Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat marți, după o întrevedere cu premierul britanic Boris Johnson că ”nu există progrese” în convorbirile privind o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE, anunță Reuteres, citat de Agerpres.
Sassoli, care s-a întâlnit pentru prima dată cu Johnson de când și-a preluat mandatul de președinte al Legislativului european, a precizat că premierul britanic i-a dat răspunsuri vagi la întrebările adresate referitoare la menținerea unei frontiere deschise între Republica Irlanda și provincia britanică nord-irlandeză în întrevedere de 40 de minute ”deschisă și non-birocratică”, potrivit Politico Europe.
”Noi (Parlamentul European) nu vom aproba un acord care subminează Acordul din Vinerea Mare şi procesul de pace (pe insula Irlanda) sau compromite integritatea pieţei noastre unice”, a precizat Sassoli într-un comunicat.
”Există două alternative la un acord în această conjunctură: o amânare sau un <<no deal>> ”, a completat acesta.
La 2 ocombrie Londra și-a prezentat planul de amendare a acordului de retragere a Regatului Unit din UE prin înlăturarea mecanismului de backstop, potrivit cărora Irlanda de Nord ar urma să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, acestei provincii aplicându-i-se în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, cu înfiinţarea unei ”zone de reglementare” pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze.
Propunerile nu au fost însă primite cu entuziasm de Bruxelles.
Președintele Consiliului European l-a acuzat marți pe premierul britanic Boris Johnson că, dând vina pe alții pentru un posibil eșec al negocierilor referitoare la Brexit, se joacă cu viitorul Europei.
Într-o reacție acidă la adresa șefului Guvernului de la Londra, adresându-i-se direct acestuia într-o posare pe Twitter, Donald Tusk l-a avertizat pe Boris Johnson că sunt în joc ”securitate și interesele popoarelor noastre”, încheindu-și postarea cu o remarcă în latină, făcând astfel trimitere la cunoștințele premierului britanic care a studiat literatură clasică la Univeristatea Oxford.
”@Boris Johnson, miza nu este să câştigi un joc prostesc al învinuirii. Sunt în joc viitorul Europei şi al Regatului Unit, precum şi securitatea şi interesele popoarelor noastre. Nu doriţi un acord, nu doriţi o prelungire, nu doriţi să revocaţi, quo vadis?” (n.r. în latină: încotro mergeţi?), a scris Tusk pe contul său de Twitter.
Reacția lui Sassoli este în concordanță cu poziția adoptată de Parlamentul European la 4 octombrie, care a respins atunci planul privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană ”în forma sa actuală”, propus de prem-ministrul britanic.
Comitetul Parlamentului European pentru negocierile cu privire la Brexit ”nu crede că propunerile de ultim moment formulate de guvernul britanic pe 2 octombrie, în forma lor actuală, pot forma baza unui acord faţă de care Parlamentul European şi-ar putea da acordul”, indică acest grup, prezidat de eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt, membru al grupului Renew Europe.
”Propunerile nu tratează adevăratele probleme de soluţionat dacă plasa de siguranţă (irlandeză) va trebui eliminată, şi anume economia întregii insule, respectarea deplină şi integrală a Acordului din Vinerea Mare şi integritatea pieţei unice. Propunerile Marii Britanii sunt insuficiente şi ne îndepărtează puţin mai mult de angajamentele şi obiective asumate în comun”, este precizat în comunicatul Parlamentului European.
UE27 consideră în continuare că mecanimsul de backstop, care va menține întreg Regatul Unit în uniunea vamală europeană în eventualitatea în care un acord comercial nu va fi fost obținut până la 31 decembrie 2020, este singura soluție fezabilă pentru a evita o frontieră dură pe insula irlandeză. Oficialii europeni au completat că vor continua să studieze propunerile premierului Johnson, despre care spun că prezintă numeroase probleme.
Uniunea Europeană urmează să facă un bilanț până la finalul săptămânii în curs pentru a evalua dacă este posibil un acord privind Brexit-ul, după cum avea să-i transmită președintele Franței Emmanuel Macron premierului britanic Boris Johnson într-o convorbire telefonică avută luni.
În lumina dinamicii recente, la care se adaugă obligația pe care Boris Johnson o are, aceea de a respecta voința Parlamentului materializată în Legea Benn, cel mai probabil o amânare a Brexit-ului devine din ce în ce mai probabilă.
Amintim că la 4 septembrie, Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat, în fază finală, legea prin care îl obligă pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020 dacă, până la data de 19 octombrie, după summitul Consiliului European, nu va reuși să obțină un nou acord cu blocul comunitar sau nu va reuși să obțină aprobarea Camerei Comunelor pentru ieșirea din UE fără acord.
Trebuie precizat că o solicitate de prelungire a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, în virtutea Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, necesită aprobarea în unanimitate a statelor membre UE.
Șefii de stat sau de guvern se vor reuni la 17-18 octombrie în cadrul summitului Consiliului European.