Connect with us

NEWS

Consiliul Ministerial OSCE a adoptat o declaraţie privind conflictul din Republica Moldova

Published

on

corlatean

În perioada 5-6 decembrie 2013 a avut loc, la Kiev, reuniunea Consiliului Ministerial OSCE. Delegația română a fost condusă de ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, potrivit unui comunicat MAE.

În cadrul Consiliului Ministerial de la Kiev a fost adoptată o Declaraţie ministerială privind Procesul Helsinki+40, prin care este încurajată continuarea eforturilor Statelor participante vizând realizarea unei Comunităţi de Securitate Euro-atlantice şi Euro-asiatice în perspectiva aniversării, în 2015, a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki.

Un rezultat important în contextul Consiliului Ministerial a fost adoptarea Declaraţiei ministeriale pe tema negocierilor privind soluţionarea conflictului din Republica Moldova în formatul 5+2, care a reconfirmat sprijinul OSCE pentru soluţionarea conflictului, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Din punctul de vedere al României, este necesara transpunerea în practică a prevederilor acestei declaraţii ministeriale, inclusiv prin demararea negocierilor cu privire la aspectele de fond ale reglementării conflictului – chestiunile politice şi de securitate.

În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară a OSCE, reuniunea de la Kiev a prilejuit adoptarea unei Decizii privind activităţile OSCE în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor, precum şi o Decizie privind actualizarea principiilor OSCE care guvernează neproliferarea.

În privinţa aspectelor non-militare ale securităţii, Consiliul Ministerial de la Kiev a marcat un progres important prin agrearea unui prim set de măsuri de creştere a încrederii în domeniul securităţii cibernetice.

Potrivit MAE, România a avut un rol activ în promovarea acestor noi angajamente, atât în calitate de responsabil de dosar în cadrul UE, precum şi în virtutea semnificaţiei speciale pentru ţara noastră a Planului de Acţiune pentru Îmbunătăţirea Situaţiei Roma şi Sinti, a cărui elaborare şi adoptare a fost condusă de România în urmă cu 10 ani.

‘Este regretabil faptul că nu a fost posibilă adoptarea de noi angajamente politice în OSCE referitoare la protecţia jurnaliştilor, din cauza lipsei de consens a Statelor participante’, declară MAE.

Consiliul Ministerial a adoptat şi un important set de angajamente cu privire la combaterea traficului de fiinţe umane, în completarea Planului de Acţiune al OSCE în acest domeniu.

În contextul evoluţiilor recente din Ucraina, discuţiile din cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Kiev au prilejuit evidenţierea, de către numeroase state participante, a importanţei cruciale a respectării, de către Ucraina, a angajamentelor internaţionale şi în cadrul OSCE, inclusiv cu privire la respectarea deplină a dreptului la liberă întrunire şi a libertăţii de expresie, fiind încurajată intensificarea eforturilor pentru identificarea unei soluţii paşnice şi restabilirea dialogului între toate părţile implicate.

Reuniunea de la Kiev a marcat încheierea Preşedinţiei-în-Exerciţiu ucrainene a OSCE. De la 1 ianuarie 2014, Preşedinţia-în-Exerciţiu a OSCE va fi preluată de Elveţia.

Consiliul Ministerial al OSCE este principalul eveniment anual al Organizaţiei, în cadrul căruia miniştrii de externe din cele 57 de State participante ale OSCE evaluează evoluțiile înregistrate în spațiul OSCE în anul în curs, identifică prioritățile pentru perioada următoare şi adoptă decizii şi declarații pe teme de actualitate aflate pe agenda celor trei dimensiuni ale OSCE – politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană.

Sursa: MAE

INTERNAȚIONAL

Raport al Băncii Mondiale: Lumea se confruntă cu o criză invizibilă a calității apei care diminuează cu o treime posibila creștere economică în zonele puternic poluate și amenință bunăstarea oamenilor și a mediului

Published

on

Lumea se confruntă cu o criză invizibilă a calității apei care diminuează cu o treime posibila creștere economică în zonele puternic poluate și amenință bunăstarea oamenilor și a mediului, arată un raport al Băncii Mondiale dat publicității la 20 august, remis CaleaEuropeană.ro. 

Raportul, intitulat ”Calitate necunoscută: Criza invizibilă a apei”, arată, cu date și metode noi, modul în care o combinație de bacterii, ape uzate, substanțe chimice și materiale plastice absoarbe oxigenul din sursele de apă și transformă apa în otravă pentru oameni și ecosisteme.

Pentru a face lumină în acest caz, Banca Mondială a compilat cea mai mare bază de date din lume despre calitatea apei culese de la stațiile de monitorizare, prin tehnologia de teledetecție și învățare automată (machine learning).

Raportul constată că, în absența unor măsuri urgente, deteriorarea calității apei va continua să blocheze progresul economic, să împiedice potențialul uman ca urmare a unor efecte grave asupra sănătății și să reducă masiv producția de alimente. Acest lucru necesită luarea unor măsuri imediate la nivel mondial, național și local împotriva acestor pericole cu care se confruntă atât țările dezvoltate, cât și țările în curs de dezvoltare.

”Absența apei curate limitează creșterea economică cu o treime și exacerbează sărăcia,” a precizat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass. ”Lucrăm împreună cu guvernele și alți parteneri la dezvoltarea unor politici și a unor practici care pot contribui la combaterea poluării apei, astfel încât țările să se poată dezvolta în moduri echitabile și sustenabile din punct de vedere al protecției mediului.”, a completat acesta.

În raport mai este semnalat că atunci când Cererea de Oxigen Biologic – o măsură a gradului de poluare organică a apei și o măsură alternativă a calității globale a apei – depășește un anumit prag, creșterea PIB-ului în regiunile din aval scade cu până la o treime din cauza impacturilor asupra sănătății, agriculturii și ecosistemelor.

Banca Mondială punctează că un factor care contribuie semnificativ la calitatea slabă a apei este azotul, care, utilizat ca îngrășământ, ajunge în cele din urmă în cursul apelor, lacuri și oceane unde se transformă în nitrați. Expunerea timpurie a copiilor la nitrați afectează creșterea acestora și dezvoltarea creierului lor, afectând sănătatea acestora și potențialul de dezvoltare al acestora la vârsta adultă. Scurgerea și deversarea în apă a fiecărui kilogram suplimentar de îngrășământ pe bază de azot pe hectar poate mări nivelul de oprire a creșterii în copilărie cu până la 19 la sută și poate reduce dezvoltarea viitorului adult cu până la 2 la sută, în comparație cu cei care nu sunt expuși.

Raportul constată, de asemenea, că pe măsură ce salinitatea apei și a solului crește din cauza secetelor intense, a furtunilor și exploatării intensive a rezervelor de apă, producția agricolă scade. Lumea pierde, din cauza apei saline, în fiecare an alimente suficiente pentru a hrăni 170 de milioane de oameni – echivalentul populației Bangladeshului.

Raportul recomandă o serie de măsuri pe care le pot lua statele pentru îmbunătățirea calității apei. Acestea includ: politicile și standardele de protecție a mediului; monitorizarea precisă a factorilor poluatori; sisteme eficiente de aplicare a legilor şi reglementărilor în domeniu; o infrastructură de epurare a apelor sprijinită de stimulente pentru investițiile private, și comunicarea unor informații corecte şi precise către gospodării pentru a atrage implicarea cetățenilor.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziariști cu experiență vor fi angajați de Facebook pentru selectarea știrilor

Published

on

Facebook va angaja o echipă de zece ziarişti cu experienţă pentru a nu mai lăsa selecţia ştirilor promovate exclusiv pe seama algoritmilor, semnalează AFP, potrivit Agerpres

Cu toate acestea, analiştii consultaţi de agenţie consideră că efortul nu va fi suficient pentru a revoluţiona mass-media.

Reamintim că directorul Facebook a făcut modificări algoritmilor ”de rankare” încă de la sfârșitul anului 2018, pierzătorii fiind publisherii, site-urile de știri care au avut vizibilitate din ce în ce mai redusă în ”news-feed-ul” utilizatorilor. Această modificare a fost făcută pentru că Mark Zuckenberg și-a dorit ca rețeaua socială să pună mai mult accent pe interacțiunea socială, în locul consumului pasiv de năutăți.

Reţeaua socială afirmă că urmăreşte afişarea ştirilor relevante într-un News Tab, o filă dedicată ştirilor, separată de fluxul tradiţional în care este afişat conţinutul promovat de prietenii fiecărui utilizator de Facebook. Jurnaliştii proprii ai reţelei nu vor edita articole, ci doar vor selecta ştirile de pe diferite site-uri.

Va fi prima funcţie a Facebook care foloseşte moderatori umani, după ce anul trecut a fost închisă secţiunea controversată Trending Topics (Subiecte populare – n. red.). Echipele naţionale care moderau aceste categorii au fost de multe ori acuzate de subiectivism şi cenzură. În News Tab, jurnaliştii vor modera doar secţiunea Top News, în timp ce selecţia tuturor articolelor se va baza în continuare pe algoritmi, conform presupuselor preferinţe ale fiecărui utilizator şi istoricului de navigare pe internet, relatează Agerpres.

Continue Reading

NEWS

Biroul german de Statistică: Unul din patru locuitori din Germania provine din imigrație, înregistrându-se un nou record

Published

on

Numărul locuitorilor Germaniei cu origini străine a atins un nou record în anul 2018, conform rezultatelor publicate miercuri de Biroul Federal de Statistică în urma unui microrecensământ, informează DPA, citat de Agerpres.

Potrivit achetei democgrafice, unul din patru locuitori ai Germaniei, adică 20.8 milioane de persoane, provine din imigrație, cifră ce indică o creștere cu 2.5% față de anul trecut.

Această categorie de populaţie se referă la cetăţeni străini şi germani care nu au dobândit cetăţenia germană prin naştere, precum şi la cei care au cel puţin un părinte care nu s-a născut cu cetăţenia germană.

Potrivit Biroului Federal de Statistică, 13,5 milioane dintre cei cu origini străine nu s-au născut în Germania, ci au imigrat.

Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că au venit în Germania din motive profesionale, în jur de 20% citând motive personale. 15% au avut drept scop principal să solicite azil în această ţară.

Românii sunt şi cel mai mare grup de imigranţi veniţi din Balcani, o treime din totatul celor 2,6 milioane de oameni care s-au mutat în Germania din această zonă a Europei. Doar turcii, polonezii, ruşii şi kazahii sunt mai numeroşi pe teritoriul german decât românii, informează Digi24.

859.000 de locuitori din Germania au rădăcini româneşti, arată cele mai recente date publicate de Biroul german de statistică.

Toţi cei care nu s-au născut cetăţeni germani sau care au cel puţin un părinte care nu este cetăţean german prin naştere sunt consideraţi imigranţi.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending