Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, face eforturi ca Legislativul de la Bruxelles să aibă un cuvânt de spus în cheltuirea corectă a celor 672,5 mld. de euro post-pandemie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind Facilitatea de Redresare și Reziliență, alături de colegii Siegfried Mureșan (PPE) și Eider Gardiazabal (S&D), face eforturi pentru ca Parlamentul să aibă un cuvânt de spus în cheltuirea corectă a celor 672,5 miliarde de euro de către statele membre ale Uniunii Europene, în eforturile lor de recuperare economică în urma pandemiei de coronavirus. 

Într-un interviu pentru POLITICO, Dragoș Pîslaru declara că „este o chestiune de legitimitate politică” ca Parlamentul European să poată aproba, alături de Consiliu, finanțările pentru redresare care vor merge în statele membre, subliniind în acest sens că „vom apăra acest drept până la final”. 

În acest context, Parlamentul este îngrijorat, pe de-o parte, ca reprezentant al cetățenilor europeni, că nu va fi implicat în guvernanța acestui fond pentru a garanta că banii sunt cheltuiți corect, și, pe de altă parte, că formalitățile birocratice vor îngreuna acordarea asistenței financiare statelor membre grav afectate de pandemie. 

„Am fost votat de mai mult de 2 milioane de oameni în România” la alegerile de anul trecut, a spus fostul ministru al Muncii. „Cum aș putea să mă întorc spre ei … și să spun că nu avem nicio pârghie de control, indiferent de modul în care vor fi cheltuiți banii?”, a adăugat acesta. 

La finele unui Consiliu European care a durat cinci zile, liderii din UE au convenit în luna iulie ca statele membre să poată beneficia de granturi nerambursabile în valoare totală de 390 de miliarde de euro și de împrumuturi de 360 de miliarde de euro din fondul de recuperare economică Next Generation EU (NGEU), instrument propus de Comisia Europeană pentru a gestiona efectele economice negative ale pandemiei. Din acest fond, 672,5 miliarde de euro se vor duce către Facilitatea de Redresare și Reziliență, pilonul de investiții și creștere al NGEU, iar restul banilor vor fi distribuiți între următoarele programe europene individuale: REACT-EU (47,5 miliarde de euro); Orizont Europa (5 miliarde de euro); InvestEU (5,6 miliarde de euro); Dezvoltare rurală (7,5 miliarde de euro); Fondul pentru o tranziție justă (10 miliarde de euro) și rescEU (1,9 miliarde de euro).

Pentru a accesa acești bani, statele membre trebuie să depună la Comisia Europeană planuri naționale de redresare și reziliență care să conțină inițiative bazate pe nevoi reale și care generează creștere economică și bunăstare socială în logica tranziției digitale și ecologice. Comisia Europeană trebuie să-și dea avizul privind aceste planuri în termen de două luni.

Însă, potrivit documentului de negociere convenit de liderii din UE, rolul principal în guvernanța ajutorului financiar acordat statelor membre revine Comisiei Europene și Consiliului, Comisia fiind obligată să solicite punctele de vedere ale adjuncților miniștrilor de finanțe înainte de semnarea planurilor de ajutor. Aceștia din urmă pot reține fondurile timp de trei luni dacă există temeri că un guvern ignoră cerințele de reformă, astfel încât liderii să poată discuta despre abateri la nivelul Consiliului European. Această clauză a fost impusă de așa-numitele „state frugale”, Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, pentru a fi de acord cu formula negociată privind instrumentul NGEU. 

În acest sens, Pîslaru a declarat că este sensibil la îngrijorările Parlamentului și speră că, împreună cu Comisia și Consiliul, vor putea dezvolta un sistem de guvernare „mai flexibil” decât ceea ce au convenit liderii luna trecută.

De exemplu, spunea eurodeputatul român, Parlamentul ar putea verifica procedura dacă Comisia ar acorda subvenții sau împrumuturi prin acte delegate ( competența Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general pentru a completa sau modifica anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ).  În cadrul acestui proces, Parlamentul sau Consiliul pot respinge o decizie a Comisiei cu votul majorității într-un anumit termen, de obicei una până la trei luni. „Evident, acest lucru ar aduce de fapt un strat suplimentar de birocrație”, a recunoscut Pîslaru, ceea ce ar fi o soluție de evitat. 

Potrivit POLITICO, Pîslaru, Mureșan și Gardiazabal planifică o rundă cheie de discuții pe 24 august pentru a soluționa dezacordurile privind astfel de condiții de politică economică pe care PPE și alte grupuri conservatoare doresc să le includă în planurile de reformă naționale.

Aceste condiții ar putea obliga guvernele să-și limiteze deficitele bugetare și să-și reducă datoria publică, idee la care grupul S&D se opune cu fermitate. 

De altfel, nici Dragoș Pîslaru nu vede sensul unor astfel de condiționalități, ținând cont de suspendarea temporară a Pactului de Stabilitate și Creștere și a regulilor bugetare care le impuneau statelor membre să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB,  cel puțin până în 2022, pentru a ajuta guvernele să facă față crizei de sănătate.

regulilor bugetare care le impuneau statelor membre să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB.

Pe de altă parte, eurodeputații sunt de acord cu întărirea garanțiilor împotriva plăților către țările care nu respectă legislația UE – ceea ce ar putea oferi Comisiei un avantaj în disputele cu Ungaria și Polonia.

Parlamentul European dorește, de asemenea, să extindă sfera reformelor pentru care țările pot cheltui banii de recuperare. Textul din iulie menționează doar proiecte ecologice și digitale, însă Pîslaru a declarat că eurodeputații vor să includă încă patru domenii pentru investiții: politici industriale în conformitate cu un document al Comisiei din martie; nevoi sociale, cum ar fi școlarizarea, locuințele și asistența medicală; reforma administrațiilor publice; și sprijin pentru tineri, în special pentru educație și programele de schimb.

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, aceste noi mențiuni ar corespunde cu așteptările cetățenilor: „Există sondaje care sugerează că în unele părți ale Europei, aprecierea tinerilor față de visul UE se estompează”, a spus el. „Cred că acesta este unul dintre cele mai periculoase lucruri care se întâmplă.”

Pe 26 august, cei trei co-raportori ar urma să înainteze Parlamentului un prim draft al actului legislativ pentru înființarea Facilității de Redresare și Reziliență. 

Dragoș Pîslaru

PE a adoptat Rezoluția pentru Tineri, inițiată și coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru. Setul de politici propus cuprinde investiții și sprijin pentru tânăra generație afectată de pandemie

Published

on

© European Union 2022- Source : EP

Parlamentul European a adoptat joi, 17 februarie, Rezoluția pentru Tineri, inițiată și coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, în calitate de raportor, în Comisia de muncă și afaceri sociale EMPL, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Setul de politici propus cuprinde investiții și sprijin pentru tânăra generație afectată de pandemie, pentru integrare pe piața muncii, pentru mobilitatea forței de muncă și competențe pentru viitor și pentru combaterea excluziunii sociale.

Votul final în Parlamentul European pe Rezoluția pentru Tineri a fost: 580 pentru, 57 împotrivă și 55 abțineri.

„Am reușit azi, în numele grupului Renew Europe și al USR PLUS, adoptarea Rezoluției pentru Tineri! Ne-am angajat să redăm tinerilor oportunitățile pe care le-au pierdut în ultimii doi ani, dar nu numai, prin măsuri puternice și imediate”, spune Dragoș Pîslaru, inițiator și raportor al Rezoluției pentru Tineri, președinte al Comisiei de muncă și afaceri sociale.

La nivel european, tinerii sunt acum de două ori mai expuși posibilității de a fi șomeri decât alte grupe de vârstă și expuși ca atare de două ori mai puternic la riscul de sărăcie. A doua cauză de deces pentru un tânăr european a fost, în 2021, suicidul. Trei tineri din zece cu vârste între 10 și 19 ani se sinucid în fiecare zi în Europa. Iar cifrele dramatice de sănătate mintală sunt direct corelate cu creșterea șomajului în rândul lor.

„Pentru orice tânăr, anxietatea, îndoiala și întrebările vor fi însoțitori constanți la începutul vieții de adult. Iar azi, ei se confruntă cu și mai multe greutăți. Sunt prinși între schimbările tehnologice ale vitezei luminii și sisteme educaționale neschimbate de zeci de ani, iar acum au pierdut și doi ani prețioși din cauza pandemiei. Iar în vremuri fără precedent, trebuie să facem eforturi fără precedent. Ca să știm ce avem de făcut, trebuie doar să ascultăm tinerii pentru a ști care sunt nevoile lor: oportunități. Acces la soluții. Certitudine. Înțelegere”, arată europarlamentarul Dragoș Pîslaru.

Ce propune Rezoluția pentru Tineri

Rezoluția pentru Tineri adoptată joi de Parlamentul European a fost creată nu doar pentru a diminua efectele pandemiei asupra lor, ci și pentru a ridica poveri existente dinainte de pe umerii acestei generații. Prioritățile esențiale pentru dezvoltarea profesională și socială a tinerilor sunt legate de investiții reale în ei, integrare reală pe piața muncii, mobilitate și competențe, alături de integrarea cât mai completă a categoriilor defavorizate, după cum urmează:

  • O platformă digitală unică, One Youth, One Europe, care să reunească oferte de muncă, ghiduri de CV, de angajare, de interviu, formări gratis online, oferte de studii, de bursă, de stagii, programe de mentorat și de asistență (civice, publice sau private), acces la cultură, posibilități de voluntariate la ei în zonă dar și în alte părți ale UE și, mai ales, surse posibile de finanțare pentru toate acestea și pentru ideile tinerilor. Platforma ar trebui să producă și conținut adaptat la nevoile lor – chiar și pe TikTok sau Twitch, dacă este nevoie.
  • Crearea unui Serviciu Civic European pentru grupul de vârstă 18-30, unde tinerii vor putea face câte un program de voluntariat la ei în țară, urmat de unul în alt stat membru European. Combinat cu programele similare de la nivel național și cu Corpul European de Solidaritate, ar corela nevoia tinerilor de experiență în CV-uri cu nevoile multor regiuni de resurse umane, mai ales în domeniul social și civic, cel puțin temporare.
  • Propunerile pentru sănătatea mintală, cu lansarea unei Rețele Europene care să ofere oricărui tânăr o consultație gratuită pe probleme de sănătate mintală, urmând apoi ca ei să fie îndrumați către soluțiile naționale care le sunt cele mai la îndemână. Pentru țările ca România, unde soluțiile nu sunt mereu existente, Rețeaua ar ajuta și la schimburi de bune practici și dezvoltarea competențelor (și cantităților) de personal la nivel de țară.
  • Un număr unic european pentru sănătatea mintală, pe modelul 112. Un singur număr în tot UE unde oricine care are griji, stres, anxietate, sau mai mult, știe că poate suna, că va fi ascultat(ă) fără judecată și i se va oferi îndrumarea de care are nevoie.
  • Consiliere în carieră, accesul grupurilor vulnerabile la oportunități, asistență pentru locuire, asistență specială pentru tinere (care sunt mai afectate de discriminare și problemele generate de pandemie) șamd.
  • Propuneri pe mobilitate, cultură, un Fond European de Împrumuturi pentru Studii.
  • Cooptarea tinerilor, cât mai repede, în procesul de decizie, în grupuri de lucru europene, acolo unde se formulează toate politicile și legile care le vor descrie viața. Asta ar însemna și o clauză prin care viitoarele legislații trebuie să fie evaluate și din punct de vedere al impactului asupra tinerilor, la fel cum se face azi, de exemplu, cu evaluarea din perspectiva impactului de mediu.
  • Un cadru legislativ comun european pentru stagii plătite. Dacă în România este obligatoriu acum ca toate stagiile să fie plătite, asta nu este evident la nivel european, iar mulți tineri sunt încă mai mult sau mai puțin exploatați în așa zise stagii neplătite care sunt de fapt locuri de muncă full-time, din punct de vedere al timpului și efortului. Este o practică ce trebuie să dispară.

Continue Reading

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, ales președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri Sociale din PE: Un semnal că România câștigă o reputație tot mai bună în UE!

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR, Renew Europe) a fost ales luni președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European, potrivit unui mesaj pe Facebook. Alegerea acestuia în fruntea Comisiei EMPL este „un semnal că România câștigă o reputație tot mai bună în Uniunea Europeană!”.

„Sunt onorat să vă anunț că am fost ales astăzi președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL)! Este un rol-cheie de reprezentant al instituției și un semnal că, prin munca eurodeputaților USR în grupul politic Renew Europe, România câștigă o reputație tot mai bună în Uniunea Europeană!”, scrie Dragoș Pîslaru, pe Facebook.

Activitatea comisiei pe care o va conduce are impact asupra drepturilor muncitorilor români atât din țară, cât și din străinătate, asupra bunăstării și viitorului copiilor și tinerilor, asupra creării de locuri de muncă mai bine plătite, asupra agendei de combatere a sărăciei și excluziunii sociale.

„De la începutul mandatului, mi-am pus toată energia pentru a ne asigura că agenda Uniunii Europene nu este doar un concept abstract, ci că ajunge să facă bine oamenilor. Demersurile mele de a avea un pilon pentru copii și tineri în Mecanismul de Redresare și Reziliență, rezoluția pentru lucrătorii mobili din Europa, Garanția pentru Copii, Rezoluția pentru Tineri, toate acestea îmi dau încredere că în restul mandatului vom putea aduce beneficii concrete pentru cei care au nevoie de ele.
Acesta este angajamentul meu în noua funcție, care nu este doar un câștig pentru mine și pentru USR, ci pentru toți românii și toți cetățenii europeni!”, mai scrie eurodeputatul Renew Europe.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL40 minutes ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.2 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

ROMÂNIA3 hours ago

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

ROMÂNIA20 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending