Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege care redeschide angajamentele luate în cadrul Acordului de retragere, care a adus ”atingere gravă” încrederii, punctând că Uniunea Europeană ”nu va ezita” să se adreseze justiției, anunță AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.
Prin proiectul de lege, dat publicității miercuri, ”Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii” cu Uniunea Europeană, menţionează Executivul european într-un comunicat. ”Acum îi revine guvernului britanic să restabilească această încredere”, adaugă documentul citat.
Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a respectivului proiect de lege ar constitui ”o încălcare extrem de gravă a acordului de retragere” adoptat în luna ianuarie, cu precădere în ceea ce privește Protocolul revizuit privind Irlanda și Irlanda de Nord, menit să asigure o frontiere fără fricțiuni și respectarea Acordului din Vinerea Mare.
Maros Sefcovic i-a ”declarat în termeni foarte clari” lui Michael Gove ”că punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică”.
”Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare”, subliniază Comisia Europeană.
”Nerespectarea termenilor Acordului de retragere înseamnă încălcarea dreptului internațional, lucru ce subminează încrederea în periclitează negocierile privind viitoarele relații”, mai este menționat în comunicat.
Sefcovic a lansat un ”apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii” şi a accentuat că UE ”nu va ezita” să utilizeze instrumentele juridice prevăzute în acordul de retragere.
În pofida acestor avertismente, Guvernul de la Londra, prin vocea ministrului de stat, Michael Gove, însărcinat cu punerea în aplicare a Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, a respins acest ultimatum, lucru adus la cunoștință, potrivit mențiunilor sale, și oficialului european.
Așadar, Parlamentul britanic va continua luni dezbaterea asupra acestui proiect de lege, Marea Britanie dând un aviz juridic potrivit căruia Parlamentul este suveran în privinţa activităţii de legiferare.
Potrivit unui document intern consultat de AFP, Uniunea Europeană ia în calcul recursuri împotriva proiectului de lege al Regatului Unit care revizuiește parțial Protocolul privind Irlanda de Nord, anexat Acordului de retragere din UE.
Așadar, în cazul chestiunilor de drept european, este posibil ”să deschidem proceduri de infrigement pentru încălcare unor dispoziţii pertinente ale protocolului” la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Curtea, singura competentă, conform acordului de retragere, în chestiuni de drept european, ar fi putea astfel să ia o hotărâre prin care să se stabilească o astfel de încălcare. Dacă Marea Britanie nu se va conforma, Curtea ar putea ”impune o sumă forfetară sau o penalizare”.
Pentru chestiunile care nu ating direct aplicarea dreptului european, UE ar putea de asemenea ”să folosească mecanismul de reglementare a diferendurilor prevăzut de acordul de retragere”.
Mecanismul prevede crearea unui ”grup special de arbitraj”, abilitat de asemenea să impună ”sancţiuni financiare”.
În eventualitatea neachitării sau nerespectării persistente, ”partea care a depus pângerea este îndreptățită să își suspende obligațiile care decurd din Acordul de retragere (cu excepția notabilă a unor dispoziții legate de cetățeni) sau dintr-un viitor acord UE-Regatul Unit”, este precizat în documentul mai sus amintit.
Proiectul de lege care reglementează piața internă în Regatul Unit va permite Londrei să decidă unilateral care dintre bunurile care părăseasc Marea Britanie și se îndreaptă spre Irlanda de Nord ar trebui să fie supuse tarifelor. Doar că Acordul de retragre specifică clar că această decizie ar trebui adoptată de către o comisie comună, formată din reprezentanți atât din Regatul Unit, cât și din Uniunea Europeană.
Scoția Țara Galilor și Irlanda au denunțat acest proiect de lege, considerându-l un ”atac frontal” care încalcă dreptul internațional.
De altfel, Guvernul britanic a recunoscut marţi că acest proiect de lege, care urmează să definească piaţa internă britanică după Brexit, încalcă ”în mod limitat” angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat în cadrul Protocolului privind Irlanda de Nord, anexat Acordului de retragere din UE, care garantează conservarea Acordului de la Belfast, care a pus capăt la 10 aprilie 1998 conflictului de 30 de ani dintre Irlanda și Irlanda de Nord, ce a avut ca motiv neînțelegerile religioase dintre protestanți, aripa unionistă, majoritară, care dorea unirea cu Marea Britanie, și romano-catolici, tabăra naționalistă ce urmărea o Irlandă unită.
Ulterior, premierul Irlandei, Micheál Martin, a declarat că se pregătește pentru scenariul în care nu va exista un acord între Regatul Unit și Uniunea Europeană privind relațiile post-Brexit, declarând că, în urma publicării acestui proiect de lege, ”încrederea” sa în premierul Boris Johnson ”s-a erodat”.
Nemulțumirile legate de acest proiect de lege au traversat oceanul, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, avertizând că ”sub absolut nicio formă” un posibil acord comercial între Regatul Unit și Statele Unite nu va trece de votul Congresului american dacă Londra încalcă Acordul de retragere, încheiat cu Uniunea Europeană, prin modificarea Protocolului revizuit privind Irlanda de Nord.
Londra a demarat la 8 septembrie o nouă rundă de negocieri, al căror start a fost la începutul lunii mai, în vederea stabilirii prevederilor unui acord comercial cu Washingtonul, în contextul în care SUA sunt al doilea cel mai important partener comercial al Regatului Unit, după Uniunea Europeană.
Un acord comercial între Regatul Unit și Statele Unite necesită aprobarea Congresului american, format din Camera Reprezentanților, dominată de Partidul Republican, cu 232 de membri din cele 435 de locuri, și Senat, unde Partidul Republican deține majoritate, având 53 de locuri din cele 100.
Trebuie amintit că în luna iulie a anului trecut, mai mulți republicani americani irlandezi din camera superioară a ansamblului legislativ federal au atras atenția că vor bloca un acord comercial dacă Brexit-ul va afecta granița nord-irlandeză și, implicit, Acordul de la Belfast.