România, pe ultimul loc în UE la dezvoltarea afacerilor care aduc cei mai mulţi bani

De ani de zile, Romania se bazeaza pe agricultura si industrie, dar acestea aduc cei mai putini bani in economie. Cu alte cuvinte, agricultura si industria nu ne aduc crestere economica puternica, scriu jurnaliştii Econtext.

Altele sunt domeniile care ne imbogatesc, care sporesc produsul intern brut (PIB). Iar la aceste capitole, Romania sta prost.

Cea mai mare contributie la PIB-ul unei economii o aduce sectorul financiar. Tot ceea ce inseamna servicii financiare: banci, asigurari, leasing, speculatii bursiere, managementul investitiilor, etc.

Acestea aduc cei mai multi bani in economie. Evident, cu cat acestea au o pondere mai mare in PIB, cu atat economia respectiva este mai puternica si, implicit, nivelul de trai al populatiei este mai ridicat. Da, este un adevar, activitatile de productie nu genereaza o valoare adaugata prea mare, in comparatie cu aceste servicii financiare.

De altfel, acest lucru este usor de vazut daca urmarim traseul unui produs de la poarta fabricii si pana in raftul magazinului. Din fabrica si pana la consumator, un produs se scumpeste de cateva ori, astfel incat producatorul castiga o suma infima pentru produsul sau.

Chiar daca pare incredibil, Luxemburg este pe primul loc la capitolul servicii financiare. Peste 50% din PIB-ul Luxemburgului este realizat de sectorul financiar!

Iar daca ne uitam la topul salariilor in UE, vom vedea ca luxemburghezii sunt pe primul si la acest capitol, salariul mediu depăşind 3000 €/lună.

De altfel, a doua pozitie este identica, atat pentru sectorul financiar, cat si pentru salarii. Marea Britanie se plaseaza pe pozitia secunda, serviciie financiare avand o contributie de 33,5% la PIB-ul britanicilor. In acelasi timp, Marea Britanie se plaseaza pe locul doi si in topul salariilor.

Din pacate, tara noastra este pe ultimul loc in UE. Sectorul financiar romanesc este pe ultima pozitie in UE, ca si contributie la PIB-ul tarii.

Altfel spus, bancile, bursa, companiile de asigurari si de leasing din Romania sunt extrem de slab dezvoltate in tara noastra, in raport cu potentialul nostru economic.

Urmareste aici cat la suta din PIB-ul Romaniei si al tuturor statelor europene este asigurat de sectorul financiar.

Sursa: Econtext
Sursa foto:  4ingrid.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.