ROMÂNIA
ANCOM: Creșteri de peste 25% ale vitezei de download pentru internetul fix și mobil în 2022
Published
2 years agoon
Calitatea serviciilor de acces la internet s-a îmbunătățit în anul 2022 când am înregistrat o creștere a vitezelor medii de download și upload la nivel național atât pentru conexiunile fixe, cât și pentru cele mobile. Astfel, în anul 2022, testele realizate prin Netograf au indicat că viteza medie de download la nivel național prin conexiunile fixe a fost de 331 Mbps, iar cea prin conexiunile mobile de 38 Mbps, a declarat președintele ANCOM, Valeriu Zgonea, cu ocazia publicării Raportului privind calitatea serviciului de acces la internet, disponibil aici.
Media națională – download și upload internet fix
Conform rezultatelor testelor realizate de utilizatorii finali în cadrul platformei Netograf pe parcursul anului 2022, viteza medie de download la nivel național a crescut cu aproximativ 27% față de anul precedent, înregistrând o valoare de 331 Mbps, iar viteza medie de upload a ajuns la 280 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, creșterea procentuală fiind semnificativă: 56% față de nivelul anului 2021.
Media națională – download și upload internet mobil
În ceea ce privește serviciul de internet mobil, viteza medie de download la nivel național a ajuns la 38 Mbps, înregistrând o creștere de circa 26%, iar viteza medie de upload a atins o valoare de 15 Mbps, fiind mai mare cu 46% față de media națională din anul precedent.
Statistici privind testele efectuate prin Netograf
Dintr-un număr total de 133.641 de teste valide efectuate în anul 2022, 77% au fost realizate pe conexiuni fixe și 23% pe conexiuni mobile.
La nivel de județe, cele mai multe teste valide pentru serviciile de internet fix au fost efectuate în București (7201 teste), Prahova (2675 teste), Ilfov (2532 teste), Cluj (1782 teste) și Iași (1756 teste). Pentru serviciile de internet mobil, cele mai multe teste valide au fost localizate în București (6920), Timiș (1149), Iași (1122), Ilfov (1022) și Brașov (824).
Parametrii de calitate pentru serviciile de acces la internet
Furnizorii au libertatea să-și stabilească valorile parametrilor de calitate pentru furnizarea serviciului de acces la internet conform politicii lor comerciale şi tehnologiilor folosite.
În cazul serviciului de acces la internet prin rețele fixe, viteza depinde de specificațiile hardware/software ale terminalului de pe care utilizatorul efectuează măsurătorile, de nivelul de utilizare a procesorului, traficul de fundal și memoria RAM liberă din timpul măsurătorilor, de numărul echipamentelor conectate la aceeași rețea care pot genera trafic în timpul măsurătorilor etc.
În cazul serviciului de acces la internet prin rețele mobile, viteza măsurată este influențată de efectuarea măsurătorilor în interiorul sau în exteriorul unei clădiri, de condițiile atmosferice, de numărul utilizatorilor finali care accesează simultan serviciul în aceeași arie, de echipamentul terminal, sistemul de operare etc. Este important ca utilizatorii să țină cont de faptul că majoritatea ofertelor dedicate clienților rezidenţiali disponibile pe piaţă nu garantează atingerea unei anumite viteze pe întreaga perioadă de utilizare a serviciului de acces la internet.
Pentru a asigura transparența informațiilor privind calitatea serviciului de acces la internet, furnizorii au obligația de a preciza în contracte și pe paginile proprii de internet valorile următorilor parametri de calitate tehnici: viteza minimă, viteza de transfer disponibilă în mod normal, viteza maximă și viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin rețele fixe) și viteza maximă estimată și viteza promovată (pentru serviciile de acces la internet prin rețele mobile).
Cel mai recent studiu privind utilizarea serviciilor de comunicații electronice de către utilizatorii finali, persoane fizice (decembrie 2022) realizat de ANCOM arată că 29% dintre respondenți nu cunosc viteza abonamentului/din contract pentru servicii de acces la internet fix, cu un procent mai mare (37%) în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani.
În același timp, întrebați ce i-a determinat sau i-ar determina să achiziționeze un abonament de internet fix cu o viteză de 1000 Mbps sau mai mult, 47% dintre respondenți au ales ca răspuns viteza reală/garantată.
Raport privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2022
Raportul prezintă statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2022, atât din perspectiva parametrilor tehnici, așa cum au fost experimentați de utilizatori și măsurați prin intermediul Netograf, cât și din perspectiva parametrilor administrativi, conform datelor transmise de furnizori prin intermediul aceleiași platforme.
Raportul este disponibil pe pagina de internet a ANCOM, aici.
Despre Netograf
ANCOM a creat platforma Netograf (care cuprinde o aplicație web și aplicații dedicate terminalelor mobile și fixe) prin intermediul căreia utilizatorii pot evalua performanța serviciului, precum și evoluția acesteia în timp. În România, Netograf este mecanismul certificat de măsurare a calității serviciului de acces la internet, fiind singura platformă care ajută utilizatorii să obțină despăgubiri privind calitatea internetului fix și mobil.
În cazul în care constată o diferență importantă, permanentă sau care se repetă la intervale regulate, între performanța reală a serviciului de acces la internet în ceea ce privește viteza și performanța indicată de furnizor în contract, utilizatorii pot beneficia, dacă au urmat întocmai procedura de măsurare a parametrilor de calitate indicată în contract și au depus o sesizare validă, de anumite remedii prevăzute de furnizori în contract.
Furnizorii au obligația de a nu taxa, deduce din traficul aferent planului tarifar, limita sau bloca traficul de date consumat de utilizatorii finali dinspre și înspre Netograf.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Europarlamentari fac apel la Comisia Europeană să reziste în fața oricăror eventuale presiuni din partea lui Trump și să aplice cu rigoare normele DSA asupra companiilor americane Big Tech
Noi prevederi privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură în mediul online au fost incluse în Actul legislativ privind serviciile digitale
CE pregătește un plan de acțiune care să consolideze securitatea cibernetică a spitalelor din UE și a furnizorilor de asistență medicală
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Adio sertarul cu cabluri. Începând de azi, vom folosi în UE încărcătorul comun USB-C pentru majoritatea dispozitivelor
Ministerul Digitalizării anunță finalizarea instalării tuturor echipamentelor pentru cloudul guvernamental dedicat centrului de date STS de la Brașov
NATO
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Published
12 hours agoon
January 24, 2025Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se va întâlni marți, 28 ianuarie, cu ministrul afacerilor externe al României, Emil Hurezeanu, la sediul NATO din Bruxelles, a anunțat vineri Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat.
Aceasta reprezintă prima întrevedere a înaltului oficial aliat cu un oficial al noii administrații de la București după alegerile parlamentare din 2024. Anterior scrutinului parlamentar și celui prezidențial anulat, Rutte l-a primit la sediul NATO pe premierul Marcel Ciolacu.
Săptămâna trecută, Mark Rutte a efectuat o vizită la sediul Delegației României la Alianță Nord-Atlantică, fiind primit de ambasadorul Dan Neculăescu și membrii delegației diplomatice a României.
Potrivit unui comunicat al Delegației României la NATO, întâlnirea a reprezentat o oportunitate ca secretarul general să cunoască echipa României la NATO și prioritățile pentru următoarea perioadă.
“Am scos în evidență contribuția semnificativă a țării noastre în cadrul Alianței și beneficiile pe care cei 20 de ani de apartenență la NATO le-au adus României. Datorită NATO, țara noastră este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă. Am abordat teme esențiale pentru România: securitatea la Marea Neagră și nevoia de a ne dezvolta capabilitățile investind mai mult în propria apărare”, a transmis Delegația României la NATO, într-o postare pe Facebook.
Mark Rutte a preluat la 1 octombrie 2024 mandatul de secretarul general al Alianței în urma unei competiții cu președintele Klaus Iohannis, care s-a retras din cursă. Secretarul general al NATO este stabilit prin consens de toate statele membre ale Alianței.
Ulterior, înaltul oficial aliat l-a primit la cartierul general al NATO pe premierul Marcel Ciolacu, în luna noiembrie. Cei doi oficiali au discutat despre suplimentarea prezenței aliate în România, sprijinul aliat pentru Ucraina, investițiile în apărare, unde România alocă 2,5% din PIB, susținerea Republicii Moldova și situația de securitate la Marea Neagră din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina.
În context, secretarul general Rutte a declarat că România a fost “un prieten ferm al Ucrainei”, furnizând ajutor militar esențial, inclusiv un sistem de apărare aeriană Patriot, și semnând un acord bilateral de securitate pe 10 ani.
Atunci, Rutte a condamnat încălcările spațiului aerian al NATO de către dronele și rachetele rusești, afirmând că acestea “sunt nesăbuite, periculoase și inacceptabile” și adăugând că “NATO și-a consolidat apărarea aeriană pe flancul său estic, iar aliații, în timp ce vorbim, achiziționează sute de avioane de luptă de generația a cincea”.
România și Mark Rutte au o relație de lungă durată, încă de când cel din urmă a fost prim-ministru al Olandei, o țară care s-a opus constant aderării României la spațiul Schengen, inclusiv din perspectiva statului de drept. În ultimii cinci ani, relațiile dintre România și Olanda, cu Klaus Iohannis și Mark Rutte la conducerea celor două țări aliate, au intrat pe o pantă ascendentă. Cei doi lideri s-au întâlnit constant în cadrul formatului de la Haga creat de premierul Țărilor de Jos și care reunea aliați NATO de pe flancul estic și din Europa Occidentală pentru a pregăti agenda comună a summit-urilor NATO.
Ulterior, Olanda s-a numărat printre primele națiuni contributoare la grupul de luptă al NATO din România, la Cincu, iar împreună România și Olanda au creat Centrul European de Instruire F-16, în care piloții ucraineni sunt antrenați în baze din România pe avioane de luptă F-16 olandeze.
ROMÂNIA
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Published
12 hours agoon
January 24, 2025By
Teodora IonÎn 2022, în UE existau peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății care lucrau ca dentiști, fizioterapeuți sau farmaciști, arată cele mai recente date oferite de Eurostat.
Dintre cele 26 de țări pentru care sunt disponibile date, în 2022 existau 363 162 de medici stomatologi. Țara cu cea mai mare pondere a medicilor stomatologilor practicanți în raport cu populația a fost Cipru (cu 119,4 stomatologi la 100 000 de locuitori), urmată de Bulgaria (115,35 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori) și România (114,73 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori).
La celălalt capăt al ierarhiei, Irlanda a avut cei mai puțini dentiști la 100 000 de locuitori, cu 45,1, urmată de Malta cu 50,8 și Slovacia cu 54,7.
În ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi cu licență de practică, cea mai ridicată valoare din UE se înregistra în Suedia (179,13 medici stomatologi la 100 000 de locuitori), urmată de România ( 170,40 medici stomatologi la 100 000 de locuitori) și Lituania (150, 76 de medici stomatologi la 100 000 de locuitori).
România stă bine și la capitolul numărului de absolvenți de stomatologie.
În anul 2022, peste 69.000 de medici au absolvit în Uniunea Europeană, adică 15,5 absolvenți de medicină la 100 000 de locuitori.
România a avut cea mai ridicată rată, cu 9,9 la 100 000 de locuitori, urmată de Portugalia (9,1) și Bulgaria (7,8).
ROMÂNIA
Ziua Unirii Principatelor Române. Ministrul Cătălin Predoiu: Drumul occidental al României a adus țării noastre cele mai puternice garanții de securitate externă, prin apartenența la UE și NATO
Published
15 hours agoon
January 24, 2025By
Andreea RaduUnirea Principatelor Române a deschis calea către legi și instituții moderne, către europenizarea țării, a ieșirii acesteia din feudalismul estic și oriental târziu și angajarea acesteia pe drumul modernității occidentale, a transmis vineri ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu.
„Modernizarea instituțională s-a împletit cu schimbarea mentalităților și îmbrățișarea de către societate, progresiv, a valorilor occidentale, libertăți, drepturi, egalitate și respect reciproc între cetățeni, între cetățeni și instituții de stat. Elitele politice ale acelor vremuri, cu toate scăderile și ezitările lor, au avut curajul și imaginația unor decizii politice salutare și orientate corect pentru interesul națiunii, alegerea unui singur Domn și, prin aceasta, Unirea Principatelor fiind cele mei bune exemple”, a scris Predoiu, pe Facebook.
El a amintit că elitele politice au reprezentat, atât atunci cât și în alte momente istorice semnificative care au urmat, până în prezent, „promotorul și motorul acestor înnoiri și progrese”.
„În cadrul acestor elite politice, figura Domnitorului Alexandru Ioan Cuza este una de referință. Cuza a fost un promotor al instituțiilor moderne europene occidentale, iar Codul Civil Cuza este una dintre cele mai importante realizări pentru organizarea relațiilor civile dintre oameni pe un prag superior de principii și instituții. Aceste instituții și valori stau și astăzi la baza organizării vieții civile și constituționale, de la reglementarea proprietății și a familiei, până la educație, ordine publică și finanțe”, a adăugat ministrul de interne.
Mai mult, Cătălin Predoiu a precizat că acestea au contribuit la depășirea regulilor, formelor și obiceiurilor învechite, permițând emanciparea românilor pe plan constituțional, civil, social și economic.
„Prin reformele sale, Cuza a scos Țara din cantonarea ei în forme și mentalități estice și asiatice, anacronice și orientarea clară către modul de viață european occidental. Această orientare, strategică i-am spune astăzi, a deschis un drum pe care, cu toată paranteza comunistă de 50 de ani, mergem și astăzi. Acest drum trebuie păstrat prin efort politic și național, prin curaj și inteligență politică”, a mai spus el.
Potrivit ministrului, orice persoană de bună credință poate observa că valorile, instituțiile și drumul occidental al României au adus țării noastre „cea mai mare și complexă rețea de drepturi și libertăți, cel mai ridicat nivel de dezvoltare economică, cel mai ridicat nivel de siguranță publică internă și cele mai puternice garanții de securitate externă, prin apartenența noastră la UE și NATO”.
„Recent, acest complex politico – instituțional al statutului nostru euroatlantic a fost consolidat prin accederea în Spațiul Schengen și reușita programului Visa Waiver”, a subliniat Predoiu.
De asemenea, Cătălin Predoiu a precizat că, fără îndoială, „multe lucruri rămân de făcut, multe lucruri rămân de îndreptat”.
„Modernizarea și perfecționarea partidelor ca instrumente politice în slujba interesului public, ancorarea lor mai fermă pe linia meritocrației și integrității, eficientizarea și simplificarea administrației publice, debirocratizarea acesteia pentru eliberarea vieții economice și sociale din chingi birocratice inutile, împărțirea mai echitabilă a veniturilor în societate, organizarea legilor și funcționarea instituțiilor astfel încât succesul economic, profesional și social să fie în legătură directă și exclusivă cu merite personale, efort, talent și muncă, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le avem în față ca țară și societate”, a detaliat ministrul.
El a subliniat că aceste obiective pot fi atinse doar păstrând cursul democratic al țării, alinierea la valorile europene și occidentale, prin sporirea cooperării și a încrederii între cetățeni, instituții și liderii acestora, fiind nevoie de „un efort comun de dialog și încredere între toți”.
„Doar evitând întoarceri inutile pe drumul Istoriei, doar păstrând drumul deschis prin Unirea Principatelor putem continua modernizarea societății și a statului cu avantaje pentru toți, după merit, cu corectitudine. Fie ca inspirația și curajul înaintașilor care au făptuit Unirea Principatelor să guverneze spiritele și acțiunile noastre, pentru a continua opera lor. La mulți ani de Ziua Unirii Principatelor Române! La mulți ani, România!”, a conchis Cătălin Predoiu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- NATO1 week ago
Delegația României la NATO, vizitată de secretarul general Mark Rutte: Datorită NATO, România este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%