Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Ziua Unirii Basarabiei cu România. Ludovic Orban: Destinul european al moldovenilor dintre Prut și Nistru va fi împlinit cu siguranță

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, afirmă că ultimele zile ale lunii martie ne aduc întotdeauna în amintire momentele marilor decizii care s-au luat în 1918 la Chişinău, el adăugând că “destinul democratic şi european al moldovenilor dintre Prut şi Nistru poate nu va arăta exact aşa cum l-au gândit şi proiectat marii patrioţi de la 1918, dar cu siguranţă că el va fi împlinit”.

“Ultimele zile ale lunii martie ne aduc întotdeauna în amintire momentele marilor decizii care s-au luat în 1918 la Chişinău, capitala Basarabiei de atunci, capitala Moldovei de dincolo de Prut. O mare bătălie a fost câştigată în acele zile: majoritatea deputaţilor din Sfatul Ţării a decis Unirea cu România şi alungarea bolşevicilor care încercau să instaureze regimul sovietelor. Lupta lui Ion Ianculeţ, Ion Buzdugan, Pantelimon Halippa, Constantin Stere şi a altor patrioţi unionişti a fost sprijinită în zilele de 26 şi 27 martie 1918 nu numai de majoritatea românească, ci şi de către mulţi dintre reprezentanţii minorităţilor naţionale din Basarabia, dornici să trăiască într-o ţară democratică, apăraţi de flagelul bolşevismului. Principiile lor politice, ataşamentul faţă de valorile democratice şi liberale, de drepturile cetăţeneşti la reprezentare, la expresie, credinţă şi asociere, grija arătată pentru garantarea drepturilor minorităţilor naţionale ne stârnesc admiraţia şi respectul”, afirmă Ludovic Orban, într-un mesaj transmis sâmbătă, informează Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor arată că “din păcate, România Mare nu şi-a putut păstra integritatea decât timp de două decenii”, iar “în 1940 alianţa dintre cele mai brutale regimuri ale secolului trecut, Germania nazistă şi Rusia Sovietică, a răpit din nou Basarabia şi i-a deturnat destinul”.

El îşi exprimă convingerea că acele două decenii ale României Mari “au întărit legătura istorică dintre românii care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului”, iar “unitatea culturală, lingvistică, spirituală nu poate fi ruptă prin stabilirea unor graniţe forţate”.

“Astăzi, chiar dacă România şi Moldova sunt două state distincte, istoria şi cultura comună ne păstrează aproape. Cu atât mai mare este bucuria noastră să vedem Republica Moldova făcând mari progrese democratice şi apropiindu-se de Uniunea Europeană, în care sperăm să reuşească să se facă acceptată cât de curând. Istoria avansează, iar naţiunea română trebuie să avanseze odată cu ea. Destinul democratic şi european al moldovenilor dintre Prut şi Nistru poate nu va arăta exact aşa cum l-au gândit şi proiectat marii patrioţi de la 1918, dar cu siguranţă că el va fi împlinit, iar viitorul va face ca românii să se afle din nou împreună, în cadrul generos al Europei unite”, a concluzionat liderul PNL, Ludovic Orban.

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind instituită ca sărbătoare naţională prin Legea nr.36/2017.

Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei româneşti Basarabia cu România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Comandantul Forțelor armate SUA în Europa și Africa, vizită la Chișinău pentru discuții legate de securitatea Republicii Moldova

Published

on

© US Embassy Moldova

Generalul Chris Donahue, comandantul Forțelor armate ale SUA în Europa și Africa a sosit joi într-o vizită la Chișinău, prima în Republica Moldova de la preluarea funcției în decembrie trecut, pentru a discuta cu autoritățile moldovene probleme legate de securitate.

“Generalul Donahue se va întâlni cu oficiali ai guvernului Republicii Moldova, inclusiv cu conducerea Ministerului Apărării, pentru a discuta despre cooperarea dintre Statele Unite și Republica Moldova în vederea consolidării securității ambelor țări”.

Vizita sa la Chișinău urmează celei a generalului de brigadă Charles Morrison, directorul Statului Major Comun al Gărzii Naționale din Carolina de Nord (NCNG).

Generalul de brigadă Morrison a discutat cu responsabili din cadrul Ministerului Apărării un plan de activități pe termen lung între NCNG și Armata Națională a Republicii Moldova.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Cooperare transfrontalieră România-R. Moldova: Primele granturi europene pentru turism durabil și îmbunătățirea capacității administrative

Published

on

© Ambasada României în Republica Moldova/ Facebook

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, anunță semnarea primelor două contracte de grant pentru proiecte selectate în urma apelului de proiecte cu valoare mică. Acestea se adresează domeniilor cultură și turism, respectiv îmbunătățirea capacității administrative.

Proiectul ”CULTURISE: Culture and Sustainable Tourism for Social Inclusion and Innovation in RMD and RO”, cu un buget total de 329.779,91 de euro, din care 296.801,91 de euro reprezintă valoarea grantului solicitat, este implementat de către Community Association Fate (beneficiar lider) și vizează stimularea cooperării transfrontaliere între organizații neguvernamentale din România și Republica Moldova, în vederea promovării moștenirii culturale și a turismului durabil. În cadrul proiectului, va fi promovat turismul sustenabil în județele Iași, Botoșani și Vaslui (din România), precum și în raioanele Chișinău, Orhei, Soroca și Ungheni (din Republica Moldova).

Proiectul ”Innovative Actions for Enhanced Public Administration and Cross-border Cooperation” cu o valoare totală de 265.937,80 de euro, din care grantul solicitat din partea Programului Interreg este de 239.344,02 euro, este implementat de către Association for Sustainable Development “Prut-Danube” Galați. Proiectul vizează îmbunătățirea capacității administrative pentru o dezvoltare durabilă și calitatea vieții în regiune, prin înființarea a două Centre de Resurse la Cahul și Tulucești, care vor funcționa ca hub-uri de suport pentru formarea abilităților în managementul proiectelor finanțate de UE și implementarea unui Plan de acțiune comun pentru consolidarea administrației publice și cooperarea transfrontalieră.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova este unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate de Uniunea Europeană cu un buget de 97 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova și are ca obiectiv dezvoltarea zonelor aflate de-a lungul frontierei, din ambele state participante, și de a consolida cooperare dintre acestea. Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, adaptarea la schimbările climatice și managementul frontierei. Toate informațiile despre acest program pot fi consultate la www.ro-md.netMinisterul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, arată că suntem uniți la nivelul PE în a sprijini și mai mult R. Moldova în următoarea perioadă

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

În contextul evoluțiilor geopolitice și al schimbărilor în relațiile transatlantice, este în interesul de securitate al UE să sprijine stabilitatea Moldovei și să o ajute să continue integrarea europeană, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European privind Facilitatea de Creștere pentru Republica Moldova. 

„Plenul Parlamentului European tocmai a aprobat, cu largă majoritate, Facilitatea de Creștere și Reforme pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Este cel mai mare instrument european de sprijin din istoria țării. Rezultatul votului: 499 voturi pentru, 117 împotrivă și 44 abțineri. Ca negociator-șef al Parlamentului European pe acest dosar, sunt foarte bucuros că am obținut votul final pe acest instrument, iar banii vor ajunge în curând în Republica Moldova”, a subliniat Siegfried Mureșan, potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

Deputatul european a menționat că, după trei luni de negocieri, Parlamentul European a ajuns la un acord privind această Facilitate, care include trei aspecte esențiale pentru Republica Moldova.

„În primul rând, am reușit să aprobăm Facilitatea mai repede decât alte dosare legislative similare. În felul acesta, fondurile vor ajunge în Republica Moldova încă din luna aprilie”, a spus Mureșan. 

În al doilea rând, eurodeputatul a subliniat că Parlamentul European a obținut o majorare de 200 de milioane de euro a pre-finanțării pentru Republica Moldova. „Acestea sunt fondurile care vor fi alocate Republicii Moldova la scurt timp după intrarea în vigoare a Facilității. La propunerea mea, am obținut creșterea pre-finanțării de la 7% la 18%, ceea ce înseamnă o creștere de peste 200 de milioane de euro a valorii pre-finanțării, până la peste 300 de milioane de euro”, a explicat el.

„În al treilea rând, am reușit și o creștere cu 100 de milioane de euro a valorii totale a finanțării, de la 1,8 miliarde de euro la 1,9 miliarde de euro. Cele 100 de milioane de euro cuprind și sprijinul de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, anunțat de Comisia Europeană în luna ianuarie”, a adăugat Siegfried Mureșan.

De asemenea, acesta a subliniat că siguranța Uniunii Europene depinde de siguranța Republicii Moldova și a evidențiat că votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, demonstrează unitatea Parlamentului European în a sprijini și mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă.

„În contextul evoluțiilor geopolitice și al schimbărilor în relațiile transatlantice, este în interesul nostru de securitate să ajutăm Moldova să fie stabilă și să continue integrarea europeană. Rezultatul de astăzi este, totodată, meritul conducerii proeuropene de la Chișinău și al oamenilor din Republica Moldova care au rezistat amenințărilor dinspre Federația Rusă și au susținut clar parcursul european al țării”, a concluzionat eurodeputatul. 


Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a dat marți undă verde Planului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova care mobilizează peste 1,9 miliarde de euro în următorii doi ani pentru accelerarea reformelor socio-economice și fundamentale, îmbunătățirea accesului la piața unică a Uniunii Europene și creșterea asistenței financiare.

Această sumă combină aproximativ 500 de milioane de euro în sprijin financiar nerambursabil și până la 1,5 miliarde euro în împrumuturi cu dobândă redusă.

Aprobarea din plenul PE vine la două săptămâni după ce președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene și negociatorii Parlamentului European, în frunte cu eurodeputatul român Siegfried Mureșan, au ajuns la un acord provizoriu privind instituirea Plan de reformă și creștere pentru Republica Moldova de aproape 1,9 miliarde de euro, un nou instrument de sprijinire a reformelor legate de UE și a creșterii economice în această țară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA10 seconds ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL14 minutes ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.39 minutes ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.1 hour ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA2 hours ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA2 hours ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending