Connect with us

NEWS

Avertismentul Băncii Mondiale: Trebuie reformate sistemele de pensii pentru protejarea generaţiilor viitoare

Published

on

lei baniEfectele profunde ale îmbătrânirii populației și contractării forței de muncă asupra sistemelor suprasolicitate de pensii de stat în Europa de Est și țările Asiei Centrale necesită reforme semnificative, menționează noul raport al Băncii Mondiale Piramida inversată: Sistemele de pensii se confruntă cu provocări demografice în Europa și Asia Centrală.

În cazul în care reforme esențiale ale sistemelor de pensii nu vor fi realizate, tinerii și persoanele în etate sărace vor avea de suferit cel mai mult de pe urma incapacității sistemelor de pensii de stat de a asigura protecția veniturilor de bază după pensionare. Potrivit raportului, incapacitatea de a acționa astăzi generează probleme de echitate pentru generația următoare, deoarece s-ar solda, probabil, cu reduceri ulterioare în volumul prestațiilor, care i-ar afecta pe cei săraci mai mult decât pe cei înstăriți.

Raportul, lansat astăzi la Bruxelles în cadrul unei conferințe găzduite de Comisia Europeană și Banca Mondială, constată că majoritatea sistemelor de pensii au atins deja “maturitatea”, cu mici posibilități de a extinde numărul de contribuabili din cauza populației apte de muncă stagnante și în declin. Declinul populației apte de muncă cauzează piramida tradițională a populației – câteva persoane în etate la vârful piramidei și un număr mare de persoane apte de muncă la baza piramidei – inversată, cu un număr mic de persoane apte de muncă aflate la baza piramidei și un număr mare de pensionari aflați în limitele superioare ale piramidei.

“Țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală au fost printre cei mai activi reformatori din lume, adoptând mai multe scheme de pensii noi, precum sunt sistemele de puncte în Serbia și Croația, conturile noționale în Letonia și Polonia, prestațiile universale în Georgia, Kazakhstan și Kosovo, și conturile de economii individuale în Estonia, România, Macedonia și Federația Rusă,” a relatat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală Laura Tuck.  “Totuși, multe din aceste reforme nu au fost suficiente pentru ca sistemele de pensii să mențină niveluri adecvate de prestații în contextul provocărilor demografice profunde. Mai mutl ca atât, unele reforme au fost inversate din cauza presiunilor fiscale pe termen scurt.”

Raportul constată că țările în tranziție din Europa și Asia Centrală, inclusiv Turcia, au realizat eforturi substanțiale în ultimii 20 de ani în reformarea sistemelor de pensii, în scopul de a le alinia la noile realități sociale și economice ale economiilor de piață. Cu toate acestea, în condițiile creșterii economice sporite la mijlocul anilor 2000, unele țări au sporit generozitatea pensiilor în funcție de veniturile lor mai mari. Criza financiară a lăsat aceste țări cu venituri reduse și prestații de pensii majorate, fapt ce a condus la inversarea reformelor sistemelor de pensii. De exemplu, unele țări au desființat conturile de economii individuale pentru a compensa deficitul de venituri, cu riscul compromiterii și mai mari a viabilității și caracterului adecvat al pensiilor pe termen lung.

“Sistemele de pensii nu mai pot promite prestații generoase numărului de pensionari în ascensiune. Creșterea speranței de viață, declinul abrupt al fertilității și emigrarea sporită au contribuit la compromiterea acoperirii financiare a multor sisteme de pensii,” a declarat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru reducerea sărăciei și management economic Ana Revenga în cadrul discursului introductiv la eveniment. “Raportul examinează o serie de soluții și conchide, că sistemul public de pensii va trebui să prioritizeze acordarea pensiilor de bază în tandem cu măsuri de încurajare a unor perioade de lucru active mai mari și a economiilor individuale.”

Reformele trebuie să asigure că persoanele în etate nu vor cădea pradă sărăciei, oferind prestații de pensii minim necesare. Aceasta are implicații asupra modului în care pensiile sunt actualmente finanțate.

“Modificarea mecanismului de finanțare pentru siguranță la pensionare are implicații asupra celor care vor obține prestațiile și asupra volumului acestor prestații,” a declarat Anita Schwarz, economist principal în regiunea Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale și unul din autorii principali ai raportului.  “În prezent, țările limitează deseori pensiile la cei care au contribuit și corelează prestațiile pe care le primesc la contribuțiile efectuate. Însă toate persoanele în etate au nevoie de o careva formă de venit pentru menținerea unor standarde de viață demne. Aceasta generează necesitatea identificării altor surse de finanțare decât impozitul pe veniturile asigurate din activitate.”

Raportul analizează două soluții posibile pentru a face față provocărilor demografice ale sistemelor de pensii: generarea veniturilor fiscale suplimentare pentru a acoperi deficitele de pensii, precum și creșterea numărului de contribuabili în cadrul sistemelor. Totuși, țările din regiune au tendința de a avea deja poveri fiscale mari, în special pentru forța de muncă, lăsându-le puțin spațiu pentru pentru generarea veniturilor suplimentare în scopul diminuării deficitelor de pensii. Tranziția de la impozitarea muncii ca sursă de finanțare pentru siguranță la pensionare spre impozite pe consum și proprietăți ar putea ajuta la generarea unor venituri suplimentare, dar și în acest caz domeniul de aplicare este limitat în majoritatea țărilor.

Nici extinderea numărului de contribuabili nu este un remediu universal. În cele mai multe țări din Europa de Est și Asia Centrală, majoritatea adulților tineri, cu vârsta cuprinsă între 35-44 ani, sunt deja angajați în câmpul muncii. Spațiul pentru extinderea forței de muncă se află în rândul persoanelor de o vârstă mai înaintată, dintre care mai puțini sunt angajați în câmpul muncii față de alte regiuni ale lumii. Mai mult ca atât, extinderea bazei de contribuabili poate facilita sau tergiversa reformele sistemelor de pensii în cazul în care relația dintre contribuții și acumularea prestațiilor rămâne fundamental greșită.

“Una dintre constatările principale ale raportului este că extinderea numărului de contribuabili ‒ prin integrarea lucrătorilor din sectorul neformal sau a fluxului de imigranți în creștere ‒ ajută sistemul de pensii pe termen scurt, atunci când beneficiază de venituri suplimentare, însă înrăutățește situația pe termen lung, atunci când prestațiile de pensii urmează a fi plătite unui număr și mai mare de pensionari,” a declarat Omar Arias, economist principal în regiunea Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale și unul din co-autorii principali ai raportului.  “Formalizarea și imigrarea ar putea ajuta guvernele să câștige timp pentru realizarea ajustărilor necesare ale sistemelor de pensii, dar nici una din ele nu va realiza obiectivele gemene de caracter just și sustenabilitate pe termen lung.”

În timp ce veniturile suplimentare și forța de muncă sporită pot contribui la atenuarea efectelor adverse pe termen scurt ale reformelor sistemelor de pensii inevitabile, soluția pe termen lung ar putea fi ajustarea generozității sistemelor de pensii, astfel încât veniturile de pensionare să acopere doar perioada în care persoanele nu mai pot activa fizic în câmpul muncii, de regulă ultimii 15 ani din viață. Aceasta se oferea pensionarilor în 1970, comparativ cu o medie de 18 ani pentru bărbați și 23,5 ani pentru femei în prezent în multe țări.

Creșterea vârstei de pensionare și încurajarea și sprijinirea persoanelor să lucreze o perioadă mai mare ar permite sistemelor de pensii să asigure venitul de bază la pensionare și să fie mai sustenabile sub aspect financiar. Măsuri de încurajare a lucrătorilor de vârstă mai înaintată pentru a continua să lucreze includ:

  • Oferirea opțiunilor pentru pensionare treptată, de exemplu, permițându-le persoanelor de vârstă mai înaintată să lucreze pe fracțiuni de normă, beneficiind de pensie parțială;
  • Adoptarea unor mici ajustări ale mediului de lucru, precum magnificatoarele pe monitoarele calculatoarelor și scaune ergonomice, pentru a spori nivelul general de productivitate și nivelul de confort al lucrătorilor; și
  • Investiții mai eficiente în formarea persoanelor de vârstă mai înaintată prin regândirea sistemelor de învățare, educare și formare pe tot parcursul vieții în scopul de a le ajusta pentru aceste persoane.

În final, presiunile fiscale determină țările să limiteze tot mai mult cheltuielile lor de pensii deja suprasolicitate, prin promovarea pensiilor private și a planurilor individuale de economii pe termen lung. Economiile permit lucrătorilor de a avea resurse de pensii suplimentare disponibile. Măsuri, cum ar fi înscrierea automată în sisteme de economii, pot determina muncitorii să completeze orice decalaj în veniturile din pensii cu propriile economii.

Nu există soluții universale. Indiferent de parcursul ales, țările trebuie să inițieze un dialog social privind cea mai adecvată modalitate de abordare pentru fiecare context în scopul menținerii capacității sistemelor de pensii de a oferi protecția veniturilor de bază la pensionare pentru tinerii și persoanele în etate defavorizate de astăzi în contextul provocărilor demografice.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Kremlinul anunță că primul summit dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele Vladimir Putin va avea loc la finalul lunii aprilie, în Rusia

Published

on

Liderul nord-coreean Kim Jong Un se va deplasa în Rusia la sfârșitul lunii aprilie pentru un summit bilateral cu președintele Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, anunță AFP și The Guardian, informează Agerpres.

”La invitaţia lui Vladimir Putin (…) Kim Jong Un se va deplasa în Rusia pentru o vizită în a doua jumătate a lunii aprilie”, se menţionează în comunicat, fără alte detalii.

Cotidianul rus Izvestia a relatat miercuri, citând surse diplomatice, că întâlnirea va avea loc la Vladivostok, lângă graniţa cu Coreea de Nord, înainte de deplasarea lui Putin în China la 26-27 aprilie, la un summit economic.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, compania aviatică nord-coreeană Air Koryo a prevăzut un zbor special spre Vladivostok pentru marţea viitoare.

Kremlinul indicase anterior că summitul era ”în pregătire”, dar a refuzat să precizeze data şi locul întâlnirii.

La fel ca Beijingul, Rusia preconizează un dialog cu Phenianul pe baza unei foi de parcurs definite de cele două puteri.

Întâlnirea va fi prima între Kim Jong Un şi preşedintele rus, ale căror ţări întreţin relaţii prieteneşti. În ultimii ani, responsabili ruşi s-au deplasat în mai multe rânduri în Coreea de Nord, iar oficiali de la Phenian în Rusia.

Aceasta întrevedere survine după ce Coreea de Nord a testat o nouă armă tactice teleghidată.

În timpul testării a fost verificată funcţionarea ”sistemului special de ghidare în zbor şi încărcarea unei ogive puternice”, a precizat KCNA .

Kim Jong Un a calificat acest test drept un ”eveniment de o foarte mare importanţă pentru creşterea puterii de luptă a armatei populare” nord-coreene.

Este prima dată când Coreea de Nord anunță testarea unei rachete, după summitul eșuat al liderului nord-coreean cu președintele american Donald Trump de la sfârșitul lunii februarie, la Hanoi.

Anunţul Phenianului survine după ce miercuri, 17 aprilie, Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un institut american, a menţionat reluarea activităţii la principalul sit nuclear nord-coreean, un semnal care ar putea indica o posibilă reluare de către Phenian a programului său de înarmare atomică.

Ultimul summit Coreea de Nord-Rusia a avut loc în 211, când tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong-il, s-a întâlnit în Siberia cu președintele rus de la acea vreme, actualul premier, Dmitri Medvedev.

Kim Jong-il, care a decedat la scurt timp după vizita de stat în Rusia, i-a spus atunci lui Medvedev că țara sa este pregătită să relanseze testele nucleare.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Scrisoare a instituțiilor UE către Facebook: Modificați politica de publicitate deoarece afectează exercitarea drepturilor electorale ale cetățenilor europeni în contextul alegerilor pentru PE

Published

on

Cele trei instituții principale ale UE au cerut marți Facebookului să își modifice politica de publicitate înainte de alegerile pentru Parlamentul European, invocând ,,consecințe politice și instituționale uriașe”, potrivit unei scrisori publicate de liderul ALDE, Guy Verhofstadt, pe pagina sa de Twitter.

Guy Verhofstadt, liderul grupului politic ALDE, din Parlamentul European, atrage atenția că ,,noua politică a Facebook privind publicitatea îi va împiedica pe actorii politici să se promoveze în Europa și ar putea ucide democrația paneuropeană”.

În conformitate cu noile norme, care au intrat în vigoare în această săptămână, gigantul social media solicită tuturor agenților de publicitate să se înregistreze în țara în care doresc să cumpere publicitate politică, ca parte a unui efort de limitare a influenței străine în campaniile naționale.

Cu toate acestea, normele stabilite în prezent nu sunt adecvate sistemului electoral european, deoarece împiedică partidele și instituțiile să desfășoare campanii transfrontaliere legitime în cadrul UE, potrivit scrisorii adresate șefului pentru politică globală a Facebook, Nick Clegg, și semnată de secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, precum și de omologii săi din Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

,,Politica Facebook ar împiedica actorii politici europeni să folosească Facebook, Facebook Messenger și Instagram pentru campaniile lor de comunicare plătite la nivelul întregii UE”, se arată în scrisoarea din 16 aprilie. ,,Această politică ar plasa actorii politici ai UE la același nivel cu entitățile străine care încearcă să intervină în alegerile UE, nu este cazul în cazul altor platforme media sociale “.

În plus, ,,Facebook transpune sistemul unic jurisdicțional al SUA la nivel european, identificând statele membre individuale drept singura jurisdicție pentru alegerile europene. Prin urmare, ignoră sistemul de competențe partajate între nivelul Uniunii și nivelul național”.

În baza prevederilor Tratatelor, Parlamentul European este format din reprezentanți ai cetățenilor Uniunii, iar alegerile europene sunt, astfel, un proces electoral la nivelul întregii UE. De asemenea, cetățenii europeni au dreptul de a alege dacă votează în statul membru de reședință sau în țara de origine în contextul alegerilor europene, însă aplicarea noilor reguli publicitare ale Facebook i-ar priva de informațiile cu caracter politic care originează în țara din care provin pe acei cetățeni care locuiesc în alt stat membru, dar care doresc să voteze în țara natală, explică secretarii celor trei instituții europene.

Astfel, scrisoarea atrage atenția că ,,în forma lor curentă, noile reguli ar afecta exercitarea drepturilor electorale”. ,,Prin definiție, circumscripția noastră este multinațională, iar publicul țintă este în toate țările UE și în afara acesteia”, se mai adaugă în text.

Cele trei instituții de la Bruxelles subliniază faptul că noile reguli afectează deopotrivă Consiliul UE și Comisia care utilizează serviciul de reclame plătite al Facebook pentru a-și promova activitatea în toate statele membre, o acțiune esențială în pachetul lor de instrumente de comunicare.

,,Dacă noile reguli sunt puse în aplicare în forma lor actuală, în practică instituțiile noastre nu ar putea să promoveze conținut pe Facebook în afara Belgiei”, se precizează în scrisoare.

De asemenea, se mai spune în scrisoare că ,, libertatea de a oferi servicii pe tot cuprinsul UE este o piatră de temelie la baza normelor de funcționare a Pieței noastre Unice. Dacă Facebook aplică noile reguli publicitare, furnizorii de publicitate contractați de actorii politici din UE sunt împiedicați să-și presteze serviciile pe tot cuprinsul acesteia”, ceea ce este împotriva normelor Pieței Unice și ,,poate atrage acțiuni în justiție din partea actorilor politici” pentru încălcarea lor.

Autorii scrisorii fac apel la compania de social media să-și regândească decizia și să permită ,,instituțiilor UE, agențiilor și altor actori politici europeni, precum grupurile politice, membrii Parlamentului European și partidele politice europene, care au un rol esențial în aceste alegeri, să desfășoare activități paneuropene” în contextul alegerilor din acest an.

Referitor la politicile Facebook, Comisia Europeană a afirmat într-o declarație, pentru POLITICO, că normele depășesc codul de practică al UE împotriva dezinformării, cod la care Facebook a aderat împreună cu Google.

,,Aș dori să subliniem că codul de practică privind dezinformarea nu limitează publicitatea politică la agenții de publicitate care locuiesc numai într-un anumit stat membru”, a spus un purtător de cuvânt. ,,O astfel de decizie de către platformele sociale media este o alegere comercială la discreția companiei.”

De altfel, autorii scrisorii au recunoscut că Facebook are dreptul de a ,,nu recunoaște această situație specifică” ca parte a ,,politicii comerciale a unei companii față de clienții sau utilizatorii săi”, însă subilinau faptul că o astfel de decizie ar avea ,,consecințe politice și instituționale uriașe”. 

În acest context, surse anonime din cadrul Parlamentului European au declarat pentru POLITICO că organizațiile politice din care fac parte se gândesc deja cum să-și adapteze planurile de campanie.

Continue Reading

NEWS

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost amendat de Bundestag pentru finanțări ilegale

Published

on

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a fost amendat de Budestag cu 400.000 de euro pentru că a acceptat finanțări ilegale, a anunțat Camera inferioară a Parlamentului german, anunță AFP, citat de Adevărul.ro.

Suma acestor două amenzi, care este de trei ori mai mare decât suma acceptată,  este de 402.900 euro, aşa cum prevede legea, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Bundestagului.

Serviciile administrative ale Camerei inferioare a Parlamentului german reproşează AfD, care a intrat pentru prima oară în Legislativ în alegerile din septembrie 2017, că a acceptat sume de la donatori fără să-i identifice.

Una dintre cele două donaţii corespund unei campanii publicitare realizate în 2016, în landul Baden-Württemberg, realizate de agenţia elveţiană Goal AG.

Beneficiarul, Jörg Meuthen, capul de listă al AfD în alegerie europene şi copreşedinte al partidului, a dat asigurări iniţial că această campanie era gratuită, după care a recunoscut că ea a costat 90.000 de euro.

Numai pentru această campanie, amenda dată de bundestag se ridică la 269.400 euro.

Cealaltă amendă vizează un caz asemănător, şi anume o campanie de afişaj în favoarea altui membru AfD, Guido Reil, în valoare de 44.500 de euro. Suma amenzii este de 133.500 în acest caz.

AfD, care s-a confruntat şi cu alte cazuri de acest fel, ar fi constituit o rezervă în valoare de un milion de euro pentru a-şi plăti amenzile, potrivit Der Spiegel, care se află la originea mai multor dezvăluiri cu privire la formaţiune.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending