Connect with us

INTERNAȚIONAL

Acordul nuclear iranian discutat la Viena: Sancțiunile reimpuse de SUA au împiedicat Iranul să se bucure de beneficiile promise prin Acord

Published

on

© European Union, 2020

Toate părțile implicate în implementarea Acordului nuclear cu Iranul au reafirmat importanța respectării acestuia, pe care îl consideră un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară. Totodată, experții au fost însărcinați cu continuarea discuțiilor multilaterale privind beneficiile ridicării sancțiunilor asupra Iranului, informează un comunicat de presă.

O reuniune a Comisiei mixte din cadrul Acordului Nuclear cu Iranul (JCPOA) a avut loc la Viena, pe 26 februarie 2020. În conformitate cu prevederile JCPOA, Comisia mixtă este responsabilă pentru supravegherea punerii în aplicare a acordului.

Întâlnirea a avut loc după ce în ianuarie, miniștrii de externe din Franța, Germania și Regatul Unit i-au transmis o scrisoare Înaltului Reprezentant, pentru a solicita declanșarea procesului de rezolvare „prin dialog constructiv” a litigiului legat de nerespectarea angajamentelor asumate de Iran prin acordul nuclear din 2015. Mecanismul a fost invocat cu scopul de a rezolva problemele legate de punerea în aplicare a acordului în cadrul Comisiei mixte, din care fac parte Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia, China, UE și Iran. În plus, declanșarea lui a dat startul unui proces diplomatic care ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor ONU asupra Republicii Islamice. 

Comisia mixtă a fost prezidată, în numele Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell Fontelles, de secretarul general al SEAE, Helga-Maria Schmid, iar la reuniune au participat reprezentanți ai Chinei, Franței, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit și Iranului la nivel de ambasadori / directori politicii / miniștri adjuncți de externe.

Întâlnirea a abordat atât pașii Iranului în reducerea angajamentelor sale nucleare în cadrul JCPOA, inclusiv anunțul din 5 ianuarie 2020, referitor la renunțarea completă la angajamentele asumate, cât și îngrijorările de lungă durată, recunoscute de toți participanții, cu privire la impactul retragerii SUA din acord, urmată de reimpunerea sancțiunilor asupra Iranului.

Mai exact, au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor nucleare asumate de Iran în cadrul acordului. Participanții au recunoscut, de asemenea, că re-impunerea sancțiunilor americane nu a permis Iranului să obțină toate beneficiile rezultate din ridicarea sancțiunilor. 

În acest sens, toți participanții au reafirmat importanța păstrării acordului, reamintind că acesta este un element cheie al arhitecturii globale de neproliferare nucleară.

Ca urmare a declarației Înaltului Reprezentant din 24 ianuarie 2020, participanții au examinat discuțiile la nivel de experți care au avut loc în diferite formate în săptămânile trecute, atât în ​​ceea ce privește problemele de implementare nucleară, cât și impactul mai larg al retragerii SUA din JCPOA și reimpunerea de sancțiuni, precum și beneficiile rezultate din ridicarea sancțiunilor. Experții au primit sarcina de a continua aceste discuții.

De asemenea, participanții au salutat evoluțiile pozitive în procesarea primelor tranzacții de către INSTEX și alăturarea a patru țări europene la acest instrument comercial,  recunoscând totodată importanța consolidării în continuare a acestuia.

În luna ianuarie 2019, Franța, Germania și Marea Britanie au creat un nou sistem de plăți pentru a permite companiilor europene să facă schimburi comerciale cu Iran fără a intra sub incidența sancțiunilor americane.

Instrumentul de Susţinere a Schimburilor Comerciale (Instrument in Support of Trade Exchanges – INSTEX) este menit să funcționeze ca un aranjament de barter care operează în afara sistemului financiar global dominat de SUA. INSTEX a fost înregistrat în Franţa, are o conducere asigurată de Germania şi este supravegheat de un diplomat britanic de rang înalt. Şi alte state au posibilitatea de a se alătura acestei iniţiative.

Participanții și-au reiterat sprijinul și responsabilitatea colectivă pentru continuarea proiectelor cheie de neproliferare nucleară, care sunt o parte esențială a JCPOA.

Ca urmare, aceștia au salutat eforturile continue ale copreședinților grupului de lucru Arak, China și Regatul Unit, pentru a continua proiectul de modernizare a centralei nucleare de la Arak, și au luat act de evoluțiile recente privind centrala nucleară Fordow. În context, părțile reunite au exprimat un sprijin puternic pentru activitatea Rusiei în continuarea implementării proiectului de dezvoltarea a unui izotop stabil. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NEWS

Temperaturile au atins valori record în Siberia, în luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează incendiile de vegetație din zonă (programul UE Copernicus de monitorizare a Pământului)

Published

on

©Wikipedia

Temperaturile din regiunea arctică dinSiberia au crescut până la o medie record pentru luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetație din această zonă, potrivit programului UE Copernicus de monitorizare a Pământului, informează Reuteres, conform Agerpres.

Temperaturile la nivel mondial consemnate luna trecută au egalat recordul din 2019, însă o ”căldură excepțională” a fost înregistrată în Siberia, o tendință pe care oamenii de știință au catalogat-o drept un ”strigăt de avertizare”.

Temperaturile medii din regiune au depăşit cu peste 5 grade Celsius valorile normale şi cu peste un grad temperaturile înregistrate în cele mai călduroase luni iunie anterioare, în 2018 şi 2019, conform datelor.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) încearcă totodată să confirme raportările privind o temperatură recentă de 38 de grade Celsius în Siberia, care ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată la nord de cercul polar arctic.

”Ceea ce este îngrijorător este faptul că Arctica se încălzeşte mai repede decât restul lumii”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului pentru Schimbări Climatice din cadrul Copernicus.

Conform agenției forestire ruse, la 6 iulie existau 246 de incendii de vegetație active, pe o suprafață de 140.073 de hectare, în șapte regiuni fiind decretată stare de urgență. Televiziunea de stat a difuzat săptămâna aceasta imagini cu aeronave pentru stingerea incendiilor care decartează apă în proximitatea unor coloane imense de fum alb.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit publică prima ”listă neagră” post-Brexit prin care sancționează 49 de persoane şi entităţi, în majoritate din Rusia şi Arabia Saudită, acuzate de încălcarea drepturilor omului

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

Regatul Unit a anunțat luni impunerea de sancțiuni împotriva a 49 de persoane și organizații, în mare parte din Rusia și Arabia Saudită, în cadrul uni nou mecanism creat de Londra pentru a sancționa încălcarea drepturilor omului, anunță The Guardian.

Măsurile anunțate luni de ministrul britanic de externe Dominic Raab împotriva acestor persoane și organizații din Rusia, Arabia Saudită, Myanmar și Coreea de Nord, primele după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, la 31 ianuaurie 2020, implică înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

”Cei care au mâinile pătate cu sânge nu vor fi liberi … să se plimbe în această țară, să cumpere proprietăți pe Kings Road, să își facă cumpărăturile de Crăciun pe Knightsbridge sau să-şi sifoneze banii murdari prin intermediul băncilor britanice”, a precizat Raab în fața parlamentarilor britanici.

Sancțiunilor acoperă amenințările la adresa ”dreptului la viață al individului”, tortură sau omoruri și vor viza nu doar persoanele care încalcă drepturile omului, dar și persoanele care au comandat astfel de abuzuri.

Raab a precizat că pe această listă neagră apar numele a 25 de entități ruse, acuzate de faptul că sunt implicate în moartea avocatului Serghei Magnițki în 2009, 20 de persoane din Arabia Saudită care se fac răspunzătoare de moartea jurnalistului  Jamal Khashoggi, doi generali implicați în uciderea sistematică a minorității rohingyas din Myanmar, și două organizații care aplică munca forțată în Coreea de Nord.

Printre cei 25 se află Aleksandr Bastrîkin, care a fost coleg de facultate cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin și care ocupă postul de şef al puternicei Comisii de anchetă, organism ce depinde direct de Kremlin, responsabil cu principalele anchete în Rusia, potrivit The Guardian.

Sancțiunile, care poartă și numele de amendamentul Magnițki, după avocatul rus decedat în închisoare în 2009, arestat în 2008, după ce a dezvăluit o vastă fraudă fiscală implicând funcționari, constituie o premieră după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020 și au loc pe fondul tensiunilor recurente între Londra și Moscova după tentativa de asasinare a fostului dublu agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, gest care a atras după sine expulzarea a peste 150 de diplomați ruși din SUA, Canada, Australia, Norvegia și alte 19 țări UE.

Într-o primă reacție, Statele Unite, prin vocea secretarului de stat american, Mike Pompeo, a salutat primele sancțiuni anunțat de Regatul Unit post-Brexit, potrivit AFP, citat de Agepres.

”Aceste sancţiuni marchează începutul unei noi ere pentru politica de sancţiuni britanică şi cooperarea dintre cele două democraţii ale noastre”, a afirmat şeful diplomaţiei americane, potrivit unui comunicat.

De cealaltă parte, Rusia a amenințat că va răspunde sancțiunilor ”ostile” anunțate de Londra. ”Rusia îşi păstrează dreptul de a lua măsuri de represalii în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit”, a indicat într-un comunicat ambasada Rusiei la Londra.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA nu mai acordă vize pentru studenții străini înscriși la instituții care țin cursuri online: ”Trebuie să părăsească ţara ori să ia alte măsuri”

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Studenții străini din SUA care aleg să urmeze instituții de învățământ care vor continua cursurile doar în regim ”online” nu vor mai pimi vize din partea autorităților americane, după vacanţa de vară 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, au anunţat lunii serviciile americane de migraţie.

Studenţii deja prezenţi pe teritoriul american “trebuie să părăsească ţara ori să ia alte măsuri, ca înscrierea la o şcoală oferind cursuri în persoană pentru a-şi putea păstra statutul legal”, a preciza poliţia Vămilor şi Imigraţiei (ICE) într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Când unităţile de învăţământ vor opta pentru un model “hibrid”, ele vor trebui să certifice că studenţii lor străini sunt înscrişi la maximul posibil de cursuri în persoană pentru ca aceştia să îşi poată conserva dreptul de şedere.

Sunt avute în vedere vizele F1 (pentru studii academice) sau M1 (pentru pregătire profesională).

Reamintim că administrația Trump a decis să prelungească pauza de acordare a vizelor de muncă până la sfârșitul anului, având un impact negativ asupra asupra cetățenilor UE în plan academic, profesional și personal, ca și asupra relațiilor transatlantice în ansamblu.

Citiți și: Președintele Donald Trump prelungește ”pauza” de eliberare a ”cărților verzi”, dorind să îi readucă pe cetățenii americani la locurile de muncă

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending