Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru organizează conferința ”Provocările pieței muncii din România”, primul eveniment Renew Europe în România (LIVE, 11 octombrie, ora 10:00)

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) organizează vineri conferința ”Provocările pieței muncii din România”, primul eveniment al grupului Renew Europe din Parlamentul European în România.

Evenimentul are loc în data de 11 octombrie, începând cu ora 10:00, la hotelul Sheraton București, Calea Dorobanților 5-7, sector 1, Sala Platinum Ballroom.

VIDEO – Prima parte a conferinței

VIDEO – Conferință de presă

VIDEO – Partea a doua a conferinței

© Renew Europe

Întâlnirea are ca scop să reunească puncte de vedere din partea sindicatelor, patronatelor, ong-urilor, specialiștilor de pe piață, mediului de afaceri, să prezinte perspective politice în legătură cu ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și incluziunea în România și să fie un punct de plecare coerent al dialogului social din țara noastră.

Aceasta își propune să sublinieze modul în care politicile propuse de Renew Europe pot fi o soluție pentru reducerea deficitului și încurajarea unei piețe a forței de muncă mai competitive, pentru combaterea dezechilibrelor teritoriale.

Înscrieri la conferință pot fi făcute la următorul link

Dragoș Pîslaru se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din PE. 

În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru activează în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și este membru al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Japonia. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie și la Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, numit co-raportor al Parlamentului European pentru instrumentul de 560 de miliarde de euro din cadrul planului de relansare a UE: Avem o oportunitate istorică pentru România

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, care se ridică la o anvelopă bugetară de 560 miliarde de euro din Planul de Relansare de 750 de miliarde de euro intitulat #NextGenerationEU pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție statelor membre pentru a face reforme și investiții.

“Am fost numit co-raportor al Parlamentului European pe acest dosar crucial pentru viitorul Europei și al României desigur. În cele două comisii responsabile – economie și afaceri monetare (ECON) și buget (BUDG) vor mai fi doi colegi de la socialiști și populari care vor fi alături de mine co-raportori. În această formulă de trei vom finaliza designul RRF și stabili eligibilitatea cheltuielilor. România va avea 24 miliarde de euro alocare, din care 13 miliarde de euro granturi și 11 miliarde de euro împrumuturi în condiții extrem de favorabile”, a scris Pîslaru, într-o postare pe Facebook, în care a făcut anunțul.

La un an de la preluarea mandatului de membru al Parlamentului European, Pîslaru a spus că această alocare este în plus față de fondurile clasice (+REACT) de aproximativ 42 de miliarde de euro din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună și în plus față de fondurile alocare pe Fondul de Tranziție Justă de cca. 4,4 de miliarde de euro.

De asemenea, Suma de 24 de miliarde de euro pentru România precizată de eurodeputatul PLUS este completată de restul instrumentelor de finanțare în cadrul Next Generation EU până la 33 de miliarde de euro.

“Avem în față o oportunitate istorică pentru România”, a subliniat el.

Prin noul Mecanism pentru redresare și reziliență, în valoare de 560 de miliarde de euro, se va oferi sprijin financiar pentru investițiile și reformele ce vor viza, în special, tranziția către o societate digitală și verde și reziliența economiilor naționale; aceste investiții și reforme vor fi corelate cu obiectivele incluse în semestrul european. Acest mecanism va fi integrat în semestrul european și va avea o facilitate de finanțare de până la 310 miliarde de euro și va putea să ofere până la 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Sprijinul va fi pus la dispoziția tuturor statelor membre, dar va fi concentrat în zonele cele mai afectate și acolo unde nevoile în materie de reziliență sunt cele mai mari.

Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația pentru relațiile cu Japonia. Totodată, europarlamentarul PLUS este coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru muncă și afaceri sociale a PE. Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting. Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Pentru ca Europa să rămână lider mondial în dezvoltare, trebuie să stăpânim revoluția digitală

Published

on

© Eduard Constantin (via Renew Europe)

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), coordonatorul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European consideră că Uniunea Europeană trebuie să stăpânească revoluția digitală pentru a rămâne un lider mondial în dezvoltare. Comentariul acestuia a fost făcut în contextul în care Grupul Renew Europe solicită plasarea unei agende a UE privind dezvoltarea competențelor în centrul dezbaterii europene.

În cadrul prezentării săptămâna aceasta a „Agendei actualizate a competențelor pentru Europa” de către Comisia Europeană, grupul Renew Europe a adoptat un document de poziție privind competențele, în care prezentă viziunea sa și un set de acțiuni privind modul în care UE poate ajuta abilitarea oamenilor de a învăța, de a-și dezvolta și adapta competențele în special în vederea tranziției digitale și ecologice.

„Pentru ca Europa să rămână un lider mondial în știință și tehnologie, comerț și dezvoltare, dar și drepturile omului și bunăstare, trebuie să stăpânim revoluția digitală. Educația și abilitățile digitale, dar și formarea profesională actualizată, trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre de bază în viitorul previzibil și sunt mândru că Renew Europe este în fruntea acestei dezbateri”, a comentat Dragoș Pîslaru.

Astfel, eurodeputații Renew Europe solicită solicită plasarea unei agende a UE privind dezvoltarea competențelor în centrul dezbaterii europene și prezintă propuneri concrete privind modul în care se pot pune în valoare competențele digitale, dar și antreprenoriale, modul în care se pot identifica tendințele și sectoarele strategice, precum și modul în care se poate favoriza incluziunea și facilita recunoașterea și portabilitatea competențelor în Europa.

Documentul de poziție al Renew Europe este disponibil aici.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru cere aplicarea principiului meritocrației în sistemul public din România pentru a promova eficiența și transparența instituțională

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) transmite, într-un mesaj pe Facebook, că „ocuparea posturilor în instituțiile publice trebuie să fie bazată pe meritocrație, nu pe trocuri negociate în spatele ușilor închise”, în contextul în care în această săptămână urmează numiri importante în cadrul unor instituții cheie ale statului român.

Eurodeputatul român dorește să tragă un semnal de alarmă asupra „mișmașurilor politice” făcute în Parlament de partidele vechi, pe care le acuză de aceleași „blaturi tipice”, și dă exemplul recent al numirilor pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„Cetățenii vor meritocrație, nu aceste blaturi politice atât de specifice partidelor care guvernează de 30 de ani. Trebuie să înțelegem că administrația publică funcționează în afara politicului și are nevoie de competență, profesionalism și transparență. Avem în societatea românească oameni onești cu experiență de top în toate domeniile dar cumva vechii politicieni continuă să numească în funcții importante indivizi a căror singură calitate este că au muncit pentru partid. Nu vom reuși să avem un stat modern până când nu vom elimina astfel de practici care afectează grav calitatea actului administrativ, de la nivelul celei mai mici primării până la autoritățile naționale”, explică eurodeputatul PLUS. 

În acest sens, Dragoș Pîslaru punctează că „politizarea instituțiilor publice este motivul pentru care multe dintre acestea sunt total ineficiente și netransparente”. Astfel, el cere ca „instituțiile publice să fie deschise profesioniștilor neafiliați politic, prin concursuri publice corecte și audieri transparente în Parlament”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending