EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gheorghe Falcă face apel la acțiune comună a statelor UE privind independența energetică de Rusia: Această independență ori va fi comună, ori nu va fi deloc
Published
2 years agoon
By
Teodora IonEurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a lansat un apel la acțiune comună din partea statelor membre privind independența energetică față de Rusia pentru a nu afecta Uniunea Europeană în ansamblul său.
Acesta a avut o intervenție în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg pentru a aborda, printre altele, chestiunea stocării energiei.
”Probabil că nu există prioritate mai mare la nivelul UE decât asigurarea unei independențe energetice comune și depline față de Rusia. Aș dori să accentuez că această independență ori va fi comună, ori nu va fi deloc. Atâta vreme cât unele state, indiferent de rațiuni și motive, dacă sunt țări mari sau mici, aleg să-și prelungească dependența și servitutea față de Moscova, Uniunea Europeană în ansamblul ei va fi grav afectată”, a evidențiat Falcă, criticând astfel recenta decizie a Ungariei de a-și consolida dependența energetică de Rusia.
Acesta a evidențiat că ”nu ne putem pune baza în iarna ce vine pe aceleași temperaturi ca și iarna trecută”.
”A fost norocul nostru, dar nu putem visa la același noroc în fiecare iarnă. Este la fel de evident că trebuie să acționăm responsabil, fără egoism și urgent. Dincolo de aspectele comerciale sau tehnice, apelul meu este la seriozitate și la acțiune comună. În caz contrar, din nefericire, ne vom minți singuri. Mai mult decât atât, până reușim să realizăm energia regenerabilă la nivelul UE, trebuie să menținem gazul ca energie de tranziție”, a conchis Gheorghe Falcă.
La mijlocul lunii martie, Comisia Europeană a propus reformarea organizării pieței energetice electrice a UE, care introduce măsuri menite să stimuleze încheierea de contracte pe termen mai lung de producere de energie pe bază de combustibili nefosili și să introducă soluții flexibile mai curate în sistem care să facă concurență gazului, cum ar fi răspunsul părții de consum și stocarea.
Hotărârea vine în contextul în care criza energetică provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat necesitatea de a adapta piața energiei electrice pentru a sprijini mai bine tranziția verde și pentru a oferi consumatorilor de energie, atât gospodăriilor, cât și întreprinderilor, un acces generalizat și la prețuri accesibile la energie electrică din surse regenerabile și nefosile.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. Avem fonduri europene la dispoziție
Spațiul Schengen. Gheorghe Falcă a fost desemnat raportor din partea Grupului PPE pentru avizul Comisiei TRAN, referitor la propunerea de Regulament privind aplicația EU Digital Travel
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Sacrificiile românilor din timpul Revoluției sunt astăzi garanțiile unei țări democratice și pro-europene
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: După aderarea completă în Schengen, România devine un jucător și mai puternic în UE
Eurodeputatul Gheorghe Falcă pledează pentru o ”dreaptă democratică puternică”: Ar transforma România în lider european
Busola pentru Competitivitate: Comisia Von der Leyen II va implementa un plan comun pentru decarbonizare, axat pe consolidarea independenței energetice și sprijinul pentru industrii și IMM-uri
PPE
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Published
15 hours agoon
January 15, 2025By
Diana ZaimLa 35 de ani de la înregistrarea PNL ca partid politic, eurodeputatul Dan Motreanu subliniază că liberalii au datoria de a apăra valorile democratice care astăzi sunt contestate de extremiști, dar să și continue marile reforme pentru țara noastră.
„Întreaga istorie a PNL a fost marcată de câteva idei esențiale: patriotismul luminat, modernizarea României, alianța țării noastre cu statele democratice, apartenența la Europa. PNL a fost primul partid care a militat, după 1990, pentru intrarea României în NATO și Comunitatea Economică Europeană. De altfel, aderarea României la UE a avut loc în timpul unei guvernări liberale. Avem misiunea să apărăm aceste valori, în fața asaltului unor lideri populiști care recurg la agresivitate, vin cu mesaje anti-occidentale, propun o economie autarhică, disprețuiesc regulile democratice și contestă apartenența României la UE și NATO. PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Europarlamentarul Dan Motreanu pledează pentru continuarea reformelor și atragerea eficientă de fonduri europene: „PNL trebuie să continue să facă marile reforme pentru România. PNL susține reducerea cheltuielilor statului, reducerea si simplificarea birocrației, stimularea inițiativei private, accelerarea industrializării României, creșterea investițiilor, atragerea de fonduri europene, reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și județe.”
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
Published
2 days agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduEuroparlamentarul Dan Motreanu a anunțat că va aborda subiectul implementării Mecanismului de stimulare a talentelor în cadrul dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare în Parlamentul European, pe tema provocărilor demografice cu care se confruntă Uniunea Europeană.
„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni în urmă. 21 regiuni din Uniunea Europeană, printre care și două din România, beneficiază de sprijin prin Mecanismul de stimulare a talentelor, finanțat de UE. Am fost raportor din partea grupului PPE pentru Mecanismul de stimulare a talentelor, aprobat de Parlamentul European. Am cerut Comisiei Europene să precizeze care este stadiul proiectelor-pilot”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a amintit că, în cadrul pilonului 1 al Mecanismului de stimulare a talentelor, 11 regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, printre care și regiunea Vest din România, au fost selectate pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice.
„Zece regiuni din Uniunea Europeană, printre care și regiunea Nord-Vest din România, vor fi sprijinte pentru atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere. Sprijinul este acordat în cadrul pilonului 2 al Mecanismului de stimulare a talentelor”, a adăugat eurodeputatul.
Mai mult, acesta a precizat că regiunile selectate vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice.
„De asemenea, vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE. Lucrările pentru ambele proiecte sunt în curs, iar rezultatele intermediare vor fi prezentate în cadrul celui de-al doilea eveniment la nivel înalt al mecanismului de stimulare a talentelor, planificat pentru primul semestru al anului 2025”, a conchis Dan Motreanu.
Mecanismul de Stimulare a Talentelor, care se bazează pe opt piloni, a fost introdus prin Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei. Mecanismul sprijină regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației de vârstă activă în ceea ce privește formarea, păstrarea și atragerea de persoane cu competențele necesare pentru a atenua impactul tranziției demografice.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate
Published
2 days agoon
January 14, 2025Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, atrage atenția că propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a tăia bugetele pentru sănătate sau pensii și a direcționa fondurile către apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova
“Nu-i putem învinge pe ruși copiindu-i”, a scris Negrescu, pe X, după ce secretarul general al Alianței s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
I’ve always pledged for the need to invest more in our defense, but also in our resilience. Cutting the budgets for health or pensions @SecGenNATO will allow our enemies to win elections through dangerous proxies who are already applying the Russian rhetoric & are willing to…
— Victor NEGRESCU (@negrescuvictor) January 14, 2025
“Întotdeauna am pledat pentru necesitatea de a investi mai mult în apărarea noastră, dar și în reziliența noastră. Tăierea bugetelor pentru sănătate sau pensii, domnule secretar general al NATO, le va permite inamicilor noștri să câștige alegerile prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova”, a atras atenția Victor Negrescu.
Europarlamentarul român a arătat că nu există o cale ușoară de urmat și că “trebuie să ne dezvoltăm industria de apărare, să obținem bani prin înghețarea activelor inamicilor noștri sau chiar prin reducerea unora dintre profiturile uriașe, să luptăm împotriva corupției și a risipei de bani și, în același timp, să ne creștem nivelul de trai”
În calitate de negociator al Parlamentului European pentru bugetul UE în anul 2025, Negrescu a negociat mai multe investiții în apărare în apărare, securitate și protecția frontierelor.
El a mai evocat și importanța creșterii transparenței și controlului legislativ asupra cheltuielilor UE.
“Unele soluții-cheie la nivelul UE ar putea fi schimbarea normelor fiscale care exceptează cheltuielile de apărare de la deficit, încetarea afacerilor cu Rusia, crearea mai multor locuri de muncă, dezvoltarea ecosistemului de apărare UE-SUA sau îmbunătățirea rețelei și a aprovizionării noastre cu energie”, a conchis Victor Negrescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
China, concesii Kiev-Moscova pentru pace și rolul SUA și NATO în secolul XXI, prioritățile majore ale lui Marco Rubio, viitorul șef al diplomației SUA: Trebuie să avem “aliați de apărare competenți”
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”
Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție