Australia şi Noua Zeelandă ar putea adopta o monedă unică

Australia şi Noua Zeelandă iau în calcul adoptarea unei monede unice, potrivit propunerii comune a comisiilor de productivitate din cele două ţări, scrie „The Telegraph”, potrivit Adevarul.ro.

Un document eliberat de către cele două comisii arată că adoptarea unei monede unice care ar reduce costurile de tranzacţionare între Australia şi Noua Zeelandă trebuie să fie cântărită în raport cu ciclurile de afaceri nepotrivite, cum ar fi creşterea bruscă a exporturilor cauzată de boomul actual minier din Australia. Propunerea a fost inclusă într-un document ce examinează posibilităţile de susţinere a integrării economice Trans-Tasman (cooperarea dintre Australia şi Noua Zeelandă).

“Pe de o parte, există potenţiale beneficii pentru evitarea costurilor de tranzacţie generate acum de existenţa a două valute separate. Pe de altă parte, în cazul în care ciclurile de afaceri şi schimbările economice afectează cele două ţări în mod diferit, ar putea apărea costuri din cauză că nu sunt valute independente, iar experienţa recentă a ţărilor din zona euro este instructivă în acest sens”, se arată în document.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  mkiwi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.