Deputatul Remus Borza: Lipsa unei susțineri solide pentru Angela Merkel reprezintă o chestiune care i-ar putea pune probleme

Deputatul independent Remus Borza consideră lipsa susținerii solide a noului guvern german condus de Angela Merkel reprezintă o chestiune care i-ar putea pune multe probleme cancelarului.

Într-o postare pe blogul personal, demnitarul român a scris: „Au trecut aproape șase luni de zile din septembrie anul trecut, când au avut loc alegerile parlamentare în Germania. În tot acest timp, Angela Merkel s-a chinuit să încropească o majoritate. Pe 12 martie, a depus jurământul și a preluat cel de-al patrulea mandat de cancelar. Din păcate, nici acum, după șase luni de negocieri foarte dure cu social-democrații, nu s-a bucurat de o largă majoritate. A obținut 364 de voturi, cu doar 9 mai mult decât minimul de 355 de voturi de care avea nevoie, în condițiile în care coaliția de guvernare dispune de 399 de mandate. Asta înseamnă că 35 de parlamentari, atât din propriul partid, CDU, cât și din partea social-democraților lui Schulz nu i-au dat votul de încredere. Este un prim semn de îngrijorare sub aspectul solidității coaliției și al sprijinului de care se bucură Merkel.” 

Citiți și Flacăra franco-germană, reaprinsă la Paris de Angela Merkel și Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor da un impuls unei Europe „aflată în dezordine”

Cu toate acestea, Remus Borza reamintește care sunt atuurile cancelarului, unul fiind chiar buna cooperare cu Franța: „Să nu uităm, totuși, că Angela Merkel este cancelarul Germaniei din 2005, fiind cel mai longeviv șef de guvern din Europa, dar începe să se observa și o oarecare uzură și lipsă de susținere politică pentru Angela Merkel. În această cheie, poate fi înțeleasă și recenta promovare în partid a cancelarului landului Saar, Annegret Kramp Karrenbauer, care, în urmă cu două săptămâni, a fost impusă de Angela Merkel secretar general al CDU, respectiv numărul doi în partid. Angela Merkel, un politician cu o vastă experiență politică, este conștientă de riscul de a nu-și duce la bun sfârșit și cel de-al patrulea mandat, motiv pentru care își pregătește succesiunea atât la partid, cât și la Guvern. Cu toate astea, Merkel își începe în forță mandatul. Joi, a semnat, alături de președintele american, cel francez și premierul britanic o scrisoare adresată lui Vladimir Putin prin care acuza Rusia de tentativă de asasinat împotriva spionului rus, dar și englez, Serghei Skripal. De vineri efectueaza o primă vizită oficială la Paris, unde, împreună cu aliatul ei, Emmanuel Macron, președintele Franței, pune la cale viitorul Europei.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.