Connect with us

Dan Nica

Dan Nica, liderul delegației PSD din PE în cadrul dezbaterii privind situația din România: Justiția se face doar în sala de judecată

Published

on

Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a declarat astăzi în cadrul dezbaterii din plen privind situația din România faptul că justiția se face doar în sala de judecată.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

“România nu acceptă să fie monedă de schimb. Noi cerem ca fiecare țară si fie judecată în funcție de merite. Justiția se face doar în sala de judecată, nu pe bază de protocoale. Acele vremuri triste nu se pot întoarce. Noi aceste lucruri nu le tolerăm”, a precizat europarlamentarul Dan Nica.

Premierul român a argumentat, în cadrul aceleiași dezbateri, că „noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența” și a cerut eliminarea MCV întrucât acesta ”și-a ratat menirea pentru care a fost creat”, aceea de a „apăra cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor”.

În privința protestelor din 10 august, premierul a subliniat faptul că „ nu acceptă sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri” ce practicate peste tot în Europa, fără critici din partea instituțiilor europene.

Urmăriți și:

LIVE VIDEO&TEXT | Situația din România ajunge din nou în plenul Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă dezbate miercuri cu eurodeputații privind statul de drept și protestele violente din 10 august

Gonzales Pons, vicepreședintele Grupului PPE din PE: “Puteți ignora criticile noastre, dar nu ar trebui să ignorați niciodată vocea propriului dumneavostră popor”

Liderul Verzilor în PE, Ska Keller: ”România a dat jos o dictatură după 42 de ani și a aderat la UE. De aceea, este cu atât mai îngrijorător să vedem că faceți pași înapoi”

Guy Verhofstadt cere României să nu intre în clubul țărilor împotriva cărora UE a activat articolul 7: ”Subminarea statului de drept este un stil Orban-Kaczysinki. Nu urmați exemplul prost al Ungariei și Poloniei”

 

COMISIA EUROPEANA

Op-ed comun. Comisarul european Mariya Gabriel și eurodeputatul Dan Nica: Orizont Europa: cel mai îndrăzneț program mondial de cercetare și inovare în slujba societății

Published

on

Op-ed comun – Mariya Gabriel, comisar european, și Dan Nica, eurodeputat

Cercetarea și inovarea sunt indispensabile pentru a asigura progresul vital al economiilor noastre și al vieții cotidiene, pentru a contracara situațiile neprevăzute de criză și pentru a construi societăți reziliente. Cercetarea s-a numărat printre primele domenii de politică ale UE care au dat un răspuns cuprinzător crizei provocate de pandemia de COVID-19. Din programul Orizont 2020 a fost mobilizat un miliard de euro pentru a se asigura noi metode de testare, tratamente și vaccinuri. În lunile și anii următori, știința va rămâne, fără îndoială și mai mult ca niciodată, în avangarda răspunsului nostru comun la provocările din domeniul sănătății, social și economic.

Având la dispoziție un buget de 95,5 miliarde de euro și un set de instrumente moderne, Orizont Europa devine cel mai puternic program de cercetare și inovare din lume. El a fost creat împreună cu cetățenii europeni tocmai pentru a răspunde așteptărilor și nevoilor acestora. Prin urmare, se estimează că programul Orizont Europa va genera pentru PIB câștiguri de până la 11 euro pentru fiecare euro investit și va crea până la 100 000 de locuri de muncă în domeniul cercetării și inovării înainte de finele anului 2027.

Programul va continua să sprijine puternic cercetarea de frontieră prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Cu ajutorul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), el va atrage mai mulți tineri înspre o carieră în domeniul cercetării și va investi în infrastructuri de cercetare de talie mondială. Atât CEC, cât și MSCA vor ajuta Europa să atragă cercetători talentați din întreaga lume.

Prin cele șase clustere ale sale, axate pe întreg spectrul provocărilor mondiale, Orizont Europa va stimula crearea de noi cunoștințe și inovația radicală în domenii precum sănătatea, clima, mediul digital, energia și mobilitatea, alimentația, agricultura și biodiversitatea, cultura și creativitatea, securitatea civilă, industria și spațiul. De exemplu, clusterul pentru sănătate va aborda provocări precum pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile, tratamentele și diagnosticarea, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății.

Pentru întâia oară, Orizont Europa va pune un accent puternic pe valorificarea întregului potențial al cercetării și inovării în sectoarele culturale și creative, precum și pe contribuția acestor sectoare la inovarea europeană. Pentru a conserva și pentru a promova bogăția culturală a Europei, programul are în vedere crearea unui spațiu de colaborare digitală pentru patrimoniul cultural.

Programul sprijină, totodată, inovarea structurală necesară în lanțuri valorice-cheie, contribuind astfel la atingerea suveranității tehnologice europene în domenii critice. Investițiile în cercetare, inovare și tehnologie oferă premisele asigurării unei creșteri economice durabile și a competitivității economiei europene. Programul Orizont Europa se va concentra pe impactul cercetării, adoptând o abordare interdisciplinară prin intermediul unor instrumente specifice, precum misiunile europene și parteneriatele europene.

Misiunile europene se vor concentra pe obiective ambițioase, cu termene precise și realizabile în materie de bunuri europene comune. Ele urmăresc să salveze de cancer alte trei milioane de vieți omenești până în 2030, să asigure 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, sănătatea oceanelor, a mărilor și a apelor interioare, dar și a solurilor și a alimentelor, și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, o abordare strategică a parteneriatelor europene cu sectorul public și privat va îmbunătăți alinierea acestora la investițiile realizate de statele membre și de industrie, în domenii strategice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația, circularitatea.

Programul include pentru prima dată un pilon nou distinct format din acțiuni în sprijinul inovațiilor disruptive. Consiliul European pentru Inovare (CEI) va oferi sprijin celor mai avansate inovații radicale pentru a le introduce pe piață. CEI va contribui la dezvoltarea peisajului european general al inovării în ansamblul său, în sinergie cu Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), care promovează integrarea triunghiului cunoașterii format din educație, cercetare și inovare.

Întrucât dezvoltarea cunoștințelor și a tehnologiei nu are frontiere teritoriale, extinderea participării și consolidarea Spațiului european de cercetare vor spori sprijinul acordat statelor membre ale UE în eforturile acestora de a valorifica la maximum potențialul lor național în materie de cercetare și inovare. În acest scop, a fost propusă o creștere bugetară față de Orizont 2020, programul beneficiind în prezent de 3,3 % din bugetul general.

Știința este motorul progresului în toate aspectele vieții noastre. Programul Orizont Europa va fi o pârghie fundamentală pentru stimularea inovării, care va ajuta Europa să iasă mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19 și să fie gata să impulsioneze dubla tranziție digitală și ecologică. Cu ajutorul cercetătorilor și al inovatorilor, Orizont Europa va contribui la materializarea viitorului pe care și-l doresc cetățenii Europei.

Mariya Gabriel este comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Dan Nica este eurodeputat PSD și S&D, raportor al Parlamentului European pentru Orizont Europa – Regulamentul de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa și de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare.


Editorialul a fost trimis pentru publicare de Reprezentanța Comisiei Europene și viziunile reflectate reprezintă poziția autorilor.

Continue Reading

Dan Nica

Dan Nica, șef al delegației române în grupul social-democraților din PE, anunță că o va vota pe Ursula von der Leyen, candidata PPE, pentru șefia Comisiei Europene

Published

on

© Calea Europeană/ European Parliament

Eurdeputatul Dan Nica (PSD/S&D), șef al delegației române în grupul social-democraților din Parlamentul European, anunță că o va vota pe candidata popularilor europeni (PPE), Ursula von der Leyen, pentru a conduce viitoarea Comisie Europeană: ”Aș vrea să vă spun că veți avea votul meu în calitate de șef al delegației române în grupul social democrat, dar veți avea votul meu și pentru un motiv pe care aș vrea să vi-l spun, și anume o speranță.”

Eurodeputatul român, Dan Nica, are o poziție clară privind votul pentru candidata Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene, în contextul în care grupul din care acesta face parte, grupul social-democraților europeni, condus de Garcia Perez, nu are o poziție comună nici până acum.

Președinta social-democraților, Garcia Perez, a declarat în numele grupului săptămâna trecută că vor încerca „să aibă o poziție comună”. Această poziție este încă valabila, deoarece Garcia Perez la finalul intervenției sale în Parlamentul European, a menționat că nu îsi dorește o criză instituțională: ”Dar avem nevoie de garanții, grupul meu  va lua în această după amiază o decizie,  găndidu-se la ce e mai bun pentru Europa și pentru  consolidarea parcursului european.”

Dan Nica a mai adăugat în intervenția sa,  că mai are o speranță privind rezolvarea dublului standard dintre statele membre ale Uniunii Europene și că Ursula von der Leyen va ține cont de divergențele și dezechilibrul dintre statele membre la nivel european: ”Am o speranță că veți lupta împotriva discriminării dintre cei care suntem în Europa Centrală și de Est și cei care suntem din restul Uniunii Europene, că veți lupta pentru eliminarea dublului standard. Avem dublu standard în spațiul Schengen, milioane de români sunt umilți în fiecare zi în aeroporturile din Uniunea Europeană: cetățenii UE la ”stânga”, iar cetățenii români la ”dreapta”. Lucruri absolut nejustificate pe care președintele Juncker s-a jurat de aproape 10 ori că le va elimina în timpul mandatului domniei sale. Probabil că a vrut să vă lase dumneavoastră această plăcere.”

De asemenea, eurodeputatul a reiterat că trebuie să exite un spirit de dreptate în Uniunea Europeană: ”Sper că veți acorda fondurile necesare pentru regiunile în tranziție energetică și industrială, pentru că sute de familii vor fi afectate dacă nu sunt luate aceste măsuri. Și vă doresc mult succes!”

Citiți și: Ce au spus eurodeputații români în Parlamentul European după ce Ursula von der Leyen și-a prezentat viziunea și planurile pentru funcția de președinte al Comisiei Europene

Continue Reading

Dan Nica

Dezbatere în PE privind situația statului de drept în România. Liderul delegației PSD din Parlamentul European Dan Nica: Românii vor să fie tratați ca parteneri egali, cetățeni ai UE. Românii merită mai mult

Published

on

Românii vor să fie tratați ca parteneri egali, cetățeni ai UE, nu vor și nu acceptă această discrimare care nu este bazată pe nimic concret. Tuturor celor care au urechi să audă și ochi să vadă le spunem: românii merită mai mult, a declarat în cadrul dezbaterii privind situația statului de drept în România din PE liderul delegației PSD în Parlamentul European, eurodeputatul S&D Dan Nica.

Acesta a calificat dezbaterea drept una electorală.

”Stat de drept fără a exista libertăți și drepturi pentru cetățeni nu există. În 2009, procurorul general al României a semnat primul protocol secret cu serviciile de informații. Procurorul general era Kovesi. De 2 ani de zile au început să apară dezvăluiri despre o lungă serie de protocoale secrete încheiate cu serviciile de informații și românii au putut să afle cu spaimă că acestea au existat, iar aceste protocoale au condus la abuzuri și nedreptăți abominabile. Cred că este corect să spunem că românii urăsc dublul standard: în justiție, în tot ceea ce înseamnă lucrurile care țin de viața de zi cu zi”, a spus europarlamentarul, completând că ”românii nu sunt primiți în Spațiul Schengen, deși din 2011 îndeplinesc toate condițiile”.

Acesta a mai spus că ”80% dintre români în toate sondajele de opinie spun că este inadmisibil și nu recunosc ca fiind legitime abuzurile care au fost făcute în justiție, care trebuie să fie curmate”.

Amintim faptul că solicitarea organizării unei noi dezbateri privind situația statului de drept în România, urmată de o rezoluție, a fost înaintată de liderul Grupului PPE în Parlamentul European și candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, în contextul în care acesta a acuzat guvernul de la București că a pus la cale o anchetă împotriva Laurei Codruța Kövesi, aceasta fiind în prezent candidatul Parlamentului European pentru poziția de procuror-șef european.

Dacă ancheta împotriva dnei Kovesi nu va fi oprită, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, facem apel la PES și la ALDE să ia atitudine împotriva celor două partide surori din Guvernul României”, a spus candidatul popularilor europeni pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a solicitat Guvernului României să se abțină de la modificări menite să afecteze Justiția

Executivul de la București a fost avertizat la 3 aprilie de către Comisia Europeană să se abțină de la orice modificare care ar afecta sistemul judiciar.

”România trebuie să revină urgent la o reformă corectă și să se abțină de la orice măsuri care ar duce la un regres a măsurilor din ultimilor ani. Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, am cerut rezultate cât mai urgent. I-am arătat că avem nevoie de acțiuni concrete, cât mai curând, din partea României”, a declarat prim-vicepreședintele Frans Timmermans, cel care a prezentat Colegiului Comisarilor evaluarea efectuată în cazul României, aceasta reieșind din concluziile discuțiilor recente dintre experții Comisiei și cei ai Guvernului de la București. Trebuie precizat că în contextul discuțiilor din Colegiul Comisarilor de săptămâna trecută a fost speculat intens scenariul activării articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene.

O reacție concertată de îngrijorare ”cu privire la statul de drept” din țara noastră a venit și din partea a 12 ambasade – parteneri internaționali și aliați ai României.

Acestea solicitau părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ”să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei”.

Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

Problema statului de drept în România a este un subiect de interes pentru instituțiile europene.

Nu trebuie uitat faptul că la 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România. Documentul a abordat chestiunile modificărilor legislației judiciare și penale din România, intervenția violentă a forțelor de ordine la protestele din 10 august, riscurile de dezincriminare a corupției, atacurile la adresa libertății mass-media și invită ”Guvernul român să coopereze cu Comisia Europeană în conformitate cu principiul cooperării loiale, astfel cum este prevăzut în tratat”.

”Parlamentului și Guvernului României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția și să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar; îndeamnă la purtarea unui dialog constant cu societatea civilă și subliniază că trebuie abordate chestiunile menționate mai sus pe baza unui proces transparent și incluziv; încurajează solicitarea din proprie inițiativă a avizelor Comisiei de la Veneția cu privire la măsurile legislative în cauză înainte de aprobarea lor definitivă”, se arată în textul rezoluției de anul trecut.

Tema unei rezoluții privind situația din România a fost posibilă în condițiile în care la sesiunea plenară din 1-4 octombrie, deputații europeni au dezbătut cu premierul Viorica Dăncilă starea democrației și a statului de drept în țara noastră.

Premierul Viorica Dăncilă a spus atunci că România va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Discuțiile din plenul reunit la Strasbourg au avut loc la două zile distanță după ce, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a legislativului european, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul României cu chemarea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul unor încălcări grave ale valorilor fundamentale.

Dezbaterea din Parlamentul European,  care a avut loc la începutul lunii octombrie, a reprezentat cea de-a treia reuniune a deputaților europeni privind situația din România,  în mai puțin de doi ani, după ce plenul Parlamentului European a discutat pe marginea situației din România în februarie 2018, tot la Strasbourg, și în februarie 2017, la Bruxelles, după adoptarea ordonanței 13 privind amnistia și grațierea, ulterior abrogată.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL EUROPEAN15 mins ago

Președintele Consiliului European, în prima sa vizită oficială în RM: UE este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, despre dozele donate de România Republicii Moldova: Mulțumesc României pentru oferta sa generoasă și rapidă

U.E.4 hours ago

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, expulzată de regimul Maduro, va părăsi țara marți

Eugen Tomac4 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: În timp ce România și UE aduc primele doze de vaccin la Chișinău, Rusia livrează milioane de doze către Uniunea Africană

Cristian Bușoi20 hours ago

Cristian Bușoi, negociatorul PE pentru programul de sănătate al UE, salută donația României de vaccinuri pentru RM: Promisiune onorată

U.E.22 hours ago

Republica Moldova a primit prima tranșă de vaccinuri donate de țara noastră. Mesajul Maiei Sandu: ”Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană!”

ROMÂNIA23 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Astăzi livrăm Republicii Moldova primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Gheorghe Falcă1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am dezvoltat centrul Aradului prin proiecte majore europene în valoare de 25 de milioane de euro

INTERNAȚIONAL1 day ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA5 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL6 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending