Băsescu reclamă la CCR legea lui Ponta pentru reglementarea ajutorului de stat în energie: “Bruxelles-ul nu a fost notificat”

basescu turciaDupă ce ordonanţa emisă de Guvernul Ponta s-a întors la Cotroceni în aceeaşi formă în care fusese trimisă la reexaminare, preşedintele Traian Băsescu sesizează Curtea Constituţională.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis astăzi Curţii Constituţionale proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă de modificare a schemei de ajutor de stat în domeniul producerii energiei din surse regenerabile, invocând ca argument faptul că Guvernul nu a notificat Bruxelles-ul şi a încălcat astfel şi Constituţia care prevede că „Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, informează Gandul.info.

Lipsa unei astfel de prenotificări contravine, în opinia lui Băsescu, tratatului privind funcţionarea UE care prevede informarea “în timp util” a Comisiei Europene “pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.

Primul semnal în legătură cu absenţa unei notificări a venit chiar de la Bruxelles. “În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare privind modificarea schemei de ajutor de stat”, susţine preşedintele în cererea de reexaminare.

Ulterior, pe 3 octombrie 2013, “Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligaţie neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României”, se arată în documentul trimis Parlamentului.

Cu aceleaşi argumente, Băsescu a trimis în ianuarie proiectul de lege şi Parlamentului, pentru reexaminare, calificând aprobarea ordonanţei 57/2013 ca fiind inoportună şi acuzând Guvernul că “expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”. Parlamentul a adoptat însă a doua oară legea, fără a o modifica.

La rândul său, Departamentul pentru Energie a replicat că cererea de reexaminare „conţine informaţii eronate”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.