Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, despre vizita lui Ludovic Orban la Bruxelles: Întrebările adresate premierului au arătat interes pentru România și drumul ei

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Întrebările adresate de eurodeputați premierului Ludovic Orban la întâlnirea cu grupul PPE au arătat interesul acestora pentru planurile Guvernului și pentru drumul viitor al României, compromis de guvernările anterioare social-democrate, a declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European.

Marian-Jean Marinescu a făcut aceste declarații pentru corespondentul caleaeuropeana.ro la Bruxelles, în contextul vizitei premierului Ludovic Orban la instituțiile europene și al întâlnirilor acestuia cu liderii europeni și ai grupului PPE.

Întrebat despre primirea avută de șeful Guvernului la Bruxelles în cadrul grupului celei mai influente familii politice de la nivel european, Partidul Popular European, eurodeputatul a apreciat oportunitatea vizitei în contextul schimbării puterii de la București și a noului ciclu instituțional european.

„Cred că a fost o vizită bună, care trebuia făcută la nivelul cel mai înalt de la Bruxelles. Și noi, în grup, suntem vizitați mereu de premieri, ceea ce reprezintă o ocazie să afli direct ce se mai întâmplă în țara respectivă, iar eurodeputații pot pune diverse întrebări. Prezența a fost mare în grup comparativ cu alte situații similare, iar întrebările au arătat că eurodeputații sunt interesați de ceea ce se întâmplă în România, mai ales după imaginea creată de guvernele precedente”, a spus Marinescu, explicând că „șeful delegației germane a spus că la ei, în Germania, imaginea nu este foarte bună, sunt foarte multe articole în ziare care spun diverse lucruri despre ceea ce s-a întâmplat în România, iar acum se întreabă cum vom face ca situația să revină la normal”.

În acest context, eurodeputatul a vorbit despre întrebările concrete adresate de eurodeputații PPE premierului României și a subliniat interesul și încrederea acestora că acțiunile Guvernului pot aduce schimbări pozitive atât la nivel intern, cât și regional.

„Au fost întrebări legate de situația terenurilor agricole, despre justiție, despre răspunsul dat celor care au fost în stradă în ultimii trei ani, despre acțiunile Guvernului anticorupție, despre poziția României legat de Pactul Ecologic European, față de Republica Moldova și extinderea în Balcani, despre Brexit…Au fost, deci, întrebări foarte concrete de politică, deputații fiind interesați pe ce drum merge acum România, iar răspunsurile au fost, după părerea mea, clare: sprijinim extinderea în Balcani, situația din Moldova este confuză și complicată, la putere existând forțe pro-ruse, nu pro-europene, iar cooperarea se va face în măsura în care vor respecta agenda de reformă europeană, în privința luptei anticorupție, s-a explicat că au fost numiți în funcție doar profesioniști fără probleme, iar în ceea ce privește protestatarii, premierul a spus că liberalii s-au aflat alături de ei în stradă, iar acum, fiind la guvernare, vom încerca să îndeplinim toate cerințele acestora și, nu în ultimul rând, despre Pactul Ecologic European, premierul a spus că România îl susține, dar că trebuie să existe prudență pentru a nu afecta competitivitatea economică, deoarece noi încă mai avem multe de făcut”, a precizat europarlamentarul PNL.

„M-au bucurat întrebările pentru că au arătat interes pentru capacitatea reală a României de a face ceva în jurul său, dar și la nivel intern, ceea ce până acum era evident că nu se putea realiza”, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Proiectele europene de gaz pentru 2020 vor primi în continuare finanțare de la UE

Published

on

© CaleaEuropeana-Zaim Diana

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), în calitate de membru al Comisiei TRAN din Parlemntul European, anunță că finanțarea proiectelor de gaz în  Mecanismul de Conectare a Europei, nu va fi afectată pentru anul 2020.

”Am reușit să menținem finanțarea europeană a proiectelor europene de gaz pentru 2020, prin respingerea în Parlamentul European a unei rezolutii a Grupului verzilor care dorea exact contrariul”, a transmis deputatul european pe pagina sa oficială de Facebook.

Reamintim că în cadrul sesiunii plenare a Legislativului European din luna februarie, Marian-Jean Marinescu nu a votat această propunere formulată de grupul Verzilor, deoarece ”este o soluție radicală și nerealistă”.

Grupul Verzilor a cerut printr-o rezoluție să se elimine finanțarea prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF) a tuturor proiectelor care propun interconectarea rețelelor de gaze naturale.

Deputatul liberal menționează că inițiative asemănătoare vor mai avea loc din partea grupurilor politice din Parlamentul European, însă, potrivit lui Marian-Jean Marinescu, trebuie păstrată o abordare rațională și trebuie să fie respinse.

”Pentru țări ca Romania, gazul este important pentru tranziția de la cărbune la altă formă de producere a energiei electrice”, a mai subliniat în mesajul său.

De asemenea, partea de Sud a României nu este conectată la rețelele de gaze, ”va trebui să realizăm această conectare, folosind gazele din Marea Neagră”, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Marian-Jean Marinescu, membru în comisia TRAN a Parlamentului European, atrage atenția că exploatarea gazului natural reprezintă o soluție de tranzit spre o piață energetică verde, acestă situație fiind reflectată în Lista 4 privind proiectele de interes comun în energie (TEN-E): din 151 de proiecte selectate, 68% sunt proiecte pentru energie electrică și doar 21% sunt proiecte pentru gaze naturale (restul de 11% sunt pentru alte resurse), a mai menționat acesta în mesajul său.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu propune un program Rabla la nivelul UE pentru reciclarea autoturismelor vechi

Published

on

© CaleaEuropeana-Zaim Diana

În contextul noului Pact Ecologic European, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că trebuie să existe un program Rabla european. 

Trebuie un program european de reciclare a automobilelor, pentru că va fi foarte greu în următorii ani, tehnologia avansează foarte mult și trebuie să avem un fel de Rabla europeană neapărat. Am discutat cu producători de autombile și sunt de acord”, a menționat deputatul european în cadrul evenimentatului Grean Deal România, dezbatere organizată la București de delegația PNL din Parlamentul European.

Noul legislativ european și-a început dezbaterile și noile politici în jurul schimbărilor climatice

Potrivit deputatului european, ”subiectul schimbărilor climatice trebuie tratat foarte serios, dar nu populist.”

În Parlamentul European deja au fost votate mai multe rezoluții privind noul acord pe mediu, însă majoritatea în legislativ se obține ”foarte greu”, subliniază Marian-Jean Marinescu.

 

Echilibrul, cuvântul cheie în rândul negoicerilor privind noul Pact Ecologic European

Totul trebuie făcut foarte echilibrat. Totul trebuie făcut pe baza de știință, inovare, studiu de impact, economie și comeptatitivitate”, a mai adăugat acesta.

Marian-Jean Marinescu a spus că grupul PPE din care face parte va adopta la începutul lunii martie un document de poziție, care să stabilească anumite linii în rândul domenilor care sunt afectate de acest acord pe mediu, precum aviația, transportul maritim sau feroviar.

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) pregătește documentul de poziție al grupului PPE cu privire la politica de transport

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) pregătește documentul de poziție al PPE cu privire la politica de transport, în calitate de coordonator al grupului din Parlamentul European în Comisia pentru Transport și Turism, potrivit unei postări pe Facebook.

Eurodeputatul român transmite că în viziunea sa, „toate măsurile care vor fi luate în următorii 30 de ani vor trebui să aibă in vedere conectivitatea și mobilitatea, și vor trebui să se bazeze pe progresul tehnologic deoarece doar așa vor susține economia, cu diminuarea emisiilor de CO2”. Totuși, acesta precizează că abordările trebuie sa fie diferite pentru rural, urban, maritim și navigația fluvială.

Pe de altă parte, Marinescu nu susține extinderea schemei de comerț cu certificate ETS pentru domeniul maritim, deoarece va conduce la noi taxe, „adică se va face pe cheltuaiala cetățenilor”.

Referitor la Pachetul Mobilitate, eurodeputatul PPE subliniază că va face tot posibilul pentru amendarea actualelor texte.

„Pregătesc deja o serie de amendamente pe care le voi discuta cu ambasadorul francez la UE, precum și cu ministrul german al transporturilor cu care ma voi intâlni pe 6 martie la Berlin”, mai informează acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending