Connect with us

NEWS

Consiliul Ministerial OSCE a adoptat o declaraţie privind conflictul din Republica Moldova

Published

on

corlatean

În perioada 5-6 decembrie 2013 a avut loc, la Kiev, reuniunea Consiliului Ministerial OSCE. Delegația română a fost condusă de ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, potrivit unui comunicat MAE.

În cadrul Consiliului Ministerial de la Kiev a fost adoptată o Declaraţie ministerială privind Procesul Helsinki+40, prin care este încurajată continuarea eforturilor Statelor participante vizând realizarea unei Comunităţi de Securitate Euro-atlantice şi Euro-asiatice în perspectiva aniversării, în 2015, a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki.

Un rezultat important în contextul Consiliului Ministerial a fost adoptarea Declaraţiei ministeriale pe tema negocierilor privind soluţionarea conflictului din Republica Moldova în formatul 5+2, care a reconfirmat sprijinul OSCE pentru soluţionarea conflictului, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Din punctul de vedere al României, este necesara transpunerea în practică a prevederilor acestei declaraţii ministeriale, inclusiv prin demararea negocierilor cu privire la aspectele de fond ale reglementării conflictului – chestiunile politice şi de securitate.

În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară a OSCE, reuniunea de la Kiev a prilejuit adoptarea unei Decizii privind activităţile OSCE în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor, precum şi o Decizie privind actualizarea principiilor OSCE care guvernează neproliferarea.

În privinţa aspectelor non-militare ale securităţii, Consiliul Ministerial de la Kiev a marcat un progres important prin agrearea unui prim set de măsuri de creştere a încrederii în domeniul securităţii cibernetice.

Potrivit MAE, România a avut un rol activ în promovarea acestor noi angajamente, atât în calitate de responsabil de dosar în cadrul UE, precum şi în virtutea semnificaţiei speciale pentru ţara noastră a Planului de Acţiune pentru Îmbunătăţirea Situaţiei Roma şi Sinti, a cărui elaborare şi adoptare a fost condusă de România în urmă cu 10 ani.

‘Este regretabil faptul că nu a fost posibilă adoptarea de noi angajamente politice în OSCE referitoare la protecţia jurnaliştilor, din cauza lipsei de consens a Statelor participante’, declară MAE.

Consiliul Ministerial a adoptat şi un important set de angajamente cu privire la combaterea traficului de fiinţe umane, în completarea Planului de Acţiune al OSCE în acest domeniu.

În contextul evoluţiilor recente din Ucraina, discuţiile din cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Kiev au prilejuit evidenţierea, de către numeroase state participante, a importanţei cruciale a respectării, de către Ucraina, a angajamentelor internaţionale şi în cadrul OSCE, inclusiv cu privire la respectarea deplină a dreptului la liberă întrunire şi a libertăţii de expresie, fiind încurajată intensificarea eforturilor pentru identificarea unei soluţii paşnice şi restabilirea dialogului între toate părţile implicate.

Reuniunea de la Kiev a marcat încheierea Preşedinţiei-în-Exerciţiu ucrainene a OSCE. De la 1 ianuarie 2014, Preşedinţia-în-Exerciţiu a OSCE va fi preluată de Elveţia.

Consiliul Ministerial al OSCE este principalul eveniment anual al Organizaţiei, în cadrul căruia miniştrii de externe din cele 57 de State participante ale OSCE evaluează evoluțiile înregistrate în spațiul OSCE în anul în curs, identifică prioritățile pentru perioada următoare şi adoptă decizii şi declarații pe teme de actualitate aflate pe agenda celor trei dimensiuni ale OSCE – politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană.

Sursa: MAE

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României

Published

on

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României, a anunțat vineri Xinhua vineri, citat de Agerpres.

China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar vastul lor parteneriat de prietenie şi cooperare a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, declară liderul chinez în mesajul datat cu 9 decembrie.

Xi Jinping a reamintit de schimbul de mesaje de felicitare cu președintele Iohannis în luna octombrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Președintele chinez a precizat că promovarea prieteniei și consolidarea cooperării între cele două țări servește interesele fundamentale ale ambelor popoare.

Preşedintele Chinei a adăugat că acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor între China şi România şi este pregătit să lucreze cu omologul său român pentru a profita de oportunităţile istorice create de cooperarea în cadrul iniţiativei ”Belt and Road” şi de cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, pentru a extinde permanent schimburile bilaterale şi cooperarea pe baza respectului reciproc, a egalităţii şi beneficiilor reciproce şi pentru a aduce beneficii mai mari pentru ambele popoare.

Klaus Iohannis a obținut cel de-al doilea mandat de președinte în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc la 24 noiembrie, clasându-se pe primul loc, la o distanță covârșitoare față de contracandidata sa, Viorica Dăncilă.

Astfel, actualul președinte a obținut cel mai mare procent din istoria alegerilor prezidențiale pentru un candidat de dreapta, obținând 66.06% din totalul voturilor exprimate.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump îl felicită pe premierul Boris Jonhson ”pentru marea sa victorie”: Regatul Unit și SUA sunt acum libere să încheie un acord comercial de anvergură după Brexit

Published

on

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria partidului său, Partidul Conservator, care a înregistrat o victorie răsunătoare în cadrul alegerilor anticipate, primele organizate în luna decembrie în ultimii aproape 100 de ani, anunță DPA, Reuters și AFP, citate de Agerpres.

”Felicitări lui Boris Johnson pentru marea sa VICTORIE!”, a transmis Donald Trump pe Twitter. ”Regatul Unit al Marii Britanii şi SUA vor fi acum libere să încheie un nou Acord Comercial de anvergură după BREXIT. Acest acord are potenţialul să fie mult mai mare şi mai avantajos decât orice acord care s-ar putea încheia cu UE. Bravo, Boris!”, a adăugat Trump.

Boris Johnson, care a promis că Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, plănuiește să stabilească acorduri comerciale bilaterale post-Brexit cu Statele Unite, al doilea partener comercial al Londrei pe scara importanței, după UE, dar și cu alte state non membre ale comunității europene.

Nevoia Londrei de a stabili acorduri comerciale post-Brexit este mai stringentă ca niciodată, mai ales în lumina recentelor declarații ale negociatorului șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, cu atât mai mult dacă luăm în considerare că UE reprezintă principalul partener comercial al Regatului Unit, reprezentând 49.4% din comerțul pe care țara le întreprinde.

Înaltul oficial european a precizat în cadrul unei întrevederi private cu europarlamentari care a avut loc săptămâna aceastea că detaliile unui eventual acord comercial nu vor putea fi definitivate în cele 11 luni ale perioadei de tranziție, adică până la finalul anului 2020, în pofida optimismului afișat de Johnson, care declara într-o emisiune a BBC că în aproximativ un an ”avem suficient timp” pentru a stabili un acord de liber schimb între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Conservatorii au întregistrat o victorie zdrobitoare în cadrul alegerilor generale care au avut loc joi, 12 decembrie, cu un rezultat nemaintâlnit de la Margaret Thatcher încoace, din 1987.

Astfel, cu cele 368 de mandate obținute în Camera Comunelor din cele 650, Partidul Conservator a reușit să depășească scorul întregistat în timpul Theresei May, în 2017.

Pe de altă parte, Partidul Laburist a suferit un recul dureros, ajungând la doar 203 mandate, față de cele 262, obținute la alegerile de acum doi ani, înregistrând astfel cel mai puternic eșec din ultimii aproape 80 de ani.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump o ironizează pe Greta Thunberg, după ce aceasta a fost desemnată ”Persoana Anului 2019” de revista Time: Trebuie să ia măsuri pentru a-şi gestiona furia | Reacția tinerei activiste pentru mediu

Published

on

Președintele american, Donald Trump, a ironizat-o din nou, joi, pe activista pentru mediu în vârstă de 16 ani, Greta Thunberg, declarând că desemnarea acesteia drept ”Persoana Anului” 2019 de către revista americană Time este ”ridicolă”, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Greta Thunberg, tânăra activistă pentru mediu în vârstă de doar 16 ani, a fost desemnată miercuri, 12 decembrie, de pestigioasa revistă Time ”Persoana Anului 2019”.

”Cât de ridicol. Greta trebuie să ia măsuri pentru a-şi gestiona furia, apoi să meargă, aşa cum se făcea pe vremuri, la un film cu un prieten! Relaxează-te, Greta! Relaxează-te!”, a scris Trump (73 de ani) pe Twitter, comentând postarea unui alt utilizator care o felicita pe Thunberg.


La rândul său, activista pentru mediu și-a modificat descrierea de pe Twitter, răspunzându-i astfel liderului de la Casa Albă.

”O adolescentă care lucrează la problema ei de gestionare a furiei. În prezent, se relaxează și se uită la un film bun de modă veche cu un prieten.”, a scris Greta Thunberg.

© Greta Thunberg/ Twitter

Nu este pentru prima dată când activista suedeză este țina ironiilor președintelui SUA.

În luna semptembrie, Doanld Trump a republicat pe Twitter un video al discursului susținut de adolescentă la summitul ONU pe teme privind clima, în care aceasta îi mustra pe liderii globali pentru eșecul măsurilor împotriva schimbărilor climatice, întrebându-i furioasă ”Cum îndrăzniți?”.

”Pare o tânără foarte fericită, pe care o aşteaptă un viitor luminos şi minunat. E o privelişte atât frumoasă!”, a scris atunci Trump pe Twitter.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending