.

Întâlnirea a abordat atât pașii Iranului în reducerea angajamentelor sale nucleare în cadrul JCPOA, inclusiv anunțul din 5 ianuarie 2020, referitor la renunțarea completă la angajamentele asumate, cât și îngrijorările de lungă durată, recunoscute de toți participanții, cu privire la impactul retragerii SUA din acord, urmată de reimpunerea sancțiunilor asupra Iranului.

Mai exact, au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor nucleare asumate de Iran în cadrul acordului. Participanții au recunoscut, de asemenea, că re-impunerea sancțiunilor americane nu a permis Iranului să obțină toate beneficiile rezultate din ridicarea sancțiunilor. 

În acest sens, toți participanții au reafirmat importanța păstrării acordului, reamintind că acesta este un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară.

Ca urmare a declarației Înaltului Reprezentant din 24 ianuarie 2020, participanții au examinat discuțiile la nivel de experți care au avut loc în diferite formate în săptămânile trecute, atât în ​​ceea ce privește problemele de implementare nucleară, cât și impactul mai larg al retragerii SUA din JCPOA și reimpunerea de sancțiuni, precum și beneficiile rezultate din ridicarea sancțiunilor. Experții au primit sarcina de a continua aceste discuții.

De asemenea, participanții au salutat evoluțiile pozitive în procesarea primelor tranzacții de către INSTEX și alăturarea a patru țări europene la acest instrument comercial,  recunoscând totodată importanța consolidării în continuare a acestuia.

În luna ianuarie 2019, Franța, Germania și Marea Britanie au creat un nou sistem de plăți pentru a permite companiilor europene să facă schimburi comerciale cu Iran fără a intra sub incidența sancțiunilor americane.

Instrumentul de Susţinere a Schimburilor Comerciale (Instrument in Support of Trade Exchanges – INSTEX) este menit să funcționeze ca un aranjament de barter care operează în afara sistemului financiar global dominat de SUA. INSTEX a fost înregistrat în Franţa, are o conducere asigurată de Germania şi este supravegheat de un diplomat britanic de rang înalt. Şi alte state au posibilitatea de a se alătura acestei iniţiative.

Participanții și-au reiterat sprijinul și responsabilitatea colectivă pentru continuarea proiectelor cheie de neproliferare nucleară, care sunt o parte esențială a JCPOA.

Ca urmare, aceștia au salutat eforturile continue ale copreședinților grupului de lucru Arak, China și Regatul Unit, pentru a continua proiectul de modernizare a centralei nucleare de la Arak, și au luat act de evoluțiile recente privind centrala nucleară Fordow. În context, părțile reunite au exprimat un sprijin puternic pentru activitatea Rusiei în continuarea implementării proiectului de dezvoltarea a unui izotop stabil. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Emmanuel Macron a promulgat legea prin care Franța a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Published

on

© Emmanuel Macron - Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, a semnat sâmbătă decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și a Suediei la NATO, informează AFP, citat de Agerpres.

”Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană”, a declarat sâmbătă Palatul Elysee.

Amintim că Parlamentul francez a ratificat la 2 august protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO printr-un vot al Adunării Naţionale, după decizia istorică a acestor două ţări de a renunţa la neutralitate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Șefii de stat sau de guvern ai statelor membre NATO, reuniți la finalul lunii iunie în cadrul summitului de la Madrid, au invitat Finlanda și Suedia, prin declarația finală, să devină membre ale Alianței.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Recent, Statele Unite au devenit cea de-a 23-a țară care au ratificat aceste documente, printre celelalte care au făcut deja acest lucru numărându-se și România.

Potrivit Adunării Parlamentare a NATO, statele care mai trebuie să parcurgă această procedură legislativă sunt: Cehia, Grecia, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Spania și Turcia.

Continue Reading

NATO

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

Published

on

© NATO

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a punctat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.

”Finlanda și Suedia, în calitate de membri NATO, vor consolida semnificativ regiunea Mării Baltice și ne vom coordona planurile de apărare pentru o mai bună securitate a națiunilor noastre. Raze de acţiune a rachetelor de coastă estone şi finlandeze este mai mare decât lăţimea Golfului Finlandei. Aceasta înseamnă că ne putem coordona apărarea cu rachete şi să ne transmitem reciproc toate informaţiile”, a explicat Hanno Pevkur.

”Marea Baltică va fi o mare interioară a NATO după ce Suedia şi Finlanda vor adera la NATO. Faţă de cum este acum, situaţia se va schimba”, remarcă ministrul eston al apărării.

Șefii de stat sau de guvern ai statelor membre NATO, reuniți la finalul lunii iunie în cadrul summitului de la Madrid, au invitat Finlanda și Suedia, prin declarația finală, să devină membre ale Alianței.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Recent, Statele Unite au devenit cea de-a 23-a țară care au ratificat aceste documente, printre celelalte care au făcut deja acest lucru numărându-se și România.

Continue Reading

SUA

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite își vor consolida relațiile comerciale cu Taiwanul și vor efectua noi curse aeriene și maritime în strâmtoare, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei, a anunțat vineri un înalt responsabil american, potrivit AFP, citat de Agerpres.

O ”foaie de parcurs ambiţioasă” privind comerţul va fi prezentată ”în zilele următoare”, a declarat Kurt Campbell, coordonator al Casei Albe pentru Asia-Pacific.

Acest consilier al lui Joe Biden a afirmat că Beijingul s-a folosit de recenta vizită controversată a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, pentru a încerca să bulverseze statu-quo-ul privind situaţia insulei.

Această vizită a fost ”coerentă” cu politica Washingtonului, iar China a ”exagerat”, a apreciat acesta.

China s-a înfuriat după vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a avut loc săptămâna trecută, astfel că Beijingul a lansat manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul acestei insule pe care o consideră parte a Chinei continentale.

Mai mult, primul poluator la nivel global a decis încetarea cooperării cu Statele Unite în mai multe domenii printre care și în ceea ce privește schimbările climatice, un regres în acest sector după ce aceste două state și-au luat angajamentul în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, ce a avut loc în luna noiembrie în Glasgow, să coopereze pentru a combate efectele încălzirii globale.

Continue Reading

Facebook

NATO15 mins ago

Emmanuel Macron a promulgat legea prin care Franța a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

NATO15 hours ago

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

U.E.17 hours ago

Volodimir Zelenski, un nou apel către UE pentru interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși: Uniunea ”nu trebuie transformată într-un supermarket”

SUA19 hours ago

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

CONSILIUL UE21 hours ago

UE va discuta luna aceasta dacă interzice acordarea de vize pentru toți cetățenii ruși. Președinția cehă a Consiliului UE: ”Ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace”

ROMÂNIA22 hours ago

Mai multe proiecte ale Transgaz au fost transmise către BEI în vederea finanțării. Ministrul Energiei: Investim în dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale

Daniel Buda23 hours ago

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

ROMÂNIA23 hours ago

Președintele Camerei Deputaților și ministrul Apărării, în vizită la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Marcel Ciolacu i-a asigurat pe militari de sprijinul său necondiționat pentru Armata României

U.E.24 hours ago

Liderii instituțiilor UE, ”consternați” de atacul asupra scriitorului Salman Rushdie: Libertatea de gândire este unul dintre cele mai prețioase drepturi

ROMÂNIA2 days ago

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

ROMÂNIA3 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending