Connect with us

INTERNAȚIONAL

Angela Merkel, discurs la Harvard inspirat din viața sa, a tinerei ”care mergea zilnic pe lângă Zidul Berlinului”: Dacă distrugem zidurile care ne înconjoară și avem curajul să îmbrățișăm noi începuturi, totul este posibil

Published

on

©️ Bundesregierung

Invitată de onoare a ceremoniei de absolvire a Universității Harvard pentru a susține un discurs, cancelarul german Angela Merkel a întruchipat imaginea poveștii remarcabile a ”unui om de știință de 35 de ani din Germania comunistă” și le-a transmis tinerilor americani un apel care reverberează ecoul politic al discursului președintelui american Ronald Reagan, din 1987 de la Poarta Brandenburg, când cerea Uniunii Sovietice să dărâme zidul care ține în viață Cortina de Fier.

Libertățile noastre individuale nu sunt de la sine înțelese. Democrația nu este ceva ce putem lua de la sine înțeles. Nici pacea, nici prosperitatea. Dar dacă distrugem zidurile care ne înconjoară, dacă ieșim în aer liber și avem curajul să îmbrățișăm noi începuturi, totul este posibil“, a spus Merkel, într-un discurs îndepărtat de clasicitatea unei adresări politice, ci unul referitor la viaţa personală.

 

Angela Merkel a vorbit despre copilăria ei în Germania de Est, ca fiică a unui preot protestant şi a unei profesoare de limba latină şi engleză. Ea a studiat fizica şi a obţinut un doctorat în chimia cuantică.

Cancelarul a reamintit cum distrugerea Zidului Berlinului, în urmă cu 30 de ani, a învățat-o că totul este posibil și i-a îndemnat pe absolvenți să respingă izolaționismul și naționalismul, să îmbrățișeze lupta împotriva schimbărilor climatice, să vadă lumea prin ochii altora și să nu “descrie niciodată minciunile ca adevăr și adevărul ca minciuni”.

Merkel și-a amintit frustrarea de a merge zilnic pe lângă zidul Berlinului, în drum spre casă, de la serviciu.

“În fiecare zi, a trebuit să mă întorc de la libertate în ultimul moment”, a spus ea, în discursul de 35 de minute.

New York Times a relatat că discursul lui Merkel, care nu va avea o întrevedere cu președintele SUA, cancelarul german a ”dojenit viziunea internațională a lui Trump fără a-l nominaliza”.

Merkel, care este cancelar din 2005 şi a fost realeasă de trei ori, a rostit discursul inaugural cu numărul 369 la campusul universităţii de elită din Cambridge, Massachusetts.

Ascensiunea cancelarului Merkel în politică a început în 1989, când a fost inspirată de revoluţia paşnică care a dus la căderea Zidului Berlinului.

Ea s-a alăturat partidului Demokratischer Aufbruch (Trezirea Democratică), care ulterior a devenit partidul politic Uniunea Creştin Democrată (CDU).

Șefa guvernului de la Berlin a călcat astfel pe urmele unor iluștri precedesori ai săi care au susținut astfel de discursuri la Harvard: primul cancelar postbelic, Konrad Adenauer (1955), fostul cancelar Helmuth Schmidt (1979) și cancelarul reunificării, Helmuth Kohl (1990).

Anunțul că Angela Merkel va fi cea care susține discursul principal la ceremonia de absolvire de la Harvard a venit la finele anului trecut, la scurt timp după ce s-a retras din funcția de președinte al partidului conservator german CDU, la ultimul său discurs în această funcție fiind ovaționată timp de zece minute.

Șase luni mai târziu, partidul său a câștigat alegerile pentru Parlamentul European, iar ambiția Angelei Merkel este ca viitorul președinte al Comisiei Europene să ajungă Manfred Weber, candidatul PPE pentru această poziție, și cel care ar putea deveni primul german șef al executivului european după 52 ani.

Desemnată de opt ani consecutiv ”cea mai puternică femeie din lume”, Merkel a fost apărată recent de actualul președinte al Comisiei Europene, care a spus că ”istoria îi va da dreptate”.

Angela Merkel, cea care ar urma să-l egaleze în 2021 pe Helmut Kohl ca longevitate în funcția de cancelar al Germaniei, este la ora actuală cel mai vechi membru al Consiliului European.

Cancelar al Germaniei din 2005, Merkel a reprezentat Germania la toate reuniunile Consiliului European din ultimii 14 ani, perioadă în care, spre comparație, Franța a fost reprezentată de patru președinți, Italia de șapte prim-miniștri, Marea Britanie de patru premieri sau Spania de trei șefi ai guvernului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Studenții români se pot înscrie în programul bursier ”Fulbright Student” pentru a studia în SUA în anul academic 2021-2022

Published

on

© Fulbright-Facebook

Comisia Fulbright Româno-Americană a deschis competiția de burse Fulbright Student pentru anul academic 2021-2022. Candidaturile pot fi depuse online până la 11 mai 2020.

Bursele ”Fulbright Student” se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților aflați în an final, dar și doctoranzilor români de la toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice.

Mai multe detalii despre Fulbright Student Award se găsesc aici.

© Fulbright-Facebook

Pentru a aplica la acest program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să aibă cetățenie română, să dețină diplomă de licență/ să fie în ultimul an la studii de licență, master sau doctorat și să cunoască limba engleză la un nivel avansat. Programul are o durată de un an academic (9 luni, începând cu luna august a anului 2021).

Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de înscriere, în cadrul căruia vor include trei scrisori de recomandare din partea unor profesori sau specialiști recunoscuți în România sau în străinătate, precum și varianta scanată a diplomei de licență/masterat/doctorat, însoțită de traducerea acesteia. Toate aceste documente trebuie trimise până la 11 mai 2020.

Câștigătorii competiției Fulbright Student Award vor beneficia de următoarele facilități: transport gratuit, plata taxelor de studiu în limita bugetului stabilit, cărți și alte materiale de studiu, asigurare medicală și o bursă pentru anul academic 2021-2022.

Continue Reading

NEWS

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă (Cartel ALFA)

Published

on

© Confederatia Nationala Sindicala ”Cartel ALFA”/ Facebook

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă, atrage atenția CNS ”Cartel ALFA”.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, ”acoperirea prin contracte colective a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din 2000, ca urmare a politicilor deliberate implementate de statele membre și avizate de Comisia Europeană, deseori din cauza unei idei greșite că nivelurile ridicate ale negocierii colective ar avea un impact negativ asupra economiei.”

Citiți și:
Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA: Contractul Colectiv de Muncă este un instrument de blocare a dumpingului social, la care România este sursă principală în Europa

Astfel, milioane de lucrători sunt perdanți din cauză că statele membre ale Uniunii Europene nu reușesc să protejeze negocierile colective, mai spune sursa precizată anterior. 

În comunicatul amintit mai sus este precizat că cea mai mare scădere a procentului de lucrători acoperiți de prevederile unui contract colectiv a fost în România (de la 100%, procent înregistrat în perioada 2000-2002, la 23%, în intervalul 2016-2018), Grecia (de la 100% la 25%) și Bulgaria (de la 56% la 23%), potrivit datelor de la Universitatea din Amsterdam.

Există, de asemenea, o discrepanță în ceea ce privește acoperirea între țările din Uniunii Europeană: doar 7% din lucrători beneficiind de negocieri colective în Lituania, comparativ cu 98% în Austria.

© Confederatia Nationala Sindicala ”Cartel ALFA”/ Facebook

Avertismentul privind aceste statistici apare în contextul în care Comisia Europeană a lansat în luna ianuarie a acestui an o consultare cu privire la salariile minime juste.

Confederația Europeană a Sindicatelor, din care face parte și Confederația Națională Sindicală ”Cartel ALFA” consideră că inițiativa Comisiei pentru stabilirea de salarii minime juste este o ocazie care trebuie utilizată pentru a proteja negocierile colective în cazul în care acoperirea prin contracte colective este deja ridicată și să le extindă în țările unde negocierile colective sunt la un nivel scăzut, pentru a reduce inegalitățile, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a crește productivitatea.

”Creșterea salariilor minime naționale este minimul necesar pentru a menține oamenii deasupra pragului sărăciei, dar negocierea colectivă este cea mai bună metodă de a permite lucrătorilor să primească în mod real salarii echitabile, precum și de a oferi condiții bune pentru lucrătorii atipici. Eșecul statelor membre de a acționa pentru a promova dreptul lucrătorilor și capacitatea de negociere colectivă ține salariile jos. Negocierea colectivă scăzută înseamnă și salarii minime mai mici: salarii minime corecte pot fi create doar acolo unde piața muncii include sisteme de negociere colectivă eficiente și care asigură un proces adecvat de acoperire.”, a precizat secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch.

Aceasta a salutat ”faptul că Comisia Europeană a recunoscut că negocierile colective sunt esențiale pentru o economie echitabilă”.

”Acum este logic ca aceasta să promoveze negocierile colective, în special în cazul în care numărul de lucrători acoperit de contracte colective este redus. Acest lucru poate începe cu cerința ca cele 2 trilioane de euro (14% din PIB) pe an care reprezintă cheltuielile publice pentru servicii, lucrări și achiziții să meargă către firme care au un contract de negociere colectivă.”, a completat secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, primit de Majestatea Sa Margareta la Palatul Elisabeta

Published

on

© romaniaregala.ro

Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA la București, a fost primit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, la Palatul Elisabeta, potrivit comunicatului familiei regale.

De asemenea, la întâlnire a participat Alteța Sa Regală Principele Radu.

Custodele Coroanei și Principele Radu au purtat cu ambasadorul SUA la București un dialog pe teme legate de cooperarea româno-americană în domeniul economiei și educației, științelor și artelor, precum și despre acțiunile și contribuția României în plan internațional.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice acum  140 de ani, la 14 iunie 1880, în vremea Principelui Suveran Carol I și a Președintelui Rutherford B. Hayes.

Familia Regală reamintește că Regele Mihai a primit la Palatul Elisabeta trimișii Statelor Unite ale Americii în anii 1944-1947.

În timpul întrevederii, Majestatea Sa Margareta a ținut să arate ambasadorului Zuckerman încăperile istorice ale palatului, cu precădere Biroul Regal, Salonul Alb și Sala Regilor unde, s-au defășurat întâlniri care au marcat destinul României în secolul XX.


Adrian Zuckerman a fost confirmat  la 21 noimebrie de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție devenind astfel cel l-a succedat pe Hans Klemm.

Adrian Zuckerman, de profesie avocat, a fost admis în Baroul din New York în 1984, şi partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP.

Acesta a ocupat în trecut funcția de co-președinte pentru proprietăţi imobiliare şi servicii corporate la Epstein Becker & Green New York, iar înainte de aceasta a fost preşedinte pentru proprietăţi imobiliare la Lowenstein Sandler, LLP, New York.

În plus, acesta a fost, de asemenea, și judecător în cadrul Real Estate Board – New York. Activ în ceea ce priveşte iniţiativele filantropice şi educaţionale, Zuckerman este membru în board-ul Kids Corp. şi în board-ul absolvenţilor Facultăţii de Drept din New York.

Potrivit Casei Albe, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română. El are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obţinută la New York Law School (1983).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending