Connect with us

U.E.

Socialiștii europeni, mesaj de susținere pentru Marcel Ciolacu și PSD la alegerile prezidențiale și parlamentare: Ați lucrat neobosit pentru progres social, stat de drept și stabilitate

Published

on

© PES

În ajunul alegerilor prezidențiale și parlamentare cruciale din următoarele săptămâni din România, Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a transmis joi un mesaj “puternic de susținere” formațiunii social-democrate din România care activează în cadrul familiei europene în calitate de membru cu drepturi depline, Partidul Social Democrat (PSD), și liderului său Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat emis de PES.

Socialiștii și democrații europeni cred cu tărie în succesele partenerilor lor români.

“Marcel, tu și întregul PSD ați lucrat neobosit pentru a promova progresul social, a susține statul de drept și a asigura stabilitatea în regiune. Ai reușit să ții la distanță forțele distructive de extremă dreapta din România și ești un lider important al familiei noastre social-democrate din Europa. Din aceste motive, sunt încântat să extind sprijinul PES pentru candidatura dumneavoastră la funcția de președinte al României. Cred în succesul dvs. în alegeri și îmi doresc ca munca dvs. de a duce România mai departe pe calea sa către un progres sporit și prosperitate pentru toți să continue din poziția de președinte al țării. Cred în rezultatul bun al PSD și la alegerile generale”, a declarat Stefan Löfven, președintele PES.

Pe 24 noiembrie, alegătorii români se vor prezenta la urne pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.

La 1 decembrie, cetățenii sunt chemați la vot vor alege un nou Parlament al României – 330 de membri ai Camerei Deputaților, precum și 136 de membri ai Senatului.

Marcel Ciolacu – lider al PSD din 2019 și prim-ministru al României din 2023 – este candidatul PSD pentru funcția de președinte al României. Sondajele plasează PSD – în prezent cel mai mare partid din Parlamentul României, cu 103 deputați și 49 de senatori – pe primul loc, conchide sursa citată.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a criticat susținerea predecesorului său Mateusz Morawiecki pentru George Simion, după ce fostul premier polonez și actual președinte al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) s-a aflat vineri la București alături de președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a depus candidatura pentru scrutinul prezidențial din luna mai la Biroul Electoral Central.

Donald Tusk a scris pe Facebook că România este un partener “cheie în apărarea graniței de est a Uniunii și NATO”, iar fostul premier Mateusz Morawiecki susține un candidat pro-rus și anti-european. „Nici măcar nu se mai prefac”, a scris premierul Poloniei.

“Morawiecki la București l-a susținut pe George Simion la alegerile prezidențiale din România. El este liderul partidului AUR deschis pro-rus și anti-european. România este un partener cheie în apărarea graniței de est a Uniunii și NATO. Nici măcar nu se mai prefac”, a precizat Donald Tusk.

 

Mateusz Morawieck a fost prim-ministru al Poloniei din 2017 până în 2023. Membru al partidului conservator Lege și Justiție (PiS), el a fost înlocuit în funcția de premier de Donald Tusk, liderul opoziției pro-europene. În februarie 2025, Mateusz Morawiecki a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din 2020.

În luna decembrie, la o săptămână după ce Curtea Constituțională din România a anulat alegerile prezidențiale pe fondul unor ingerințe externe și a unui proces electoral viciat, premierul Donald Tusk a denunțat interferența rusă în alegerile din România și a avertizat Moscova împotriva oricăror imixtiuni având în vedere că Polonia are alegeri prezidențiale în 2025, tot în luna mai. Primul tur este programat pentru data de 18 mai, când în România ar trebui să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin, iar turul al doilea al prezidențialelor din România ar urma să se desfășoare la 1 iunie.

Potrivit sondajelor, favorit pentru câștigarea alegerilor este primarul capitalei Varșovia, Rafal Trzaskowski, care candidează din partea Coaliției Civice a premierului Tusk. Trzaskowski a candidat și în 2020, dar a pierdut în fața președintelui Andrzej Duda, care acum nu mai are dreptul să candideze. Din partea PiS candidează istoricul Karol Nawrocki.

 

Continue Reading

U.E.

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

Published

on

© Bundespräsident

Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele asupra democrației pe care le are modificarea peisajului media, anunță DPA, citat de Agerpres.

Există o schimbare fundamentală în comunicarea politică, a declarat Steinmeier pentru ziarul Augsburger Allgemeine într-un interviu publicat sâmbătă.

”Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale – iar acest lucru schimbă profund democrația noastră”, a menționat oficialul german.

”Nu există nicio îndoială: climatul de socializare s-a schimbat în aproape toate democrațiile occidentale. Opiniile noastre se ciocnesc din ce în ce mai puternic. Rețelele de socializare funcționează pe principii de alb sau negru, da sau nu. Această pierdere a chibzuinței este îngrijorătoare. Rămâne de datoria noastră să pledăm neobosit pentru coexistența pașnică și să dăm un exemplu. În același timp, politicienii trebuie să acorde și mai multă atenție problemelor care îi preocupă pe cetățeni de ceva timp”, a semnalat președintele Germaniei.

Uniunea Europeană este prima jurisdicție din lumea care are un Act privind serviciile digitale care va reechilibra drepturile și responsabilitățile utilizatorilor, ale intermediarilor online, inclusiv ale platformelor online, precum și ale platformelor online foarte mari, și ale autorităților publice.

DSA conține obligații de diligență la nivelul UE care se vor aplica tuturor serviciilor digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conținutului ilegal, precum și o protecție cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online.

În domeniul de aplicare al DSA intră diverse servicii de intermediere online. Obligațiile acestora în temeiul DSA depind de rolul, dimensiunea și impactul lor asupra ecosistemului online. Aceste servicii intermediare online includ:

  • Serviciile intermediare care oferă infrastructură de rețea: Furnizorii de acces la internet, registratorii de nume de domenii;
  • Servicii de găzduire, cum ar fi cloud computing și servicii de găzduire web;
  • Motoare de căutare online foarte mari, cu peste 10 % din cei 450 de milioane de consumatori din UE și, prin urmare, cu o responsabilitate mai mare în ceea ce privește limitarea conținutului ilegal online;
  • Platformele online care reunesc vânzătorii și consumatorii, cum ar fi piețele online, magazinele de aplicații, platformele de economie colaborativă și platformele de socializare;
    platformele online foarte mari, cu o rază de acțiune de peste 10 % din cei 450 de milioane de consumatori din UE, care ar putea prezenta riscuri deosebite în ceea ce privește diseminarea de conținuturi ilegale și prejudicii societale.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

Published

on

© European Union, 2024

Consiliul Uniunii Europene a adoptat poziția de negociere cu privire la regulamentul care va impune tarife pentru restul produselor agricole din Rusia și Belarus, precum și pentru anumite îngrășăminte pe bază de azot.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, se așteaptă ca tarifele să reducă veniturile din exporturile rusești, limitând astfel capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Produsele agricole afectate de noile tarife reprezintă 15% din totalul importurilor agricole din Rusia (în 2023). Odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife, toate importurile agricole din Rusia vor fi supuse tarifelor UE.

În 2023, importurile de îngrășăminte în cauză din Rusia reprezentau peste 25% din importurile totale ale Uniunii: aproximativ 3,6 milioane de tone în valoare de 1,28 miliarde de euro.

”Vom monitoriza cu atenție punerea în aplicare a acestor tarife pentru a ne asigura că industria de îngrășăminte și agricultorii din UE sunt protejați, reducând în același timp dependențele UE, menținând securitatea alimentară globală și slăbind și mai mult economia de război a Rusiei”, a decplarat Krzysztof Paszyk, ministrul dezvoltării și tehnologiei din Polonia, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Tarifele urmăresc să reducă dependența de Rusia și Belarus, să stimuleze producția internă și să sprijine industria de îngrășăminte a UE, asigurându-se în același timp că Rusia nu beneficiază din punct de vedere comercial de continuarea exporturilor către Uniune.

Acestea vor permite, de asemenea, diversificarea aprovizionării din țări terțe pentru a crea o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod esențial, pentru a garanta că îngrășămintele rămân accesibile pentru agricultorii din UE.

Majorările tarifare pentru îngrășăminte vor avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.

Propunerea include, de asemenea, măsuri de atenuare a impactului asupra agricultorilor din UE, în cazul unei creșteri semnificative a prețurilor la îngrășăminte.

Odată ce Parlamentul European își va fi adoptat poziția, ambele instituții vor trebui să convină asupra unui text comun. Consiliul va adopta apoi în mod formal regulamentul cu majoritate calificată.

Citiți și: UE propune tarife pentru produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus: Scopul nostru este de a slăbi și mai mult economia de război a Moscovei

Vestea vine după ce Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să prelungească cu șase luni măsurile restrictive ce îi vizează pe cei responsabili pentru subminarea și amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță extinderea sancțiunilor UE împotriva Moscovei pentru alte 2.400 de persoane și entități rusești

Măsurile restrictive existente prevăd restricții de călătorie pentru persoanele fizice, înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziția persoanelor și entităților enumerate fonduri sau alte resurse economice. Sancțiunile vor continua să se aplice la aproape 2 400 de persoane și entități vizate ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
RUSIA28 minutes ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE14 hours ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE15 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA16 hours ago

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

U.E.17 hours ago

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

MAREA BRITANIE20 hours ago

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

ROMÂNIA21 hours ago

Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră

CONSILIUL UE21 hours ago

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

EVENIMENTE22 hours ago

România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah

MAREA BRITANIE15 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending