Connect with us

EVENIMENTE

Bucharest Forum 2017, cel mai amplu eveniment public internațional găzduit de România, se desfășoară între 4 și 6 octombrie. Care sunt principalele teme de discuție

Published

on

Cea de-a șasea ediție a Bucharest Forum – cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România – se desfășoară între 4-6 octombrie în momente critice pentru regiune și pentru Europa, debutând la câteva zile după evenimentele secesioniste din Catalonia, după lansarea inițiativei pentru o Europă suverană, puternică și democratică a lui Emmanuel Macron, după discursul premierului britanic Theresei May de la Florența, după discursul privind Starea Uniunii al lui Jean-Claude Juncker, dar și în contextul în care România intră în linie dreaptă pentru deținerea, în premieră, a președinției Consiliului UE.

Oficiali de rang înalt, importanți reprezentanți ai mediului de afaceri și experți la nivel mondial se reunesc pentru a șasea oară la București în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2017. Tema centrală a ediției din acest an este Centrul și Periferia – Înlăturând Diviziunea, iar discuția se va concentra asupra implicațiilor politice, economice și societale punând în valoare potențialul strategic al României în calitate de poartă între Est și Vest. Bucharest Forum 2017 este organizat de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Cercului Militar Național, Comisiei Europene, Băncii Naționale a României și Primăriei Sectorului 5.

Bucharest Forum 2017: Centrul și periferia – înlăturând diviziunea

”Contextul internațional actual este într-o transformare continuă, deoarece ambele maluri ale politicii naționale atlantice sunt conduse de noi agende și discursuri, imprimând o dinamică consecventă relațiilor internaționale și afectând tendințele economice la nivel național, regional și internațional. Având în prim plan nemulțumirile unei pluralități de cetățeni care se simt părăsiți de politica și economia de masă, noua tendință politică și filosofia economică a acesteia generează abordări și acțiuni antagonice ale diferiților actori, ceea ce duce la numeroase confruntări de interes, intenție și rezultate. Într-adevăr, principala caracteristică a contextului actual este dată numeroasele ciocniri care se află fie în faza de incubare, fie în aer liber”, prefațează organizatorii cea de-a șase ediție a Bucharest Forum, a cărui agendă este structurată în jurul unei ambițioase teme ”Centrul și periferia – înlăturând diviziunea”.

Discuțiile se vor concentra asupra implicațiilor politice, economice, financiare și sociale ale acestui concept, iar principalele teme de discuție vizează: climatul investițional în Europa Centrală și de Est; Uniunea energetică – o piață fracturată și un obiectiv evaziv;  O industrie de apărare transatlantică?; Populismul înfruntă democrația, securitate offshore / onshore la Marea Neagră, Construirea de noi economii în țările vecine, Competiția pentru talente și abilități în forța de muncă etc.

Oficiali de rang înalt, ambasadori, specialiști și analiști de marcă participă la Bucharest Forum

Bucharest Forum 2017 oferă o platformă pentru diferiți actori care să se întâlnească și să discute despre interesele, abordările și obiectivele acestora, să analizeze potențialele și conflictele existente, implicațiile și rezultatele acestora și să caute modalități de a maximiza beneficiile potențiale ale divergențelor puncte de vedere și de a diminua consecințele negative.

Evenimentul beneficiază de o participare diversă a reprezentanților guvernului român, a reprezentanților politici, a experților, a reprezentanților mass-media și a grupurilor de reflecție, precum și a liderilor de afaceri.

Anul acesta, Bucharest Forum se bucură de participarea a 300 de participanți și peste 50 de speakeri din Europa, America, regiunea Mării Negre, regiunea Caucaz și Asia, printre care se regăsesc și jurnaliști de la CNN, The Economist, Fox Business Network, The Atlantic și Emerging Europe. Printre speakerii conferinței se numără Samuel Burke, corespondent pentru business și tehnologie, CNN; Liz Claman, Realizator, Fox Business Network; Steve Clemons, Washington editor at large, The Atlantic & editor, Atlantic Live; Andrew Wrobel, Head of Editorial, Emerging Europe; Harlan Ullman, Senior Adviser, Atlantic Council; Tim Judah, Corespondent pentru zona Balcanilor, The Economist; Teodor Meleșcanu, ministru, Ministerul Afacerilor Externe; Gen. Nicolae Ciucă, Şeful Statului Major General, Ministerul Apărării Naționale; H.E. Hans Klemm, Ambasador SUA în România; Wayne J. Bush, Asistent al Secretarului General pentru Management Executiv, NATO; Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România; Pavel Felgenhauer, analist, Novaya Gazeta; Ilan Laufer, ministru, Ministerul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat; Andreea Păstîrnac, ministru, Ministerul pentru românii de pretutindeni; Yosuke Kawakami, membru Consiliul Director, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD); Lilyana Pavlova, ministrul Președinției Bulgare la Consiliul Uniunii Europene; Nicolas Tenzer, președinte, Center for Studies and Research on Political Decision; Leonardo Badea, președinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară; Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ministerul pentru Afaceri Externe; Ali Aslan, prezentator și jurnalist, Deutsche Welle TV; Franz Fischler, președinte, Forumul European Alpbach; Aleksandar Andrija Pejović, ministru, Ministerul Afacerilor Europene, Muntenegru; H.E. István Íjgyártó, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, Ungaria; Cristiana Pașca Palmer, secretar general al Convenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind Diversitatea Biologică; Mustafa Aydin, rector, Universitatea Kadir Has; Mihnea Costoiu, rector, Universitatea Politehnică din București; Gabriel Vlase, vicepreşedinte, Camera Deputaților; Decebal Făgădău, primar, Municipiul Constanța; Tyson Barker, Director de programe, Program Digital, Institutul Aspen Germania.

Acestora li se vor alătura importanți reprezentanți ai mediului de afaceri precum: Bogdan Balaci, director general Philips Lighting pentru sud-estul Europei; Maria Cristina Matei, Director Operațiuni, ING România; Eric Stab, ‎președinte & CEO, Engie România; Valeriu Binig, Partener, EY Romania; Constantin Damov, Co-fondator, Green Group; Cristian Pîrvulescu, CEO și Partener Fondator, ENEVO Group & Aspen Fellow; Alessio Menegazzo, director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale, Enel România.

Agenda evenimentului este disponibilă aici.

Inițiativă-premieră la Bucharest Forum 2017: Lansarea Young Strategic Leaders Forum

Aspen Institute România și German Marshall Fund of the United States anunță lansarea Young Strategic Leaders Forum în cadrul Bucharest Forum (4-6 octombrie 2017), un eveniment de prestigiu aflat la cea de-a șasea ediție care abordează nevoile factorilor de decizie economici și strategici din regiunea dintre Marea Adriatică, Marea Neagră și Marea Caspică și potențarea potențialului său strategic și economic ca o poartă între Est si Vest.

”Young Strategic Leaders Forum își propune să creeze un spațiu de discuții și un grup de lucru pentru tinerii profesioniști din comunitățile Aspen și GMF Fellows și Alumni care se angajează să genereze analize inovatoare și actualizate și să contribuie cu perspective și strategii inovatoare în domenii precum afacerile externe, relațiile internaționale, economia globală și politica publică internațională. Această inițiativă își propune să creeze contribuții practice la președinția rotativă a Consiliului UE, cu scopul final de a crea o comunitate”, anunță organizatorii. (mai multe detalii despre YSLF și lista participanților aici)

Despre Bucharest Forum

Forumul se bazează pe activitatea de politici publice din ultimii ani a Institutului Aspen România și a partenerilor săi. Bucharest Forum a devenit, într-o perioadă scurtă de timp, cea mai importantă conferință economică din regiune și este rezultatul direct al reafirmării hotărârii României de a-și pune în valoare potențialul strategic și economic în calitate de Poartă între Est și Vest.

Despre Institutul Aspen România

Aspen România, organizatorul Bucharest Forum, este o asociaţie apolitică, nonguvernamentală, nonprofit dedicată promovării leadership-ului vizionar în România și încurajării dezbaterii deschise și informate între lideri referitor la provocările cu care România se confruntă astăzi. Institutul promovează o metodă de dezbatere cu ușile închise care să încurajeze schimbul direct de idei și dezvoltarea de relaţii interpersonale între diverse sectoare de activitate.

În cadrul meselor rotunde, discuţiile sunt deschise de alocuţiunile susţinute de experți invitaţi și sunt facilitate de moderatori cu experienţă. Înainte de începutul dezbaterii, sunt oferite materiale care să îndemne participanţii la reflecţie asupra subiectelor de discuţie ale conferinţei.

Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Lester Crown, Leonard Lauder, Mircea Geoană, Walter Isaacson, Henry Kissinger, Robert S. McNamara, Majestatea Sa Regina Noor sau Condoleezza Rice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19 (LIVE 19 mai, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează marți, 19 mai, o dezbatere online privind sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor europeni și importanța măsurilor luate la nivel european pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei de COVID-19. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Siegfried Mureșan (Grupul Partidului Popular European), Carmen Avram (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) și Dacian Cioloș (Renew Europe). Cei trei eurodeputați români vor prezenta exemple concrete de măsuri de sprijin în interesul cetățenilor și importanța combaterii informațiilor și a știrilor false privind lipsa de acțiune a instituțiilor europene.

Evenimentul intitulat “Sprijinul UE pentru cetățeni și economice și combaterea știrilor false” va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise pe www.sli.do – event code #Europa până la data de 19 mai 2020, ora 11:30.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre și cetățenilor pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiune plenare organizată în perioada 13-15 mai, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție legislativă prin care solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un plan de urgență privind Cadrul Financiar Multianual până la 15 iunie 2020, subliniind că există riscul ca următorul buget pe termen lung al UE să nu intre în vigoare la 1 ianuarie 2021,. Într-o altă rezoluție politică separată, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

În cadrul sesiunii plenare menționate, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să impună sancțiuni și să oprească plățile de fonduri UE către Ungaria dacă statul de drept nu este respectat. Europarlamentarii au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Totodată, în Parlamentul European a fost discutate eforturile Uniunii Europene privind accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, având în vedere donațiile de 7,4 miliarde de euro strânse de Comisia Europeană la teledonul organizat la 4 mai.

Anterior, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

De asemenea, sediul Parlamentului European din Strasbourg a devenit centru de depistare COVID-19, capacitatea de testare urmând a ajunge la 2.000 de teste pe zi.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind răspunsul coordonat al UE la pandemie (LIVE 29 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe).

Evenimentul va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

 

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise începând de luni, 27 aprilie, până pe 29 aprilie (ora 11:00) prin intermediul Sli.do (accesați site-ul www.slido.com și introduceți codul evenimentului #A729).

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

Ulterior, președintele PE David Sassoli a anunțat că sediul Parlamentului European de la Strasbourg va fi transformat în centru de depistare și consultanță COVID-19.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

LIVE ora 14:30 – New Strategy Center organizează o conferință online privind provocările COVID-19 la adresa Occidentului. Invitat special: Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München

Published

on

© Munich Security Conference

Think tank-ul New Strategy Center organizează miercuri, 15 aprilie, o conferință online dedicată provocărilor reprezentate de pandemia COVID-19 pentru lumea democratică, invitatul special al dezbaterii fiind ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München.

Dezbaterea intitulată “The Challenges of the Pandemic to the Democratic World” va fi transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, de la ora 14:30.

Evenimentul va fi moderat de ambasadorul Sorin Ducaru, președintele onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center și directorul SATCEN, Centrul satelitar al Uniunii Europene.

Ambasadorul Wolfgang Ischinger este un diplomat și avocat german.

El a deținut mai multe funcții importante în Ministerul german al Afacerilor Externe și a fost ambasador la Washington D.C. și la Londra.

Din 2008, este președintele Conferinței de Securitate de la München. Publicația The Economist l-a descris drept „cel mai bine conectat fost diplomat al Germaniei”.

Anul trecut, în august, ambasadorul Ischinger a lansat la București ediția românească a cărții sale, “Lumea în pericol. Germania și Europa în perioade incerte ”, un proiect editorial realizat în cadrul parteneriatului dintre New Strategy Center și Curtea Veche Publishing.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending