SUA
De la Washington, Von der Leyen îndeamnă la unitate și cooperare între UE și SUA pentru abordarea provocărilor globale: „Trebuie să ne adăpostim democrațiile!”
Published
1 year agoon
Într-un discurs rostit la Hudson Institute, un think thank american cu sediul la Washington DC, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la unitate și la sprijin neclintit în fața provocărilor globale. Adresându-se audienței, aceasta a subliniat importanța critică a unității pentru a proteja democrația, securitatea și libertatea, în special în urma crizelor recente din Ucraina și Israel.
„Democrațiile noastre sunt supuse unui atac susținut și sistemic din partea celor care detestă libertatea, deoarece aceasta le amenință dominația”, a afirmat în deschidere președinta von der Leyen. Ea a continuat prin a-și exprima profunda îngrijorare pentru poporul ucrainean, care luptă pentru libertatea sa împotriva agresiunii rusești de peste 600 de zile. De asemenea, a subliniat atacul terorist recent din Israel, cel mai grav din istoria sa, care a făcut numeroase victime omenești, precum și faptul că aceste crize, deși distincte, necesită unitate și colaborare din partea Europei și a Statelor Unite.
Alocuțiunea a fost susținută în contextul vizitei la Washington a șefei Comisiei Europene și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru summit-ul UE-SUA.
Von der Leyen a susținut cu fermitate că „Vladimir Putin vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Hamas, susținut de Iran, vrea să șteargă Israelul de pe hartă. „Trebuie să ne adăpostim democrațiile!”.
From Russia’s war on Ukraine to Hamas’ terrorist attacks on Israel.
These crises, however different, call on Europe and America to take a stand – and stand together.
We must support these democracies ↓ https://t.co/frAVMfc1pz
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 19, 2023
Șefa Comisiei Europene a continuat cu o relatare a vizitei sale recente în Israel, unde a fost martoră la consecințele devastatoare ale unui atac al Hamas. Ea a descris scenele îngrozitoare cu locuințe arse, scaune de copii pline de sânge și ruinele a ceea ce a fost cândva o comunitate înfloritoare. Hamas, a explicat ea, a vizat civili nevinovați, inclusiv copii, „în scopul lor explicit de a eradica viața evreiască din Țara Sfântă”. Astfel, von der Leyen a făcut apel la o solidaritate de „neclintit” cu Israelul în fața unei asemenea brutalități.
Aceasta a recunoscut, de asemenea, suferința poporului palestinian din cauza acțiunilor Hamas, reiterând că sprijinul pentru Israel nu contrazice ajutorul umanitar pentru palestinieni. Ea a menționat că Europa își triplează sprijinul umanitar pentru palestinienii din Gaza, revizuind în același timp cu atenție ajutorul pentru dezvoltare pentru a aborda situația instabilă de pe teren.
Referindu-se la implicațiile mai largi ale acestor crize, șefa Executivului European a subliniat importanța menținerii stabilității în Orientul Mijlociu, evidențiind beneficiile potențiale ale păcii și reconcilierii între Israel și vecinii săi arabi, în special prin inițiative precum coridorul comercial trans-continental care leagă Europa de Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, von der Leyen a avertizat, de asemenea, împotriva forțelor care încearcă să destabilizeze regiunea, numind Iranul și Rusia ca fiind actori cheie. Ea a subliniat că atât Rusia, cât și Hamas au recurs la tactici „barbare”, vizând în mod deliberat civili nevinovați, subliniind necesitatea unității occidentale pentru a contracara aceste amenințări și a proteja ordinea globală existentă.
Șefa Comisiei a mai remarcat că, „deși escaladarea nu este inevitabilă, instabilitatea poate fi stăpânită”, subliniind, în acest sens, importanța dialogului și a diplomației în continuarea căutării unor soluții pașnice, menționând conversațiile sale recente cu liderii din regiune.
Aceasta și-a încheiat discursul abordând conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și punctând că țara va învinge în cele din urmă, dar că este necesar să primească echipamentele de care are nevoie pentru a se apăra. Ea a lăudat eforturile comune ale Europei și ale Statelor Unite în ceea ce privește impunerea de sancțiuni, furnizarea de ajutor umanitar și sprijinirea Ucrainei pe calea spre victorie.
„Până în prezent, am sprijinit Ucraina cu aproape 90 miliarde USD, din care 27 miliarde de dolari sub formă de asistență militară”, a menționat liderul instituțional.
Astfel, președinta Comisiei a avertizat împotriva complacerii și a reiterat importanța descurajării pentru a preveni viitoarele atacuri rusești. Aceasta și-a exprimat convingerea că Europa ar trebui să joace un rol central în asigurarea securității pe termen lung a Ucrainei, în sinergie cu Statele Unite.
În încheiere, Ursula von der Leyen a prezentat un argument convingător în favoarea unui sprijin neclintit pentru Ucraina și a unui front unit în fața provocărilor globale. Aceasta a subliniat că valorile libertății, democrației și securității se află în centrul parteneriatului transatlantic și a făcut apel la un angajament reînnoit pentru a contura un viitor bazat pe aceste principii.
In a bipartisan meeting with US senators on Foreign Relations, we reaffirmed our joint support to #Ukraine. We reaffirmed our solidarity with the Israeli people and took stock of the deteriorating situation in the #MiddleEast.
Respecting international law must always be our… pic.twitter.com/dN0op0PH6K
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 19, 2023
Tot ieri, anterior discursului de la Hudson Institute, von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au avut o întâlnire bipartizană cu senatorii americani din domeniul relațiilor externe, potrivit unui mesaj pe platforma X. În cadrul acesteia, cei doi oficiali europeni au reafirmat „sprijinul nostru comun pentru Ucraina”. De asemenea, părțile și-au reafirmat solidaritatea cu poporul israelian și au făcut un bilanț al deteriorării situației din Orientul Mijlociu.
„Respectarea dreptului internațional trebuie să fie întotdeauna lumina noastră călăuzitoare. Împărtășim, de asemenea, un interes comun în ceea ce privește stabilitatea și siguranța Balcanilor de Vest, cu o cale clară către familia noastră UE”, a transmis Charles Michel.
Good meeting together with @CharlesMichel with a bipartisan delegation from the US Senate.
The transatlantic partnership is strong!
And more needed than ever in turbulent times.
We stand for peace and prosperity.
Supporting Ukraine in its fight for freedom.
Standing by… pic.twitter.com/2EsMMX42hJ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 19, 2023
La rândul său, von der Leyen a transmis, pe aceeași platformă, că au avut „o întâlnire bună” cu delegația bipartizană din Senatul american și că „parteneriatul transatlantic este puternic și mai necesar ca niciodată în vremuri turbulente”.
„Susținem pacea și prosperitatea. Susținem Ucraina în lupta sa pentru libertate. Susținem Israelul și abordarea nevoile umanitare din regiune”, adăugat aceasta.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Ursula von der Leyen lansează Forumul Mondial pentru Tranziția Energetică la Davos și face apel la un efort colectiv pentru a stimula producția de energie regenerabilă a Africii
SUA
UE întinde o ramură de măslin către Trump: Suntem pregătiți să discutăm toate preocupările partenerilor noștri americani. Vrem să punem pe masă un pachet de cooperare
Published
11 hours agoon
January 23, 2025By
Teodora IonUniunea Europeană are un mesaj clar pentru Donald Trump: Suntem pregătiți să negociem.
Comisarul european Maros Sefcovic, responsabil pentru comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, a întins o ramură de măslin către Washington miercuri, la două zile după învestirea președintelui american.
El a declarat pentru Politico că Bruxelles-ul este gata să discute cu noua administrație de la Washington – în ciuda amenințărilor repetate ale lui Trump de a lovi blocul celor 27 de națiuni cu tarife vamale.
”Ascultăm cu mare atenție mesajele care vin de acolo, de la Casa Albă”, a declarat Sefcovic, vorbind în marja Forumului Economic Mondial, în primul său interviu publicat de la preluarea funcției în decembrie.
”Mesajul nostru este foarte clar: suntem pregătiți să ne angajăm. Vrem să punem pe masă [un] pachet de cooperare. Și suntem pregătiți să discutăm toate preocupările partenerilor noștri americani și să continuăm de acolo”, a propus comisarul european.
Amenințările tarifare ale lui Trump au semănat teamă la Bruxelles și în guvernele din întregul bloc, într-un moment în care economia continentului este în declin. Promisiunea sa de a impune Chinei tarife vamale mai mari, punitive, i-a îngrijorat pe lideri că exporturile ieftine destinate odinioară pieței americane vor ajunge să inunde piața europeană.
Comentariile lui Sefcovic se adaugă planului stabilit de gazUrsula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care a lansat marți un avertisment voalat la adresa lui Trump. Fără a-l nominaliza, ea a prezentat numeroasele opțiuni pe care le are UE, cum ar fi intensificarea cooperării ”nu numai cu prietenii noștri de lungă durată, ci cu orice țară cu care împărtășim interese”.
Von der Leyen sugerase deja că o modalitate de a-l descuraja pe Trump să impună noi tarife este ca Europa să cumpere mai mult gaz natural lichefiat din SUA. O altă modalitate de a obține bunăvoința Washingtonului ar fi achiziționarea de echipament militar american.
Chiar dacă Trump nu și-a pus în aplicare amenințarea de a impune tarife universale încă din prima zi, el a continuat de la preluarea mandatului să vorbească urât despre UE, acuzând-o pentru deficitul comercial transatlantic uriaș.
El s-a plâns că Statele Unite au un ”deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”.
Germania se teme că va fi principala țintă europeană a tarifelor comerciale impuse de Trump, deși SUA au devansat China și au devenit principalul partener comercial al primei economii europene.
Într-un demers de diplomație digitală, liderii instituțiilor UE i-au urat succes lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite folosind hashtag-ul comun #EUUS pentru a arăta unitate.
Un potențial conflict comercial ar avea ”un cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut de altfel în timpul primei administrații Trump (2017-2021), când a introdus tarife la oțel și aluminiu”, a punctat acesta.
El a amintit că europenii au oferit atunci un răspuns ”proporțional”, cu taxe suplimentare la produsele americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon.
SUA
Noul șef al diplomației americane reafirmă sprijinul „neclintit” al SUA pentru Israel într-un apel cu Netanyahu
Published
11 hours agoon
January 23, 2025Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a promis miercuri, 22 ianuarie, un sprijin neclintit pentru Israel în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, la două zile după învestirea președintelui Donald Trump, transmite Departamentul de Stat.
Rubio a vorbit cu Netanyahu pentru a „sublinia faptul că menținerea sprijinului ferm al Statelor Unite pentru Israel este o prioritate absolută pentru președintele Trump”, a declarat Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
De asemenea, Rubio „l-a felicitat pe prim-ministru pentru succesele Israelului împotriva Hamas și Hezbollah și s-a angajat să lucreze neobosit pentru a ajuta la eliberarea tuturor ostaticilor rămași reținuți în Gaza”, a spus aceasta.
Fostul președinte american Joe Biden a insistat luni de zile pentru un acord în aceleași linii. Trump a trimis un emisar pentru a ajuta la promovarea unui acord înainte de preluarea mandatului, deși republicanul a declarat de atunci că nu este încrezător că acordul va rezista.
Într-una dintre primele sale acțiuni în funcție, Trump a pus capăt sancțiunilor impuse de Biden coloniștilor israelieni extremiști din Cisiordania din cauza atacurilor lor asupra palestinienilor.
SUA
Președintele Donald Trump îl nominalizează pe Andrew Puzder, fost șef al unor lanțuri de fast-food, drept ambasador al SUA pe lângă UE
Published
12 hours agoon
January 23, 2025By
Andreea RaduPreședintele american Donald Trump a anunțat miercuri că l-a nominalizat drept ambasador al Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană pe Andrew Puzder, un fost șef al lanțurilor de fast-food Hardee’s și Carl’s Jr., informează AFP, ciatat de Agerpres.
„Andy este avocat, om de afaceri, comentator economic și un autor de succes. În 2000, el a fost numit director general al CKE Restaurants, compania-mamă a lanțurilor internaționale de restaurante Carl’s Jr și Hardee’s. În timpul mandatului său de 17 ani ca CEO, Andy a scos compania din dificultăți financiare grave, permițându-i să supraviețuiască”, a spus președintele american pe platforma sa Truth Social.
În 2017, la începutul primului mandat de președinte al lui Donald Trump, Andrew Puzder a fost numit ministru al muncii, dar a fost forțat să se retragă chiar înainte de a prelua funcția după ce a fost prins în mai multe scandaluri. Astfel, el a recunoscut că a angajat la negru timp de câțiva ani o femeie de serviciu a cărei situație nu era reglementată, iar fosta lui soție l-a acuzat de violență domestică, deși ulterior și-a retras acuzațiile.
„Mulțumesc, Donald Trump, pentru nominalizarea de a servi marea noastră țară în calitate de Ambasador al SUA la Uniunea Europeană! Va fi o onoare să contribui la implementarea politicilor administrației Trump pe plan internațional. Împreună, vom proteja interesele Americii în cadrul UE”, a scris Puzder, pe X.
Thank you @realDonaldTrump for the nomination to serve our great country as US Ambassador to the European Union! It will be an honor to help implement the Trump administration’s policies internationally. Together, we will protect America’s interests in the EU.
— Andy Puzder (@AndyPuzder) January 23, 2025
În timpul carierei sale de avocat în Missouri, Andrew Puzder a fost cunoscut ca o figură în mișcarea împotriva dreptului la avort.
Numirea sa va trebui confirmată de Senat.
Donald Trump, proaspăt învestit în funcția de președinte al SUA, a subliniat că „singura modalitate” ca Statele Unite ”să fie tratate corect” este prin taxe vamale, astfel că țările europene vor fi vizate de aceste măsuri, completând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.
„UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău”, a menționat Trump, acuzând că „nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole”, deci „sunt buni pentru taxe vamale”.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, republicanul denunțase deja deficitul comercial al SUA cu UE, comparând Uniunea cu o „Chină mică”, care „profită” de pe urma celei mai puternice economii mondiale.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor
Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%