Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru organizează conferința ”Provocările pieței muncii din România”, primul eveniment Renew Europe în România (LIVE, 11 octombrie, ora 10:00)

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) organizează vineri conferința ”Provocările pieței muncii din România”, primul eveniment al grupului Renew Europe din Parlamentul European în România.

Evenimentul are loc în data de 11 octombrie, începând cu ora 10:00, la hotelul Sheraton București, Calea Dorobanților 5-7, sector 1, Sala Platinum Ballroom.

VIDEO – Prima parte a conferinței

VIDEO – Conferință de presă

VIDEO – Partea a doua a conferinței

© Renew Europe

Întâlnirea are ca scop să reunească puncte de vedere din partea sindicatelor, patronatelor, ong-urilor, specialiștilor de pe piață, mediului de afaceri, să prezinte perspective politice în legătură cu ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și incluziunea în România și să fie un punct de plecare coerent al dialogului social din țara noastră.

Aceasta își propune să sublinieze modul în care politicile propuse de Renew Europe pot fi o soluție pentru reducerea deficitului și încurajarea unei piețe a forței de muncă mai competitive, pentru combaterea dezechilibrelor teritoriale.

Înscrieri la conferință pot fi făcute la următorul link

Dragoș Pîslaru se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din PE. 

În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru activează în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și este membru al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Japonia. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie și la Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru cere explicații la Bruxelles și la Londra privind taxa discriminatorie pentru obținerea vizei de către muncitorii sezonieri români în Regatul Unit

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a cerut explicații la Bruxelles și la Londra privind taxa discriminatorie pentru obținerea vizei de către muncitorii sezonieri români în Regatul Unit, potrivit unui mesaj pe Facebook.

Demersurile eurodeputatului, coordonatorul rezoluției Parlamentului European privind protejarea drepturilor muncitorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul pandemiei de COVID-19, au venit pe fondul publicării pe site-ul guvernului britanic a informațiilor privind obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri și care fac referire la o reducere de taxe pentru cetățenii anumitor state din UE

Brexit-ul începe să își facă simțită prezența.

Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu…

Posted by Dragoș Pîslaru on Thursday, 14 January 2021

„Imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit”, explică Dragoș Pîslaru.

În căutarea unei explicații, eurodeputatul precizează că s-a adresat Consulatului României din Londra, doamnei Ministru al Muncii Mims Davies, și a înaintat o întrebare scrisă Comisiei Europene. De asemenea, Pîslaru spune că va verifica informația cu ministrul Aurescu, urmând să revină cu clarificări „imediat ce aflăm care este, de fapt, motivul pentru care românii trebuie să plătească, astăzi, 55 de lire mai mult decât alți cetățeni europeni pentru același serviciu”.

„Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică. Ei mențin în viață sectoare importante, iar în timpul pandemiei mulți au fost în prima linie de risc. Felul în care sunt răsplătiți acum nu este tocmai cel mai corect”, a amintit Dragoș Pîslaru.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Acordurile negociate de eurodeputatul Dragoș Pîslaru privind Mecanismul de redresare de 672,5 de miliarde de euro și Instrumentul de asistență tehnică au fost aprobate în comisiile Parlamentului European

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Comisiile pentru afaceri economice și monetare și pentru bugete ale Parlamentului European au dat luni undă verde Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro și Instrumentului pentru asistență tehnică, ambele dosare avându-l drept co-raportor pe eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe).

Începem anul cu vești bune! Acordurile pe care le-am obținut în decembrie pe Mecanismul de Redresare și Reziliență și pe Instrumentul pentru Asistență Tehnică tocmai au fost aprobate cu un vot covârșitor de comisiile ECON și BUDG. Urmează cât de repede posibil voturile în plen! Statele membre au nevoie de asistență tehnică pentru a-și pregăti planurile naționale de reformă. Deja peste jumătate din ele au făcut cereri la Comisia Europeană pentru a solicita sprijin în elaborarea măsurilor. România se numără printre ele. Mai este puțin și Mecanismul de Redresare și Reziliență va deveni funcțional, gata să pună la dispoziție 672,5 miliarde de euro statelor membre pentru a deveni mai puternice și mai reziliente după pandemie!“, a anunțat Pîslaru pe pagina sa de Facebook.

 

Voturile în plenul Parlamentului European asupra celor două dosare ar putea fi date la sesiunea plenară de săptămâna viitoare.

Președinția germană a Consiliului UE și negociatorii Parlamentului European, în frunte cu eurodeputații români Dragoș Pîslaru (USR-PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE), au ajuns la 18 decembrie anul trecut, la capătul unor negocieri maraton, la un acord provizoriu privind instrumentul de recuperare și reziliență.

Acordul negociat de Parlamentul European cu președinția germană a Consiliului UE este structurat pe șase domenii de politici europene: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Administrație Rezilientă, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziune Socială.

Din Mecanismul de Redresare și Reziliență, România va beneficia de 30,44 miliarde de euro. MRR reprezintă nucleul planului de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro, negociat de liderii europeni la Consiliul European din 17-21 iulie la pachet cu un buget total consolidat care cuprinde și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, generând o valoare totală de 1.824,3 miliarde de euro.

Din cele 1.824,3 miliarde de euro, 1.074,3 miliarde reprezintă Cadrul Financiar Multianual, iar 750 de miliarde sunt alocate pentru Next Generation EU. Cele 750 de miliarde ale Next Generation EU sunt repartizate în 390 de miliarde de euro sub formă de granturi și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi care vor trebui rambursate în următorii 30 de ani. 

Cele 30,44 miliarde de euro care sunt alocate României provin din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Cerința actuală din propunerea de Regulament aplicabil PNRR este ca din suma aferentă granturilor, 70% să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. De asemenea, din cele 30,44 miliarde de euro, 13,77 miliarde de euro vor fi acordate sub formă de granturi, reprezentând a șaptea cea mai mare alocare de granturi după Italia, Spania, Franța, Polonia, Germania și Grecia. În total însă, din cele 1.824,3 miliarde de euro, României îi vor reveni 79,94 miliarde de euro.

În ce privește Instrumentul pentru asistență tehnică, acesta este considerat esențial în pregătirea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență post-pandemie ale statelor membre. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a ajuns la un acord cu Consiliul UE privind acest instrument la 15 decembrie anul trecut.

La 28 mai 2020, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament privind un instrument de sprijin tehnic care să înlocuiască Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS). Prin intermediul noului Instrument de sprijin tehnic, Comisia va putea continua să ofere expertiză individualizată la fața locului, astfel încât statele membre să dispună de capacitatea instituțională și administrativă necesară pentru a elabora și a pune în aplicare reforme de promovare a creșterii și să poată consolida reziliența economiilor europene post-pandemie prin intermediul unor structuri administrative eficiente și funcționale.

În acest scop, similar PSRS, Instrumentul de sprijin tehnic va urmări să ofere statelor membre solicitante pe o bază voluntară sprijin tehnic pentru a-și consolida capacitatea instituțională și administrativă în elaborarea și punerea în aplicare a reformelor. În contextul planului de redresare, acesta va sprijini pregătirea și punerea în aplicare a planurilor de redresare și reziliență, a reformelor și a investițiilor legate de tranzițiile ecologice și digitale. Tipul de asistență pe care îl poate oferi se referă, printre altele, la evaluări de impact sau bugetare. 

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Una dintre rezoluțiile pentru noul an ale eurodeputatului Dragoș Pîslaru este întărirea dialogului cu cetățenii

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP
Una dintre rezoluțiile pentru noul an ale eurodeputatului Dragoș Pîslaru este întărirea dialogului cu cetățenii, potrivit unui mesaj publicat de acesta pe Facebook. 
„Una dintre rezoluțiile pe care le am pentru noul an este să întăresc și mai mult dialogul cu toți cetățenii și mai ales cu voi, cei care mă urmăriți. Urmează o perioadă încărcată, dar voi face tot ce ține de mine să vă țin la curent cu ce se întâmplă în Parlamentul European și nu numai”, scrie Dragoș Pîslaru.

Una dintre rezoluțiile pe care le am pentru noul an este să întăresc și mai mult dialogul cu toți cetățenii și mai ales…

Posted by Dragoș Pîslaru on Monday, 11 January 2021

În acest sens, el anunță o săptămână de lucru „plină” în Parlamentul European, după cum urmează:
– în reuniunea de azi, din ECON-BUDG, se va supune la vot acordul pe care l-am obținut pe Mecanismul de Redresare și Reziliență și pe Instrumentul de Asistență Tehnică și pe InvestEU.
– în reuniunea ECON, se vor vota câteva regulamente care au fost actualizate la noul context al pandemiei.
– marți va avea o întâlnire cu Céline Gauer, directoarea DG RECOVER, taskforce-ul creat de Comisie pentru a monitoriza relansarea economică a Uniunii Europene și în special modul de implementare a RRF. Aici eurodeputatul va discuta despre cum punem în practică acordul pe care l-a negociat cu celelalte instituții înainte de vacanța de iarnă.
– miercuri, toți coordonatorii Renew se vor reuni și vor avea o discuție cu reprezentanții Președinției Portugheze, care a preluat președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, pentru a afla prioritățile pe următoarele 6 luni.
– joi va avea loc o reuniune ITRE. Cel mai important element este faptul că se votează crearea European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Centre and the Network of National Coordination Centres, cu sediul la București.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL9 mins ago

SUA: Administrația Trump și viitoarea administrație Biden cer eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi și acuză Rusia că vrea să-l aducă la tăcere pe liderul opoziției

POLITICĂ13 hours ago

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Dacian Cioloș14 hours ago

Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi despre o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Parlamentul European, prima sesiune plenară din acest an. Recentele violențe asupra Congresului SUA, prioritățile președinției portugheze a Consiliului UE și evoluțiile privind vaccinul anti-COVID, principalele teme dezbătute

ROMÂNIA18 hours ago

A cincea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sosește luni în România. Cele 87.750 de noi doze, distribuite în țară

U.E.18 hours ago

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

U.E.19 hours ago

Franța se declară ”reticentă” cu privire la introducerea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Este prematur să vorbim de o hârtie

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) investighează cauzele care au condus la separarea în două zone a rețelei electrice europene interconectate

U.E.21 hours ago

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, videoconferină cu ministrul Justiției, Stelian Ion: Susținem reforma justiției din România. Succesul României înseamnă succesul UE, în ansamblu

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.6 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending