Consiliul UE avertizează România referitor la o „abatere semnificativă” de la obiectivul bugetar pe termen mediu și solicită „măsuri urgente”

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, vineri, o decizie prin care constată că România „nu a reușit să ia măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă” și solicită ”măsuri urgente”. Instituția a emis astfel o nouă recomandare, cea de-a treia pentru România din iunie 2017, în cadrul „procedurii de abatere semnificativă” a Uniunii Europene.

De asemenea, Consiliul a emis o recomandare privind măsurile de corectare a unei deviații bugetare semnificative în Ungaria. Ambele țări sunt responsabile de abateri semnificative de la obiectivele bugetare pe termen mediu, așa cum au fost convenite în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere, regulamentul fiscal al UE, informează sursa citată.

România a fost supusă unei proceduri de deviere semnificativă din iunie 2017, după o deteriorare semnificativă a soldului său structural în 2016 și o deteriorare ulterioară în 2017.

În decembrie 2017, Consiliul a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente. Acesta a solicitat măsuri pentru a se asigura că creșterea nominală a cheltuielilor publice nete primare nu depășește 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB.

În 2017, în conformitate cu previziunile Comisiei din primăvara anului 2018 și cu datele din 2017 privind bugetul: soldul structural al României  a ajuns la -3,3% din PIB; cheltuielile publice nete primare au fost cu mult peste nivelul de referință stabilit de Consiliu. Ambii indicatori confirmă o abatere bugetară semnificativă, transmite Consiliul.

„Iar nerespectarea recomandărilor anterioare – cu riscul depășirii valorii de referință de 3% din PIB a UE pentru deficitele publice – necesită măsuri urgente”, arată comunicatul citat. 

Comisia Europeană a transmis,pe 23 mai, un avertisment României pentru că a deviat semnificativ de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017 şi propune Consiliului să emită o decizie privind faptul că nu a luat măsuri eficiente pentru a corecta acest lucru şi o recomandare de a lua măsuri în 2018 şi 2019.

Comisarul european pentru Finanţe, Pierre Moscovici, a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că a fost transmis un mesaj puternic României şi Ungariei, care trebuie să ia măsuri pentru corectarea abaterilor de la MTO. 

„Franţa iese din procedura deficitară excesivă după nouă ani. Pentru prima dată de la crearea monedei unice, toate ţările din zona euro vor avea un deficit sub 3% din PIB în 2018. A fost nevoie de politici fiscale responsabile pentru a aduce ţările UE în acest punct şi trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne numele jocului în viitor, de aceea adresăm un mesaj puternic Ungariei şi României că ar trebui să ia măsuri pentru anul acesta şi, în continuare, să corecteze o abatere semnificativă de la obiectivele lor fiscale. Prevenirea este mai bună decât vindecarea şi timpul pentru a preveni problemele grave emergente este acum, când economia este puternică”, a subliniat comisarul european.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.