Connect with us

SUA

De la Washington, Von der Leyen îndeamnă la unitate și cooperare între UE și SUA pentru abordarea provocărilor globale: „Trebuie să ne adăpostim democrațiile!”

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Într-un discurs rostit la Hudson Institute, un think thank american cu sediul la Washington DC, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la unitate și la sprijin neclintit în fața provocărilor globale. Adresându-se audienței, aceasta a subliniat importanța critică a unității pentru a proteja democrația, securitatea și libertatea, în special în urma crizelor recente din Ucraina și Israel.

„Democrațiile noastre sunt supuse unui atac susținut și sistemic din partea celor care detestă libertatea, deoarece aceasta le amenință dominația”, a afirmat în deschidere președinta von der Leyen. Ea a continuat prin a-și exprima profunda îngrijorare pentru poporul ucrainean, care luptă pentru libertatea sa împotriva agresiunii rusești de peste 600 de zile. De asemenea, a subliniat atacul terorist recent din Israel, cel mai grav din istoria sa, care a făcut numeroase victime omenești, precum și faptul că aceste crize, deși distincte, necesită unitate și colaborare din partea Europei și a Statelor Unite.

Alocuțiunea a fost susținută în contextul vizitei la Washington a șefei Comisiei Europene și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru summit-ul UE-SUA.

Von der Leyen a susținut cu fermitate că „Vladimir Putin vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Hamas, susținut de Iran, vrea să șteargă Israelul de pe hartă. „Trebuie să ne adăpostim democrațiile!”.

 

Șefa Comisiei Europene a continuat cu o relatare a vizitei sale recente în Israel, unde a fost martoră la consecințele devastatoare ale unui atac al Hamas. Ea a descris scenele îngrozitoare cu locuințe arse, scaune de copii pline de sânge și ruinele a ceea ce a fost cândva o comunitate înfloritoare. Hamas, a explicat ea, a vizat civili nevinovați, inclusiv copii, „în scopul lor explicit de a eradica viața evreiască din Țara Sfântă”. Astfel, von der Leyen a făcut apel la o solidaritate de „neclintit” cu Israelul în fața unei asemenea brutalități.

Aceasta a recunoscut, de asemenea, suferința poporului palestinian din cauza acțiunilor Hamas, reiterând că sprijinul pentru Israel nu contrazice ajutorul umanitar pentru palestinieni. Ea a menționat că Europa își triplează sprijinul umanitar pentru palestinienii din Gaza, revizuind în același timp cu atenție ajutorul pentru dezvoltare pentru a aborda situația instabilă de pe teren.

Referindu-se la implicațiile mai largi ale acestor crize, șefa Executivului European a subliniat importanța menținerii stabilității în Orientul Mijlociu, evidențiind beneficiile potențiale ale păcii și reconcilierii între Israel și vecinii săi arabi, în special prin inițiative precum coridorul comercial trans-continental care leagă Europa de Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, von der Leyen a avertizat, de asemenea, împotriva forțelor care încearcă să destabilizeze regiunea, numind Iranul și Rusia ca fiind actori cheie. Ea a subliniat că atât Rusia, cât și Hamas au recurs la tactici „barbare”, vizând în mod deliberat civili nevinovați, subliniind necesitatea unității occidentale pentru a contracara aceste amenințări și a proteja ordinea globală existentă.

Șefa Comisiei a mai remarcat că, „deși escaladarea nu este inevitabilă, instabilitatea poate fi stăpânită”, subliniind, în acest sens, importanța dialogului și a diplomației în continuarea căutării unor soluții pașnice, menționând conversațiile sale recente cu liderii din regiune.

Aceasta și-a încheiat discursul abordând conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și punctând că țara va învinge în cele din urmă, dar că este necesar să primească echipamentele de care are nevoie pentru a se apăra. Ea a lăudat eforturile comune ale Europei și ale Statelor Unite în ceea ce privește impunerea de sancțiuni, furnizarea de ajutor umanitar și sprijinirea Ucrainei pe calea spre victorie.

„Până în prezent, am sprijinit Ucraina cu aproape 90 miliarde USD, din care 27 miliarde de dolari sub formă de asistență militară”, a menționat liderul instituțional.

Astfel, președinta Comisiei a avertizat împotriva complacerii și a reiterat importanța descurajării pentru a preveni viitoarele atacuri rusești. Aceasta și-a exprimat convingerea că Europa ar trebui să joace un rol central în asigurarea securității pe termen lung a Ucrainei, în sinergie cu Statele Unite.

În încheiere, Ursula von der Leyen a prezentat un argument convingător în favoarea unui sprijin neclintit pentru Ucraina și a unui front unit în fața provocărilor globale. Aceasta a subliniat că valorile libertății, democrației și securității se află în centrul parteneriatului transatlantic și a făcut apel la un angajament reînnoit pentru a contura un viitor bazat pe aceste principii.

Tot ieri, anterior discursului de la Hudson Institute, von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au avut o întâlnire bipartizană cu senatorii americani din domeniul relațiilor externe, potrivit unui mesaj pe platforma X. În cadrul acesteia, cei doi oficiali europeni au reafirmat „sprijinul nostru comun pentru Ucraina”. De asemenea, părțile și-au reafirmat solidaritatea cu poporul israelian și au făcut un bilanț al deteriorării situației din Orientul Mijlociu.

„Respectarea dreptului internațional trebuie să fie întotdeauna lumina noastră călăuzitoare. Împărtășim, de asemenea, un interes comun în ceea ce privește stabilitatea și siguranța Balcanilor de Vest, cu o cale clară către familia noastră UE”, a transmis Charles Michel.

La rândul său, von der Leyen a transmis, pe aceeași platformă, că au avut „o întâlnire bună” cu delegația bipartizană din Senatul american și că „parteneriatul transatlantic este puternic și mai necesar ca niciodată în vremuri turbulente”.

„Susținem pacea și prosperitatea. Susținem Ucraina în lupta sa pentru libertate. Susținem Israelul și abordarea nevoile umanitare din regiune”, adăugat aceasta.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Published

on

© Guvernul României

Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România, a subliniat premierul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, desfășurată ieri, la Washington DC, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeama.ro.

„Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În perspectiva cooperării în domeniul energetic, șeful Executivului a menționat că proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice.  

Secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea în acest domeniu mai ales în cel al energiei regenerabile. În discuții, accentul a fost pus pe cooperarea în domeniul energiei nucleare care reprezintă un punct distinct al interesului SUA, care sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă, inclusiv prin finanţare prin EximBank de până la 3,05 miliarde USD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat interesul Statelor Unite pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, componentă esențială a colaborării economice bilaterale.

„Creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde USD în 2022 și este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiții și interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a crește Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York – împreună cu o delegație  guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ciolacu, după întâlnirea cu Blinken: Să avem în vedere și sprijinirea R. Moldova; Anul viitor s-ar putea face anunțul intrării României în Visa Waiver

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat luni, la Washington, că Parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important pentru România, mai ales în contextul crizei de securitate în urma agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Șeful Guvernului a făcut aceste precizări la debutul întâlnirii sale cu secretarul de stat Antony Blinken, care l-a primit pe premierul român la sediul Departamentului de Stat.

“Aşa cum aţi menţionat dumneavoastră, România a fost şi o să fie alături de Ucraina până când o să obţină victoria împotriva Federaţiei Ruse. România şi-a învăţat lecţia în ceea ce priveşte Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaştem poporul rus şi sistemul de agresiune, de aceea o să vă rugăm, în afară de Parteneriatul pe care îl aveţi că România, să avem întotdeauna în vedere şi Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă ţară în acest moment din Europa, după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict şi un război hibrid asupra preşedintei Maia Sandu şi asupra unui Guvern democratic”, a subliniat Ciolacu.

 

După întrevedere, Ciolacu a estimat că România va intra anul viitor în programul Visa Waiver.

“Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu este în vizită oficială la Washington D.C. şi la New York până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Luni, Marcel Ciolacu a participat la ceremonia oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington. Ceremonialul include 19 salve de tun şi onorul drapelului.

Ulterior, premierul român s-a întâlnit, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi, la Departamentul de Stat, cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, s-a întâlnit şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al SUA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Antony Blinken salută “rolul critic” al României pentru apărarea și economia Ucrainei: Datorită României, Ucraina poate exporta cereale

Published

on

© Guvernul României

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, pe care l-a primit la sediul Departamentului de Stat de la Washington.

Blinken a apreciat “rolul critic pe care România îl joacă în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, subliniind că Statele Unite sunt recunoscătoare României.

“Vedem acest lucru chiar acum, în special atunci când vine vorba de a ajuta la apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești în curs de desfășurare și de rolul critic pe care România l-a jucat și continuă să îl joace pentru a se asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra, dar și, în mod critic, capacitatea de a continua să exporte cereale, grâu și alte lucruri care sunt atât de vitale nu numai pentru economia Ucrainei, ci și pentru oamenii din întreaga lume. Și este în mare parte datorită României că Ucraina continuă să poată face acest lucru”, a precizat el, conform transcrierii declarațiilor de la debutul intâlnirii, furnizată de diplomația americană.

 

Blinken a subliniat că SUA și România colaborează foarte îndeaproape în domeniul cooperării nucleare civile, fiind parteneri în ceea ce “va fi unul dintre cele mai importante și mai interesante proiecte pentru viitorul energiei nucleare civile și va fi eficient în abordarea schimbărilor climatice”.

Totodată, şeful diplomaţiei americane a amintit că a vizitat România în mai multe rânduri şi a spus că parteneriatul strategic “devine tot mai puternic”.

“Am avut marele privilegiu de a mă afla în România în mai multe ocazii de-a lungul celor 30 de ani de activitate guvernamentală, inclusiv cu mulți ani în urmă cu președintele Clinton și apoi mult mai recent, iar ceea ce am văzut este un parteneriat care nu a făcut decât să se consolideze. Acesta se bazează în mod fundamental pe legăturile dintre popoarele noastre, dar se datorează și activității dintre guvernele noastre, precum și dintre sectoarele noastre private, un alt aspect pe care dorim să continuăm să îl aprofundăm”, a conchis el.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Întrevederea Blinken – Ciolacu a avut loc după ce premierul român a fost primit la Pentagon de secretarul apărării Lloyd Austin.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA8 hours ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA9 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE10 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA10 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ11 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.12 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE12 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA15 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending