EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Mircea Hava: Zi decisivă pentru R. Moldova pe 20 octombrie. Alegerea este între „cizma rusească ori parcursul european”
Published
4 weeks agoon
Într-un mesaj pe Facebook, eurodeputatul PNL Mircea Hava a subliniat importanța crucială a zilei de 20 octombrie pentru Republica Moldova, când cetățenii sunt chemați să își aleagă președintele și să răspundă la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. „Zi decisivă pentru Republica Moldova. Alegerile și referendumul se pot încheia doar în două feluri: ‘cizma’ rusească ori parcursul european”, a scris Hava într-o postare pe Facebook.
Hava a avertizat că Moldova traversează unul dintre cele mai dificile momente din istoria sa recentă și că rezultatul votului va determina viitorul țării: „Variantele sunt doar două: fie capul reîntors către ruși, ceea ce ar însemna un dezastru social, economic și de securitate, fie continuarea parcursului european croit în ultimii ani.”
El a adăugat că această alegere nu afectează doar viitorul Moldovei, ci și stabilitatea întregii regiuni, în contextul presiunilor continue din partea Rusiei, inclusiv pe parcursul campaniei electorale. „Trag mare nădejde că românii noștri vor știi ce să voteze, atât în alegeri, cât și la referendum, astfel încât să se rupă, definitiv, de Rusia,” a declarat Hava.
Eurodeputatul a reamintit sprijinul „ferm” al liderilor europeni pentru Republica Moldova, aceștia reiterându-și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și salutând adoptarea de sancțiuni împotriva celor responsabili pentru acțiunile care vizează destabilizarea țării. Ei au condamnat, de asemenea, încercările persistente ale Rusiei de a folosi manipularea și interferența informațiilor străine pentru a submina alegerile democratice și alegerea poporului moldovenesc.
Republica Moldova a solicitat aderarea la UE în luna martie 2022 și i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare. În paralel cu procesul de extindere, UE și Republica Moldova cooperează și pentru a consolida relațiile politice și economice, inclusiv prin Parteneriatul Estic.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu
Centralizarea politicii de coeziune este contrară intereselor României, îl avertizează Dan Motreanu pe Raffaele Fitto în cadrul audierii pentru poziția de vicepreședinte CE pentru coeziune și reforme
Vicepremierul R. Moldova condamnă încălcarea spațiului aerian după depistarea a două drone rusești. Președinta îndeamnă la ”vigilență” și continuarea dotării țării cu tehnica necesară
Maia Sandu, către Nicolae Ciucă, primul lider primit la Chișinău după câștigarea alegerilor prezidențiale: Importanța sprijinului României va crește după înscrierea integrării în UE în Constituție
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu
Published
17 hours agoon
November 12, 2024By
Teodora IonDecarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, a subliniat eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.
Fostul ministru al Energiei a participat la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Acesta a dezvăluit că ”mulți dintre europarlamentarii cu care lucrez susțin o tranziție verde realistă, în care energia nucleară și gazul să joace un rol de combustibil de tranziție”.
”Gazele naturale trebuie prelucrate în România, iar dezvoltarea industriei petrochimice este esențială pentru economia noastră. În același timp, investițiile în capacități moderne de producție a energiei electrice, cum ar fi centrala de la Mintia, vor fi resurse esențiale pentru o tranziție eficientă”, a subliniat Popescu în mesajul transmis.
Eurodeputatul a făcut referire la un aspect crucial pentru piața liberă și funcțională a energiei, și anume finalizarea ”interconectării de 20 de km între Austria și Ungaria”.
”Fără acest pas, nu vom putea vorbi de o piață energetică cu adevărat integrată și liberă. Și acesta este unul dintre mesajele pe care le-am transmis şi în Parlamentul European, unde susțin totodată ca măsurile luate în domeniul energiei să ne ajute să atingem obiectivele de securitate și independență energetică”, a amintit Virgil Popescu.
În cadrul audierilor pentru funcția de comisar european pentru energie și locuințe, Dan Jorgensen a declarat că prioritatea sa principală va fi scăderea prețurilor pentru industrie și populație. El a pledat pentru obținerea independenței energetice depline față de Rusia și, în același timp, pentru decarbonizarea mixului energetic.
El a recunoscut că mulți europeni sunt îngrijorați de tranziția actuală cu emisii reduse de carbon și a propus să se concentreze pe combaterea sărăciei energetice.
De asemenea, acesta s-a angajat să stimuleze utilizarea energiilor regenerabile prin proceduri de autorizare mai rapide, să extindă rețelele energetice, să dezvolte interconectările, să stimuleze captarea și stocarea carbonului (CSC) și noile tehnologii de stocare, precum și așa-numitele soluții ”Power to X”.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Centralizarea politicii de coeziune este contrară intereselor României, îl avertizează Dan Motreanu pe Raffaele Fitto în cadrul audierii pentru poziția de vicepreședinte CE pentru coeziune și reforme
Published
19 hours agoon
November 12, 2024Corespondență din Bruxelles
Politica de coeziune a Uniunii Europene este crucială pentru dezvoltarea României, a transmis marți europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), membru în Comisia pentru dezvoltare regională din Parlamentul European, calitate din care a participat la audierea lui Raffaele Fitto, candidatul desemnat pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru coeziune și reforme, în Comisia REGI din PE.
“Sunt împotriva centralizării Politicii de Coeziune, idee contrară intereselor României, și folosesc toate pârghiile pe care le am în calitate de vice-coordonator al Grupului PPE din Parlamentul European în Comisia REGI. În perioada 2021-2027, România beneficiază de o finanțare europeană de 31,5 miliarde euro, destinată sprijinirii coeziunii economice, sociale și teritoriale. Aceste fonduri sunt investite în modernizarea infrastructurii, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, îmbunătățirea educației și formării profesionale și consolidarea capacităților administrative la nivel regional și local”, a afirmat Dan Motreanu, după audierea lui Fitto, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.
La audieri, Raffaele Fitto a promis că va proteja bugetul coeziunii și a afirmat că autoritățile regionale și locale vor fi centrale în elaborarea și aplicarea planurilor, politica de coeziune continuând să sprijine toate regiunile, acordând atenție celor mai puțin dezvoltate. El a trebuit să se apere în fața acuzațiilor eurodeputaților că este un adept al centralizării fondurilor europene și a declarat că s-a concentrat exclusiv pe descoperirea celor mai eficiente modalități de distribuire a fondurilor disponibile.
Fitto a deschis sesiunea de întrebări și răspunsuri cu eurodeputații, răspunzând unui deputat european care a întrebat dacă politica de coeziune a blocului, care este utilizată pentru a corecta dezechilibrele dintre țări și regiuni, este viabilă pe termen lung și va rămâne concentrată pe regiunile cele mai sărace ale Uniunii. Candidatul italian a afirmat că politica este în siguranță, dar că viabilitatea sa pe termen lung depinde de stabilirea unor legături mai strânse între UE și regiunile și guvernele locale. El a adăugat că trebuie să fie mai bine concentrată pe abordarea crizelor momentului. De asemenea, vicepreședintele executiv desemnat a insistat asupra necesității de a raționaliza gestionarea fondurilor de coeziune, referindu-se la flexibilitate și simplificare.
În cadrul audierii, Dan Motreanu l-a întrebat pe Fitto ce tipuri de asistență și politici va prioritiza pentru regiunile de frontieră ale UE și ce va face pentru a facilita implementarea reformelor necesare în vederea viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Cu privire la regiunile de frontieră ale UE, Raffaele Fitto a promis continuarea sprijinului pentru regiunile estice afectate de războiul Rusiei, prin reorientarea economiei locale, utilizarea programelor Interreg, o finanțare adecvate și întărirea capacităților administrative ale acestora.
“Este un subiect important pentru România, țara noastră având trei regiuni de dezvoltare la granița de est a UE și două regiuni care se învecinează cu Serbia”, a continuat europarlamentarul liberal.
“L-am întrebat, de asemenea, ce va face pentru a facilita implementarea reformelor necesare în vederea viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Raffaele Fitto a promis că va colabora cu comisarul pentru extindere pentru monitorizarea progreselor înregistrate de țările candidate în ceea ce privește convergența lor economică cu UE, integrarea lor treptată pe piața unică și capacitatea de atragere a fondurilor UE”, a conchis Dan Motreanu.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen
Published
3 days agoon
November 10, 2024By
REDACTIAEuroparlamentarul Victor Negrescu anunță că demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen continuă.
„Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen. Marea reușită din ultima perioadă a fost că am adus alături de noi mediul de afaceri austriac prezent în țara noastră”, a anunțat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
De asemenea, acesta a reamintit că organizat în ultimele luni întâlniri cu reprezentanți ai mai multor companii şi a discutat despre beneficiile Schengen și îmbunătățirea relațiilor dintre România și Austria: „Îi mulțumesc CEO-ului Raiffeisen din România, Zdenek Romanek, pentru bunele discuții purtate săptămâna aceasta la Bruxelles. Și nu este singurul reprezentant al unei companii care ne susține.”
„Mereu am abordat aceste negocieri de aderare la zona de liberă circulație cu atenție și seriozitate atât la nivelul discuțiilor informale, cât și a celor publice. Sunt mulți care au sprijinit și susțin România în acest proces de aderare la spațiul Schengen și care merită să fie menționați”, a conchis Victor Negrescu în mesajul său.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională efectuează o vizită de lucru în România
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA
Roxana Mînzatu anunță că va merge în fiecare stat UE pentru un dialog care să stea la baza planului de acțiune pentru pilonul european al drepturilor sociale
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
ICI București și Agenția Națională de Presă lansează proiectul “Aplicație AI – Știrile Agerpres”
“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate
Pregătirea europenilor, locuri de muncă de calitate și echitatea socială – cei trei piloni ai Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene
Secretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” au încheiat un parteneriat strategic care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA7 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne