Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac, despre cea mai mare recesiune din istoria UE: Mă voi strădui în Parlamentul European pentru ca România să beneficieze de toate mecanismele și fondurile puse la dispoziție

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va depune eforturi în Parlamentul European pentru ca România să beneficieze în totalitate de mecanismele și fondurile europene puse la dispoziție, în contextul în care Uniunea Europeană intră în cea mai adâncă recesiune din istoria sa.

“Economiile statelor membre, dar și ale întregii lumi suferă un șoc major în urma pandemiei de coronavirus. Deși măsurile politice ale statelor membre UE au fost cuprinzătoare, previziunile sunt sumbre: o contracție record în economia UE, în anul 2020, de 7,5%”, a scris președintele PMP, referindu-se la previziunule economice publicate miercuri de Comisia Europeană și care sunt dominate de un “grad neobișnuit de incertitudine” și de “riscuri de evoluție negativă” pe fondul crizei Covid-19.

 

“În România, se estimează o contracție a economiei de 6% în 2020, urmată de o redresare parțială de 4,25% în 2021. Cu toate acestea, previziunile Comisiei Europene prezintă un risc mare de incertitudine, în funcție de evoluția crizei sanitare și a modului de gestionare a acesteia la nivel național. Este, astfel, foarte important ca autoritățile române să ia măsurile cele mai potrivite pentru a diminua efectele negative ale pandemiei. Eu, în Parlamentul European, mă voi strădui ca interesele României să fie cel mai bine reprezentate, pentru ca cetățenii români să beneficieze în totalitate de mecanismele și fondurile europene puse la dispoziție”, a mai adăugat europarlamentarul.

În previziunile economice de primăvară, Comisia Europeană estimează că PIB-ul real al României va scădea brusc în 2020, cu 6%, după câțiva ani de creștere puternică pe fondul consecințelor socioeconomice generate de pandemia de coronavirus (Covid-19), urmând, însă, să crească cu 4,2% în 2021. De asemenea, consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, este de așteptat să fie grav afectat de măsurile de carantină.

Totodată, se preconizează că incertitudinea va dăuna deciziilor de investiții, în timp ce exporturile nete vor contribui pozitiv la creștere. Șomajul urmează să crească la 6,5% în 2020, urmând apoi să scadă la 5,4% în 2021, în timp ce inflația este prevăzut să se diminueze din cauza scăderii prețurilor petrolului, atingând valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021.

Nu în ultimul rând, se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, pe măsură ce măsurile fiscale necesare pentru combaterea crizei COVID-19 se adaugă derapajelor fiscale din trecut, ajungând la pragul de 9,2% din PIB în 2020 și 11,5% în 2021.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac, apel din Parlamentul European: Trebuie să sprijinim reconstrucția Ucrainei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a luat cuvântul ieri în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg și a făcut apel pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei, țară afectată de un regim care susține terorismul. 

„Este extrem de grav dacă nu înțelegem că ceea ce face Putin astăzi, dacă nu îl oprim și nu îi susținem până la capăt pe ucraineni, poate însemna o pierdere mult mai mare mai târziu. Acești oameni au omorât în ultimele luni cel puțin 22.000 de cetățeni la Mariupol, oraș cu peste jumătate de milion de cetățeni, unde au distrus tot în proporție de 95%. În timp ce noi dezbatem în Parlament, Ucraina este atacată, toată infrastructura energetică este atacată. Cred că nu avem nevoie de mai multe argumente pentru a merge până la capăt și pentru a-i susține și sprijini reconstrucția acestei țări afectate de un stat care susține terorismul”, a transmis deputatul european în intervenția sa din plenul Legislativului European. 

Miercuri, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la ultimele evoluții din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Eurodeputații subliniază că atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul și „recurge la mijloace teroriste”.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen: Există un sprijin total din partea Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a participat marți la un mic dejun de lucru cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fapt ce i-a oferit prilejul de a aborda chestiunea stringentă pentru țara noastră, și anume aderarea la spațiul Schengen.

”Am participat, în această dimineață, la un mic dejun de lucru cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am discutat, cu acest prilej, despre chestiunea ce preocupă cel mai mult societatea românească în relația noastră cu Uniunea Europeană: aderarea la spațiul Schengen”, a anunțat eurodeputatul într-un mesaj pe Facebook.

Cu această ocazie, el a fost asigurat de Ursula von der Leyen că ”țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen”, cu atât mai mult cu cât ”ambele misiuni de evaluare care au fost recent în România au prezentat rapoarte foarte bune în acest sens”.

”De asemenea, mi-a comunicat că subiectul aderării României la spațiul Schengen va fi discutat, astăzi, la Strasbourg, în ședința Colegiului Comisarilor. Mă bucur enorm că, în sfârșit, există un suport total din partea Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la spațiul Schengen.  Decizia finală însă urmează a fi luată în Consiliul Uniunii Europene pe data de 8 decembrie, iar aceasta le aparține guvernelor statelor membre”, a completat Eugen Tomac.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a invitat Consiliul să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să adere pe deplin la Schengen, completând că extinderea acestui spațiu va face Europa mai sigură, mai prosperă și mai atractivă.

Citiți și:
Comisia Europeană invită România să adere la Schengen și cere Consiliului UE să voteze această decizie pe 8 decembrie: Este timpul să spunem României “bine ați venit” în Schengen

Conform executivului european, misiunea voluntară de evaluare, care a avut loc în luna octombrie a acestui an, a conformat faptul că Bulgaria și România, care îndeplinesc încă din 2011 criteriile de aderare, ”nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente, dar au consolidat în mod substanțial aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen”.

Comisia Europeană a amintit, de asemenea, că țara noastră ”dispune de un sistem de gestionare a frontierelor puternic și de înaltă calitate, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării”, argumentează instituția. 

Consiliul justiție și afaceri interne al Consiliului Uniunii Europene, prezidat în prezent de Cehia, în responsabilitatea căruia stă extinderea spațiului Schengen printr-o decizie unanim, urmează să voteze la 8 decembrie cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

Continue Reading

Eugen Tomac

Liderul PMP Eugen Tomac: Dacă atingem scopul aderării României la spațiul Schengen avem șansa să creștem în mod accelerat

Published

on

România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea rurală, însă suntem în continuare la ani distanță față de Europa Occidentală, a declarat sâmbătă eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), președinte al Partidului Mișcarea Populară.

Acesta a fost invitat să participe la o reuniune a Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, pledând pentru dezvoltarea satului românesc.

“România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea rurală, însă suntem în continuare la ani distanță față de Europa Occidentală. Eu nu sunt specialist nici în agricultură, nici în zootehnie, însă consum produse românești și încurajez pe toată lumea să o facă. Sprijinul pentru dezvoltarea rurală este foarte important mai ales în contextul țintelor stabilite prin Politica Agricolă Comună”, a precizat Tomac, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Acesta a precizat că activitatea pe care fermierii români o desfășoară este un “act de patriotism”.

“Să vrei să faci agricultură de calitate în România, să promovezi produse de calitate în această țară, în vremurile pe care le trăim este și un act de mare curaj și pentru asta vă felicit. Satul românesc se poate dezvolta doar dacă producătorii noștri vor fi susținuți financiar și protejați de o legislație corectă”, a adăugat el.

Eurodeputatul PPE s-a referit și la faptul că urmează foarte important pentru România și pentru toți românii, anume decizia privind intrarea în zona Schengen.

“Dacă atingem acest scop pentru care luptăm de mulți ani avem șansa să creștem în mod accelerat”, a spus Eugen Tomac.

Liderul PMP le-a mulțumit, totodată, participanților pentru dialog și i-a felicitat pentru “activitatea exemplară” pe care o desfășoară.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

ROMÂNIA14 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.14 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA18 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA19 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA19 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO1 day ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.2 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO2 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO3 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO3 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

Team2Share

Trending