de Dan Cărbunaru
România s-a împărțit în două. Jumătate crede că e bine că suntem în UE. Cealaltă jumătate crede că nu e bine sau nu știe ce să creadă. Cel mai recent Eurobarometru dat publicității de Parlamentul European astăzi, pe baza datelor culese în septembrie, arată că românii din cinci dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale țării nu mai cred că e bine în UE. Vă prezentăm, în continuare, analiza datelor consultate de Calea Europeană, care au stat la baza Eurobarometrului din Septembrie.

Susținerea pe regiuni
Cel mai șocant e în Nord-Est – doar 20 la sută cred că e bine în UE. Jumătate cred că nu e bine și o treime că nu e nici bine nici rău.
Doar în trei dintre cele 8 regiuni ale țării românii cred că e bine în UE – Regiunea Nord-Vest conduce în top-ul celor care cred că e bine în UE –78 la sută, urmată de București – 66 la sută, apoi Sud-vest-61 la sută.
Urmează – Regiunile Centru, Vest și Sud-Est – câte 46 la sută și Regiunea Sud – 44 la sută.
În regiunea Nord-Vest, doar 3 la sută cred că e rău în UE.
UE – susținută în marile orașe
Marile orașe – 62 la sută dintre cei care locuiesc aici spun că e bine să fii în UE, doar 12 la sută că ar fi rău. La sate procentul celor care cred că nu e bună apartenența la UE se dublează – 26 la sută cred că e rău, 42 la sută că e bine.
Intenția de vot pe părăsirea UE
Dacă ar fi să se voteze ieșirea sau rămânerea în UE , cei mai mulți – 43 la sută ar vota pentru Romexit cei care cred e rău să fii în UE, urmați de cei care nu știu dacă e bine sau rău să fii în UE – 37 la sută. Chiar și 18 la sută din cei care spun că e bine în UE ar vota ieșirea. Un procent foarte mare – 49 la sută dintre cei care nu știu dacă e bine sau rău să fii în UE, nu știu dacă ar merge la vot.
Cei care ar vota pentru a rămâne în UE – 68 la sută, sunt cei care cred că e bine în UE, urmați de 16 la sută dintre cei care nu știu dacă e bine sau rău în UE și alți 15 la sută dintre cei care cred că e bine în UE.
Unul din patru tineri până în 24 de ani cred că e rău că România e în UE
Potrivit eurobarometrului citat, tinerii cu vârste între 15-24 ani, în procent de 25 la sută cred că e rău să fii în Uniunea Europeană.
Doar 18 la sută dintre bătrânii cu vârste între 65-74 cred că e rău în UE.
Procentul cel mai mare de români care cred că e rău să fii în UE – 26 la sută e în categoria celor de peste 75 de ani.
Mai mult de jumătate dintre românii cu vârste între 25-39, adică 53 la sută cred că este bine în UE.
Cei născuți după 1980 sunt cei mai poliarizați – 51 la sută că e bine și 21 la sută că e rău
Cei născuți înainte de 1946 – 31 la sută cred că e rău să fii în UE.
Scala politică
Centrul politic pare cel mai vulnerabil. Astfel, în timp ce românii care se consideră de stânga sau de dreapta susțin că e bine ca țara să fie în UE – 61 la sută, cei care se declară de Centru cred asta doar în procent de 47 la sută. Cel mai mare procent de români care cred că nu e bine în UE se declară de Centru – 27 la sută, dublu față de cei din stânga sau dreapta.
Imaginea UE
74 la sută dintre cei care au o imagine pozitivă despre UE cred că e bine să fii în UE. Pe de altă parte, 43 la sută dintre cei care o imagine negativă cred că e rău în UE. Alți 42 la sută nici că e bine nici că e rău. Doar 14 la sută cred că e bine în UE, deși au o imagine negativă despre Uniune.
Principalele amenințări la adresa UE
Jumătate dintre românii care consideră Fake news și dezinformarea online o provocare europeană cred că e bine în UE. Doar 22 la sută dintre cei care cred că e rău în Ue consideră amenințare.
Nivelul de educație, factor de influență
24 la sută cei sub 15 ani de studii cred că e rău să fii în UE, cei cu peste 20 de ani de studii cred asta în cea mai mică măsură – 17 la sută și au cel mai puternic sentiment pozitiv de apartenență la UE– 61 la sută.
Casnicii și șomerii – în topul sentimentelor anti-europene
Manageri – suport 67 la sută, doar 15 la sută spun că e rău să fii în UE.
Casnicii și șomerii – câte 28 la sută spun că e rău. Pensionarii, doar 19 la sută că e rău. Studenții – 21 la sută că e rău. Cu excepția managerilor, în medie o treime spun că nu e bine și nici rău.
Cuplurile – baza susținătorilor UE
În funcție de situația familială, eurobarometrul arată că 26 la sută celibatari cred că e rău în UE. Cel mai mare suport pentru apartenența la UE este la cuplurile necăsătorite – 57 la sută și la cele căsătorie- 51 la sută.
În funcție de gospodărie – cei singuri și fără copii – cred că e rău în UE în procent de 25 la sută. Cei singuri cu copii înregistrează un minim al acestei percepții – opt la sută. Tot ei cred că e bine să fii în UE în cel mai mare procent – 57 la sută.
Cei care plătesc greu facturile, cele mai ridicate procente de neapreciere a apartenenței la UE
Cei care au dificultăți în plata facturilor mai tot timpul cred că e rău în UE în procent de 39 la sută, iar cei care uneori nu le pot plăti înregisează un procent de 29 la sută. Cei care plătesc facturile fără probleme susțin în procent de 59 la sută că e bine în UE.
Apartenență la clase
Clasa muncitoare – cei mai puțini care cred că e rău în UE – 6 la sută și cel mai mare suport – 60 la sută.
Clasa superioară – 42 la sută cred că e un lucru rău.
Clasa mijlocie – 23 la sută e rău, 49 la sută e bine.
Internet
Cei care îl folosesc în fiecare zi cred că e bine că suntem în UE – 53 la sută și 19 la sută că e rău. 27 la sută cred că nu e nici bine, nici rău.
Cei care nu au folosit niciodată internetul înregistrează cel mai mare procent de percepție negativă a apartenenței la UE – 23 la sută, dar și cel mai mare procent de nici bine nici rău – 30 la sută.
Telefon mobil/fix
Cel mai mare procent de percepție negativă a apartenenței la UE – 23 la sută este în categoria celor fără telefon, ca și cel mai mare procent – 33 la sută nici bine nici rău. Cea mai mare susținere a apartenenței este în zona celor care au telefon fix -54 la sută.
Interes față de politică
Cei cu interes scăzut față de politică au cel mai mare procent de neapreciere a apartenenți la UE – 37. Că e bine că suntem în UE cred majoritatea celor cu interes puternic față de politică– 70 la sută și 62 la sută dintre cei cu interes mediu.
Vocea mea contează în UE
65 la sută dintre cei care spun că vocea lor contează spun că e bine în UE. 32 la sută dintre cei care cred că nu contează spun că e rău.
Asemănător și la procentele celor care se raportează la faptul că ar conta vocea țării în UE.
Implicare în discuții despre politica europeană
E bine că suntem în UE consideră cei mai mulți – 61 la sută dintre cei care discută ocazional. Cei mai puțini care cred asta sunt cei care nu discută nicodată – 39 la sută. O altă treime din această categorie- 34 la sută nu știe ce să spună dacă e bine sau rău. Interesant este că cei care frecvent vorbesc despre asta – 51 la sută spun că e bine, dar 35 la sută că e rău.
Gradul de satisfacție cu modul de viață
58 la sută dintre cei care sunt satisfăcuți spun că e bine. 27 la sută din cealalaltă categorie că e rău.
Condiții de viață în ultimii cinci ani – 73 la sută dintre cei pt care e mai bine spun că e bine. 44 la sută – aproape jumătate din cei care spun că e mai rău cred că e rău în UE. Printre cele mai mari diferențe.
Direcția în care merge țara
76 la sută dintre cei care cred că în direcția bună spun că e bine în UE. Cei mai mulți – 42 la sută dintre cei care cred că în nici în bine nici în rău, adică stă pe loc, spun că e rău în UE.
Direcția în care merge UE
71 la sută dintre cei care spun că UE merge în direcția bună spun că e bine în UE. 33 la sută din cei care spun că merge în direcția greșită spun că e rău în UE. Față de 43 la sută dintre cei care au o imagine proastă despre UE sau 42 la sută din cei care cred că țara nu merge în nicio direcție.
Situația democrației în UE
66 la sută dintre românii care spun că sunt mulțumiți spun că e bine în UE. Doar 28 la sută dintre nemulțumiți spun că e bine în UE. Alți 31 că e rău în UE și 39 la sută că nu e nici bine nici rău.
Încrederea în partidele politice
Peste 60 la sută dintre cei care au încredere în partide spun că e bine în UE. Cei care nu au încredere spun că e rău în UE – 20 la sută iar 31 la sută că nu e nici bine nici rău.
Valori de protejat
Cei care cred că e bine în UE spun că ar trebui protejate: egalitatea între statele membre – 61 la sută, drepturile omului și libertatea de exprimare – 59 la sută fiecare.
Am prezentat aceste date pentru a explica atât de complexa ecuație generată de răspunsul la întrebarea dacă apartenența la UE e bună sau rea pentru România. Pe scurt, ea arată așa:
Dintre români, 49 la sută cred că e bine să fii în UE, 21 la sută că e rău, 27 la sută că nu e nici bine și nici rău.
—
Citiți și Eurobarometru | Cifre îngrijorătoare: Procentul românilor care văd apartenența la UE ca pe un lucru bun a scăzut cu 10% în ultimele șase luni, la 49%
Citiți și Uniunea Europeană, îngrijorată de declinul fără precedent al susținerii românilor față de UE: România pe locul doi, după Marea Britanie, cu percepție negativă a cetățenilor privind apartenența europeană
Citiți și Eurobarometru | Top-ul transfomărilor NEGATIVE ale percepției românilor privind viitorul României în UE în prag de preluare a președinției Consiliului UE și înainte de alegerile europene din 2019
.