Eurobarometru: Utilizatorii de internet din UE sunt foarte preocupați de securitatea informatică

computerConform unui sondaj Eurobarometru, utilizatorii de internet din UE sunt foarte preocupați de securitatea informatică. 76% din respondenți sunt de acord cu faptul că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice a crescut în ultimul an, ceea ce reprezintă un procent mai ridicat în raport cu un sondaj similar efectuat în 2012.

12% din utilizatorii de internet au avut deja un cont în cadrul unei rețele de socializare sau un cont de email care le-a fost spart.

Cu toate că 70% din utilizatorii de internet din întreaga UE sunt încrezători în capacitatea lor de a folosi mediul virtual pentru a face cumpărături sau a efectua operațiuni bancare online, numai aproximativ 50% din aceștia procedează astfel în practică. Această discrepanță semnificativă evidențiază impactul negativ al criminalității informatice asupra pieței unice digitale, cele două preocupări majore cu privire la acest tip de activități online fiind utilizarea frauduloasă a datelor cu caracter personal (menționată de 37% din respondenți) și securitatea plăților online (35%).

În mod încurajator, numărul cetățenilor UE care consideră că sunt bine informați cu privire la riscurile criminalității informatice a crescut în comparație cu 2012 (44% față de 38%). Se pare însă că aceștia nu acordă întotdeauna atenția cuvenită consecințelor pe care le semnalează informațiile respective. De exemplu, mai puțin de jumătate din utilizatorii de internet și-au schimbat parolele utilizate online în cursul anului precedent (48%, ceea ce reprezintă o ușoară îmbunătățire față de situația din 2012, când 45% din respondenți efectuaseră o astfel de operațiune).

Sondajul Eurobarometru, la care au participat peste 27 000 de persoane din toate statele membre, arată, de asemenea, că:

  • 87% din respondenți evită să divulge online informații cu caracter personal (ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de 89% în 2012);
  • majoritatea respondenților consideră în continuare că nu sunt bine informați cu privire la riscurile criminalității informatice (52% în comparație cu 59% în 2012);
  • 7% au fost victime ale fraudării online a cardului de credit sau a operațiunilor bancare;
  • s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de utilizatori care se conectează la internet utilizând un smartphone (35% față de 24% anul trecut) sau o tabletă (14% față de 6%).

Sursa: Comisia Europeana
Foto: freefoto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.