Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) consideră că ”viitorul României stă în încurajarea și sprijinirea familiei”, astfel că a lansat un apel la programe ”cu eficacitate dovedită” în contextul în care ”trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației”.
”Populația planetei a depășit anul trecut opt miliarde de locuitori, prognozele pentru 2050 arătând o creștere până la 9,8 miliarde, iar pentru 2100 o creștere până la 11.2 miliarde. Aceste cifre amețitoare, deși creșterea globală a populației pare că va încetini, ridică mari probleme în ceea ce privește urbanizarea sustenabilă, clima, resursele, dar și la nivel social, date fiind transformările accelerate și uneori radicale prin care trece economia, transformări care, în multe zone, generează deja un surplus de forță de muncă, șomaj, presiune pe sistemele de pensii. Pentru noi însă, în România, problema este una inversă. Trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației, iar adevărul este clar deja: ne confruntăm cu o problemă demografică gravă, care va aduce provocări majore din punct de vedere social, economic, dar și cultural. Familia, în toată Europa din păcate, se află într-o poziție fragilizată și aș fi dorit și doresc ca în țara noastră să inversăm acest trend”, a trans un semnal de alarmă Falcă.
Acesta a evidențiat că dorește să ”întărim ideea de familie în România, vreau să întărim ideea de sanctitate a căsătoriei, desigur, respectând libertatea absolută și individuală a fiecăruia, dar acum, vorbind despre acest subiect, despre familie, vreau să văd mai mult interes și mai multă responsabilitate pentru viitorul României”.
Gheorghe Falcă salută faptul existența unui Minister al Familiei, dar a solicitat ”măsuri reale, necesare și eficiente” din partea acestei instituții pentru ”a sprijini creșterea demografică”.
”E păcat pentru că, dacă ministerul ar fi fost creat cu gândul la FAMILIE și nu la persoana care va ocupa postul de ministru, poate am fi văzut și o activitate cât de cât relevantă. Nu este cazul. În realitate, Ministerul Familiei din România are în centru persoana ministrului și în niciun caz FAMILIA, iar acest lucru nu poate continua așa, consider eu. Nu poți fi ministru, nu poți conduce un minister și, mai grav, nu poți obține rezultate pentru oameni, pentru familii, dacă singurul tău scop e să te promovezi electoral, așa cum face actualul ministru, cu gândul unei candidaturi la Primăria București. Mai rămâne tot restul țării! Unde sunt planurile concrete, așa cum fac polonezii sau lituanienii, de a încuraja diaspora să revină acasă? Unde sunt programele cu eficacitate dovedită, nu doar vorbită, care vin în ajutorul părinților, al mamelor, al orfanilor care vor deveni adulți? Rămâne faptul că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România, problema demografică, rămâne ne-adresată tocmai de una dintre instituțiile care trebuiau să fie în prima linie, să genereze idei și să realizeze proiecte. Iar când vorbesc despre ce ar trebui făcut, aș vrea să fie clar că mă refer la întreaga țară, nu doar la Capitală. Acest minister trebuia deja să fie prezent în județe, să mobilizeze toți actorii relevanți din fiecare zonă a României și, mai ales, să vină în întâmpinarea celor care, din multe motive întemeiate, se tem să pună bazele unei familii”, a mai spus Falcă.
Acestea fiind spuse, el a solicitat Ministerului Familiei ”să coboare, dacă îi este posibil, printre oameni, să vadă lucrurile la nivel local, județean și abia apoi la nivel național. Avem nevoie de acțiuni specifice, localizate, dacă ne dorim efecte pe termen lung”.
”Să vedem de exemplu, de ce într-o zonă rata divorțurilor este mai mare, să înțelegem motivele profunde care duc la aceste situații și care creează multă suferință pentru copii, pentru viitorii adulți, pentru viitorii părinți. Din fotoliul ministerial doar, aceste detalii nu au cum să se vadă și cauzele nu pot fi combătute! Eu vreau un Minister al Familiei pro-activ, care să transmită celorlalte ministere o estimare de impact asupra familiilor din România în toate inițiativele legislative propuse! Oare visez eu, sau exemplul pe care îl ofer reprezintă nu doar baza, dar și cel mai simplu lucru pe care acest minister ar fi obligat să îl facă? Am putea vedea și ar trebui să vedem multe, pentru că timpul nu are răbdare cu noi, pentru că problemele demografice ne vor lovi din plin, pentru că familiile, de multe ori, au mult prea multe probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi pentru a mai avea vreme să se gândească și la ele însele”, a conchis Gheorghe Falcă.