Bulgaria va depune, până la finalul lunii aprilie, cerea de aderare la ERM II (n.r. mecanismul ratelor de schimb), anticamera zonei euro, unde trebuie să rămână cel puțin doi ani, a declarat vineri premierul Boiko Borisov, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Borisov a spus că autorităţile de la Sofia îşi vor accelera pregătirile de aderare, după ce au discutat acest plan cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, precum şi cu o serie de oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene.
Borisov s-a declarat încrezător că Bulgariei şi Croaţiei li se va permite să adere la zona euro.
Poziția premierului bulgar pare să contrazică afirmațiile guvernatorului Băncii Centrale a țării vecine, Dimitar Radev, care anunța la finalul lunii martie că țara sa va amâna până în 2021 aderarea la ERM II (mecanismul ratelor de schimb) și la uniunea bancară, ca urmare a crizei globale provocate de pandemia de coronavirus.
Autorităţile de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană şi la anticamera zonei euro, ERM II.
”Calendarul pentru participarea la mecanismul ratelor de schimb şi la uniunea bancară nu mai este unul realist. Aceasta nu înseamnă că eforturile noastre pentru aderare trebuie să se oprească. Dacă vom continua să lucrăm aşa cum am făcut până acum… în pofida mediului dificil şi complex în care ne aflăm, o întârziere până în 2021 nu va fi fatală”, a afirmat Radev, la postul privat de televiziune Nova TV.
Acesta a adăugat că Bulgaria nu ar trebui să-şi amâne planul de aderare, aşa cum s-a întâmplat în cursul crizei financiare din 2009.
”Nu ar trebui să repetăm acea greşeală, deoarece costul pentru oameni şi pentru companii va fi mai ridicat de data aceasta”, a explicat oficialul bulgar.
De altfel, Boiko Borisov preciza în luna februarie că guvernul pe care îl conduce va prelungi procesul de aderare la ERM II pe fondul îngrijorărilor că măsurile de pregătire ar putea pune în pericol cursul de schimb fix al levei în raport cu moneda euro.
Parlamentul Bulgariei a adoptat la 7 februarie mai multe multe amendamente la legea de funcțioanre a Băncii Naționale, pentru a facilita intrarea țării în ERM II (n.r. mecanismul ratelor de schimb), cunoscută drept ”anticamera” zonei euro.
În actul legislativ este prevăzut, de asemenea, că Guvernul de la Sofia poate face acest lucru doar la cursul de shimb actual.
Bulgaria, stat membru al Uniunii Europene din 2007, a depus în luna iulie a anului 2018 cererea de aderare la uniunea bancară, ca parte a obiectivului său de a deveni cel de-al 20-lea stat membru al zonei euro.
Țările membre ale uniunii bancare trebuie să transfere către organismele Uniunii Europene puterea de a superviza băncile importante și aceea de a gestiona soluționarea băncilor care au probleme.
Bulgaria îndeplinește toate criteriile nominale pentru aderarea la ERM II. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, inflaţia este scăzută, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează excedent bugetar.
Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Cu toate acestea, într-un raport publicat la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) recomanda Guvernului Bulgariei să intensifice reformele structurale pentru a pregăti țara să adere la ERM II și la uniunea bancară.
”În vreme ce Bulgaria îndeplinește consecvent cerințele macroeconomice pentru a deveni parte a ERM II, autoritățile ar trebui să rămână angajate în a implementa reformele structurale cheie necesare pentru atingerea acestui obiectiv”, este precizat în documentul mai sus amintit.