Connect with us

MEDIU

Emil Boc: Cluj-Napoca, primul oraș din România care aderă la Acordul privind Orașele Verzi inițiat de Comisia Europeană

Published

on

© Emil Boc-Facebook

Cluj-Napoca a devenit primul oraș din România care aderă la Acordul privind Orașele Verzi (Green City Accord), o inițiativă a Comisiei Europene, a anunțat vineri edilul acestui municipiu, Emil Boc.

În ședința de Consiliu local din 24 martie a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care orașul nostru aderă unei inițiative europene care vizează dimensiunea verde a orașelor – Acordul privind Orașele Verzi (Green City Accord).

Orașul nostru este primul din România care aderă la acest acord, ceea ce demonstrează determinarea noastră de a crea o calitate a vieții ridicată pentru cetățeni, la fel ca în celelalte state europene”, a afirmat Boc.

El a indicat că dimensiunea verde este deja o prioritate pentru municipiul pe care îl conduce, precizând că în proiectul de buget pentru anul 2021 sunt incluse peste 160 ha de spații verzi nou create și alte 30 de ha de spații verzi care există deja și vor fi extinse.

Infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă la mașina personală au de asemenea alocate sume semnificative în bugetul pentru acest an.

De asemenea, în fiecare dintre cartierele orașului sunt prevăzute plantări de arbori și îmbunătățiri ale spațiilor verzi, precum și investiții privind salubritatea și colectarea selectivă.

“Orașul nostru s-a înscris așadar pe direcția europeană: Verde.Digital.Rezilient. Cluj-Napoca se alătură oficial unor orașe europene care și-au asumat diverse obiective ambițioase pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor pe 5 mari paliere: – Îmbunătățirea calității aerului; – Utilizarea eficientă a apei; – Conservarea și îmbunătățirea biodiversității urbane; – Economie circulară; – Reducerea poluării sonore”, a mai spus Emil Boc.

Prin semnarea acestui angajament european, la care au aderat deja orașe precum Braga, Lille, Oslo, Helsinki, Cesena, Zaragoza și alte orașe europene, Cluj-Napoca se angajează să implementeze politici publice și programe într-o manieră integrată, astfel încât să atingă obiectivele ambițioase care vor fi stabilite pentru fiecare dintre cele 5 paliere.

Mai multe informații despre Green City Accord aici. Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MEDIU

Cărbunele a înlocuit energia eoliană la capitolul cea mai importantă sursă de energie pentru producția de electricitate din Germania

Published

on

©European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Cărbunele a înlocuit energia eoliană la capitolul cea mai importantă sursă de energie pentru producția de electricitate din Germania, în primul semestru din 2021, pe fondul intensificării dezbaterilor privind schimbările climatice, înaintea alegerilor de luna aceasta, transmite Agerpres

Conform calculelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), în primele şase luni din acest an, 56% din cei 258,9 miliarde KWh de electricitate generaţi în Germania au venit din surse convenţionale, cum ar fi cărbunele, gazele naturale sau energia nucleară. Este cu 20,9% mai mult decât în primul semestru din 2020.

În contrast, ponderea energiilor regenerabile, cum ar fi energia produsă de centralele eoliene şi fotovoltaice şi biogaz, a scăzut cu 11,7% în primele şase luni din acest an, la 44%, comparativ cu perioada similară din 2020. Lipsa vântului puternic în primăvară a fost principalul motiv al scăderii, a informat Destatis. Ponderea energiei eoliene a scăzut cu 21%, iar diferenţa a fost compensată de electricitatea generată de termocentrale.

După cărbune şi energie eoliană, gazele naturale au fost a treia cea mai importantă sursă de energie pentru producţia de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021, cu o pondere de 14,4%, înaintea energiei nucleare, cu ponderea de 12,4%.

Anul trecut, cancelarul Angela Merkel a reuşit să negocieze un acord pentru ca prima economie europeană să renunţe complet la cărbune până în 2038. De asemenea, până anul viitor se va renunţa la energia nucleară.

În context, Comisia Europeană a adoptat pe 14 iulie un pachet de propuneri pentru ca politicile UE în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, transporturi și fiscalitate să permită reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. 

Acordul celor 27 de state membre privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030 stabilește și respectarea dreptului statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic și de a alege cele mai adecvate tehnologii pentru a atinge în mod colectiv obiectivul climatic 2030, inclusiv tehnologii de tranziție precum gazul.

Continue Reading

MEDIU

Miniștrii de finanțe ai UE: Schimbările climatice afectează stabilitatea și performanța economiei și a sistemelor financiare

Published

on

© slovenian-presidency.consilium.europa.eu

Reuniunea informală de două zile a miniștrilor de finanțe din UE, condusă de ministrul finanțelor al Sloveniei, Andrej Šircelj, s-a încheiat ieri, 11 septembrie. Unul dintre subiectele abordate în cadrul reuniunii a fost efectul schimbărilor climatice asupra stabilității sistemelor financiare și ce tip de politică fiscală ar fi bine să se aplice în anii următori.

Schimbările climatice afectează, de asemenea, stabilitatea și performanța economiei și a sistemelor financiare. Gestionarea schimbărilor climatice și asigurarea fondurilor pentru proiecte de sustenabilitate, asigurând în același timp stabilitatea financiară, vor fi o sarcină cheie în anii următori, se arată în comunicatul oficial.

Miniștrii au convenit asupra faptului că efectele schimbărilor climatice vor juca un rol crucial în elaborarea politicilor de gestionare a riscurilor viitoare pentru sistemul financiar. Sectorul financiar are un rol important în abordarea schimbărilor climatice, motiv pentru care inițiativele și măsurile adecvate pot contribui la crearea unor instrumente financiare durabile.

„Reducerea riscurilor potențiale este un obiectiv pentru noi toți. Sistemul financiar va trebui să fie adaptat în acest sens, iar piața de capital va trebui să fie îmbunătățită”, a declarat ministrul Šircelj. El crede cu tărie că acest lucru va duce, de asemenea, la mai multe investiții.

Miniștrii au vorbit, de asemenea, despre ce fel de politică financiară ar trebui urmată în anii următori. De la începutul pandemiei, atât politicile monetare, cât și cele fiscale au jucat un rol esențial. Un răspuns specific fiecărei țări a fost posibil odată cu realizarea clauzei generale de salvgardare a Pactului de stabilitate și de creștere, care a oferit țărilor flexibilitate în adoptarea de măsuri.

Stimulentele fiscale vor fi în continuare în vigoare în 2022, în timp ce discuțiile vizează și viitorul, când țările vor trebui să își reducă treptat deficitul, având grijă să nu-și pună în pericol redresarea economică după pandemia COVID-19. Finanțarea investițiilor va fi un alt aspect important în procesul de redresare.

„Asigurarea redresării, a sustenabilității fiscale și a investițiilor viitoare sunt obiectivele noastre comune. Stimularea investițiilor, inclusiv cu ajutorul mecanismului UE de nouă generație, este esențială, motiv pentru care trebuie să găsim modalități de a atinge aceste obiective împreună. Trebuie să ne asigurăm că viitoarea noastră politică fiscală nu pune în pericol redresarea, menținând în același timp stabilitatea finanțelor publice”, a mai declarat ministrul Andrej Šircelj.

Un alt aspect important pentru economie este chestiunea adaptării reformei impozitului pe profit la era digitală. Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ale G20 au reușit să ajungă la un acord în această privință în această vară. Statele membre s-au angajat să continue armonizarea care să conducă la un acord final la nivel global.

Continue Reading

MEDIU

Tallinn (Estonia), desemnat ”Capitala Verde Europeană” a anului 2023, câștigând și un premiu de 600.000 de euro

Published

on

© Tallinn oficial - Twitter

Tallinn, capitala Estoniei a fost desemnată Capitala Europeană Verde a anului 2023 și a câștigat un premiu în valoare de 600.000 de euro, transmite comunicatul Comisiei Europeane.

„Orașele Tallinn, Valongo și Winterswijk au dat dovadă de angajament și de acțiuni concrete pentru a crea locuri mai sănătoase, mai bune și mai ecologice pentru cetățenii lor. În ciuda unui nou an sub constrângerile Covid-19, ambițiile pentru o tranziție ecologică rămân ridicate. Câștigătorii din acest an ne-au convins de capacitatea lor de a face un efort suplimentar pentru durabilitate și de a fi lideri în crearea unor orașe potrivite pentru viață”, a transmis comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Tallinn va primi un premiu în valoare de 600.000 de euro. Premiul va contribui la punerea în aplicare a inițiativelor și a măsurilor de îmbunătățire a sustenabilității ecologice a orașului, ca parte a anului 2023, anul în care orașul câștigător va deveni Capitală verde europeană. Valongo și Winterswijk, câștigătorii ediției 2022 la categoria “Frunza verde europeană”, vor primi fiecare un premiu financiar de 200.000 de euro.

 

Tallinn a impresionat juriul internațional prin abordarea sistemică a guvernanței ecologice și prin obiectivele strategice interconectate, care reflectă ambițiile „Dealului Verde European”. Fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Tallinn se caracterizează prin natura diversă a peisajelor și comunităților sale, care servesc, de asemenea, drept habitat pentru specii rare.

Tallinn va conduce rețeaua recent lansată de 19 orașe europene, care își propune să pună în aplicare Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU la nivel local, concentrându-se, printre altele, pe eradicarea sărăciei, egalitatea de gen, apa curată, schimbările climatice, orașele durabile și sustenabilitatea energetică, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Noul Bauhaus european, o oportunitate de a investi bani europeni în proiecte inovative. Trebuie să fie o pagină esențială din ”Biblia” multor administrații locale din România

U.E.9 hours ago

Eurostat: România, printre țările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna august

Marian-Jean Marinescu9 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

Daniel Buda10 hours ago

Daniel Buda: Parlamentul European contribuie la construirea unei Uniuni a Sănătății mai puternice

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană lansează apeluri în valoare de 7 mld. de euro pentru infrastructură rezilientă. Cine poate aplica

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană propune posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră

ROMÂNIA11 hours ago

Visa Waiver: Ambasadorul României în SUA și secretarul american pentru securitate internă au convenit să lucreze pentru a reduce rata de refuz a cererilor de viză

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrevedere cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA în România: Au fost abordate teme de interes privind cooperarea în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Slovenia primește 231 milioane de euro din cele 2,5 mld. prevăzute în PNRR pentru demararea investițiilor și reformelor de redresare

Marian-Jean Marinescu9 hours ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D2 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA3 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

Team2Share

Trending