Benjamin Netanyahu, prima reacție după ce SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului: ”Donald Trump a intrat pentru totdeauna în istoria capitalei noastre”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi că președintele american Donald Trump “a intrat pentru totdeauna în istoria” Ierusalimului prin faptul că l-a recunoscut drept capitală a Israelului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Președintele Trump a intrat pentru totdeauna în istoria capitalei noastre. Numele lui va fi afișat cu mândrie alături de alte nume din istoria glorioasă a orașului nostru”, a declarat el în cursul unui eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe israelian.

Benjamin Netanyahu a afirmat de asemenea că Israelul este în contact cu mai multe țări care intenționează să urmeze exemplul președintelui american de a muta ambasada SUA la Ierusalim și de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, menționează DPA.

“Suntem deja în contact cu alte țări care vor recunoaște la rândul lor (Ierusalimul drept capitală a Israelului — n.r.) și nu am nicio îndoială că, de îndată ce ambasada americană se va muta la Ierusalim, și chiar înainte de asta, multe ambasade se vor muta la Ierusalim”, a spus Netanyahu în același discurs, încheie sursa citată.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, stârnind un val de scepticism și de reacții din partea partenerilor europeni și internaționali.

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant Federica Mogherini, și-a exprimat îngrijorarea privind decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, punctând că acestă hotărâre poate avea repercusiuni pentru perspectivele de pace.

Separat, mai multe state europene au criticat decizia liderului de la Casa Albă, acestea fiind de părere că statutul orașului în cauză trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.