Connect with us

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Sănătatea omului, strâns legată de sănătatea animalelor. Comisia Europeană trebuie să se asigure că avem instrumente suficiente pentru a proteja sănătatea animalelor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European consideră de sănătatea omului este strâns legată de sănătatea animalelor, iar ”Comisia Europeană trebuie să pună la dispoziția statelor membre instrumente eficiente în asigurarea celor mai înalte standarde de bunăstare”.

Europarlamentarul român a participat joi, în Comsiia AGRI, la un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei Europene (DG SANTE) referitor la intrarea în vigoare a Legii privind sănătatea animală.

Legislația privind sănătatea animală va intra în vigoare în 21 aprilie 2021, iar acest regulament sprijină sectorul creșterii animalelor și pe cel al producției de alimente din UE și piața UE în concordanță cu obiectivele de sustenabilitate și competitivitate.

Actul înlocuiește și extinde normele UE existente cu privire la sănătatea animală, reunind majoritatea acestora într-o lege mai simplă, care încurajează un accent mai mare pe prioritățile-cheie în combaterea bolilor.

”Sănătatea umană este în strânsă legătură cu sănătatea animalelor. De aceea, este important să fim preocupați să ne asigurăm că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și evident, sănătatea umană. De asemenea, am salutat modificările realizate pentru sprijinirea crescătorilor de porumbei de competiție”, a precizat Buda în intervenția sa.

Acesta a pledat pentru intrarea in vigoare a regulamentului mai sus amintit fără întârziere, ”date fiind prevăzute și măsurile de tranziție care vin în ajutorul statelor membre.”

”În ceea ce privește intrarea în vigoare a Regulamentului, chiar dacă fac o notă discordantă astăzi față de ceilalți colegi ai mei, eu nu aș pleda pentru amânarea intrării în vigoare deoarece din experiența în activitatea publică, sistemele nu vor fi niciodată pregătite să accepte modificări în funcționarea lor. Am înțeles foarte clar din prezentarea reprezentanților DG SANTE că nu se dorește trimiterea unor inspectori pe teren pentru a-i penaliza, ci dimpotrivă, vor să ajute statele membre să se conformeze la legislație. Astfel, în opinia mea, ar trebui ca această legislație să intre în vigoare în 21 aprilie. Vom avea și dispoziții tranzitorii care vor fluidiza implementarea acesteia. Sănătatea animală este strâns legată de sănătatea umană. De aceea, este important să fim preocupați de a ne asigura că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și evident, sănătatea umană”, a precizat Daniel Buda.

Eurodeputatul român a salutat în egală măsură modificările în vederea sprijinirii crescătorilor de porumbei de competiție.

”Apreciez eforturile realizate pentru crescătorii de porumbei. Am fost și eu sesizat de Federația Columbofilă Internațională, iar modificările prevăzute sunt suficiente și eventual, se pot extinde și la alte categorii de crescători de porumbei. Astfel, se va elimina obligația unei perioade de rezidență, dar și necesitatea unui certificat de sănătate animală. În locul acestui document, va fi suficientă deținerea unei declarații pe propria răspundere din partea proprietarului lor”, a mai spus vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

La rândul său, Bernard Van Goethem, reprezentantul Comisiei Europene (DG SANTE), a transmis că această lege ”aduce împreună sănătatea animală, umană, biodiversitatea, condițiile de mediu. Ținem seama de bunăstare animală, luăm în considerare posibilele elemente de a reacționa la crize”.

”Noi ne-am dori ca legea sănătății animale să fie aplicată cât mai rapid pentru că aduce enorme beneficii. În lunile din urmă, au fost apeluri pentru amânarea intrării în aplicare. Comisarul a fost atent la aceste apeluri”, a completat Van Goethem.

Acesta a anunțat că Executivul european ”a făcut o analiză în profunzime și o evaluare a consecințelor potențiale a unei astfel de amânări. După această analiză, concluzia a fost că amânarea datei nu este o bună cale de urmat. Comisia propune un sprijin consolidat pentru statele membre și părțile interesate pentru implementarea lină a legii și a regulilor complementare. Această susținere va cuprinde măsuri tranzitorii pentru anumite regiuni. În ce privește susținerea aceasta, Comisia se gândește la o serie de măsuri. Știți probabil că măsurile tranzitorii privind certificarea veterinare de intrarea în UE sunt deja prevăzute în lege. Introducem o nouă măsură tranzitorie, o perioadă tranzitorie pentru sănătatea animală și certificatele veterinare, unde se introduce o nouă perioadă. Susținem statele membre prin consiliere, elaborăm documente de asistență. Sistemul BTSF: o mai bună formare pentru o hrană mai sigură. Vom dezvolta comunicări pe această temă”, a conchis reprezentatul Comisiei Europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Banii europeni trebuie să ajungă la fermierii ”activi” și nu la fermierii de ”canapea”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, subliniază că fondurile europene trebuie să ajungă la „adevărații fermieri.”

„Definiția privind fermierii activi trebuie formulată la Bruxelles și implementată ad litteram de statele membre.În cadrul ședinței pregătitoare a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am avut o dezbatere pe marginea rezultatelor celui mai recent trilog cu privire la procesul de reformă a Politicii Agricole Comune. Echipele de negociere din cadrul Consiliului, Parlamentului European și Comisiei au încercat să reducă diferența dintre unele dintre punctele cheie ale procesului de reformă a PAC. A existat un acord de principiu cu privire la aplicarea obligatorie a definiției unui fermier activ, cu condiția ca aceasta să fie simplă, ușoară și flexibilă. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că fermierii activi trebuie definiți de la nivelul Bruxellesului, iar statele membre să implementeze acest concept astfel încât banii să ajungă la adevărații fermieri și nicidecum la fermierii de canapea”, a transmis deputatul european.

Europarlamentarul liberal solicită raportorilor să țină cont de rezultatele trilogurilor: „În ceea ce privește „noul fermier”, noi în Parlament, am reușit să definim o dimensiune care oglindește nevoile din teren și aș dori să îi rog pe raportori să țină cont de rezultatele noastre în cadrul trilogurilor. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier.”

Potrivit deputatului european, „noul fermier este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani. Potrivit acestei definiții, un „nou fermier” nu poate fi recunoscut ca „tânăr fermier”.

„Referitor la fermierul activ, trebuie să ne asigurăm de la Bruxelles că definiția pe care noi o formulăm, statele membre o vor implementa în așa fel încât banii să ajungă la adevărații fermieri. În aceste două săptămâni verzi, am reușit să discut cu foarte mulți fermieri din România. Din păcate, nu întotdeauna banii ajung la adevărații fermieri. Eu cred că această chestiune nu trebuie să fie lăsată la îndemâna statelor membre, ci trebuie să fie rezolvată de la nivelul Bruxellesului”, a conchis acesta în intervenția sa.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Stabilirea prețului la laptele românesc, având ca reper bursele din Londra, Olanda și Germania, un model de succes la nivel național și european

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, susține că „stabilirea prețului la lapte românesc având ca reper bursele din Londra, Olanda și Germania, așa cum se întampla azi în unele ferme, poate reprezenta un model de succes la nivel național, dar și la nivel european.”

„Am vizitat ferma Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silvania din localitatea Moiad, județul Sălaj. În această cooperativă, cresc 1300 de animale în 5 ferme, 3 ferme de vaci și 2 axate pe producția vegetală. Zilnic, se obțin aproximativ 14.000 de litri de lapte care este procesat în unitatea proprie, dar au capacitatea de a procesa până la 8000 de litri de lapte pe zi. Cei din cooperativă dețin o fabrică de lactate eco, Bioforia, livrând în Zalău și în împrejurimi telemea, brânză, unt, smântână, urmând să extindă livrările la domiciliu și pe raza județului Cluj”, a transmis deputatul european pe pagina de Facebook.

Potrivit europarlamentarului liberal, în fermele din Țara Silvaniei, pe lângă laptele ecologic de vacă, se produc șroturi ecologice de soia și floarea soarelui, precum și ulei de soia și floarea soarelui certificate ecologic, presat la rece. Astfel, tot ce se produce în cadrul acestei cooperative este exclusiv bio întrucât se cultivă doar culturi ecologice, se cresc doar animale în regim bio, se procesează și ambalează doar produse ecologice. Lanțul alimentar este scurt pentru a asigura cel mai bun control al calității, de la sămânța din brazdă la produsul de pe raft. Procesarea este una simplă începută cu pasteurizare blândă la temperaturi medii, fără adaos de lapte praf, fără înglobare de albumină, fără adaos de grăsimi vegetale și fără alți potențiatori de arome. O componentă importantă a acestei cooperative o reprezintă digitalizare.”

Daniel Buda a menționat că fermele din Țara Silvaniei au un sistem tehnologic extrem de bine pus la punct, iar prin intermediul diferitelor aplicații se urmăresc indicatori de producție, astfel încât își pot eficientiza tot procesul și pot maximiza câștigurile. Prețul per litru de lapte este stabilit în funcție de bursele internaționale. Astfel, se face media a trei burse din statele UE, iar prețul de vânzare ajunge undeva între 2,2-2,3 lei per litru de lapte, în timp ce costul de producție este de aproximativ 1,8-1,9 lei per litru.

„Dacă ieri povesteam de un model de succes cu privire la livrarea pe piață a legumelor, lucrurile sunt puțin mai complicate din perspectiva accesului pe piață, cu produsele bio în zona lactatelor. Deși Cooperativa Agricolă Fermele Ecologice Silvania reprezintă un model de succes și un exemplu de bune practici, dificultățile întâmpinate de acest sector nu sunt puține. Am subliniat asta și cu ocazia dezbaterilor în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, că nu este atât de greu să produci, cât este de greu să vinzi în profit. Dacă pornești de la un preț vânzare a laptelui de 2,2- 2,3 lei, dar cu un preț de cost de 1,8-1,9 lei, îti dai seama că uneori „e mai mare sfara decât jumara”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană, răspuns la întrebarea eurodeputatului Daniel Buda privind conservarea fructelor ecologice: Executivul european sprijină astfel de tehnologii prin politica agricolă comună

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia Europeană sprijină dezvoltarea activităților de formare pentru conservarea fructelor ecologice prin intermediul politicii agricole comune, a afirmat vineri eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, în baza unui răspuns pe care l-a primit din partea comisarului european pentru agricultură.

Daniel Buda a adresat recent o întrebare comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski pe marginea tehnologiilor de păstrare a fructelor ecologice.

“Tehnologiile de păstrare a fructelor ecologice în atmosferă controlată au la bază utilizarea amestecurilor de gaze în diferite concentrații, precum și a temperaturilor scăzute și a valorilor ridicate ale umidității relative. În urma cercetărilor, oamenii de știință au observat că fructele depozitate în atmosferă controlată au putut fi păstrate o perioadă mai îndelungată comparativ cu cele depozitate într-un depozit frigorific normal. De asemenea, calitatea a fost superioară, păstrând în același timp vitaminele, mineralele și antioxidanții specifici. Fructele depozitate în astfel de condiții au fost: mere, prune, afine, aronia, căpșuni şi cireșe. Se dorește, astfel, ca fructele produse în sistem ecologic, fără pesticide și îngrășăminte chimice, să fie puse la dispoziția consumatorilor pe tot parcursul anului, fie proaspete, fie minim procesate prin tehnologii „curate“, în armonie cu mediul, contribuind astfel la sănătatea populației”, a spus Buda, în argumentele sale.

Europarlamentarul român i-a solicitat comisarului european Janusz Wojciechowski să comunice instrumentele prin care Comisia Europeană poate sprijini proiectele în vederea instruirii, dar și dezvoltării de tehnologii de păstrare a fructelor ecologice, care să respecte legislația europeană în domeniu.

În răspunsul primit, Comisia Europeană a precizat că regulamentele UE actuale și viitoare privind produsele ecologice prevăd necesitatea de a autoriza orice produs sau substanță utilizate pentru conservarea produselor ecologice.

“Există diferite produse și tehnologii pentru conservarea fructelor, inclusiv tratamente după recoltare. (…) În plus, conservarea produselor ecologice trebuie să fie în conformitate cu obiectivele și principiile producției ecologice a UE, cum ar fi utilizarea responsabilă a energiei, producția de produse de înaltă calitate și restricționarea utilizării factorilor de producție externi. UE poate sprijini dezvoltarea activităților de formare pentru conservarea fructelor ecologice prin intermediul politicii agricole comune și al sprijinului financiar pentru cercetare, formare și schimb de bune practici. Acestea sunt acțiuni care beneficiază de contribuția financiară a UE în cadrul punerii în aplicare a programelor operaționale aprobate de către organizațiile de producători recunoscute. Rețeaua tematică BIOFRUITNET, „Stimularea inovării în producția de fructe ecologice prin intermediul unor rețele mai puternice”, finanțată în cadrul programului Orizont 2020, colectează și sintetizează cunoștințele practice și științifice existente cu privire la cultivarea fructelor ecologice, cu obiectivul de a asigura o distribuție largă în UE. În plus, alte două proiecte în curs din cadrul programului Orizont 2020 — FOX „Innovative down-scaled FOod processing in a boX” (Procesarea inovatoare a alimentelor la scară redusă în cutie) și SHEALTHY „Non-Thermal physical technologies to preserve fresh and minimally processed fruit and vegetables” (Tehnologii fizice netermice pentru conservarea fructelor și legumelor proaspete și cu un nivel minim de prelucrare) contribuie la prelucrarea minimă a fructelor și legumelor, inclusiv a celor ecologice. Activitățile lor acoperă, de asemenea, formarea”, a 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PARLAMENTUL EUROPEAN22 mins ago

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a avut un schimb de opinii cu privire la Strategia farmaceutică pentru Europa

POLITICĂ25 mins ago

PMP face apel la guvernanți să depășească o “criză minoră” comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv situația de la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA30 mins ago

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de combatere a traficului de persoane în următorii cinci ani

CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE2 hours ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending