Deutsche Welle: România şi Bulgaria fac presiuni să intre în Schengen, dar se pare că vor rămâne ”copiii problemă ai UE”

România şi Bulgaria, care nu pierd nicio ocazie să se prezinte drept state UE stabile şi sigure, fac presiuni să fie primite în zona Schengen, dar se pare că vor rămâne ”copiii problemă ai Uniunii Europene”, scrie Deutsche Welle.

Ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva a îndemnat din nou UE să-şi extindă frontiera zonei de liberă circulaţie Schengen.

FOTO: Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Twitter

Într-un interviu acordat recent cotidianului german Die Welt, ea nu a îndemnat doar la ridicarea controalelor temporare la frontiere în Uniune, ci a cerut ca ţara sa şi România să fie primite în Schengen până la sfârşitul anului.

Propunerea şefei diplomaţiei bulgare are o oarecare greutate politică, în contextul în care Bulgaria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european, însă iniţiativa nu este deloc nouă, notează publicația germană.

Politicieni români şi bulgari cer aderarea la Schengen regulat, încă de la aderarea celor două ţări la UE, la 1 ianuarie 2007, însă de fiecare dată cererile le-au fost respinse din cauza unor deficienţe în domeniul statului de drept şi luptei împotriva corupţiei.

Deşi Comisia Europeană (CE) consideră că ambele state UE îndeplinesc criteriile ”tehnice”, un număr de state UE cu Franţa şi Germania în frunte şi-au exprimat rezervele. Iar unii critici consideră că pe bună dreptate, că aderarea ar fi prematură.

Joachim Herrmann, ministrul de Interne german, unul dintre cei mai sceptici critici, aprecia într-un interviu recent că ar fi de dorit ca România și Bulgaria să adere la Schengen pe termen lung. El a subliniat că este necesar ca securitatea cetățenilor nemți să nu fie periclitată. El vede o amenințare „corupția extinsă și problemele masive cu crima organizată”, aferente României și Bulgariei.

Înaintea alegerilor legislative din septembrie, cancelarul geman, Angela Merkel, și-a arătat susținerea față de aderarea tuturor statelor membe ale UE la zona Schengen. Ea a catalogat propunerea președintelui CE Jean-Claude Juncker de admitere cât mai rapid posibilă a României și Bulgariei în Schengen drept ”o abordare rezonabilă”, dar a îndemnat la prelungirea controlelor la frontiera Germaniei, evocând o lipsă de protecție la frontierele externe.

Între timp, Jucker a devenit mai rezervat în ceea ce privește îndemnrurile sale cu privire la aderare la Schengen, cel puțin privința României. El a declarat recent la Bruxelles că România a făcut pași mari în privința statului de drept, însă a adăugat că CE nu va accepta un regres. Juncker a mai adăugat că dacă România nu-și revizuiește reformele, acest lucru va afecta discuțiile cu privire la aderarea sa la Schengen.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.