Donald Tusk și președinția malteză a UE, poziție comună privind stoparea valului de refugiați din Libia: Măsuri decisive trebuie luate înainte de această primăvară

Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru a reduce valul de refugiați care vor ajunge din Libia în Italia în următoarele luni sau populiștii vor reuși să exploateze cu succes criza migranților în cadrul viitoarelor alegeri naționale, au avertizat Donald Tusk, președintele Consiliului European și Joseph Muscat, președintele Consiliului Uniunii Europene, informează Politico Europe.

Donald Tusk și  Joseph Muscat au afirmat că „acțiuni decisive trebuie întreprinse înainte de această primăvară și înainte de această vară”, potrivit publicației olandeze De Volkskrant. „Valorile europene sunt în pericol dacă nu acționăm acum”, au susținut la unison aceștia.

Tusk și Miscat au afirmat că paza de coastă libiană trebuie să își intensifice eforturile pentru a preveni bărcile folosite de migranți să ajungă la malurile europene. Potrivit  De Volkskrant, aproximativ 90% dintre migranții care ajung în Italia provin din Libia.

Comisia Europeană va prezenta miercuri planurile pentru a opri valul de refugiați . Se așteaptă ca aceasta să ofere Libiei 200 de milioane de europe ajutor financiar în anul 2017 pentru a fi folosit pentru instruirea pazei de coastă și pentru repararea și achiziționarea navelor. Statelor membre UE li se va cere să contribuie cu alte 200 de milioane de euro, solicitându-li-se, de asemenea, să ofere informații despre rețelele de traficanți de carne vie.

Comisia și Consiliul vor avea în vedere și o mai strânsă cooperare cu Nigeria, Eritreea, Gambia și Coasta de Fildeș, state din care privin mulți migranți, scopul fiind acela de a ușura procesul de returnare a migranților care nu îndeplinesc condițiile pentru azil.

Miniștii de justiție vor discuta aceste planuri săptămâna aceasta înainte ca liderii europeni să se întâlnească în Malta, pe 3 februarie.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.