Connect with us

U.E.

Doar o soluție bazată pe dreptul internațional va aduce pacea în Orientul Mijlociu, nu una militară, subliniază Josep Borrell: Vocea rațiunii trebuie să învingă vocea urii

Published

on

© European Union, 2024

Doar o soluție bazată pe dreptul internațional va aduce pacea în Orientul Mijlociu, nu una militară, a subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea din Iordania.

”Toate ființele umane au demnitate egală și nu există nimic mai stupid creat de umanitate decât antisemitismul, sau <<anti-orice>> care reprezintă apartenența la un grup uman – din cauza religiei, a culturii sau a considerațiilor etnice. Doar pe această bază putem face pace. Nu-i ascultați pe cei care pretind o victorie totală. Victoria nu este niciodată totală. Să vorbim despre incluziune. Să vorbim despre ridicarea podurilor, construirea de poduri în loc de ziduri. În ceea ce privește situația din Palestina, trebuie să lucrăm pentru o voce a păcii. Trebuie să ne ridicăm vocea împotriva mesajelor de ură, trebuie să ne ridicăm vocea împotriva minciunilor, împotriva caricaturilor, împotriva oamenilor care îl înfățișează pe celălalt ca pe un animal, care nu merită să trăiască”, a subliniat Josep Borrell într-unul dintre ultimele sale discursuri înainte de a-i preda ștafeta succesoarei sale Kaja Kallas.

El a îndemnat la acțiune ”atunci când se comit atrocități”, indiferent cine este autorul, pentru că o ”oroare nu justifică o alta”.

”Trebuie să ne ridicăm vocea oriunde și oricine încalcă dreptul internațional. Da, dreptul la apărare există, dar dreptul la apărare, ca orice alt drept, are limite: limitele Dreptului Internațional. Trebuie să avem mare grijă ca aceste limite să fie respectate și atunci când nu sunt – fie în Ucraina, fie în Gaza – trebuie să ridicăm vocea”, a explicat Înaltul Reprezentant al UE într-o critică la adresa Rusiei și Israelului.

În încheiere, acesta a subliniat că ”vocea rațiunii trebuie să învingă vocea urii. Aceasta este singura cale de a face pace”, a conchis Josep Borrell, un critic al răspunsului militar al Israelului în Gaza, țară pe care o acuză că a încălcat drepturile omului și dreptul internațional.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Înaltul Reprezentant al UE a propus suspendarea oficială a dialogului politic cu Israelul.

Propunerea lui Borrell se bazează pe Acordul de Asociere UE-Israel, care conține prevederi obligatorii cu privire la drepturile omului.

La începutul acestui an, Spania și Irlanda au trimis o scrisoare comună prin care au cerut o „revizuire urgentă” a acordului, pe fondul crizei umanitare generate de ofensiva militară a Israelului în Gaza, un teritoriu extrem de dens populat.

Doar că ambele inițiative, și cea a celor două țări, și cea a Înaltului Reprezentant, s-au lovit de opoziția unor state precum Germania sau Ungaria, aliate în UE ale Israelului, fiind nevoie de unanimitate pentru o decizie în această direcție.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Ucraina urmează să primească aproximativ 3,5 miliarde de euro, după ce Consiliul UE a aprobat o a treia plată de granturi și împrumuturi nerambursabile pentru Ucraina în cadrul Facilității pentru Ucraina. Obiectivul principal al Facilității este de a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și recuperarea, reconstrucția și modernizarea acesteia.

Cu această a treia plată, Ucraina va primi aproape 20 de miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Ucraina, de la intrarea sa în vigoare acum un an, informează un comunicat al Consiliului UE.

Consiliul UE a concluzionat astăzi că Ucraina a îndeplinit condițiile necesare prevăzute în Planul Ucraina pentru a primi o a treia plată din cadrul Facilității Ucraina.

Ucraina a demonstrat cu succes că a pus în aplicare 13 măsuri diferite. Acestea includ, printre altele, adoptarea de reforme pentru a crește utilizarea energiei regenerabile; creșterea autonomiei autorității de reglementare în domeniul energiei; simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în conformitate cu standardele UE; adoptarea unei strategii pentru agricultură și dezvoltare rurală (inclusiv îndepărtarea minelor de teren din zonele agricole); și continuarea activității de întocmire a listei materiilor prime strategice și critice.

Citiți și: UE este la Kiev la trei ani de la debutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei: Nu este în joc doar destinul Ucrainei, ci și destinul Europei; Un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro pentru Kiev

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, iar în august Consiliul a dat undă verde primei plăți periodice.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde euro sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

Published

on

© Dan Motreanu / Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a semnat o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus.

„România este țara din UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să propună soluții speciale în cadrul Politicii de Coeziune. Acest lucru va permite o redresare economică eficientă, va opri plecările de cetățeni și va consolida comunitățile locale din aceste regiuni”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Dan Motreanu a subliniat că cetățenii din aceste regiuni se confruntă zilnic cu efectele negative ale războiului provocat de Rusia în Ucraina, menționând că valul mare de refugiați pune o presiune semnificativă pe sectorul locativ, serviciile medicale și infrastructura publică locală.

De asemenea, europarlamentarul român a avertizat că amenințările hibride, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare exacerbează și mai mult destabilizarea, subminând coeziunea socială și descurajând investitorii.

„Ca urmare, observăm o depopulare în creștere, falimentul companiilor, o creștere a șomajului și marginalizarea progresivă a acestor regiuni. n calitate de europarlamentar, acționez pentru sprijinirea acestor regiuni. În cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, am susținut un amendament care prevede alocarea a 0,26% din bugetul UE pentru politica de coeziune exclusiv regiunilor de frontieră și zonelor rurale, pentru a sprijini dezvoltarea acestora și pentru a întări securitatea la nivel local”, a concluzionat Dan Motreanu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

Published

on

© European Union, 2025

Airbus, Dassault Systèmes și peste 90 de companii europene din domeniul tehnologic și grupuri industriale au cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să creeze un fond suveran pentru infrastructură, cu scopul de a consolida investițiile publice în tehnologiile avansate. Apelul a fost făcut într-o scrisoare deschisă, datată 14 martie, obținută de Reuters, relatează Agerpres.

Scrisoarea subliniază nevoia stringentă ca Europa să-și protejeze autonomia strategică în sectoarele critice, în contextul măsurilor recente luate de Statele Unite și Uniunea Europeană. Companiile avertizează că dependența excesivă a Europei de tehnologii externe reprezintă un risc major pentru securitate, fiabilitate și creșterea economică.

Fondul propus ar trebui să finanțeze sectoare esențiale din lanțul valoric tehnologic, cum ar fi calculul cuantic și dezvoltarea semiconductorilor. Semnatarii susțin că o astfel de inițiativă este vitală pentru atingerea independenței tehnologice a Europei.

De asemenea, scrisoarea solicită adoptarea unei politici de achiziții publice “Buy European” („Cumpără european”, n.r.) pentru a stimula cererea și a încuraja companiile europene să investească în tehnologii critice. Această măsură nu ar avea scopul de a exclude jucătorii non-europeni, ci de a crea un mediu competitiv favorabil furnizorilor europeni.

Printre susținătorii apelului se numără OVHcloud, Institutul European de Software, European Startup Network, Asociația Germană de Inteligență Artificială, Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) și banca publică franceză Bpifrance. Scrisoarea a fost adresată și comisarului european pentru tehnologie, Henna Virkkunen.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
CONSILIUL UE30 minutes ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA40 minutes ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski, primă convorbire cu noul premier al Canadei. Intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, discutată

EDITORIALE3 hours ago

Iulian Chifu: Acord de pace, nod gordian sau șah etern: conflictul din Karabakh

SUA3 hours ago

Conflictul tarifar dintre SUA și UE pune în pericol afaceri transatlantice cu o valoare anuală de 9.500 de miliarde de dolari, avertizează AmCham EU

SUA19 hours ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending