Deputații din Parlamentul britanic nu au reușit nici luni seara să se pună de acord asupra propunerilor privind pașii următori în procesul Brexit după ce toate cele patru alternative la acordul de retragere negociat de Theresa May au fost respinse, informează BBC.
Amintim faptul că după cea de-a treia respingere a acordului Theresei May, Parlamentul a preluat controlul de la guvern asupra procesului de găsire a unor soluții alternative la înțelegerea negociată de premier cu UE. Prin urmare, opt opțiuni au fost puse la dispozitia deputatilor, săptămâna trecută, dar niciuna nu a reușit să obțină majoritate; ulterior, luni noaptea, au fost respinse alte patru alternative, adâncind criza în care se află acum Marea Britanie care încearcă să evite retragerea din UE fără un acord sau, altfel spus, un Brexit ,,dur”.
Iată cum sunau cele patru propuneri respinse ieri de deputații britanici:
Propunerea C: Angajarea guvernului în negocierea ,,unei uniuni vamale permanente și cuprinzătoare între Regatul Unit și UE”, ca parte a oricărei înțelegeri privind Brexit – Respinsă cu 276 de voturi împotrivă și 273 pentru.

Propunerea D: cunoscută ca piață comună 2.0 sau modelul Norvegiei, această opțiune ar însemna aderarea la Asociația Europeană a Liberului Schimb și la Spațiul Economic European – Respinsă cu 282 de voturi împotrivă și 261 pentru.

Propunerea E: Convocarea unui referendum confirmator, oferind publicului dreptul la vot pentru aprobarea oricărei înțelegeri privind Brexitul adoptată de Parlament, înainte ca aceasta să poată fi pusă în aplicare – Respinsă cu 292 de voturi împotrivă și 280 pentru. Această propunere a primit cele mai multe voturi de susținere, însă nu suficiente încât să poată fi adoptată.

Propunerea G: Obiectivul de a împiedica retragerea Regatului Unit din UE fără un acord, inclusiv votul privind revocarea articolului 50 – anularea totală a Brexitului – în cazul în care UE nu este de acord cu o prelungire – Respinsă cu 292 de voturi împotrivă și 191 voturi pentru.

Observăm faptul că propunerile sunt blocate cu majoritate copleșitoare de Partidul Conservator și susținute de Partidul Laburist în ceea ce pare mai degrabă a fi o luptă partinică decât o luptă pentru găsirea unei soluții pentru a trage Regatul Unit de pe marginea prăpăstii spre care se îndreaptă ușor, dar sigur, a unui Brexit fără acord. Așa-numitele voturi indicative de luni seara nu erau obligatorii din punct de vedere juridic, drept pentru care guvernul nu ar fi fost forțat să adopte propunerile. Însă alegerea uneia dintre propuneri ar fi indicat ceea ce își dorește Parlamentului în continuare și ar fi fost, totodată, dovada compromisului transpartinic în privința viitorului Brexitului.
În acest caz, informează BBC, Premierul Theresa May va organiza o reuniune de urgență a cabinetului pentru a decide ce trebuie să facă și dacă va supune acordul de retragere unui nou vot în Camera Comunelor, deși a fost deja respins de trei ori de parlamentari. Ca urmare a acestui eșec, premierul a fost obligat să solicite UE să fie de acord cu amânarea Brexitului la data inițială de 29 martie. Astfel, Marea Britanie are termen până la 12 aprilie pentru a obține o prelungire mai lungă a ieșirii din Uniunea Europeană, până la 22 mai, în caz contrar fiind obligată să se retragă fără un acord negociat.